Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.  (läst 6319 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad JJJB

Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« skrivet: september 15, 2018, 12:51:22:22 »
Hej,
håller på att bygga en inomhuspool och skulle behöva tips och råd om uppvärmningen.
Förutsättningar:
- Poolen är gjord i betong och leca-block (har ej bestämt ytskikt) och är tänkt att användas året om
- Poolen är isolerad med 20cm cellplast på undersidan och på sidorna
- Byggnaden som poolen står i är ca 11x4,3m och poolen tar upp 9,5x3,2m av detta. Det är ca 4m i invändig takhöjd. Ena kortsidan består av husfasaden medan de övriga 3 väggarna är nya. Isolering ca 20cm i väggar och 50cm i tak.
- I huset finns sedan tidigare bergvärme. Borrhålet är 200m och något överdimensionerat (skulle vara minst 160m enligt beräkningarna vid installationen). Bergvärmepumpen är tyvärr placerad i andra änden av huset så eventuella slangar mellan denna och poolen måste dras igenom huset eller på utsidan.
- När poolen inte används är tanken att ha ett poolskydd på. Troligtvis någon enklare modell som går att rulla upp i ena kortsidan.

Väljer nu mellan att nyttja bergvärmen eller att skaffa ett separat system till poolen.
Ett antagande jag gör är att rummet som poolen står i inte behöver någon uppvärmning i övrigt, utan värmen från poolen sprider sig i hela utrymmet (poolen tar upp hela golvytan förutom en kant att gå på).

Bergvärme: El-patronen har hittills aldrig använts även när det varit som kallast, så det verkar finnas hyfsad kapacitet i systemet. Största problemet känns som installationen.

Separat system: Tänker mig främst någon luftvärmepump. Kommer att fungera bra på sommaren men på vintern när den behövs som bäst kommer verkningsgraden gå ner.

Övrigt: Eftersom poolen är inomhus kommer det krävas bra ventilation/avfuktning, så det är en stor fördel om man kan kombinera detta med uppvärmningen på ett smart sätt.

Några kloka tankar om vad jag bör välja?Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« Svar #1 skrivet: september 15, 2018, 21:53:34:34 »
Vi har också en inomhuspool, som vi haft i många år nu. Helt väsentligt för att hålla nere driftskostnaderna och slippa fuktproblem är att vi täcker poolen när det inte badas. Men ditt antagande att poolen skall värma rummet fungerar dåligt, eftersom det förutsätter högre temperatur i vattnet än i rummet och då får man stor avdunstning så fort man täcker av poolen. Rummet bör helst vara lite varmare än vattnet eller allra minst lika varmt.

Vi har kört tvärtemot vad du tänkt: rummet värmer poolen till stor del. Vi värmer rummet med en luft-luftvärmepump, kombinerat med ett slags solvärmesystem som ger mest effekt på sommaren (då behöver vi inte köra värmepumpen). Sedan håller sig poolen varm nästan helt av sig själv och av värmeförlusterna från cirkulationspumpen. Vi har en elvärmare på 15 kW men den använder vi bara vid enstaka tillfällen, t.ex. om det är extremt kallt ute så att värmepumpen ger för dåligt med effekt (i det läget kan vi någon enstaka gång få köra eltillskott även till rummet)eller om vi snabbt vill höja temperaturen t.ex. för någon fest eller liknande.

Vår pool är liksom er isolerad med 20 cm frigolit åt alla håll. Om du bygger i leca så måste du lägga liner i den eller täta med speciella foliesystem etc alt. plasta. Vi har bekanta som försökt med bara puts som tätning och det har slutat med att vattnet läcker igenom.

Avfuktning och ventilation behövs, men täcker man poolen så behövs det minimalt av dessa. Vi körde första tiden poolen utan att täcka den och då med en stor 3-fas avfuktare och kraftig ventilation för att hålla fukten borta. Energikostnaden blev mycket hög. Numera när poolen täcks vid icke bad så räcker det med ett tre mindre avfuktare av billig typ plus att vi har ett ventilationssystem med ett FTX-aggregat. Det körs normalt på lägsta fart,men badas det mycket, speciellt om barn badar, så kör vi upp aggregatet på högfart en tid. Avfuktarna körs när poolen är avtäckt plus 30-60 minuter efter att vi täckt den igen, om det inte varit typ barnkalas eller liknande, då får den gå ett slag till (barnkalas kan generera enormt med skvätt åt alla håll...).Vi har numera inte alls några fuktproblem från poolen och poolrummet har en låg fuktighet. Nu är vårt poolrum stort i förhållande till poolen, ca 100 m2 rum till en 8x4 m pool, vilket jag tror underlättar ur fuktsynpunkt -mndre avdunstningsyta och större luftvolym i rummet.

Bergvärme har vi aldrig testat, men när man väl borrat alla hålen så är det ju en billig värmeform så varför skulle den inte gå att använda till poolen också ?
« Senast ändrad: september 17, 2018, 09:44:09:09 av Erica »

Utloggad Rickard

 • Rickard Marklund
 • Administrator
 • Dignitär
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 5107
 • Total likes: 400
 • Kön: Man
 • Grundare och ägare av forumet
  • Visa profil
  • Min andra diskussionssida!
SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« Svar #2 skrivet: september 17, 2018, 07:45:13:13 »
Då ni skall värma året om skulle nog även jag rekommendera bergvärmen, dra slangar från värmepumpen till poolrummet där du även sätter värmeväxlaren, inte tvärt om. (Då får du dålig cirkulation på poolvattnet)
Du behöver rimligen inte värma speciellt mycket, men värmeväxlaren mååste ändå ha en storlek som gör att den kan överföra all värme som värmepumpen ger, och det med en relativt låg frameldningstemp.
Vilken typ och storlek av bergvärmepump har ni?
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med Varitab Klortpuckar.
Värmer med en Nibe 1210-7 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad JJJB

SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« Svar #3 skrivet: september 17, 2018, 22:52:12:12 »
Tack för era tips!

Erica:
Får man fråga vilken typ av poolskydd ni har, eller vad du rekommenderar? Eftersom jag har relativt ont om plats runt poolen tänker jag mig i första hand någonting som går att rulla ihop så att det blir kompakt. Det behöver gå snabbt och enkelt att ta av/på skyddet men det måste ju samtidigt vara tillräckligt bra som just skydd om det ska vara någon poäng. Därför är jag väldigt nyfiken på vad som krävs för att hålla fukten i schack.

Intressant att rummet bör värma poolen och inte tvärtom. Ur fuktsynpunkt är det förstås helt logiskt. Tänkte mest på att poolen behövde hålla runt 28 grader medan det skulle räcka med mer vanlig rumstemperatur kring 23 grader i luften, men jag får tänka om. Vilken temperatur på luft resp vatten tycker ni funkar bäst för er?

Är också inne på att ha någon form av värmeväxlare så att jag kan ha stort luftflöde i ventilationen utan att energikostnaderna skenar, och sedan komplettera med mindre avfuktare.

Som tätning på leca-blocken tänkte jag först puts för att få det slätt och sedan någon form av tätning som t ex Sopro.
https://kakelspecialisten.se/upload/Sopro_pool.pdf
Men inget är bestämt eller beställt ännu så alla goda råd mottages tacksamt!

Rickard:
Bergvärmepumpen är en ITV Greenline HT Plus E11 som är ca 11 år gammal.
Har du någon uppfattning om vilken framledningstemperatur som är bäst?
Bergvärmepumpen producerar ju dels varmvatten som är en bit över 50 grader och dels det vatten som går ut i golvvärmesystemet (som brukar hålla runt 30-35 grader på vintern beroede på hur kallt det är ute). Att koppla in sig på någon av dessa system skulle vara relativt enkelt medan det skulle vara ett större jobb att ordna så att även en tredje temperatur produceras. (Golvvärmen går ut till 3st fördelare varav en av dem sitter relativt nära poolrummet, medan bergvärmepumpen står i helt fel ända av huset.)
Nackdelen med att använda samma vatten som till golvvärmen är att det inte ger någon värme på sommaren, men det kanske funkar ändå om man kombinerar det med andra värmekällor som fungerar desto bättre på sommaren? Funderar på olika lösningar med solfångare på taket, och sedan är det relativt stora fönsterytor på fasaden mot söder (ca 25kvm glasyta) som bör släppa in en del värmande solstrålar (och tyvärr släppa ut en del värme den mörka/kalla årstiden).Utloggad Erica

SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« Svar #4 skrivet: september 18, 2018, 00:05:43:43 »
Vi har än så länge ett manuellt överdrag i plast, men vi planerar att skaffa ett som har automatisk upplyftning. Det blir en konstruktion som lyfts upp i taket över poolen. För att hålla fukten borta räcker vilken tät plast som helst. Se bara till att inte få en massa vatten på ovansidan. Vårt skydd som vi har nu är inte barnsäkert - den detaljen har vi i stället löst genom att ha kodlås på dörrarna till poolrummet.

Vi kör f.n. både rummet och poolen på 28 grader. När vintern kommer höjer vi ofta rumstemperaturen till ca 30 grader (max. för värmepumpen) så att mer värme tillförs vattnet. Har vi fest eller liknande så kör vi ner temperaturen i rummet något genom att slå om till kylläge på värmepumpen. Men då får vi kompensera med att köra ventilationen på max-läge medans poolen är öppen för att hålla undan avdunstningen.

I normala fall vid icke-bad ligger rummets fuktighet runt 35-40 % utan att vi kör avfuktarna. Vid bad och öppen pool runt 55-60 % med avfuktarna igång. Barnkalas etc kan tillfälligt ge upp till runt 75-80 %, men högre har vi aldrig hamnat ens vid det värsta vattenkrig och med massor av plaskblöta barn.. :)  Denna gräns är viktig, över 85 % så börjar det bli komplikationsrisk för elektronik etc. och vid 100 % så får man ju droppbildning. Men vid sådana tillfällen gäller givetvis ventilationen på max. , inkl. den extra forceringsfläkt som vi har för speciella tillfällen (körs några få gånger på året).

Vi har på alla år aldrig fått några röt- mögel- eller fuktproblem i vårt poolrum.


Utloggad JJJB

SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« Svar #5 skrivet: september 18, 2018, 22:31:19:19 »
Tack för informationen!

Skulle på sikt vilja ha ett stabilt/hårt poolskydd som antingen lyfts rakt upp eller viks åt sidan. Har hittills inte funnit någon riktigt bra lösning men då har jag hela tiden utgått från att poolskyddet måste vara hyfsat isolerat då jag räknat med att poolen ska vara varmare än luften. Men om dessa temperaturer är lika (era 28 grader känns ju som en vettig nivå både för luft och vatten) räcker det ju att skydda mot fukten och skyddet kan göras mycket tunnare. Funderar på att använda ungefär samma princip som ett paraply använder fast "2-dimensionellt" istället för "rotationssymmetriskt" som ett paraply. Om man har en metallram (liknande mekanismen i paraplyt) kan man sedan täcka med t ex akrylglas (motsvarande tyget i paraplyt) så att man fortfarande ser poolen när skyddet är på. Kan ev bli barnsäkert, men annars har jag en låsbar dörr ut till poolrummet som funkar för att säkra rummet.

Låter bra att ni håller fukten på så pass låga nivåer. Betyder ju att ni har en bra anläggning och sköter den på rätt sätt. Ger hopp inför framtiden! :-)

Utloggad Erica

SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« Svar #6 skrivet: september 19, 2018, 07:57:17:17 »
Vi hade liknande funderingar från första början och har sneglat åt att bygga ett hårt lock, starkt nog att duga till dansgolv om man har fest. Men konstruktionen blir tung och det fodras kraftiga lyftanordningar och infästningar för att säkert kunna lyfta en sådan. Vi har räknat med en vikt på över ett ton för ett sådant lock.

Ett isolerat lock kan ju möjliggöra att köra olika temperatur i luft och vatten, men som nämnts innan får man stor avdunstning så fort som locket är av. Då måste man ha MYCKET kraftiga avfuktningssystem som kan hantera detta och energikostnaderna blir därefter.

Lösningar med glasklara övertäckningar som även fungerar som dansgolv har jag sett på vissa hotell och liknande. Det går säkert att bygga men budgeten får nog vara rejält tilltagen. De konstruktioner jag sett har alla byggt på metallram i rutmönster och härdade glasplattor emellan. Akryl fungerar inte om man skall gå eller dansa på det - det blir fort repigt och sedan har du knappast ett genomskinligt lock längre. Skall du bara ha den som fuktskydd och inte gå på den så kan det nog fungera.

Jag har även sett en konstruktion med en gjuten betongplatta som lock - den rullades med hjul och rälsar av och på, men den principen är ju omöjlig om inte poolrummet har en fri golvyta som överstiger poolens storlek. Inga problem i ett stort hotell, men svårt för villakonstruktioner.

Utloggad Rickard

 • Rickard Marklund
 • Administrator
 • Dignitär
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 5107
 • Total likes: 400
 • Kön: Man
 • Grundare och ägare av forumet
  • Visa profil
  • Min andra diskussionssida!
SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« Svar #7 skrivet: september 19, 2018, 08:18:15:15 »
När det kommer till värmen så behöver du som sagt ha tillgång till ett flöde som gör att alla 11 kW kan överföras med max 10 graders deltaT, det kräver troligen men inte säkert mer än vad en anslutning på fördelaren som ligger närmast poolrummet kan ge. (Svårt att veta utan att räkna på rördimensioner, rörlängder och tillgängligt tryckfall.
Ju lägre temp du kan värma poolen med desto högre verkningsgrad får värmepumpen arbeta med, för bästa funktion titta på en växlare med 100 kW effekt eller mer (Anges alltid vid 80 grader fram och 20 grader ut från växlaren).
Det blir helt andra effekter på en växlare om du vill överföra 11 kW värme med kanske 40 graders framledningstemp och 28 grader i poolen.

VI har gjort det väldigt enkelt för oss, jag har helt enkelt gjort så att jag stänger av cirkulationen till husets radiatorer när vi börjar värma poolen, och växlar manuellt över allt flöde till poolvärmeväxlaren.
En termostat slår sedan till värmen på värmepumpen genom att simulera att utetempen blir -40 grader och framledningstempen +26 grader - det ger värmepumpen en omedelbart startinstruktion baserat på att framledningstempen ligger för långt från börvärdet.
Denna lösning är svår för er då ni skall värma hela vintern, men omöjligt är det ju inte.
Ett sätt är att termostaterna på alla andra slingor och eventuella radiatorer helt enkelt vrids ned när du inte har värmebehov i huset längre, men då kommer ju det viktiga momentet med att ett enda uttag på fördelaren skall kunna leverera flöde nog för att värmepumpens 11 kW skall tillföras värmeväxlaren/poolen utan att deltaT eller temperatur blir så hög att värmepumpen stannar på sina säkerhetsfunktioner.

Det är en lite knepig situation, för att kunna ge ett helt korrekt råd behöver man alltså veta mer och kunna räkna på det hela.
Sen blir ju själva styrningen dessutom en delikat problem, jag tror du får titta på poolstyrningstillbehöret från Nibe för att det skall kunna fungera.
Kostar minst 10 000 kr bara styrningen.

Kanske vore det billigare och enklare att köpa en luft/vattenvärmepump vars enda uppgift är att hålla poolen varm.
T.ex. en https://www.polarpumpen.se/luft-vatten-varmepump/varumarken/panasonic-aquarea/panasonic-aquarea-monoblock-5kw
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med Varitab Klortpuckar.
Värmer med en Nibe 1210-7 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad JJJB

SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« Svar #8 skrivet: september 20, 2018, 22:19:51:51 »
Erica:
Jag tittade tidigare på olika sätt att ha ett tungt lock som kan flyttas undan trots att poolen tar upp i princip hela rummet. Ett intressant alternativ är en 4-pelarlyft som används till att lyfta bilar. Den klarar ju att lyfta minst 2 ton så vikten är inget problem. Dock lyfter den bara ca 1,60m upp så man skulle behöva modifiera konstruktionen, t ex ändra hydraulcylindern till en med längre slaglängd. Avstånden mellan pelarna skulle också behöva justeras men det tror jag är relativt enkelt att anpassa (handlar mest om att ha rätt längd på vajrarna). En 4-pelarlyft är ju även väldigt säker då man spärrar den i högsta läget så att den inte kan ramla ner. En rolig bieffekt är att man skulle kunna ha denna yta fullt möblerad, förutsatt att takhöjden är tillräcklig. Fortfarande en teoretiskt möjlig lösning men det blir troligtvis lite för avancerat, och dessutom vill jag ogärna inkräkta på takhöjden.

Utloggad JJJB

SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« Svar #9 skrivet: september 20, 2018, 22:31:07:07 »
Rickard:
Ska försöka få tid att räkna lite på poolen/poolrummets energibehov. Om man inte måste få ut alla 11kW som pumpen kan leverera kan man ju tänka sig att man värmer både hus och pool samtidigt. Då borde flödet kunna vara mindre om jag inte tänker fel. Dock blir temperaturen beroende på vad systemet anser att golvvärmen ska ha så det gäller att detta matchar poolens behov. Kommer inte funka alls på sommaren men om man kan kombinera detta med solvärme skulle man kunna tänka sig att dessa kompletterar varandra tillräckligt så att man kan köra med en el-patron när mer energi behövs. Dvs:

- Sommar: Uppvärmning med solvärme. (Bergvärmen levererar inget varmvatten till golvslingorna) El-patron vid behov.
- Vinter: Bergvärmen levererar värme till golvslingorna. Samma vatten används även till att värma poolen (på samma sätt som vilket annat rum som helst, bara att det är betydligt större och att värmen överförs till rummet via t ex fläktkonvektor istället för golvslingor). Detta värmer då endast luften i rummet som i sin tur får värma vattnet (enligt resonemanget att vattnet ändå inte ska vara varmare än luften för att hålla avdunstningen i schack). El-patron vid behov.

Är det helt feltänkt?

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd