Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Inomhuspooler => Ämnet startat av: JJJB skrivet maj 05, 2019, 14:59:40:40

Titel: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: JJJB skrivet maj 05, 2019, 14:59:40:40
Hej,
det är dags att välja tätskikt till min pool och jag mottager gärna tips om vad som funkar (och inte funkar). Förutsättningarna är:

- Poolen är ca 9x3m och 1,5m djup.
- Den är uppbyggd på en isolerad betongplatta som utgör golvet. (Motsvarande en villagrund)
- Väggarna består av lecablock samt kontreforer i betong. Mycket armering och tjocka väggar (minst dubbla 25cm lecablock) så poolen bör vara formstabil.
- Arbetena med själva poolen gjordes förra sommaren så det har funnits gott om tid att torka
- Poolen är helt och hållet inomhus i uppvärmt utrymme och kommer aldrig att bli utsatt för kyla
- Poolen har inga genomföringar alls. Tanken är att alla anslutningar ska ske ovanifrån så att själva "baljan" är intakt.

Frågan är nu vilket tätskikt jag bör välja. De hetaste kandidaterna än så länge är:

- Sopro, cementbaserat tätskikt som man rollar på. Finns ett antal olika varianter som alla verkar göra ungefär samma jobb.
   - 523: Torkar lite långsammare
   - 623: Torkar lite fortare. https://kakelspecialisten.se/upload/trycksaker/produkt/Sopro_DSF%20623.pdf
   - 823: Är mer flexibel
   Priset skiljer sig en hel del (ca en dubbling för varje steg uppåt) så frågan är hur nödvändigt det är med en dyrare variant.

- Folie: Skulle det funka med t.ex. Kiilto KeraSafe våtrumsfolie (eller motsvarande från annat känt märke)? Denna folie bör ju vara vattentät och jag tänker att en folie klarar viss rörelse ifall någon del av poolen skulle få en liten spricka eller sättning. Dock kan jag inte hitta någon som använder detta till sin pool, och det är heller inget användningsområde som jag kan hitta i någon broschyr.


Tacksam för alla synpunkter!
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: Rickard skrivet maj 06, 2019, 15:56:50:50
Har du jämför vad en måttbeställd liner skulle kosta?
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: Erica skrivet maj 07, 2019, 00:41:39:39
Rollade tätskikt på en stomme av Leca låter som en väldigt vansklig lösning. Jag skulle tro att risken för läckage  framöver nog skulle ligga över det tillåtna. Betongpooler byggs antingen med vattenfast betong, väl sammansatt och vibrerad etc, så att själva stommen blir vattentät, innan man t.ex. sätter kakel eller målar, eller så gör man en konstruktion som inte är tät och lägger sedan en liner. Säkrast är väl i så fall en platssvetsad liner,det är kraftig och armerad, risken för att punktera den är låg. Nackdelen är väl priset, den kostar ju en rejäl slant.

De tätskikt du nämner, rollade typer eller sådana som bygger på folier, används ju normalt i duschrum och liknande, där problemet är vatten som spolar/strilar mot väggarna som sämst, inte att man har ett stående vatten med ett statiskt tryck beroende på djupet.

Att plasta insidan och liksom göra en glasfiberpool inuti poolen är kanske ett annat alternativ. Betongkonstruktionen står då för stabilitet och hållfasthet, glasfiberkonstruktionen för vattentätheten.
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: Rickard skrivet maj 07, 2019, 08:33:50:50
OM man går på valet liner så är det väl konstruktionen av "baljan" som är avgörande för val av liner.
Är det en enkel rektangulär pool med stege (ingen trapp) så är ju en vanlig blå måttbeställd liner inte så fasligt dyr, det kan t.o.m finnas färdiga lagerliners för leverans om man valt vanliga mått.
Platssvetsad liner är stadigare och har längre livslängd, men priset är väl ca 3 gånger högre.
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: JJJB skrivet maj 08, 2019, 22:09:32:32
Tack för all input!

Har fått kontakt med Kiilto och deras konstruktion är ej godkänd för pool. Andra liknande system från andra tillverkare lär vara likvärdiga, så det alternativet går bort.

Liner skulle vara en enkel lösning men den lösningen vill jag endast gå på om det är enda möjliga alternativet. Har tänkt att lägga in mosaik (kristallmosaik).

Hade hoppats på bättre respons från Kakelspecialisten som säljer Sopro men deras teknikavdelning svarar aldrig i telefonen och inte heller på mail.

Är därför fortfarande nyfiken på om någon har använt någon av Sopros system, gärna på en pool med liknande uppbyggnad.

Resonerar som så att leca-väggarna är max 2 meter mellan kontreforerna, som i sin tur är minst 25cm tjocka och 60cm breda. Det är 12mm armering i dubbla rader i samtliga lager och mycket armering som binder kontreforerna med plattan. Borde därför röra sig minimalt. Däremot känns det som att tätskiktet gärna får ha viss flexibilitet, vilket Sopro påstår att deras system har. Men ett gummibaserad system borde ändå vara bättre än ett cementbaserat. Helt fel resonerat?

Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: Erica skrivet maj 09, 2019, 11:24:38:38
Cement och liknande material har ju nästan noll i töjbarhet. I det läget hjälper det inte hur mycket armering som du har stoppat in, för armeringen kommer att ta upp kraft först när väggen bågnar litet. Om böjningen är noll är också kraften i armeringen det (jag utgår från att du inte har förspänd armering som man har vid t.ex. brobyggen). Armeringen gör givetvis att din konstruktion håller rent mekaniskt, men om den kan få ett icke töjbart ytskikt att hålla är jag väldigt tveksam till.

Jag känner några personer som på olika sätt försökt få otäta betongkonstruktioner täta med olika metoder (puts, spackel, färg etc.) men ingen av dem har lyckats. Resultatet har antingen blivit riktigt illa (oacceptabelt läckage) eller mindre bra (kvarstående läckage men i så pass liten skala att man fått leva med det och fylla på vatten emellanåt).
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: Oceanum skrivet maj 17, 2019, 23:17:40:40
Kakelspecilisten har bra koll på Sopro så försök att få tag på dem. Även Weber har pooltätningssystem. Italienska Litokol har även en produkt, Aqua Master, som är ett gummibaserat tätskikt för pool.

Det är inte alls ovanligt att pooler byggs i otät konstruktion och sedan får tätskikst och utskikst med. plattor/mosaik. Men som sagt viktigt att inte konstruktionen får sättningar/rör sig.

Med vänlig hälsning,
Martin
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: Erica skrivet juli 11, 2019, 11:25:51:51
Ett gummibaserat system borde ha betydligt större chans att klara sig i längden än ett cementbaserat - just p.g.a. cements dåliga tålighet vid töjning/rörelse.
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: psau skrivet juli 12, 2019, 09:04:42:42
Hejsan,

Jag har för mig att Webertec Superflex D2 är godkänt för pool, dock inte saltvattenspool.
Om det funkar på leca vet jag inte men kolla med deras support de borde ha koll.

/Peter
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: Haoons skrivet november 26, 2019, 23:00:41:41
Hej!
Har du bestämt dig för tätskikt än och i så fall vilket blev det? Jag ska strax starta mitt poolbygge med väggar och platta lik din fast några meter kortare. Hittade något de kallar för flytande membran som enligt beskrivningen ska funka för pooler och verkar smidigt att utföra själv. Har du, eller någon annan som läser, tittat på detta? Tror ni det håller vad det lovar? Inte så haj på det här med länkar men provar här nedan...
http://www.emges.se/component/pxl/383-metflex-flytande-membran?Itemid= (http://www.emges.se/component/pxl/383-metflex-flytande-membran?Itemid=)
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: JJJB skrivet november 26, 2019, 23:24:01:01
Hej,
det blev SOPRO TDS 823. Inte billigt men det kändes som ett bra material när jag monterade det. Har bara provfyllt och då fungerade det perfekt, men framtiden får utvisa hur bra det blev.

Det är ett 2-komponentssystem där man blandar 10kg pulver med 10kg vätska. Det blir ett gråsvart gummiliknande material som man spacklar ut. Det stelnar ganska fort så man har ca 10-20 min på sig att använda materialet, lite beroende på hur varmt det är. När det har stelnat så påminner det lite om gummit i bildäck i känslan. Det rekommenderas att man armerar med glasfibernät i hörnen, men då nätet var relativt billigt använde jag det i hela poolen.

Totalt gick det åt 10 "burkar" (med 10kg pulver och 10kg vätska i varje) för ca 70kvm total yta (pool på 3x9m) och de gick på knappt 2000kr/st. Enda nackdelen var att det luktade starkt i flera dagar efteråt så det gäller att ha bra ventilation.
Titel: SV: Tätskikt till inomhuspool i betong och lecablock
Skrivet av: Haoons skrivet november 26, 2019, 23:42:55:55
Ok, tack för svar! Får se vad jag väljer till slut, gör inte tätskiktet förrän till våren så det är ju gott om tid att fundera på.