Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Sjunkande vattennivå  (läst 2079 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Klätterapan

Sjunkande vattennivå
« skrivet: juli 04, 2019, 13:09:26:26 »
Vi har en inomhuspool ca 8×4 m. Vattennivån på denna har sjunkit ca 1 cm per månad under vintern trots bubbelplast som pooltäcket och luftavfuktare som återför vattnet till poolen. Är detta normalt eller ska vi misstänka läckage? Har pratat med två olika poolfirmor varav den ena trodde att det var normal vattenförlust och den andra trodde att det kan röra sig om läckage. Hur beter sig era pooler?
Har inomhuspool och spabad

Poolgiganten Vårkampanj.

Utloggad Erica

SV: Sjunkande vattennivå
« Svar #1 skrivet: juli 04, 2019, 19:57:01:01 »
Ja mycket beror ju på hur ni använder er pool. Är den utan övertäckning under längre tid eller väldigt ofta ? Har ni vilt plaskande barn som sprider vattnet runt poolen ? Vi hade några barnkalas med mycket vattenförluster för ett antal år sedan.... barnen skvätte vilt, hade vattenkrig och sedan gick de upp och ned hela tiden - och speciellt då om de knuffat i varandra eller själva hoppat i med kläderna på, då följer mycket mera vatten med dem upp varje gång. Samma sak om det är poolparty med vuxna ibland...

Vi har en inomhuspool med samma mått som er pool. Numera används den lite lugnare, barnen har blivit större och lugnare. Det som nu tar bort mest vatten är ju backspolningarna när sådana behövs.

Vad har ni för typ av pool ? Väldigt små läckor kan vara väldigt svåra att hitta. Men 1 cm på en månad låter inte så mycket. På utomhuspooler som inte täcks över brukar man räkna med 0.5 cm per DYGN som gräns när man skall avgöra om man har en läcka eller bara avdunstning. Hur är temperaturförhållandena - temp i luften i rummet resp. i vattnet ? Om avfuktarnas vatten går tillbaka till poolen så förs ju ändå visst vatten bort av den vanliga ventilationen - allt hamnar ju inte i avfuktarna.

Utloggad Klätterapan

SV: Sjunkande vattennivå
« Svar #2 skrivet: juli 10, 2019, 23:20:50:50 »
 Tack för ditt svar. Poolen är utan övertäckning gissningsvis 1-2 timmar per vecka. Det är sällan mer än två barn i poolen plus 1-2 vuxna, och visst hoppas det en del från kanten men inget överdrivet.  Inga barnkalas och inga vattenkrigsleksaker som sprutar vattnet utanför poolen. Inget klädbad. Vi har även polyesterfilter och slutet system så vi förlorar ingenting i backspolningar. Poolen är en linerklädd pool.  I vattnet har vi ca 27 ° och i luften har vi vintertid ungefär normal rumstemperatur men sommartid några grader högre. Ventilation är enbart självdrag som drivs av mekanisk ventilation på andra ställen i huset.  Finns dock inlopp för utomhusluft som ju vintertid är torr. Maken har känslan att vattenförlusterna är mindre under sommaren än under vintern. Vi har ett soltäcke över poolen men det glipar någon centimeter längs kanterna och ibland kommer det upp en mindre mängd vatten på täcket som förstås dunstar också.
Har inomhuspool och spabad

Utloggad Erica

SV: Sjunkande vattennivå
« Svar #3 skrivet: juli 11, 2019, 10:35:00:00 »
Om det är så att vattenförlusterna är årstidsberoende så talar ju detta starkt för avdunstning. En ev. läcka beror ju inte på något sätt av årstiden. Det är temperaturdifferensen mellan vattnet och luften kombinerat med hur mycket luft som kommer in under täcket som styr avdunstningen. I vårt fall håller vi ungefär samma temperatur i luften som i vattnet (29-30 grader, ibland t.ex. vid fester m.m. höjer vi vattnet något, kanske till 30-31) och att vi knappt har någon temperaturdifferens alls i normalfallet gör att vi får minimal avdunstning. I ert fall har ni tydligen en avsevärd temperaturdifferens där vattnet är varmare än luften plus att ni har ett visst luftgenomsläpp som kommer under täckningen. Då får man nog räkna med lite högre avdunstning. Att den är nästan noll i vårt fall beror ju på att vi inte har någon temperaturdifferens.

Vatten som hamnar ovanpå pooltäcket avdunstar givetvis Sedan kan det ju vara så att täcket i sig självt inte är 100 % tätt utan att lite vatten läcker eller diffunderar genom täcket även när poolen är övertäckt och då sedan avdunstar.

Utloggad Klätterapan

SV: Sjunkande vattennivå
« Svar #4 skrivet: juli 13, 2019, 13:26:08:08 »
Då låter det ändå som att det kan vara rimlig vattenförlust.  :)
Har inomhuspool och spabad

Utloggad Jonas W

  • Nybörjare
  • *
  • Stad/land: Ludvika
  • Antal inlägg: 3
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • Pool javisst!
    • Visa profil
SV: Sjunkande vattennivå
« Svar #5 skrivet: januari 18, 2020, 22:57:11:11 »
Det visade sig att det var fullt med vatten på fel sida linern (som vi sedermera rev bort) och cellplastskivorna i
botten och längre ner på väggarna är mycket tyngre än de borde varit så det har nog varit rejält blött där ett tag...
Så nu river vi också bort all cellplast (betonggropen var inklädd med 50 mm-skivor) och låter gropen torka upp ordentligt. Såg inte nån uppenbar läcka i linern eller någon av genomföringarna men vi ska låta provtrycka rören för att se så att det inte är nån läcka där, vilket nog få avgöra om det blir renovering av poolen eller om det blir ombyggnad till lekrum.
När resten av anläggningen är i så pass bra skick hade det ju varit kul att ställa iordning poolen igen iaf  :)
Inomhuspool 8,2 x 3,6 m, ca 44 m3.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan