CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?  (läst 18760 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Laban

Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« skrivet: juli 30, 2008, 22:53:20:20 »
Hej

Har kommit fram till att det ska bli en pool till nästa år och valet står av olika anledningar just nu mellan en pp-pool (http://www.livingquality.se/) alt att gjuta en betongpool. Betongvarianten känns intressantast eftersom man där har möjlighet att göra poolen lite mer som man vill, djupdel, grund del för barnen osv.

Men frågan är, vågar man låta vattnet vara kvar i en betongpool om man bor uppe i norr ? (Luleå i detta fall).

Har ställt samma fråga angående pp-poolen från livingquality, återstår att se vad dom säger. Men någon här kanske vet ?

Går iofs att tömma, fylla upp varje år men jag är osäker på vad det skulle kosta. Jag gissar på att jag måste be ex brandkåren komma o fylla på. Ingen aning om tömningen och om det bara är att skicka ut vattnet i avloppet. Får väl undersöka detta vid behov. Finns det någon som gör detta i Luleå-trakten så skriv gärna hur ni gör detta och vad det kostar.

 

Poolgiganten

Utloggad Zaphod

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #1 skrivet: juli 30, 2008, 23:39:01:01 »
När det gäller kostnaden för vattnet kan jag meddela att 10m3 kommunalt vatten kosta ca. 200:- (detta gäller Uddevalla).

//
Z
Uddevalla baserad 4,5m Storpool som värms med en HeatForce M45.
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5650.0

Utloggad Laban

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #2 skrivet: juli 31, 2008, 10:37:56:56 »
Jag ringde kommunen, tekniska förvaltningen i Luleå och dom kör inte ut vatten till en pool. Låter som att den kan bli krångligt att tömma/fylla varje år om man inte har tillgång till vatten. Iofs så kanske det går att köra med saltvatten och pumpa upp det från havet (=träsket) nedanför. Eller helt enkelt se till att skaffa en pool som man kan låta vattnet vara kvar i över vintern.


Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #3 skrivet: juli 31, 2008, 11:49:17:17 »
Hej Laban

Det beror helt och hållet på hur du armerar betongen samt vilken betongtkvalitet du har. Som du vet så kan fruset vatten försätta berg.
Jag kan berätta om vintern 98-99 Då var det så kallt i Stockholm att min murade poolstomme sprängdes sönder. Jag har en pool som består av en kombination av gjutning murad stomme samt plåt och liner. Som tur var så fanns vattnet kvar på grund av linern. Mitt råd till dig är att Gjut gärna poolen, det är bra och stabilt. Men montera en liner i den. Då besparar du dig både pengar och oro. Det är inte nödvändigt att svetsa linern på plats, om du presenterar en noggrann måttsättning för tillverkaren.

Mvh Jarlen

Utloggad Laban

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #4 skrivet: juli 31, 2008, 14:23:00:00 »
Med liner uppkommer då problemet med trappan, att kostnaden för linern drar iväg. Tycker det känns rätt surt att betala 50 000 för en liner som svetsas på plats. För att inte tala om 50 papp till eller mer när det är dags för byte 10+ år senare.

Alt förstås att man köper en glasfibertrappa och därmed kan köpa en standardliner. Standardliner + trappa blir väl ca 50 000 för en 10*5m pool.
 
Hmm, mycket att fundera över.

Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #5 skrivet: juli 31, 2008, 16:27:27:27 »
Hej igen Laban

Varför måste du svetsa den på plats?

Det går bra med en betongppool om du är ytterst noggrann med armeringen och betongkvalitet. Har du inte själv sysslat med armering och betong förut, så råder jag dig att anlita någon som kan det. Det är rena rama balkarmeringen för att få en tät och hållbar pool. Frågan är om det blir billigare. Formsättningen är också komplicera eftersom du måste vibrera betongen för att få den tät. Jag göt en gång i tiden en ganska hög stödmur mot en parkeringsplats. Jag blev kort på formlås och trodde att de jag hade skulle räcka. Under gjutningen sprack formlåsen i botten. Det ända vi kunde göra var att låta betongbilen backa emot formen. Den fick sedan stå där en halv dag. Jag kan försäkra dig, att det blev ingen billig historia. När jag bytte min liner förra året så var det en ganska stor och komplicerad sak, men det klarade dom av att göra på fabrik och det kostade inte 50.000 kr. Och beträffande ålder på liner så var min betydligt äldre än 20 år, när jag bytte. Du måste ställa de bägge alternativen mot varann. Det är ingen billighetsföreställning att armera och gjuta en betongpool. Det är oftast en komplicerad historia. De betongbooler du ser här på forumet är de flesta av dem avsedda för liner.

Mvh Jarlen
« Senast ändrad: juli 31, 2008, 16:52:28:28 av Jarlen »

Utloggad Laban

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #6 skrivet: augusti 01, 2008, 12:44:40:40 »
Varför måste du svetsa den på plats?

Blir det inte problem med trappan om man inte svetsar på plats ? Åtminstone om man har en rund trappa. Iofs kanske man kan göra en rak trappa som täcker hela gaveln. Det borde man kunna få tillverkat en liner till. Annars finns förstås alternativet med en glasfibertrappa som jag nämde.

Citera
Det går bra med en betongppool om du är ytterst noggrann med armeringen och betongkvalitet. Har du inte själv sysslat med armering och betong förut, så råder jag dig att anlita någon som kan det. Det är rena rama balkarmeringen för att få en tät och hållbar pool.

Har ingen egen erfarenhet men folk i min närhet som har det. Gjutit 4m djupa silos, flertal grunder osv.

Citera
När jag bytte min liner förra året så var det en ganska stor och komplicerad sak, men det klarade dom av att göra på fabrik och det kostade inte 50.000 kr. Och beträffande ålder på liner så var min betydligt äldre än 20 år, när jag bytte.


Håller den 20 år och kostar 20-30 tusen (?) så låter det betydligt rimligare. Var beställde du den ?

Citera
Du måste ställa de bägge alternativen mot varann. Det är ingen billighetsföreställning att armera och gjuta en betongpool. Det är oftast en komplicerad historia. De betongbooler du ser här på forumet är de flesta av dem avsedda för liner.

Mvh Jarlen

Tänkte ta hela vintern på mig att ställa de bägge alternativen mot varandra :-) Förhoppningsvis har jag kommit fram till nåt vettigt till vårkanten då jag hade tänkt mig två månaders pappaledighet samt en månads semester och försöka få till en pool. Förhoppningsvis kanske man kan ta sig nåt bad i poolen i slutet på nästa sommar. Om det nu inte slutar med en glasfiber, plast, plåt osv i ett färdigt paket. Kanske man får njuta av poolen hela sommaren. Men det är ju lite tristare på nåt sätt.


Ändrade quote till små bokstäver.
Fia
« Senast ändrad: augusti 01, 2008, 18:54:44:44 av Fia »

Utloggad mofajenko

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #7 skrivet: augusti 01, 2008, 19:11:19:19 »
Hej Laban,

Vill bara göra dig uppmärksam på att liner idag inte är vad den en gång var när man hade bly som mjukgörare och därav lång livslängd. Har ingen egen erfarenhet men de poolfirmor jag pratat med har märkt en klart förkortad livslängd med dagens mjukgörare....Rätt eller fel.....vet ej men ta med det i din tidsberäkning!

/Fredde

Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #8 skrivet: augusti 01, 2008, 20:58:47:47 »
Hej igen Laban

Jag vidhåller. Att gjuta en vattentät pool med armeringsarbeten, formsättning och gjutning ar ett arbete där kostnaderna vida kommer att överstiga en enklare variant med liner. Den minsta lilla spricka i konstruktionen medför att vips så försvinner vattnet. Har du inte kunskapen  att utföra det själv så lägg ner det projektet, det kommer bli alldeles för dyrt. Se det ur entreprenörens perspektiv. Skulle poolen spricka och det beror på en dålig armering så är det ett helvetiskt jobb att rätta till det. Inom gjuttekniken så är vattentäta konstruktioner det mest avancerade man kan ge sig på.

Beträffande det som mofarjenko påpekar beträffande liners så finns det inga pålitliga siffror som styrker detta påstående. Jag vill inte gå i polemik med honom men tiden får utvisa vad som är fallet. En liner kostar i dagsläget ca 15-20.000 kr. Det är pinuts om man ställer det i relation vad du får betala med en enklare konstruktion. Lyssna med Rickard vår moderator, han bor ju också långt norr ut, och jag har inte hört honom knysta ett ljud om att det skulle vara några problem för honom.

Du undrar vem jag köpt min liner hos. Tyvärr är det ingen jag vill rekommendera. Men jag vet att Miamipool har verksamhet långt norrut. Jag hade rätt mycket kontakt med dem under mitt offertarbete, och dom var väldigt tillmötesgående. I övrigt så kan jag upplysa dig om att det endast finns två stycken fabriker i Sverige som tillverkar liners. Så alla använder samma leverantörer, om dom inte tar linern från utlandet. Jag tog också in offerter på att svetsa linern på plats, och det kostade ca 50.000 kr men då var offerten på en betydligt bättre kvalitet, den Linern var nämligen armerad, och då pratar man om en helt annan livslängd på den. Det skulle vara intressant om de som fått sina liners svetsade på plats, här på forumet kunde redogöra  om de har fått armerade liners. Jag är inte säker men jag tror att denna typ av liners inte förändras eller krymper om man tömmer poolen. Den frågan kan kanske någon annan på forumet kan svara på.

Mvh Jarlen
« Senast ändrad: augusti 01, 2008, 21:13:33:33 av Jarlen »

Utloggad Laban

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #9 skrivet: augusti 01, 2008, 21:19:08:08 »
Kollar man runt så verkar garantin vara 6-8 år på linern, beroende på företag förstås. Vad det sen betyder för hållbarhet kan diskuteras. Jag hade tänkt att måla poolen annars, men då är förstås frågan hur den klarar vintern häruppe om man lämnat vattnet i, därav denna tråd. Med liner har man bevisligen lite hängslen o livrem vid potentiella sprickor.

Näe, bara se till o vinna lite pengar så man kan köpa en San Juan pool, ex Niagara, eller Oasis och sluta fundera. 12 m lång, 4.88 bred. Djupdel på 2.41 , grunda delen 1.07. Allt för det facila priset av 318 000 :-

http://www.spaochpool.se/pdf/Prislista_san_juan.pdf

I fantasin, rullar vi runt på mjuka kuddar.....








Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #10 skrivet: augusti 01, 2008, 21:33:20:20 »
Tyvärr Laban, så tror jag inte att 318.000 kr ens engång räcker till en gjuten pool.

Mvh Jarlen

Utloggad Laban

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #11 skrivet: augusti 01, 2008, 22:25:11:11 »
Hej igen Laban

Jag vidhåller. Att gjuta en vattentät pool med armeringsarbeten, formsättning och gjutning ar ett arbete där kostnaderna vida kommer att överstiga en enklare variant med liner. Den minsta lilla spricka i konstruktionen medför att vips så försvinner vattnet. Har du inte kunskapen  att utföra det själv så lägg ner det projektet, det kommer bli alldeles för dyrt. Se det ur entreprenörens perspektiv. Skulle poolen spricka och det beror på en dålig armering så är det ett helvetiskt jobb att rätta till det. Inom gjuttekniken så är vattentäta konstruktioner det mest avancerade man kan ge sig på.

Jag skulle som sagt få hjälp, kanske inte gratis men tjänst, gentjänst typ = billigt, av personer som har gjort liknande saker tidigare. 4m djup silo (tät, för lagring av en så trevlig sak som kopiss, skit) ex, flertalet plattor osv. Dock ingen pool med de speciella krav detta innebär.

Citera
Beträffande det som mofarjenko påpekar beträffande liners så finns det inga pålitliga siffror som styrker detta påstående. Jag vill inte gå i polemik med honom men tiden får utvisa vad som är fallet. En liner kostar i dagsläget ca 15-20.000 kr. Det är pinuts om man ställer det i relation vad du får betala med en enklare konstruktion. Lyssna med Rickard vår moderator, han bor ju också långt norr ut, och jag har inte hört honom knysta ett ljud om att det skulle vara några problem för honom.

15-20 000 är väl för en standardliner, eller kan man få en måttbeställd liner för det priset ? En rak trappa över hela kortsidan kan ju fungera med måttbeställd liner. Någon här som vet/har gjort detta ? 



Utloggad Laban

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #12 skrivet: augusti 01, 2008, 22:28:57:57 »
Tyvärr Laban, så tror jag inte att 318.000 kr ens engång räcker till en gjuten pool.

Mvh Jarlen

Lejer man bort allting så lutar det väl åt mer än det ja. Och då skulle jag nog hellre ta en glasfiberpool.

Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #13 skrivet: augusti 01, 2008, 22:47:05:05 »
Ja, man brukar säga att det man inte har i nyporna får man ha i plånboken

Utloggad mofajenko

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #14 skrivet: augusti 02, 2008, 08:38:35:35 »
Hej Laban,

Jag har formsvetsat med den liner som Jarlen refererar till. Den är armerad och heter Alkorplan (1,5mm). Denna liner svetsar man först i 2 sömmar med varmluft pistol typ "leister". Sedan förseglar man med flytande PVC utlöst i Tetrahydrofuran (Alkorplus). Detta medför att du smälter ihop dukarna och får på det viset en vattentät skarv. Kolla följande länk, där har du instruktioner hur du går tillväga.

http://www.renolit.com/English/BUSINESS_UNITS/_b_RENOLIT_b_i_WATERPROOFING_i_/Swimming_Pool/Swimming_Pool_Overview.htm

Finns ytterligare information på min länk.

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3168.0

Lycka till! O0

Utloggad Laban

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #15 skrivet: augusti 02, 2008, 11:54:26:26 »
44 000:- för linern + det som krävs för installation var lite svettigt. Och då får man svetsa själv på det. Du har väl iofs en mosaikliner, har du nån aning om vad en enfärgad kostar ?

Utloggad mofajenko

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #16 skrivet: augusti 02, 2008, 12:32:15:15 »
Hej Jarlen,

Beror helt på vad man jämför med tycker jag.

44.000 var inklusive allt!
Jämfört vad det kostar i Sverige, så tycker jag ej det är så dyrt. I priset som jag nämner ingår 130m2 fleece med lim, 124m2 mosaic Alkorplan, 16m2 enfärgad blå Alkorplan (tänkt för trappsteg), pvc-plåtar..[positiva samt negativa eftersom jag har trapp], alla kemikalier samt leister + roller [enbart dessa kostar 5000SEK]. Frakten från Tyskland på €350 ingår i totalsumman också.

Vet ej vad du syftar på när du säger det är dyrt. Begärde in 3 olika offerter i Sverige som låg mellan 62-80´utan verktyg och montage. (Kanske menar du i jämförelse till 0,7mm liner?)

Det skiljer 15-20%....mellan mönstrad yta och enfärgad ;)

Om du vet ett företag i Sverige som är billigare än ovan nämda summa tycker jag du skall lägga ut det på detta forum, det är väl därför vi är här för att hjälpa? :)

/Fredde

Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #17 skrivet: augusti 02, 2008, 12:54:18:18 »
Hej mofajenko

Jag har ju tidigare rått dig att inte tömma poolen inför vintern. Men eftersom du har denna tjocka armerade liners, så tror jag du kan göra hur du vill. Problemet med all liners är UV-ljuset. Så länge man har vatten i poolen så neutraliseras UV-ljuset. Det förhåller sig likadant även på vintern. Därför är det av vikt vad man täcker sin pool med under vintern. Med rätt täckning så spar man linern. Själv har jag genom åren haft en speciell lättpressenning från USA Den är grön på ovansidan och svart på undersidan och bryter UV-ljuset. Om jag hade din fantastiskt fina pool, så skulle jag möjligtvis sänka vattennivån till under trappan på vintrarna. I den kan man tänka sig att isen skulle kunna ställa till förtret.

Och till dig Laban vill jag säga

Vid en reparation av poolstommen våren 1999, hade jag sänkt vattennivån lite över en meter och demonterat linern i överkant. När jag skulle återsträcka linern som då hade en snapon list i överkant, så sprack linern i en stor halvmåne formad skärva. Jag limmade då på en enfärgad  lapp av armerad duk över  skadan. Nu till The point. Den höll inte färgen  på samma sätt som ursprungsduken. Den blektes betydligt mycket mer och fick med åren en helt annan nyans än ursprungsfärgen. Den duken Jag köpte var från Palens poolkonsult. Det här spörsmålet kanske man måste ta med i beräkningen. Det var ju 10 år sedan. Kanske har det hänt saker på dessa år. Men man kanske bör fråga leverantörerna om hur förhållandet är idag.

Hälsninghar till er båda

frän Jarlen

Utloggad Laban

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #18 skrivet: augusti 02, 2008, 12:55:44:44 »
Beror helt på vad man jämför med tycker jag.

Jämför man med att måla är det dyrt (?). Men då var det förstås det här med vinterproblematiken om man målar.

Citera
Det skiljer 15-20%....mellan mönstrad yta och enfärgad ;)

I sammanhanget inget att orda om alltså. Men jag föredrar faktiskt enfärgat.

Citera
Om du vet ett företag i Sverige som är billigare än ovan nämda summa tycker jag du skall lägga ut det på detta forum, det är väl därför vi är här för att hjälpa? :)

Är säkert billigt med jämfört med svenska företag med tanke på kvaliten på linern. Jag får återkomma om det blir lineralternativet.

Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #19 skrivet: augusti 02, 2008, 12:58:50:50 »
Hej igen mofajenko!

Det var inte jag som tyckte det var dyrt det var Laban
Men hur är det med din duk. Har du fått några försäkringar om färgbeständighet?, som jag skrev om i mitt tidigare inlägg.

mvh Jarlen

Utloggad mofajenko

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #20 skrivet: augusti 02, 2008, 13:35:23:23 »
Jarlen,

Sorry för den! ;D

Ja du det är lite gissel med det tycker jag. UV samt slitage garanti på 10 år...? Pratade med en kille från Renolit som sa att 20-30 år "Borde" inte vara några problem (slitage). Men som du kommenterade i ett tidigare inlägg så återstår det att se men duken känns otroligt stark.

Även om våderna läggs omlott i skarvarna så känns de knappt under fötterna. Hade en badgäst under vecka som frågade hur jag fått dit linern i poolen...(han trodde den kom i ett stycke för det är ganska svårt att se och känna skarvarna [förutom att de kan synas i släpljus från spots]

Jag har varit på en del badland som har den installerad . Det borgar väl för slit tålighet..eller?

Det som kan vara det största problemet är skarvarna. Där är risken med att svetsa själv. Jag återkommer om jag stöter på problem med min pool gällande detta eftersom jag valde att svetsa själv (tog tid, var kul & som allt annat får man kläm på det så var det inte svårt!).

Bada på,
Fredde


Utloggad mofajenko

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #21 skrivet: augusti 02, 2008, 13:38:43:43 »
Hej Jarlen,

Tack för rådet ang. vinter nivån...Det hade jag inte reflekterat över!

/Fredde

Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #22 skrivet: augusti 02, 2008, 14:15:03:03 »
Hej igen Fredde

Ja, jag vet. Har själv svetsat in samma typ av matta på en inbyggd balkong. Jag tror inte du behöver oroa dig för skarvarna i botten. De ligger väl skyddade och under hårt tryck, och utan nämnvärd mekanisk påverkan. Vad jag kan se så skulle kanske på sikt någon skarv i trappan möjligtvis behöva repareras. Eftersom trappan blir utsatt för mekaniskt påverkan hela tiden. Men det är ju ganska enkelt att åtgärda eftersom vattennivån där är låg. Du verkar ju också vara en händig person och då är det aldrig någon ko på isen.

Hälsn Jarlen

Utloggad Henry Porter

  • If you don't belive there is a price for this sweet paradise, just remind me to show you the scars
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Halmstad
  • Antal inlägg: 564
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • To live outside the law YOU must be honest
    • Visa profil
SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #23 skrivet: augusti 02, 2008, 16:40:21:21 »
Tyvärr Laban, så tror jag inte att 318.000 kr ens engång räcker till en gjuten pool.

Mvh Jarlen

Hej Jarlen!
Jag såg din kostnadsuppskattning på gjuten pool, att 318000 inte skulle räcka om man lägger in egen arbetskraft.
Jag är själv ingen betongarbetare och har begränsad erfarenhet av gjutning. Den lilla erfarenhet jag har är mitt egna utbygge och en kollegas husbygge, så visst man har mycket att lära. Dock så känns den siffran väldigt hög. Även om det krävs ett exakt arbete med formsättning och armering så berör detta mer arbetsinsatsen och inte så mycket totalkostnaden som jag ser det. Hade varit kul och höra hur du tänker.
40m2 betongpool
Hayward swimclear 425sq.ft patronfilter
Pentair whisperflo 3/4hp WFE-3
Zodiac LM3-24 SVG
Dolphin superkleen poolrobot
Gullberg&Jansson 13,8KW
TF Testkit
1 fru
två döttrar o en katt som heter Hillbom!

I'm looking for a place that's going to animal my soul,
knit my return, bathe my foot, and collect my dog.
Commission me to sell my animal to the bird to clip
and buy my bath and return me back to the cigarette!

Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #24 skrivet: augusti 02, 2008, 17:53:30:30 »
Hej Henry porter

Det beror på vilka kvalifikationer man har. Det ställs helt andra krav på en vattentät poolkonstruktion utan liner än med. Markarbetena ökar i omfattning. Mängden armering ökar till kanske det tredubbla. Betongkvall liteten måste förbättras så att armeringsjärnen inte angrips av rost. Man tror gärna att betong är någonting oförstörbart. Men se på vad som sker med Slussen i Sthlm eller Ölandsbron så kanske du förstår vad jag menar.  På undervattens konstruktioner ställs ännu högre krav. Här kan man inte peta in ett armerings järn lite här och var och tro att det ska hålla ihop. Man måste förbinda de olika sektionerna dvs botten väggar med en riktig drag armering som byglas för att inte ge efter. Om du ska kunna spara några pengar så måste du aktivt kunna delta i armerings och formsättningsarbetet. Även på formen ställs det högre krav. När du river formen ska det ju vara en färdig och estetiskt tilltalande yta. Det finns litteratur som du kan köpa  eller låna vid  ett välsorterat refferensbibliotek. Om du är vetgirig och lär dig de teoretiska grunderna så går det säkert att spara lite pengar även på en betongpool. Se villatidningens länk för beräkning av kostnader för olika poolsorter

http://www.villatidningen.se/articles/art_2005_03_05_3_pool_05_3_pool

Mvh Jarlen

Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #25 skrivet: augusti 02, 2008, 18:16:32:32 »
Hej Fredde

Den duk som jag svetsat in på min balkong heter Protan SE och saluförs av Svenska Protan i Spånga som är ett internationellt företag för vattentäta tak och terassbeläggningar. Den duken jag lagt är både UV-ljus och färgbeständig. Så det är säkert din också. Hade jag vetat om att det var den här typen av väv jag blev offererad så hade jag säkert lagt en sådan också. Men jag trodde det var en liknande produkt som jag köpte av Palens, som kändes nästan lite oljig, så jag avstod från den p.g.a. färgförändringen som uppstod med åren. För dom som står i begrepp att byta liner tycker jag ska ta en kotakt med mig. Jag vet inte om de har någon blå duk, men det kan dom säkert ordna. Svenska Protan är ett grossistföretag så de säljar inte till privatkunder. Men den som är intresserad kan skicka ett meil till mig så ska jag höra efter.

Hälsn. Jarlen

Utloggad Henry Porter

  • If you don't belive there is a price for this sweet paradise, just remind me to show you the scars
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Halmstad
  • Antal inlägg: 564
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • To live outside the law YOU must be honest
    • Visa profil
SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #26 skrivet: augusti 02, 2008, 18:25:52:52 »
Tack för länken!

Jag tänkte försöka på biblioteket imorgon. Har suttit på nätet i timtal för att hitta info. Det är svårt att hitta nåt man kan ta del av, det mesta skjuter över målet om man inte har gedigna förkunskaper på området. Dock hoppas och tror jag att bara man får reda på hur, så kan man få ihop det själv fackamannamässigt.
Jag har PM:at en äldre herre på byggahus.se som (av döma av inlägg han gjort i armeringsfrågor) vet vad han pratar om.

Har varit på gång i flera år nu med att bygga pool. Känns ibland nästan som ett förstort projekt, är väl därför man är där man är. Men jag tror att vi är redo nu efter har tagit ett par års ledigt från renoveringar. Vi har haft långa sittningar om placering och storlek i familjen och vi har  kommit fram till en lösning som känns bra för allihop. Banken nästa ;)
40m2 betongpool
Hayward swimclear 425sq.ft patronfilter
Pentair whisperflo 3/4hp WFE-3
Zodiac LM3-24 SVG
Dolphin superkleen poolrobot
Gullberg&Jansson 13,8KW
TF Testkit
1 fru
två döttrar o en katt som heter Hillbom!

I'm looking for a place that's going to animal my soul,
knit my return, bathe my foot, and collect my dog.
Commission me to sell my animal to the bird to clip
and buy my bath and return me back to the cigarette!

Utloggad Jarlen

SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #27 skrivet: augusti 02, 2008, 19:30:36:36 »
Hej Henry Porter

Jag har faktiskt blivit tillfrågad av Bygga Hus om jag vill bli moderator för dem, men inte tagit ställning ännu.

Jag tycker att du har en bra inställning till det hela. Att först göra en konsekvensutredning är ett bra steg som de flesta borde göra. Du får gärna ha mig som bollplank. Men kanske ska vi kommunicera via meil då, så vi slipper att belasta forumet. Om du preciserar vilken litteratur du vill ha så kan jag säkert vägleda dig. Om våra moderatorer Rickard och Fia tycker att det har ett allmänintresse på forumet kan vi naturligtvis fortsätta via den här länken eller någon annan. Då får dom ge sig tillkänna

Mvh Jarlen

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5545
  • Total likes: 481
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #28 skrivet: augusti 02, 2008, 20:37:02:02 »
Jag ser ingen anledning till att ni inte skulle få fortsätta i forumet, det finns säkert fler som ställer sig samma frågor.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Henry Porter

  • If you don't belive there is a price for this sweet paradise, just remind me to show you the scars
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Halmstad
  • Antal inlägg: 564
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • To live outside the law YOU must be honest
    • Visa profil
SV: Betongpool i Norrland - låta vattnet vara kvar på vintern ?
« Svar #29 skrivet: augusti 03, 2008, 12:56:27:27 »
Tack för erbjudandet Jarlen!
Jag blev glad att läsa att du skulle kunna tänka dig att hjälpa till att styra mitt projekt i rätt riktning. Det skulle kännas tryckt för min del. Jag fick inte tag i någon litteratur i ämnet på biblioteket för det var stängt idag. Dock så läste jag en hel del matnyttigt på betongbanken igår där det också var en del skisser på hur man armerar en "vanlig" väggkonstruktion. Hittade inget om vattentäta konstruktioner.
Jarlen jag tänkte så här. Jag tar ett par dar och förkovra mig i de fakta jag förhoppningsvis hittar på biblioteket och sen startar jag en egen byggtråd här på detta eminenta forum. Så jag slipper ställa frågor som är helt upp åt väggarna :)
Ha det så bra så länge!
mvh Mats
40m2 betongpool
Hayward swimclear 425sq.ft patronfilter
Pentair whisperflo 3/4hp WFE-3
Zodiac LM3-24 SVG
Dolphin superkleen poolrobot
Gullberg&Jansson 13,8KW
TF Testkit
1 fru
två döttrar o en katt som heter Hillbom!

I'm looking for a place that's going to animal my soul,
knit my return, bathe my foot, and collect my dog.
Commission me to sell my animal to the bird to clip
and buy my bath and return me back to the cigarette!

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag