CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - tobbe_s

Sidor: [1]
1
Teknik / SV: Rördragning poolcentral-pool, best practices
« skrivet: juli 25, 2021, 20:00:11:11  »
..eller är det kanske bättre att hålla det så enkelt som det bara går? Både inlopp/utlopp i poolhuset sitter på långsidan(vardera hörnet, ungefär) mot huvudhuset. Det skulle - nog? - gå att placera poolcentralen mot den långsidan, mellan rören. Då skulle ju rördragningen bli riktigt enkel :).

Den nya utmaningen skulle bli att gräva hålet för poolcentralen, så att den kommer på rätt höjd mot rören. Det är gräsmatta där nu. Skulle man då göra nåt slags lucka - på gångjärn, för att så många vuxna som möjligt ska klara av att öppna - där i markhöjd? Utrymmet måste ju ha tillräckligt mycket yta för att den nuvarande poolcentralutrustningen ska få plats, men också för att man ska kunna göra om saker i framtiden, byta ut/sätta dit ny värmare eller vad man kan hitta på. Hur gör man såna utrymmen? Är det vanliga att man typ ligger på mage vid kanten av hålet och sträcker sig ner? Eller gör man hålet stort nog för att man ska kunna sitta på huk nere i det?

Dvs om man placerar centralen vid garaget så får man utmaningar med höjdskillnader och mycket rördragning, men å andra sidan gott om utrymme. Om man placerar centralen så nära poolhuset som möjligt så blir det tvärtom, inga höjdskillnader eller mycket rördragning, men kanske problem med utrymmet.

2
Teknik / Rördragning poolcentral-pool, best practices
« skrivet: juli 25, 2021, 04:02:30:30  »
Hej.
Jag håller på med mina sista funderingar inför att flytta poolcentralen som hör till poolhuset. Vad man bör tänka på med rördragningen, närmare bestämt..

Den tänkta platsen är vid bortre hörnet på sidan av det lägre huset(garaget), och sen ungefär mot nedre högra hörnet på bilden:


Grovt(högt) räknat så är det kanske - knappt? - 2 m i höjdskillnad där. Sen går rören i den höjden till huvudhuset. Därifrån ska vattnet upp på taket, vilket blir kanske..1.5 våning? Nåt i den här stilen fastän det är den andra kortsidan på huvudhuset(har den utstickande takkanten nån inverkan här angående rördragning och hur stora höjdskillnader som fungerar?)



Efter det så går rören på samma höjd fram till solfångarna(Den nedre delen av dem, eller hur? "Pressa upp" vattnet, inte låta det "rasa ner"?). Så om pumpen kan pressa vattnet så långt så borde man vara hemma.

Men om man liksom kollar på höjdprofilen för resan från pumpen i poolcentralen till taknocken.. (Inte skalenlig bild, huvudhuset är kanske 1.5-2 ggr så högt som garaget)


Poolcentralen är tänkt som en gjuten platta i markhöjd eller strax över. Sen kan jag tänka mig 3 vägar för vattnet därifrån:
- Genom/ingjutet i plattan och vidare ut nere i marken.
- Ut genom väggen på poolcentralen och sen ner i marken. Skillnaden här för mig är nog att jag ryggar på reflex inför att gjuta in saker. Framtida åtkomlighet/möjligt underhåll, helt enkelt.
- Rakt ut från poolcentralen och in i "backen". Man lär få täcka över rören på vägen dit för isoleringens skull, antar jag? Det kan kanske bli en märkbar hög :-|.. Fördelen känner jag skulle vara att man slipper "dippar" i höjdprofilen där vatten blir kvar när man tömmer rören och som sen kan frysa på vintern. Rätt/fel tänkt?
Tankar om punkterna ovan är väldigt välkomna.

Sen är det lite mera "finlir", antar jag:
- Undvika tvära(definiera det?) böjar på rören för bättre flöde?
- 50 mm är rekommenderad rördimension, från en tidigare tråd som jag skrev om det här.
- Isolering? Overkill? Annars, dimensionering? Jag har inte riktigt hittat nåt om det, vet ärligt talat inte vad jag skulle söka på. De gamla rören(dvs utloppen från poolhuset ligger på 50-60 cm djup(Mälardalen, spelar kanske roll?), med lite..inkonsekvent markisolering uppepå.)
- Det här svarar kanske rörtillverkaren/försäljaren bäst på, men angående UV-tålighet(hela det här jobbet kom till för att de gamla rören utomhus inte var UV-tåliga..).. Det löser kanske sig själv om man isolerar rören? Som sagt, jag är nog lite bränd av hur de gamla rören la av, så jag vill gärna göra vad jag kan för att undvika att det händer igen..
- Kan pumpen klara av det här, kan man undra. Men den gamla platsen för poolcentralen borde faktiskt vara på ungefär samma höjd som den nya, tänkta(Sen gick rören upp på taket på södra kortsidan av huvudhuset istället för norra kortsidan). Så det borde kunna gå..

Jag hoppas att det här går att förstå! Det är tankar och undringar om rördragningen som jag i stort sett plockat ur huvet och direkt skrivit här. Är det nån som har haft liknande funderingar?

3
Inomhuspooler / SV: Flytta på pumpcentralen? Inomhus till utomhus?
« skrivet: juni 13, 2020, 13:31:32:32  »
Tack för svaren! Bara för säkerhets skull, så att jag är med: Värmepump är alltså en luftvärmepump? HAr inget med elpatronvärme att göra?

Pumpcentralen som nu är i källaren i huvudhuset ser ut såhär:



Pumpen är den guldfärgade i förgrunden i botten(det är gamla saker, jag har inga modell-nr eller så redo, men om det behövs så kan jag såklart försöka ta reda på info)
"Tuben" till vänster bakom den är en elpatron.
Det stora blå till höger är sandfiltret.
"Lådorna" ovanför är styrning av pump och el, och en timer. Det finns spår av nåt som verkar ha varit solrelaterad styrning, men föregående ägare har lämnat mer än en sladdstump..
Och diverse kranar/ventiler, för inkommande/utgående, upp till solpanelerna på taket eller inte..

Pumpen låter ganska rejält(enligt min lilla erfarenhet), men den fungerar. Mest irriterande problemet har varit när den verkar ha pumpat fortare än det kommit vatten från bräddavloppet, det är ungefär som att det kommit luft i rören. Jag är inte säker på att jag förstått den biten helt, men då har man fått "lufta systemet" vid pumpen för att få vattnet att börja rinna igen.

Att ha pumpcentralen vid just garaget är för att det ligger lägre än bräddavloppet, jag inbillar mig att flödet fungerar bättre då: Vattnet rinner neråt till pumpen, så att den slipper suga. Sen pumpar den igenom solpaneler, elpatron, filter, osv. Säg gärna till om jag tänker fel här, alla synpunkter välkomnas.

El finns, det är helt rätt, både i garaget och - teoretiskt - i poolhuset. Men för att få tillbaka elen i poolhuset så krävs förarbete.. I början när vi använde huset så började det nämligen lukta konstigt från elskåpet, kanske att det kom ljud också. Och när man sen tittar på elen i övrigt, helt normala utanpåliggande uttag en halvmeter från vattnet, och en långvägg med 16 doslock(det är 6 lampor och 2 fläktar i huset).. Sen dess så har elen varit avstängd där i väntan på åtgärd..



Ett av två inlopp synligt(?) nere i vattnet, och alltså ingjutna. Jag försökte utforska inloppen lite med rensband, men det var krökar ganska tidigt, för tidigt för att rören skulle räcka till utsidan av poolhuset(som vetter mot garaget). Så jag tror att rören svänger åt vänster och går ut i marken mellan poolhuset och huvudhuset.

Och vi gillar alltså inte algbad ;), utan vattnet är som det är för att solen nog gett en del hjälp och god stämning, och så har vattnet fått vara medan rören är trasiga. Klorpuckar och annat har fått vila..



Elskåpet är den grå rutan på väggen till höger om utgången. På poolens kortsida så sitter de två inloppen.

Mellan poolhuset och huvudhuset ser det ut såhär:



Dvs en del bök med att ta bort plattor väntar, men förhoppningsvis inget värre än så. (Om rören går *runt* huvudhuset och inte under det, som sagt.. Men då får man väl helt enkelt låta dom ligga kvar.) MathiasS, du skriver "Ta bort alla rör som går på huset". Var skulle du sätta solpanelerna sen då? Eller skulle du inte ha dom alls? Jag håller helt med om att flytta pump och filter så nära det dom används för som möjligt :), men som jag skrev ovan om att ha pumpen lägre än bräddavloppet, krävs det inte att man gräver ner pumpcentralen då? Eller tänker jag fel?

Poolens kortsida med bräddavloppet:




4
Inomhuspooler / Flytta på pumpcentralen? Inomhus till utomhus?
« skrivet: juni 12, 2020, 20:15:28:28  »
Hej.
  Jag har en fastighet med ett poolhus, som jag skulle vilja försöka renovera. Såhär ser fastigheten ut.

Pumpcentralen för poolen är på bottenvåningen inne i huvudhuset, som är ett suterränghus. Rören till poolhuset går ut vid den röda pilen. Jag vet inte exakt dragning, att de går in i poolhuset ungefär vid den andra röda pilen är en gissning. Men förhoppningsvis inte under huvudhuset, utan runt det..

Pumpcentralen har elvärme, och - det som är problemet - rör till solfångare på taket av huvudhuset(det är fler än de på bild):


(väggen där rören kommer upp till vänster, se nästa bild)



Rören kommer upp på sydsidan av huset(så långt bort från poolhuset som man kan komma på tomten), maximalt med sol. De 2 rören till höger är till/tillbaka från solfångarna. Jag vet inte om rören bara är gamla, inte så UV-tåliga som de borde vara eller vad det är.. Men dom har nu spruckit där, på flera ställen. Så att köra pumpen nu ger en välvattnad rabatt/gräsmatta på sydsidan, men inte så mycket mer. Om man inte bara kör vattnet genom elvärmen, men det är ju inte så önskvärt.. Poolen är uppskattningsvis på ungefär 40 m3.

Så nu tänkte jag åtminstone lufta idén.. Skulle det vara möjligt att flytta pumpcentralen till nånstans närmare poolhuset? Frigöra utrymme inne i huset, slippa rör i taket genom flera rum till bortre husväggen från poolhuset sett? Det är andra grävarbeten inplanerade i sommar, så det skulle inte vara nåt stort problem.

Poolhuset ligger högre än garaget(åtminstone bräddavloppet, botten på poolen vet jag ärligt talat inte..), så skulle det kunna vara en möjlig placering att ha centralen där? (Garage till vänster, poolhus till höger, bör vara på ungefär samma höjd som centralen är inne i huvudhuset idag):



Jag tänker mig att man drar rör till den existerande "anslutningen" i poolhuset, och upp på huvudhusets tak till solfångarna där, med skillnaden att det blir från norr istället för från söder som nu. (Slippa det galna rörskelettet på söderväggen..) Men frågor dyker upp då också, så klart. Kan man bygga till en "låda" utanpå garaget för pumpcentralen, eller får man äta upp det till vintern då allting fryser(well, mälardalen, men ändå?)? Och hur drar man i så fall rör fram till pumpcentralen? Om rören är nergrävda sista biten så hamnar de ju lite lägre än centralen, dvs kan man få vatten kvar i rören över vintern då?

Sidosaker som att modernisera poolcentralen kan ju vara intressant också. Men där är ni experterna..

Det här är - än så länge - en väldigt lös idé, jag försöker få andra utlåtanden om huruvida det är är vettigt/möjligt. Arbetet för att få till det är ingen fara, det ska ändå dräneras grund så grävning blir det i vilket fall. Jag känner mest att det vore skönt att få till poolcentralen på nåt slags mera vettigt vis..

Sidor: [1]
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag