Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Uppvärmning => Ämnet startat av: nCo skrivet februari 04, 2022, 16:24:45:45

Titel: Solvärme direkt mot växlare eller genom ackumulator?
Skrivet av: nCo skrivet februari 04, 2022, 16:24:45:45
Har samlat på mig en massa solfångarprylar som jag funderar på att värma med (alla delar som nämns här har jag redan). Min fundering är om det är värt att koppla en mindre ackumulator mellan solslinga (glykol) och titanväxlaren eller om det är lika bra att värma direkt då poolen egentligen är en enda stor ackumulator. Är alldeles för dåligt insatt i värmeväxling!
Antingen skulle jag då kunna köra glykolslingan rakt mot växlaren, nackdel skulle väl vara om det mot förmodan blir för varmt i poolen då. Fördelen är mindre komponenter i systemet. Cirk.pumpen på solslingan måste stanna om flödet i poolen stannar, annars kan plasthöljer på växlaren smälta. Det blir stora differenser i växlaren på temp.
Alternativet är en liten ack på 160l som då skulle kunna sitta i mitten och värmas upp till teoretiska 95c (då solstyrningen slutar ladda) och sen skulle en cirk.pump på sekundären gå mot titanväxlaren med en mycket lägre temperatur och här lyser min okunskap. Ska man köra strax över måltempen på poolen eller är en varmare temp att föredra. Nackdel, fler komponenter, speciellt en extra cirk.pump som går. Denna kanske också behöver någon styrning så att den slutar ladda när tempen i ack.tanken är nere på samma som poolen.

Tacksam om någon kan och orkar komma med lite input!
Titel: SV: Solvärme direkt mot växlare eller genom ackumulator?
Skrivet av: leonard skrivet februari 04, 2022, 17:22:15:15
Hej,

Jag har inte gjort detta själv men skulle ändå förorda ackumulator. Solen skiner ju på dagen, då värms ju poolen med av solen. Men på kvällen/natten kan ju tempen sjunka i poolen olika beroende på din konstruktion. Det borde vara då du vill föra över energin från solvärmen, eller snarare från ackumulatorn som du har värmt upp på dagen. Storleken på ackumulatorn bör ju matcha dina solfångare. Du vill inte att glykolen ska koka. För att få så jämn temperatur som möjligt vill man att systemet ska vara trögt, trögare blir det ju mer vatten du har i ackumulatorn och poolen.
Titel: SV: Solvärme direkt mot växlare eller genom ackumulator?
Skrivet av: nCo skrivet februari 06, 2022, 22:40:57:57
Tack, det var en bra poäng att lagra värmen till den behövs. Då krävs det lite mer styrning dock :-)
Titel: SV: Solvärme direkt mot växlare eller genom ackumulator?
Skrivet av: Rickard skrivet februari 07, 2022, 15:42:27:27
Om ni inte har pooltak så är det nästan riskfritt att det blir för varmt i poolen.
De få gånger det händer för oss så passar jag på att backspola och fylla på med nytt vatten.
Svårt att säga mer när man inte vet vilken typ av solfångare du har, plana eller vakuumrör?, och hur många kvadratmeter.
Dessutom, vill inte vara glädjedödare, men... solfångarna levererar ju dåligt när du som mest behöver det - vad mer skall du värma med?
Var skall du ha solfångarna?
Att montera solfångare på taket, som man kanske inte kommer att ha kvar över tid innebär att man gör ingrepp i taket som kan göra att det behöver bytas den dag solfångarna skall plockas ned - det bör man fundera på, och kanske budgetera för.

Jag har själv 14.4 m2 poolsolfångare, "gummimattor" på taket, funderar nu på solceller, och då måste ju dessa ned, vilket kommer att lämna ett gäng hål i gamla taket, så i min budget för solceller skall nu även utbyte av tak läggas till.
Nu är vårt tak 50 år gammalt, och med trasig fuktspärr (plast som åldrats och gått sönder) så vi skulle väl ändå behövt byta, eller åtminstone plocka bort och byta fuktspärr...

Min solfångare kanske bidrar med 30% av den energi som behövs för att hålla poolen 32 grader, som vi vill ha den, och när det är riktigt fint väder så blir det så varmt i poolen att vi får slå av solfångarna...

En nackdel med solfångare är också att de värmer som bäst mitt på dagen, så maxtemp i poolen nås kanske runt 16.00 på eftermiddan, hos oss är det den tid på dagen när vi slutar bada.
Jag tycker man skal ha en värmekälla som kan säkerställa önskad temp redan runt 10-11 på förmiddan, i vart fall hos oss där poolen primärt används under semestern, och vi badar då som regel mellan 10.00 och 16.00.

Fundera åtminstone på om ni kommer att vilja ha solceller, och om de ryms om du sätter upp dina solfångare på taket, det är mitt tips.
I övrigt är jag inte så bevandrad på acktankar och solfångare, men det du skulle kunna fundera på är ju kanske någon form av konvektor som dumpar värmen om det blir för mycket?
Typ en gammal bilkylare med elfläkt som du kan starta om det blir för varmt.
Skydd mot övertemp måste alltid byggas in oavsett system, t.ex. om det blir strömavbrott.
Titel: SV: Solvärme direkt mot växlare eller genom ackumulator?
Skrivet av: Erik N skrivet februari 08, 2022, 10:46:26:26
Med ackumulatortank kan man ju göra det du efterfrågar, att värma när solen inte lyser. När solen lyser och behovet av värme i Poolen är litet så värmer man ackumulatortanken. När värmen sedan behövs så tar man därifrån. Problemet är väl att poolen är en gigantisk ackumulatortank som ska ha värme från en liten.
Titel: SV: Solvärme direkt mot växlare eller genom ackumulator?
Skrivet av: nCo skrivet februari 09, 2022, 16:52:36:36
Rickard: Det gäller faktiskt en inomhuspool  :) Jag har fått 6 st plana solfångare på strax över 1,5m2 stycket. Till detta en Borö styrning och en 160l acktank. Titanväxlaren är en sån där blå kinesisk pjäs. Lite osäker på effekten. Panelerna skulle hamna på ladans plåttak så ingen direkt påverkan. I övrigt finns en Gullberg Split 20 värmepump som grundvärme. Så frågan är om solen ger så lite att systemets komplexitet gör att det inte är värt det!

Erik: Precis... vad är 160l vatten i 30 m3 även om det håller 90c...
Titel: SV: Solvärme direkt mot växlare eller genom ackumulator?
Skrivet av: sege skrivet februari 15, 2022, 16:36:59:59
Hmm, 160 liter vatten som man tar 60 grader ur blir väl drygt 11 kWh?
Omräknat räcker det för att höja temp 0,3 grad om poolen är på 30 kbm.

Jag skulle säga att det är nästan om syftet är att spara energi för att värma 'när det behövs', spontant?

Brasklapp för felräkning. :D