CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - beldin

Sidor: [1] 2
1
Vatten och kemi / SV: Klor och kopparrör
« skrivet: november 30, 2015, 00:03:48:48  »
Erica:
Vid användning av Baquacil får man ju koppla förbi saltklorinator helt enkelt. Hittar dock inte någonstanns vad det är för ämnen denna innehåller så vet ju inte om dessa angriper koppar, kanske lika illa.

Kanske hade gått att bila upp bara för ny slang till bräddavlopp och något inloppsmunstycke och sedan täta bottenventilen (hur brukar man göra sådant?). Därefter följer 10 meter bilande för att komma till pumparna mm och då får man hoppas att man inte träffar på golvvärmen. Skulle eventuellt gått utan att bila också men då måste de ju gömas på nått sett.

Man läser så mycket, du och någon mer har sagt håll koll på pH värdet bara medan andra byter ut en kopparbit på 10cm för de har inget i pooler att göra. Här snackar vi ju ~20meter koppar rör totalt. Kommer ungarna överhuvudtaget kunna bade i poolen även på pH värdet är bra och att man flockat bort kopparn som finns en gång eller kommer flödet av nya kopparsalterna aldrig sina såvida man inte fixar rören?

MathiasS:
Ja poolen är platsbyggd, nedsänkt i källargolvet och helkaklad så omöjligt att komma åt röret undertill iaf (berget 15~20 cm under betongen kanske dessutom). vill man bila upp jätte mycket så skulle man kunna komma åt ena långsidan på poolen från utsidan. Men är det bara att borra nya hål i denna armerade special betong? Isf tvingas man kanske lägga ner en liner eller nått....

Känner bara att om det skall kosta 200k för att få ordning på poolen så vet jag inte om jag är så sugen längre (mycket annat som bör fixas också). Älskar resten av huset men utan poolen vet jag inte ifall det är värt priset riktigt...

2
Vatten och kemi / SV: Klor och kopparrör
« skrivet: november 29, 2015, 20:44:48:48  »

Sett att det finns alternativ till klor, Baquacil samt brom. Brom har jag sett är snällare mot koppar men Baquacil hittar jag ens inte vad det innehåller.

3
Vatten och kemi / Klor och kopparrör
« skrivet: november 29, 2015, 19:06:42:42  »
Behöver akut rekommendation. Vunnit budgivningen på hus och ska egentligen skriva papper imorn men börjar nu få kalla fötter då huset är dyyyrt.

Problemet är att det är ett hus byggt 1973 med en inomhuspool. Pumpar, klorinator (alltså saltvatten), filter mm är placerade i pannrummet kanske 10 meter från själva poolen och alla rör förefaller vara av koppar. Skall tilläggas att poolen vart tom i 10-15år och fylldes först nu inför visningen.

Alltså finns två problem:
1. Blonda badare kan få grönt hår (läs mina båda döttrar).
2. Korrosion av kopparrören.

Problem 1 kanske man kan lösa med flockmedel eller någon metallfälla/filter? Sett sådana från usa men inte här i sverige, någon som vet mer om detta?

Problem 2 är ju naturligtvis den jobbigaste, om poolen skulle bli obrukbar sänker det värdet på huset och är helt enkelt inte värt pengarna vi bjudit. Då poolen är platsgjuten skulle kostnaderna bli stora antar jag att byta mot plaströr. Har dock läst att ifall man håller ph nivån hög (7.6?) minskas korrosionen. Men sedan har vi saltets inverkan på kopparn vilket jag inte vet något om...

Hur oroliga ska vi vara? Ska vi rentav skita i att köpa huset pga dessa kopparrör? Hjääääälp....

4
Inomhuspooler / SV: Köpa hus med inomhuspool
« skrivet: november 29, 2015, 15:04:51:51  »
Antar att det är utsuget som sitter i botten av poolen, det röret kommer man ju aldrig åt att byta utan att bila sönder poolen och därmed förstöra den vattentäta betongen?

5
Inomhuspooler / SV: Köpa hus med inomhuspool
« skrivet: november 29, 2015, 12:19:12:12  »
Hektist tid nu, vann budgivningen på huset men har ännu inte skrivit på nått kontrakt. Hur stort problem är detta med kopparrören egentligen? Tillräckligt för att avstå helt från husköpet? Går ju inte att byta ut dessa rör då de är ingjutna såvida man inte kan trä in någon mjukplastslang men det känns i princip omöjligt. avsaknad av poolen minskar ju värdet på huset....

6
Inomhuspooler / SV: Köpa hus med inomhuspool
« skrivet: november 24, 2015, 00:08:07:07  »
Underbart forum det här och tack för din hjälp Erica att reda ut alla frågetecken... : )

Men har ännu en, hakat upp mig lite på dessa kopparrör. Eftersom det satt en klormaskin 18 där de anger salt så tolkar jag det som att man i denna pool tillsätter salt och inte klor. Kloret bildas sedan av klormaskinen. Detta medför att man inte har så hög klorhalt som i "vanliga" pooler eller har jag tolkat det fel? Om så är fallet kanske det inte är så farligt med kopparrör?

Angående kakelplattorna så har jag fått veta att det är vanliga kakelplattor med vanlig fog/fix. Dvs inte någon epoxy fog/fix som man bör använda. Finns väll också speciella typer av plattor man skall använda också som inte sväller som de vanliga på bygghandeln kan göra. Hur som helst, prata med plattsättaren och hanns offert inkl rätt grejer iaf.

Banken har iaf gett klartecken för oss att hoppa in i budgivningen och frågan är nog snarare hur mycket vi själva anser att huset är värt. Poolen är ju bara en liten del i sammanhanget på saker som bör fixas.... Blir en spännande vecka.

7
Inomhuspooler / SV: Köpa hus med inomhuspool
« skrivet: november 21, 2015, 21:17:53:53  »
Nu varit på visningen av huset idag, har en hel del kostsamma åtgärder som behöver göras inom kort och en del mindre bra saker har noterats. Antagligen missas detta av övriga spekulanter och huset får en prislapp som vi inte är villiga att betala.

Hur som helst, med i budgivningen ska vi frågan är bara hur högt vi vågar gå på detta hus med tanke på utgifterna som kommer med det. så frågan är nu poolen där jag som sagt va inte har tidigare erfarenheter av.

Tog ett kort på själva styrningen och skrev upp följande:

- Hayward C-500 - Star Clear Filter (inget sandfilter alltså)
- Hayward B6060 GILLY, H max = 19M
- OSF Folkpool AB F-380-ES
- Folkpool AB: klormaskin 18 (för klorering med salt 0,3%, max klod prod: 18g/h)

1. Den blå grejen i mitten, vad är det?
2. Ser att det är delvis kopparrör, vad jag hört skall det inte funka bra ihop med klor ? Hur illa är detta?
3. Poolen skall värmas av husets bergvärmepump (Thermia diplomat), 12KW och 2x96 meters hål (djupet känns spontant klent), via en värmeväxlare (syns den på bilden?).

Tydligen stått tom i 10-15 år, vid uppstart nu inför visningen lossa X antal kakelplattor från polen och packningar hade inte hållt tätt till värmeväxlare mm. Packningarna är bytta nu men vid ditsättning av plattorna lossa ytterligare ett par. De hade istället fyllt upp och begärt offert på omkakling av poolen vilket landa på 40kkr. Verkar det rimligt?

https://drive.google.com/open?id=0Bz4sVXuY4tehbWh3b1g1VlVEbm8

8
Inomhuspooler / SV: Köpa hus med inomhuspool
« skrivet: november 11, 2015, 10:06:47:47  »
Lättklinker är det i väggarna i poolrummet (ovanför polen) står det i bygglovshandlingarna iaf (sorry för förvirringen).

Angående mineralull:en står det MU-platta i handlingarna, antar att det står för mineralull.... hur som helst står det 60mm så man kan väll inte påstå att poolen är välisolerad.

Men i ert poolrum Erica har ni alltså mineralullsisolering i väggarna. Är det en träbyggnad ovan mark eller? Detta är ju källare (2/3 under mark), skulle ju tänka sig att fukten tagit sig in från utsidan också även om jag ser det som mer troligt att det kommer från själva poolen. Men visst huset har itne blivit omdränerat sedan det byggdes på 70-talet så det borde kanske göras för att isolera utifrån istället för på insidan.

Hur är det med livslängd på prylar som:

- poolpump
- olika typer av värmare
- sandfilter (antar sand men inte kollat ännu)
- belysning
- pooltäcke

Några andra prylar som kan finnas kanske som man bör kolla på? nått som pytsar i klor kanske om de inte gör det manuellt.

Och hur länge kan man ha samma vatten i en pool? Antar att det första är att sakta tappa ut vattnet och fylle på med nytt, känns inte bra att plaska runt i 20 år gammalt vatten.

9
Inomhuspooler / SV: Köpa hus med inomhuspool
« skrivet: november 10, 2015, 11:12:38:38  »
Helt avgörande för ev. risker i konstruktionen är ju vad man använt för material i de zoner där det kan bli fuktigt/vått. Har man använt mineralull som isolering eller frigolit ? Finns det några fuktspärrar eller tätskikt ?

Vad jag kan utläsa från besiktningsrapporten så är väggen i poolrummet uppbyggt enligt följande:

utsida -> insida
färg | puts | lekablock | puts | reglar med mineralull emellan | plastfolie | träpanel

Och besiktningsrapporten säger:

RF uppmätt mot grundmur till 93% vid en temperatur av 17°C. Fuktkvot uppmätt i provbit av träregel till 26%. Risk för mikrobiell tillväxt föreligger om den relativa fuktigheten (RF) i den omgivande luften är över 75 % vilket i furuvirke motsvarar en fuktkvot (FK) på 17 %. Svag mikrobiell lukt kan kännas av provbit. För att utreda orsak till och omfattning av förhöjda fuktvärden och mikrobiell lukt rekommenderas att en fördjupad undersökning utförs av påreglade motfyllda väggar.


Att de endast har 17 grader tyder ju på att vattnet inte är uppvärmt och har säkert inte varit på länge. Avdunstningen från poolen borde väll isf vara liten (även om täcke saknas). Trots detta så är det hög fuktighet så jag förmodar att man kommer hitta mögel bakom panelen om man tar bort den.

Frågan är som du sa "zoner där det kan bli fuktigt/vått", vilka är dessa zoner, skall man bara kolla poolrumet och intilligande rum eller hela huset. Mardrömmen är ju ifall det sprit sig överallt. Beställt en fuktmätare idag så jag iaf kan göra en första koll redan på visningen, hittar jag fukt så lär ju en egen besiktningsman hitta ännu mer.

Ytterväggarna till huset är tydligen murade. Det är svårt att läsa detaljer på ritningen dock (endast den ena ville öppna sig för mig). Är det lättbetong kan det bli problem med inlagrad fukt, är det betonghålsten är nog risken rätt liten.

Om jag tolka ritningarna korrekt är poolen armerad och gjuten (250mm), utanför detta är det 6cm mineralull skiva och därefter hålblock upp till basängkanten, över denna nivå är det lättbetong (lekablock). Under poolen är det 15 cm hårtpackad grovsten innan man kommer ner till berget.

10
Inomhuspooler / SV: Köpa hus med inomhuspool
« skrivet: november 09, 2015, 17:22:37:37  »
Och har ni andra frågor man bör ställa till säljaren eller saker man bör kolla upp så plita ner dem.

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag