VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Bubblar efter backspolning  (läst 4622 gånger)

0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

JohannaW

  • Gäst
JohannaW
Bubblar efter backspolning
« skrivet: juli 05, 2021, 08:18:24:24 »
Vi har köpt ett hus med inomhuspool men är helt nybörjare på det här med pool. Det har i alla fall hittills gått relativt bra 😊 Men sista tiden har utblåsen knappt fungerat och vi kom på att det kanske var då man skulle backspola. Sagt och gjort så följde vi noga instruktionerna igår och backspolade rengjorde filter mm.
När vi satte igång pumpen igen så sprutade det ut grumligt/mjölkigt vatten? Är detta normalt?
Och till stora frågan..det började bubbla från utblåsen och har gjort hela natten. Varför bubblar det? Och hur får man det att sluta? Vad har vi gjort fel?
Hör bubblandet i hela huset 😕
Ska ringa och försöka få tag i ngn pooltekniker idag men gissar att det lär bli svårt så här under högsäsong..
Tack för svar!!

Poolgiganten

Utloggad nyburjare

SV: Bubblar efter backspolning
« Svar #1 skrivet: juli 05, 2021, 09:15:31:31 »
Tar in luft på sugsidan. Men varför de kom efter backspolning? Lägg in bild på filter pump etc ... lättare att ge tips om man vet utrustning

Utloggad Erica

SV: Bubblar efter backspolning
« Svar #2 skrivet: juli 06, 2021, 01:01:38:38 »
Gjorde du rätt vid backspolningen ? Stannade pumpen varje gång när du skulle ändra läge på centralventilen ? Körde renspolning "rinse" ca 15 sekunder efter backspolningen innan du åter stannade pumpen, ställde vredet på filtrering och startade pumpen ?

Om det hela tiden bubblar ut munstyckena har du ju helt klart ett luftläckage någonstans. Detta kan finnas inne i centralventilen. De flesta centralventiler består av två kopplingsskivor med gummitätningar - kommer det in något skräp emellan dessa tätasr det inte det skall och det kan ge knepiga effekter - t.ex. att man tappar massor med vatten för att det går ned i avloppet (ut genom avlopp/waste-porten) och ett läckage där luft sugs in genom waste-anslutingen är väl inte otänkbart. Men det är inte så att vattennivån efter backspolningen blivit lite får låg så att du får en virvel i skimmern och att luft sugs in på det viset ? I så fall behöver du fylla vatten för att kompensera för det som förlorades vid backspolningen. En annan möjlighet: vid backspolning gör man ofta först ren silkorgen på pumpen. Lyckas man sedan inte få tätt vid locket så kommer luft att läcka in den vägen.

JohannaW

  • Gäst
JohannaW
SV: Bubblar efter backspolning
« Svar #3 skrivet: juli 06, 2021, 08:46:26:26 »
Tack för svar!!
Jag testade allt igår, det sista jag gjorde var att fylla i mer vatten och helt otroligt så slutade det bubbla!
Det strömmar ut vatten ur ventilerna men inga bubblor, halleluja 😁
Dock har klorhalten lyckats stiga och bli alldeles för hög trots chockklorering för ett par dagar sen så det få bli dagens projekt..

Utloggad nyburjare

SV: Bubblar efter backspolning
« Svar #4 skrivet: juli 06, 2021, 08:55:11:11 »
Trots chock?? Skulle säga pga av..... särskilt i en inomhuspool kommer nivån att ligga högt lite längre pga av inget solljus.... dvs inget fel o inget att göra åt.. det är som det ska vara

Utloggad etbandung

  • Nybörjare
  • *
  • Stad/land: Kota Bandung
  • Antal inlägg: 3
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • Pool javisst!
    • Visa profil
    • kursus bahasa inggris
SV: Bubblar efter backspolning
« Svar #5 skrivet: september 28, 2021, 06:05:38:38 »
Trots chock?? Skulle säga pga av..... särskilt i en inomhuspool kommer nivån att ligga högt lite längre pga av inget solljus.... dvs inget fel o inget att göra åt.. det är som det ska vara

Så det beror på klor?

Utloggad nyburjare

SV: Bubblar efter backspolning
« Svar #6 skrivet: september 28, 2021, 11:16:08:08 »
Så det beror på klor?
Nej inte om du syftar på bubblorna som försvann när du fyllde på vatten , det beror på att du sänkte nivån i poolen när du backspola, då suger skimmern luft.

Utloggad Erica

SV: Bubblar efter backspolning
« Svar #7 skrivet: februari 22, 2022, 19:00:58:58 »
Det bildas ofta en virvel i skimmern om nivån är lite låg. Då kan genom virvelns centrum luft komma in, även fast nivån inte verkar rekordlåg på något sätt. Efter en backspolning har ju dels vattennivån blivit lägre, dels har man fått mycket högre flöde eftersom filtrets motstånd minskas. Båda de två i kombination ökar risken för en virvelbildning.

Gäst 188

  • Gäst
Gäst 188
SV: Bubblar efter backspolning
« Svar #8 skrivet: februari 23, 2022, 17:20:32:32 »
Hej,

Lite lustigt att vi alltid svarar på inlägg. Trots otillräcklig information?

Informationen kom i två omgångar från trådskaparen. Allt var inte givet från början. Vidare inte nu heller. Försöker återskapa händelsen med otillräcklig information.

Virveln är en del av problem eller lösning beroende på vilket klor man använder.

Mjölkigt vatten är mycket troligt kalk. Orsak är chock med kalciumhypoklorit.

Vidare backspolning som sänker vattennivån och drar ner luft. Denna luft innehåller koldioxid. Detta i kombination med kalcium och hög temperatur orsakar att kalk bildas. Därav mjölkigt vatten.

Sen är det naturligt att det bubblar om vattennivån är låg. Drar ner mycket luft. Detta problem löstes då trådskaparen höjde vattennivån. Alltså inget problem längre.

Det här med kalk har flera nu lärt sig på forumet och hur man hanterar detta.
Backspola sandfiltret innan sänkning av pH.

Kalken kommer alltid att samlas i sandfiltret och bör backspolas ut innan pH-sänkning.

Det är här jag brukar prata om rundgång i kemikalier. Detta är en anledning. Langeliers index beskriver detta teoretiskt.

Vidare har jag ibland skrivit att det är som att kissa i byxan med mjölkigt vatten och lösningen är att sänka pH är fel.

Roger

Utloggad Erica

SV: Bubblar efter backspolning
« Svar #9 skrivet: februari 25, 2022, 21:22:25:25 »
Citera
Mjölkigt vatten är mycket troligt kalk. Orsak är chock med kalciumhypoklorit
 

Man kan få kalkutfällning utan att ha tillfört någon extern kalcium i form av av kalciumhypoklorit. Vi har råkat ut för det att par gånger, vattnet blev mjölkigt och problemet var att kalk kommit in med brunnsvattnet och när sedan pH låg lite på övre gräns så fälldes kalk ut. Detta hände med vår gamla brunn (ytvattenbrunn). När vi senare borrade en djupborrad brunn så försvann problemet. pH-sänkning fick vattnet klart igen.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan