Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Sökes tips på elektriker för installation spabad - Sthlm/Södertälje  (läst 5487 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Richhimb

  • Nybörjare
  • *
  • Stad/land: Mölnbo
  • Antal inlägg: 4
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • Pool javisst!
    • Visa profil
Mottager tips & rekommendationer på bra och prisvärd elektriker som kanske installerat just erat Spabad förut som kan hjälpa oss koppla el till vårat Spabad som anländer om 3v.

http://www.svenskabadrumsinredningar.se/Files/Manualer/Manual_Earls_Dallas_Denver.pdf

Bosatt i Mölnbo, 4mil söder om Södertälje

Tack på förhand.

Poolgiganten

Smaug

  • Gäst
Smaug
SV: Sökes tips på elektriker för installation spabad - Sthlm/Södertälje
« Svar #1 skrivet: juni 13, 2016, 22:17:06:06 »
För badets skull kan du ta vilken elektriker som helst. Det är riktigt enkelt att koppla in, fem kablar ska in på tydligt uppmärkta plintar. Inget mer behöver göras med badet.

Leverantören säger att en 3-fas säkerhetsbrytare ska monteras inne i badets maskinrum, så det rekommenderar jag att ni gör. Sedan måste ni ha en egen 3-fas jordfelsbrytare avsett för badet i elcentralen. Kabeln ska vara en 5G2,5.

Det enda ytterligare du behöver tänka på är husets huvudsäkringar. Om dessa i nuläget är på 16A rekommenderar jag att säkra upp till 20A.

Spara dessa instruktioner och ge till elektrikern. :)

Utloggad Erica

En säkerhetsbrytare ska inte monteras inne i badet ,där ska det sitta en arbetsbrytare om man ska ha något som bryter strömmen där.
En säkerhetsbrytare få inte användas för att slå av/på strömmen till badet,de är bara för "nödfall"

Nej det där stämmer väl ändå inte. Termen säkerhetsbrytare avser själva brytaren, apparaten, som skall uppfylla vissa krav för att få kallas för säkerhetsbrytare ( tillräckligt brytavstånd, tvångsbrytande, låsbar, försedd med lägesindikering). Termen arbetsbrytare talar om vad brytaren används till. En arbetsbrytare skall vara av typ säkerhetsbrytare. Arbetsbrytaren får mycket riktigt inte användas för normal start och stopp av något, men att den bara skulle vara för nödfall stämmer inte - snarare är den för att undvika att nödfall uppstår. Den skall slås ifrån och låsas INNAN man påbörjar något arbete på utrustningen.

Smaug

  • Gäst
Smaug
SV: Sökes tips på elektriker för installation spabad - Sthlm/Södertälje
« Svar #3 skrivet: juni 14, 2016, 23:13:56:56 »
Erica har helt rätt.

Brytaren som monteras inne i maskinrummet ska vara en godkänd säkerhetsbrytare och inget annat. Och givetvis ska den vara avsedd för 3-fas.

Det är också helt rätt att den inte ska användas som normal start/stopp, men vem gör det? Då jag finner det tämligen osannolikt att speciellt många skruvar av kabinettsidan och manövrerar säkerhetsbrytaren rutinmässigt för att stänga av massagepumparna efter fredagens bad kan du helt bortse från denna rekommendation.

För att gå ytterligare off-topic: När det gäller förhållandet mellan säkerhetsbrytare/arbetsbrytare är detta något som regleras i maskindirektivet, vilket inte varken bör eller ska tillämpas på spabad.

Kort summerat: Sätt in en 3-fas säkerhetsbrytare så blir det rätt.

Utloggad TheSwede

Har ett denver,elektriken monterade en säkerhets/arbetsbrytare på väggen å sen sen en separat jordfels brytare.

Smaug

  • Gäst
Smaug
SV: Sökes tips på elektriker för installation spabad - Sthlm/Södertälje
« Svar #5 skrivet: juni 20, 2016, 21:01:11:11 »
Har läst på lite för att fräscha upp mina kunskaper och kan därför tillägga följande:

Precis som jag var inne på tidigare är maskindirektivet inte tillämpbart i detta fallet. Det är till och med så att man FÅR använda en säkerhetsbrytare för normal start/stopp i hemmiljö. Orsakerna till detta är att det vanligtvis inte rör sig om speciellt stora laster.
Dessutom räknar man med att antalet brytningar med full last per år är ganska få.

Egentligen kan man ju se en säkerhetsbrytare som en vanlig väggströmbrytare med bättre kvalitet och större brytavstånd (minst 5 mm).

Med andra ord är det fullt godkänt i hemmet att montera en säkerhetsbrytare som start/stopp-manöverdon till vilka apparater man vill.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag