VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Poolnicke

Sidor: [1] 2 ... 67
1
Uppvärmning / SV: solvärmemattor
« skrivet: april 12, 2009, 11:09:51:51  »
Jag har kört primastars solmattor 4 säsonger nu och påpörjar den 5:e. Själva mattorna känns fortfarande mjuka och fina så jag är inte orolig för punka där. Rören däremot börjar kännas lite sköra. Har haft problem med att ett rör frös sönder under vintern. Köpte en gummistos och ett ändlock för 150 kr totalt och nu fungerar det felfritt igen.

Visst ger det en extra boost till poolen med solfångare och om man inte bara tittar på värmekomfort så är det ju miljövänligt också. Men eftersom jag har en begränsad budget så sällar jag mig till dom hade fortsatt att satsa på värmepump.
/ Poolnicke


2
Uppvärmning / SV: Dagstemp 2009
« skrivet: april 11, 2009, 18:30:07:07  »
14 grader. Härligt at poolen är igång. Kör både värmepump och solfångare parallellt. Hoppas på 20 grader imorgon. / poolnicke

3
Byggtrådar / SV: Bidda's 3-årige pool-prosjekt, FERDIG JULI 2007
« skrivet: augusti 02, 2008, 09:11:05:05  »
Halloj Bidda,

Sitter här och läser om alla dina solmattor. Har du märkt någon minskning av flödet vartefter du har byggt ut solfångaren?

Vilken är den högsta temperaturhöjningen du har fått på en dag? Vad skillnaden mellan pooltemp och temp på vattnet du får ut efter solfångaren?

PS. Måste vara kanon att kunna simma med mobilen i bältet  8)

/Poolnicke

4
Vatten och kemi / SV: Grönt vatten
« skrivet: maj 11, 2008, 05:23:23:23  »
Bergh, har du använt flockmedel?
Om inte:
häll i flockmedel enligt rekommenderad dos på flaskan.
När det bildas tussar på botten dammsug direkt mot avloppet.

/Poolnicke

5
Teknik / SV: Köra pump?
« skrivet: maj 02, 2008, 09:08:19:19  »
hej poolnicke
tack för en fin redogörelse/vägledning skall ta samma värden, jag har 3-vägsventilen från primastar som styr solfångarna samt gullberg/jansson fast min är köpt från svenska poolfabriken och heter då Spf-68 vertikal
hur har du satt fast givaren på solfångarna och i vilket läge/placering?
verkar svårt att finna rätt läge
mvh carlos <sol>

Hur ska man kunna svara på detta utan att få bidda efter sig ::)
Jag har två sensorer. En som sitter monterad i ett rör och mäter vattentemp i slutet på solfångaren och en som mäter lufttemp mitt på solfångaren. Min styrning kan dock bara hantera den ena. Och efter en del bytande har jag kommit fram till att båda lösningarna funkar rätt lika. Det blir en viss fördröjning innan solfångaren går igång när jag använder sensorn som mäter vattnet. Men det är nog i sammanhanget en rätt marginell skillnad. Just nu mäter jag tempen i vattnet.
/Poolnicke

6
Teknik / SV: Köra pump?
« skrivet: maj 02, 2008, 07:44:14:14  »
Hej
Har kört vår pump dygnet runt nu under uppvärmningen VP:n har ju också gått dygnet runt ställde den på 26 grader
Vad är bästa temp för att få bra verkningsgrad på systemet:
jag har solfångare styrning inställt på 32 grader och poolpumpen på 26
har ni några ideer hur ni kör?
//carlos <sol>

Ju varmare vattnet i poolen är och desto kallare det är i luften ute desto sämre verkningsgrad på värmepumpen. Bäst verkningsgrad får du tex med 30 grader i luften ute och 12 grader i poolen.

Eftersom du har bestämt dig för 26 grader i vattnet så bör du få bäst effekt genom att låta värmepumpen vara igång sina timmar då det är varmast ute.

Att du har bestämt dig för att hålla 26 grader i vattnet som bas och allt över detta är bonusvärme så får du säkert en mycket ekonomisk lösning.

http://www.gullbergjansson.se/pdf/Verkningsgrad.pdf

Jag kör cirkulationspumpen dygnet runt. Inbillar mig att pumpen tar mer stryk av en massa stopp och starter än att få snurra hela tiden. Besparingen att stänga av nattetid är marginell, en ny pump kostar några tusen. Bäst verkningsgrad når du genom att leta värmetjuvar, alltså isolera överallt där värme kan slippa ut. Tex så tror jag att en av de större värmetjuvarna är sandfiltret. Det är en ganska stor radiator som lämnar mycket värme till pumprummet.

När det gäller badtemp så vill jag alltid ha minst 30 grader i poolen om det är kallt och molnigt. Om det är soligt och varmt ute så är det helt ok att bada i 25 grader. Mao så skulle jag aldrig ha köpt solfångare då den inte behövs för att nå rätt temp under en varm dag. Värmepumpen däremot är guld värd.

Nu när jag ändå har både värmepump och solfångare så gör jag såhär:
Jag har alltid prio på solfångaren och har den inställd på 35 grader som maxtemp. Nu i uppstarten får solfångare och värmepump rulla parallellt. När jag är uppe i temp (30 grader) så stängs värmepumpen av när solfångaren går igång. Dessutom så begränsar jag tiden som värmepumpen får vara igång varje dygn. Här blir det lite manuellt pill med tiduret om jag märker att jag har ställt in för få timmar som värmepumpen får vara igång. Jag vill inte att värmepumpen ska gå igång om tempen i poolen droppar under 30 grader en natt. Solfångaren får ta hand om detta under dagen efter. Om det blir värmebölja så stänger jag av värmepumpen helt under en period. Ganska ovanlig åtgärd:-(

Om det däremot är en kall och molnig period så får värmepumpen rulla även på natten. Tyvärr ganska vanligt:-(

Mao ord så är mitt system halvautomatiskt. Man får jobba lite med inställningar under vägen för att få en optimal värmning av poolen. viktigast för mig har varit att få automatik på solfångaren så att alla soltimmar utnyttjas. Att jag stoppar värmepumpen ibland beror på att jag vill få ut max effekt av solfångaren. Annars så har ju värmepumpen termostat som gör att man alltid har rätt temp på poolen.

Det vore rätt coolt att kunna styra timmarna som värmepumpen får vara igång i förhållande till väderprognosen det kommande dygnet.

/Poolnicke

7
Markpooler. / SV: Vikfäste till stege?
« skrivet: maj 02, 2008, 06:31:35:35  »
Finns att köpa i poolbutiker. Kostar en hel del ca 700 kr st. Själv köpte jag 4 st breda vinkeljärn occh 2 st bultar med låsmutter. Under 100-lappen, funkar kanon.

/Poolnicke

8
Uppvärmning / SV: Datorstyrning av Poolen
« skrivet: maj 01, 2008, 13:31:23:23  »
Finns det datorkoppling på detta system?

Nej, så man får väl börja i den änden. Jag tänker så här. Jag vill läsa av de befintliga temperatursensorerna via dator. Jag har en tabell med given resistans vid olika temperaturer. Och helst så skulle jag vilja skicka tillbaka en given resistans och volt till styrenheten. Det skulle innebära att jag kan styra motorventilerna oavsett vad den verkliga temperaturen är genom att skicka in falska värden i styrenheten.

Bifogar bild styrenheten:

Ner till höger på huvudkretskortet sitter tre ingångar för tempsensorerna.
En större bild finns här: http://feldt.se/pool/IM002846.jpg

Resistans och volt för sensorerna vid olika temperaturer finns här: http://www.goldlinecontrols.com/Support/manuals/092008E_SS.pdf

Är jag helt ute och cyklar nu eller är detta möjligt att lösa?

Om jag lyckas med detta i steg ett så kan man ge sig på den trådlösa delen i steg 2.

Tack för länkarna Janne. Jag läser frenetiskt för att hitta en lösning.

Om jag inte lyckas med detta, vad kommer din nya logger att kosta Rickard?

/Poolnicke



9
Uppvärmning / SV: Datorstyrning av Poolen
« skrivet: april 30, 2008, 11:34:18:18  »
Vad har du för system och mäter temperaturerna med?

Goldline AquaSolar TC

Goldline
Pool Water or Roof Sensor
For use with Solar Control
Model: PC-10K

http://www.goldlinecontrols.com/

/Poolnicke

10
Uppvärmning / SV: Datorstyrning av Poolen
« skrivet: april 30, 2008, 11:02:55:55  »
Puttar igång denna tråd igen med en fråga.

Jag har en ok lösning där jag kan se pooltemp innan värmepump och solfångare, temp efter värmepump samt temp efter solfångare. Nu vill man ju inte vara sämre än andra i forumet och vill därför koppla denna info till nätet. Så att Mikkola kan se när han badar kallare än Poolnicke  >:D

Nu till frågan. Jag har all mätning i garaget. Dator som är kopplad mot nätet dygnet runt finns på ovanvåningen i villan. Nu vill jag inte ta den enkla lösningen och koppla in allt via sladd. Hur coolt blir det då ? :-( Så finns det någon som har en idé om hur man till en rimlig penning kan överföra allt till datorn i huset utan att ställa en dator i garaget?

Har en extra trådlös router som kan placeras i garaget. Det borde vara möjligt att brygga denna till nätverket i villan.
Har letat efter väderstation med webbserver eller som kan kopplas mot routern.

Någon som har en lysande idé?

Som sista utväg får man väl köpa Rickards logger kit och ställa en dator i Garaget. Men det känn lite b då jag redan har alla tempsensorer, en dator samt trådlöst nät i övrigt.

/Poolnicke

Sidor: [1] 2 ... 67
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan