CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - JJJB

Sidor: [1] 2
1
Inomhuspooler / SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« skrivet: december 18, 2019, 21:06:30:30  »
Rickard:
Det blev den pumpen som du rekommenderade; Daikin Altherma 7KW. Hämtade den idag.
Efter att ha läst på om Outl1 blev jag alldeles för tveksam för att våga köpa från dem. Även om deras värmepump skulle ge betydligt mer effekt bör 7kW ändå räcka för mig.

Det ska finnas olika sätt att styra pumpen så jag får experimentera lite när jag väl fått igång den. Det känns som att det enklaste är att köra med konstant framledningstemperatur på t.ex. 33-35 grader och sedan se vad det ger för pooltemperatur.

Köpte även Folkpools 122kW värmeväxlare idag. Det verkar vara ungefär samma förutsättningar (men inte exakt samma) för beräkning av effekten som de från Pahlén. Verkar kunna överföra 7kW, som pumpen ger som max, vid ett värmedelta på 5-7 grader beroende på temperatur och flöde. Vid kontinuerlig drift bör 1-5kW räcka och därmed ett lägre delta.
Värmeväxlaren ska ha inre delar i titan och tåla saltvatten, inget som jag har tänkt att använda mig av just nu men det är ju ett litet plus ifall jag vill göra det framöver.

Nu återstår "bara" att göra klart poolen så att jag kan fylla den med vatten också. Samt att köpa filter och cirkulationspump. Tur att det snart är jullov... :-)

2
Teknik / Val av poolpump för inomhuspool 40m3
« skrivet: december 12, 2019, 22:49:02:02  »
Poolen börjar äntligen närma sig färdigställande och det som återstår är bl.a. att köpa poolpumpen.
Lite förutsättningar:
- Kör med 50mm PVC-rör för hela installationen
- Poolen är på ca 40m3 (9x3x1,5m)
- Uppvärmningen sker med en luft-vattenvärmepump som för över värmen till poolvattnet via en värmeväxlare
- Har tänkt köra med ett sandfilter (var lite nyfiken på filterbollar men har blivit skeptisk efter att bl.a. ha läst på detta forum). Har inte valt filterstorlek ännu så synpunkter även på detta mottages tacksamt.
- Poolen är inomhus och tänkt att användas året runt. Det är alltså viktigt att kvalitén är tillräckligt hög för att klara kontinuerlig drift under lång tid. Vill inte heller ha en för stor pump som drar onödigt mycket el. (Om den t.ex. drar 1kW och går kontinuerligt blir förbrukningen 8760kWh/år)

Vad ska jag välja?

Tittar man på pris så finns det allt från VidaXL för runt 1.000kr till bronspumpar för närmare 20.000kr.
Till viss del brukar man ju få vad man betalar för, men frågan är vilken nivå som är vettig. Är de billigaste pumparna gjorda för en uppblåsbar pool på gräsmattan som man använder ett par veckor, eller är det namnet och högre marginaler som gör de andra pumparna dyrare utan att de nödvändigtvis är så mycket bättre?

3
Inomhuspooler / SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« skrivet: december 08, 2019, 02:08:39:39  »
Rickard: Tackar för tipset! Tror också att det kan vara en bra lösning. Har tittat på just den pumpen och även
https://outl1.se/inverter-varmepump-16kw
som är kraftigare och bara marginellt dyrare. Frågan är dock om man vågar handla från Outl1 efter det man såg i Plus-reportaget...

Pahlén har en bra sida för att beräkna vilken värmeväxlare man behöver:
https://www.pahlen.se/produkter/uppvarmning/varmevaxlare/dimensionering-poolvarmevaxlare/

Om man använder ett flöde på 20lit/min på primärsidan och 100lit/min på sekundärsidan så får man följande värden (antagande om 0 grader ute enl tidigare beräkning, 2550w behov, 30 grader i poolen dvs in på sekundärsidan):
- 40kW Hi-flow: 36,5 grader från pumpen in på primärsidan (ger 34,7 grader ut från primärsidan tillbaks till pumpen)
- 75kW Hi-flow: 34,5 grader resp 32,8 grader
- 120kW Maxi-flow: 32,8 grader resp 31 grader

Om det istället är -20 grader ute blir motsvarande siffror (värmebehov 4250W):
- 40kW Hi-flow: 41 grader från pumpen (38 i retur)
- 75kW Hi-flow: 38 grader från pumpen (34,9 i retur)
- 120kW Maxi-flow: 35 grader från pumpen (31,8 i retur)

Priset verkar ligga på ca 5500kr för 40kW, 7800kr för 75kW och 15000kr för 120kW. Påslaget mellan 40 och 75kW känns rimligt medan det sedan blir dyrt att gå upp till 120kW. För det priset kan man köpa 2st 75kW och seriekoppla. (Dock är Maxi-flow modellen generellt dyrare än Hi-flow så det är inte bara storleken som skiljer.)
Ett "prisvärt" alternativ kan även vara denna som är på nominellt 122kW: https://www.folkpool.se/produkter/pool/varme/varmevaxlare/varmevaxlare-titan-122kw-g2.html
och kostar ca 11000kr.

Återstår att se hur man på bästa sätt reglerar temperaturen. Tänker att man bör kunna använda temperaturen på ingående vatten på primärsidan i värmeväxlaren, dvs det vatten som kommer direkt från poolen, som börvärde (t.ex. 30 grader). En annan variant är att sätta ett konstant värde på framledningstemperaturen på pumpen. Då får man justera värdet ett par gånger per år för att kompensera för yttertemperaturen men det borde vara en ganska stor tröghet i systemet så att det räcker att göra med ett par månaders mellanrum?

4
Inomhuspooler / SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« skrivet: november 30, 2019, 23:10:31:31  »
Lång tid har gått sedan mitt senaste inlägg. Det som har hänt är att poolhuset och poolen nu är ca 90% klara. Det som återstår är främst värme/filter/pump. Har haft gott om tid att läsa på och fundera men jag är inte säker på att jag blivit så mycket klokare. Det jag kommit fram till gällande de olika alternativen är:
- Bergvärme: Det är en hel del meck med att koppla in bergvärmepumpen till poolen. Dels ligger de i olika ändar av huset och dels så kan det bli problem med effekten vilket redan uppmärksammats i tidigare inlägg. En annan stor nackdel är att värme till poolen behövs som mest på vintern, vilket är samtidigt som huset måste värmas. Kan därför bli tufft för bergvärmepumpen att orka med båda. Det som skulle tala för att kapaciteten finns är att bergvärmen går ganska sällan även kalla dagar. Elpatronen har aldrig varit igång någonsin även om det varit -20 grader och "vanliga" vinterdagar är det ganska lång tid mellan gångerna som pumpen startar.
- Luft/luftvärmepump: Verkar ju vara det vanligaste alternativet som poolvärmepump. För en utomhuspool känns detta som ett perfekt val då det ger hög effekt när det är varmt ute. För en inomhuspool som används året om blir ju dock behovet det omvända. Nu i somras har det varit 30-40 grader i poolhuset så någon uppvärmning har inte behövs alls (visserligen utan vatten i poolen). Det är resten av året, när det är kallt ute, som uppvärmningen behövs och då är frågan hur effektiv en luft/luftvärmepump är.
- Luft/vattenvärmepump: Bör ju ha samma för- och nackdelar som en luft/luftvärmepump men dessa tycks funka bra även vid låga temperaturer. Bra COP vid typ -5 och sedan fungerar de ner till ca -20. Klart dyrare än luft/luft och frågan är om det lönar sig i längden.

Gullberg & Jansson S-serie är speciellt anpassad för inomhuspooler men det som är ett minus är att den består av en inne- och en utedel så att man måste låta en certifierad kyltekniker installera den. Dock ingen dealbreaker.

Har funderat lite över energiförbrukningen och mottager gärna synpunkter på om jag har tänkt fel.
- Energiförlust tak: Yta ca 50kvm. U-värde ca 0,1 (500mm mineralull). Ger 5W/K.
- Energiförlust ytterväggar: Yta ca 150kvm. U-värde ca 0,2 (250mm mineralull och kombination av stående och liggande reglar för att minimera köldbryggor). Ger 30W/K.
- Energiförlust fönster: Yta ca 35kvm. U-värde ca 1 (3-glas energifönster med härdat glas). Ger 35W/K.
- Energiförlust mot mark: Yta ca 50kvm (bottenplatta) + 30kvm (väggar under mark) = 80kvm. U-värde ca 0,2 (200mm cellplast). Ger ca 15W/K.
Total energiförlust blir då 5+30+35+15=85W/K.

Spontant låter detta väldigt lågt. Skulle innebära 30 x 85 = 2550W vid 30 grader inne och 0 grader ute, eller 50 x 85 = 4250W vid 30 grader inne och -20 grader ute.
Jämför man detta med vad de vanligaste poolvärmepumparna levererar är det väldigt lite, men å andra sidan så är de ju oftast till för utomhuspooler där energiförlusterna blir helt annorlunda.

Dessutom är det ju stor tröghet i den stora vattenmassan i poolen. I Stockholm är det sällan -20 grader särskilt länge så det skulle vara helt ok om temperaturen i poolen inte kan upprätthållas fullt ut de dagarna.

Alla synpunkter på energiberäkningar och val av värmesystem mottages tacksamt!


5
Inomhuspooler / SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
« skrivet: november 26, 2019, 23:24:01:01  »
Hej,
det blev SOPRO TDS 823. Inte billigt men det kändes som ett bra material när jag monterade det. Har bara provfyllt och då fungerade det perfekt, men framtiden får utvisa hur bra det blev.

Det är ett 2-komponentssystem där man blandar 10kg pulver med 10kg vätska. Det blir ett gråsvart gummiliknande material som man spacklar ut. Det stelnar ganska fort så man har ca 10-20 min på sig att använda materialet, lite beroende på hur varmt det är. När det har stelnat så påminner det lite om gummit i bildäck i känslan. Det rekommenderas att man armerar med glasfibernät i hörnen, men då nätet var relativt billigt använde jag det i hela poolen.

Totalt gick det åt 10 "burkar" (med 10kg pulver och 10kg vätska i varje) för ca 70kvm total yta (pool på 3x9m) och de gick på knappt 2000kr/st. Enda nackdelen var att det luktade starkt i flera dagar efteråt så det gäller att ha bra ventilation.

6
Inomhuspooler / SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
« skrivet: maj 08, 2019, 22:09:32:32  »
Tack för all input!

Har fått kontakt med Kiilto och deras konstruktion är ej godkänd för pool. Andra liknande system från andra tillverkare lär vara likvärdiga, så det alternativet går bort.

Liner skulle vara en enkel lösning men den lösningen vill jag endast gå på om det är enda möjliga alternativet. Har tänkt att lägga in mosaik (kristallmosaik).

Hade hoppats på bättre respons från Kakelspecialisten som säljer Sopro men deras teknikavdelning svarar aldrig i telefonen och inte heller på mail.

Är därför fortfarande nyfiken på om någon har använt någon av Sopros system, gärna på en pool med liknande uppbyggnad.

Resonerar som så att leca-väggarna är max 2 meter mellan kontreforerna, som i sin tur är minst 25cm tjocka och 60cm breda. Det är 12mm armering i dubbla rader i samtliga lager och mycket armering som binder kontreforerna med plattan. Borde därför röra sig minimalt. Däremot känns det som att tätskiktet gärna får ha viss flexibilitet, vilket Sopro påstår att deras system har. Men ett gummibaserad system borde ändå vara bättre än ett cementbaserat. Helt fel resonerat?


7
Inomhuspooler / Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
« skrivet: maj 05, 2019, 14:59:40:40  »
Hej,
det är dags att välja tätskikt till min pool och jag mottager gärna tips om vad som funkar (och inte funkar). Förutsättningarna är:

- Poolen är ca 9x3m och 1,5m djup.
- Den är uppbyggd på en isolerad betongplatta som utgör golvet. (Motsvarande en villagrund)
- Väggarna består av lecablock samt kontreforer i betong. Mycket armering och tjocka väggar (minst dubbla 25cm lecablock) så poolen bör vara formstabil.
- Arbetena med själva poolen gjordes förra sommaren så det har funnits gott om tid att torka
- Poolen är helt och hållet inomhus i uppvärmt utrymme och kommer aldrig att bli utsatt för kyla
- Poolen har inga genomföringar alls. Tanken är att alla anslutningar ska ske ovanifrån så att själva "baljan" är intakt.

Frågan är nu vilket tätskikt jag bör välja. De hetaste kandidaterna än så länge är:

- Sopro, cementbaserat tätskikt som man rollar på. Finns ett antal olika varianter som alla verkar göra ungefär samma jobb.
   - 523: Torkar lite långsammare
   - 623: Torkar lite fortare. https://kakelspecialisten.se/upload/trycksaker/produkt/Sopro_DSF%20623.pdf
   - 823: Är mer flexibel
   Priset skiljer sig en hel del (ca en dubbling för varje steg uppåt) så frågan är hur nödvändigt det är med en dyrare variant.

- Folie: Skulle det funka med t.ex. Kiilto KeraSafe våtrumsfolie (eller motsvarande från annat känt märke)? Denna folie bör ju vara vattentät och jag tänker att en folie klarar viss rörelse ifall någon del av poolen skulle få en liten spricka eller sättning. Dock kan jag inte hitta någon som använder detta till sin pool, och det är heller inget användningsområde som jag kan hitta i någon broschyr.


Tacksam för alla synpunkter!

8
Inomhuspooler / SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« skrivet: september 22, 2018, 21:11:20:20  »
Vi körde vår inomhuspool med bergvärme och lät poolen värma rummet. Vi hade 31 grader i poolen och det blev 26 grader i rummet-. Funkade utmärkt, när pooltäcket var på stannade all fukt i poolen. Vi hade en avfuktare som tog hand om fukten när vi badade.

Intressant! På vilket sätt kopplade ni in bergvärmen till poolen? (t ex om ni använde samma vatten som i golvslingorna eller om det var en separat slinga)

9
Inomhuspooler / SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« skrivet: september 20, 2018, 22:31:07:07  »
Rickard:
Ska försöka få tid att räkna lite på poolen/poolrummets energibehov. Om man inte måste få ut alla 11kW som pumpen kan leverera kan man ju tänka sig att man värmer både hus och pool samtidigt. Då borde flödet kunna vara mindre om jag inte tänker fel. Dock blir temperaturen beroende på vad systemet anser att golvvärmen ska ha så det gäller att detta matchar poolens behov. Kommer inte funka alls på sommaren men om man kan kombinera detta med solvärme skulle man kunna tänka sig att dessa kompletterar varandra tillräckligt så att man kan köra med en el-patron när mer energi behövs. Dvs:

- Sommar: Uppvärmning med solvärme. (Bergvärmen levererar inget varmvatten till golvslingorna) El-patron vid behov.
- Vinter: Bergvärmen levererar värme till golvslingorna. Samma vatten används även till att värma poolen (på samma sätt som vilket annat rum som helst, bara att det är betydligt större och att värmen överförs till rummet via t ex fläktkonvektor istället för golvslingor). Detta värmer då endast luften i rummet som i sin tur får värma vattnet (enligt resonemanget att vattnet ändå inte ska vara varmare än luften för att hålla avdunstningen i schack). El-patron vid behov.

Är det helt feltänkt?

10
Inomhuspooler / SV: Vilket värmesystem till inomhuspool? Bergvärme i huset.
« skrivet: september 20, 2018, 22:19:51:51  »
Erica:
Jag tittade tidigare på olika sätt att ha ett tungt lock som kan flyttas undan trots att poolen tar upp i princip hela rummet. Ett intressant alternativ är en 4-pelarlyft som används till att lyfta bilar. Den klarar ju att lyfta minst 2 ton så vikten är inget problem. Dock lyfter den bara ca 1,60m upp så man skulle behöva modifiera konstruktionen, t ex ändra hydraulcylindern till en med längre slaglängd. Avstånden mellan pelarna skulle också behöva justeras men det tror jag är relativt enkelt att anpassa (handlar mest om att ha rätt längd på vajrarna). En 4-pelarlyft är ju även väldigt säker då man spärrar den i högsta läget så att den inte kan ramla ner. En rolig bieffekt är att man skulle kunna ha denna yta fullt möblerad, förutsatt att takhöjden är tillräcklig. Fortfarande en teoretiskt möjlig lösning men det blir troligtvis lite för avancerat, och dessutom vill jag ogärna inkräkta på takhöjden.

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag