Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Byggtrådar => Ämnet startat av: Henry Porter skrivet augusti 05, 2008, 23:01:14:14

Titel: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 05, 2008, 23:01:14:14
Hejsan!
Skulle vara tacksam om ni ville lämna lite kommentarer på denna skiss.
Formen är en kompromiss i familjen, jag hade gärna ökat längden nån/några meter för att få bort den lite bulliga formen. Förstår dock argumenten emot. Vilket är muren som skall omgärda poolområdet, att den kan komma att bli för dominant mot huset om den skulle byggas ut ytterligare.

Jag väldigt osäker på cirkulationen i poolen och belysningen. Alla synpunkter tas tacksamt emot.
Håller på som bäst med att göra klart för mig hur själva konstruktionen skall utföras.
Jag återkommer om någon dag med hur jag skall gå tillväga, armering, betongkvalitet osv.

mvh Mats

EDIT: uppdaterat skissen
EDIT 2 Ny placering av in o utlopp
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Zaphod skrivet augusti 06, 2008, 00:38:13:13
Mats!

Rent spontant skulle jag flytta ett av inloppen till "trappområdet" för att få bättre cirkulation därifrån, förutom det ser jag fram emot en massa byggbilder :)

//
Z
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 06, 2008, 09:01:58:58
Lycka till Henry!

Nu börjar det roliga ;)

En sak jag kom att tänka på som jag missade på min pool är att ha en sil/filter enhet mellan botten avloppet och pumpen. Nu fastnar alla löv i pump silen vilket drar ner effekten ganska snabbt. Du gör ett mycket smart val att ha en botten brunn!

När jag kör min automat dammsugare har jag ventilen på bottenbrunnen öppen (till hälften) samtidigt. De löv som sugaren virvlar upp sugs ner i bottenbrunnen. Jag är mycket nöjd med den funktionen.

Om det är någon som vet om en bra filter/sil-enhet för detta ändamål så är jag också intresserad.

/Fredde
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Pea skrivet augusti 06, 2008, 16:49:15:15
jag hade kompletterat med ett inlopp vid trappan utöver de andra 2. vad har du tänkt för styrka på belysningen?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 06, 2008, 18:04:27:27
hej henry porter
ser väl bra ut men tänk på att plac belysningen så att den inte lyser emot där ni kanske skall sitta och mysa på kvällarna
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 06, 2008, 20:52:05:05
Hej allihop tack för svaren :)

Jag tänkte på det där med att ev flytta eller lägga till en skimmer i trappan och det kanske man bör göra.
Så som jag tänkte var att utnyttja den naturliga vinden som blåser 9 dagar av 10 mot skimmrarna(bor på västkusten).
Men om man nu placera ett breddavlopp till, då måste jag ta bort det inloppet som är placerat i trappan eller hur?
Jag tänker säkert lite fel men borde det inte vara bättre att ha alla inlopp mot ett och samma håll(Troligen inte eftersom ni påpekade motsatsen). Om jag placerar ett breddavlopp i trappan skall jag ha kvar övriga  två inlopp på samma ställe?

Carlos! Att inte bli bländad av lamporna i poolen kanske jag behöver tänka över. Ett alternativ var att placera lamporna på den väggen med inloppen, då skulle de inte bli synliga från där vi kommmer att sitta.  Jag tänkte att de kanske skulle sprida ljuset lite läckrare när de inte lyste in i väggen rakt över. Jag skall överväga med frugan.

Hur som helst! Jag kommer att formsätta med Peris formar. Jag behöver dock vara helt klar över hur många genomföringar i formen jag behöver göra samt vart de skall vara placerade då de formarna kommer att vara utrustade med luckor på rätt höjd.
Placeringen i höjdled har jag hämtat härifrån http://pahlen.se/sve/poolguiden.php?page=skiss
Nackdelen med färdiga formar är att ytan inte blir lika fin som när man formsätter med plywood. Tidsinbesparingen kommer dock överskrida den extra tiden man får spendera med spacklingen efteråt.

Jag läste någonstans att om man planera att köra med saltvattenpool så  skall man välja plastdetlajer i poolen. Känns märkligt att syrafaststål inte klarar 0,4% salthalt i vattnet. Bär lite emot att gjuta in plastdetaljer i betong. Det blir(tror jag) inte saltvattenpool första säsongen, men planen är att det skall  bli så i förlängningen. Har fortfarande lite dålig koll på kostnaderna. Jag har gjort lite överslags beräkningar över var vi kommer att hamna. Jag tror att jag kommer hålla vid det och inte göra en en riktig kostandskalkyl. Jag har fortfarande alldeles för dålig koll på hela förfarandet så vi kommer troligen inte komma i närheten av verkligheten ialla fall.
Jag kommer att koncentrera mig på själva grund och stomme i år. I vinter finns gott om tid att förkovra sig i det övriga.

Jag håller som bäst på och leta efter anvisningar över armeringsförfarandet. Man kan ju säga att det inte är det lättaste. Så här långt har jag kommit fram till att det inte är någon större skillnad mellan armeringen av en vanlig väggkonstruktion och en poolvägg. Detta efter har pratat med ett antal personer både på betongfirmor och andra initierade och läst det jag kommmit över på nätet.
Enligt dem så skall det vara tillräckligt att armera enligt skissen nedan. Jag kommer att knäcka kamjärn i ovankant också och naja dessa i näten så  att "kroken" binder betongen i överkant.
I övrigt tänkte jag att inte ta ut något extra i kantbalken utan kopiera Fredde med att gjuta 200 över hela sulan. Ett armeringnät kommer att ligga i nederkant 6X150 sedan tänkte jag att lägga ett i ovankant också för att motverka sprickbildning. Jag är lite osäker på om det är OK att göra så dock. Två längsgående kamjärn i kantbalken blir det.
För att binda ihop hörnen vet jag fortfarande inte hur man skall göra på bästa sätt. Jag känner en armerare och skall konsultera honom att gå igenom hela armeringen med längder av L-järn, hörn , platta osv. Tips på armering tas tacksamt emot!!

Det är tänkt att boka formarna nästa vecka. Jag gjorde en skiss över materialet igår och det var svårare än vad jag trodde. Så han får köra in det i caden innan så allt har blivit rätt. Men som sagt jag måste veta vilka detlajer som skall gjutas in. Finns det nåt speciellt märke "som" skall vara bättre på ingjutningsdetaljer än andra så som Astrals filter tex? Jag spenderar gärna lite pengar på kvalitet när det gäller detta.

Det blir riktigt osammanhängande det här märker jag. Men jag läste här på forumet om nån som hade monterat in en ventil i poolen som han lätt kopplade in damsugaren till. Jag förmodar att denna går direkt ner till pumpen. Känns som en smart grej att göra när man ändå gjuter  in allt annat. nån som vet jag pratar om här?

Massor av bilder kommer det att bli givetvis.
Det känns riktigt spännande, kan inte riktigt fatta att man kanske kan bada i egen pool nästa sommar :)


mvh Mats

EDIT: sil till bottenavloppet skall jag tänka på. Fredde om du hittar något bra får du gärna hojta till.


 


 

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 06, 2008, 21:08:11:11
Hej Henry,

Om du har missat dessa tidigare betongbyggen så kommer lite mer matnyttigt. De verkar ha koll på hur man armerar väggar samt båda har målat poolen med epoxi tror jag!? Dessa två herrar har inspirerat mig!

Här kommer en länk till maffes bygge

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=752.30

Här kommer en länk till Nisses bygge (Nisse har även med en länk till en sida som visar mer av bygget)

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=1069.10

/Fredde
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 06, 2008, 21:11:18:18

Men jag läste här på forumet om nån som hade monterat in en ventil i poolen som han lätt kopplade in damsugaren till. Jag förmodar att denna går direkt ner till pumpen. Känns som en smart grej att göra när man ändå gjuter  in allt annat. nån som vet jag pratar om här?


hej henry porter
Vi hade en sån ventil i vår spanska betongpool, ventilen var placerad mitt i pool så att slangen inte behövde vara så lång.
Ventilen har ett lock som stängs och som du öppnar när du sticker i slangen, på slangen sitter ett speciellt kontaktstycke (ungefär som en hon och hankontakt) sedan behöver  du ha kulventiler som du slår om när du skall dammsuga annars drar den tjyvlyft när slangen är borta, annars mycket bra för man slipper in i breddavloppet
Bra tanke//carlos <sol>

Edit/ glömde skriva att den var monterad under vattennivån
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Pea skrivet augusti 06, 2008, 21:19:11:11
det var inte en skimmer/bräddavlopp till som jag tänkte på utan ett inlopp.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet augusti 06, 2008, 21:42:39:39
jag håller med dig Pea
vattnet kan bli stillastående vid trappan annars.
Mitt tidgare inlägg avsåg dammsugareutloppet.
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 06, 2008, 21:47:21:21
Ursäkta Pea!
Ja nu blir det lite klarare. När du säger det, klart att man skall ha ett inlopp till och placera ut de längre mot kanterna i trappan. Har lagt in det i skissen nu Tack!!! Jag läser som jag har huvet under armen >:(
Vilken typ av lampor o styrka har jag inte funderat alls över. Jag skall skicka över skissen till Poolstore och se vad de rekommenderar.

Tack Carlos! det är precis en sådant inlopp jag tänkte på. Jag tror tanken var din iof, läste nån tråd där jag tror du skrev om denna ventil :) Men skall definitivt gjuta in en sådan.

Tack för länkarna Fredde! Jag blandade ihop dig med Maffe när jag pratade om sulan tror jag. Din pool är grym! Blir resultatet nånstans i närheten av ditt så är jag mycket mycket nöjd.
Jag har visat Nisses hemsida för min fru innan vi bestämde oss för att bygga själva. Bara för att inte få höra i efterhand att
-så mycket jobb sa du aldrig att det var!!  Jag tycker hans alla bilder verkligen visar med eftertryck hur mycket jobb det är.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 07, 2008, 16:55:29:29
Hej Mats

Har du gjort någon analys av hu vattengenomströmningen kommer att bli med den placeringen av breddavloppen och returerna?  Här kommer några synpunkter. För det första så kommer det bli ytterst besvärande att ha en retur placerad i trappan. Det lär inte bli speciellt behagligt att sitta där och mysa med en hård stråle i ryggen. Varför behöver du två breddavlopp? Och borde du inte placera breddavloppet vid maskinrummet. Möjligtvis då en schimmel på var sida om hörnet,så blir både skötseln, cirkulationen och installationen mycket enklare. I mitt tycke så borde du placera returerna på väggen i nedre delen av din ritning, för att erhålla bästa möjliga cirkulation på vattnet i poolen. Du kommer på så vis kunna styra en retur så att du håller rent på och runt trappan. Det finns risk för att det annars kommer att samlas skräp där.

Mvh Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 08, 2008, 13:58:18:18
Hej Jarlen!

Det som jag har utgått i från när jag har placerat in o utlopp är hur vinden blåser normalt och försökt utnyttja den naturliga ström som vinden ger.
Att jag har valt två breddavlopp är helt enkelt för att eliminera underdimensionering av cirkulationen i poolen.
Har tänkt att även dimensionera upp både filter och pump. Visst det kostar en del extra slantar men sådant vill jag inte snåla på. Om två breddavlopp av någon anledning skulle motverkar varandra med den placeringen jag har valt så måste jag tänka om.

Det du påpekar om att ha en stråle från inloppen i ryggen när man sitter i trapppan är något som jag åter igen inte har tänkt på. Helt klart är detta nåt som jag måste ta hänsyn till  och ändra.
Jarlen jag skall titta över ditt förslag. Schimmel är det vad jag kallar för dammsugarventil  på ritningen?




Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Fia skrivet augusti 08, 2008, 17:39:11:11
Schimmel har Jarlen skrivit men jag undrar om han inte menar skimmer, det är det samma som breddavlopp, men jag kan ha fel.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 08, 2008, 21:20:24:24
Hej igen Mats

Jag tror inte att du ska räkna så mycket med några vindar. Sträckan i en pool är allt för kort för att vindkraften ska kunna ha någon avgörande inverkan på vattenmassans rörelse. I en pool eftersträvar man att få en cirkulerande rörelse i hela poolen. Hörn och trappor kan oftast ställa till det för att få bästa vattenomsättning. Eftersom du har ett ytterhörn i din pool så skulle det kunna vara en fördel att ha ett breddavlopp på var sida om hörnet så att det inte samlas massa ytskräp i den delen som innehåller trappan. Med den placeringen du har gjort på dem ser jag ingen fördel av dubbla breddavlopp. Ursäkta min felstavning. Man kan undra varför vi har så många Amerikanska uttryck när det finns svenska, som simbassäng, breddqavlopp och duk. Du kan ju försöka bygga en liten modell av din bassäng och köra igenom färgat vatten, så kan du se hur strömmarna går. Ett annat tips är att du vänder dig till tekniska högskolan hydrologiska fakultet och hör dig för om dom möjligtvis kan göra en datasimulering av strömmarna i din blivande pool. Det är ju inte så kul  om du upptäcker att det inte fungerar som du tänkt dig, när poolen väl är klar.

Mvh Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 08, 2008, 21:51:33:33
Hej Jarlen!

Om man placerar breddavloppen på var sida om ytterhörnet. kan jag ha inloppen på höger långsida och ett på nedre långsidan närmre trappan för vinkling mot trappan?
Min ursprungliga placering av bottenavloppet är en iaktagelse jag har gjort i pooler jag badat i, där jag sett att de ofta bruka vara placerade i anslutning till breddavloppen. Känns som man vill ha bottenavloppet i den "stora" delen, så kanske utanför det ena breddavloppet.
En bra ide det där med högskolan, ska ringa dom på måndag och höra efter.

I övrigt är jag är färdig med ritningen över armering av platta och vägg, 17000:- får jag ihop det till och då skall jag bocka alla järnen själv ;) Jag kan snart ha en ganska bra uppskattning vad gjutningen av poolen kommer att kosta exl.grävning. Blir intressant och se hur mycket dyrare än förväntat det kommer att bli. För dyrare blir det, det blir alla projekt enligt erfarenhet.

Tack för hjälpen Jarlen :) Uppskattat
//Mats 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 08, 2008, 21:58:24:24
Väl bekommen det är bara kul att kunna hjälpa till  O0

Mvh Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 08, 2008, 22:15:04:04
Hej igen Mats Jag ska försöka besvara din fråga också.

Jag tror inte att det är så god ide att sätta returerna på skilda väggar, Det finns stor risk att dom motverkar varandra. Om jag vore du så skulle jag placera breddavloppet (breddavloppen) vid maskinrummet. Då blir dom lättåtkomliga och det blir en kort väg till pumpen. Returerna skulle jag placera där du ritat in breddavloppen. Då blir munstyckena lätta att ställa in så att du får cirkulation i hela poolen, även mot trappan. Bottenavloppet har jag inga synpunkter på, men du kan ju placera det närmare maskinrummet.

Mvh Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 09, 2008, 12:23:45:45
Om jag vore du så skulle jag placera breddavloppet (breddavloppen) vid maskinrummet. Då blir dom lättåtkomliga och det blir en kort väg till pumpen.

Jarlen min poolvän :)
Jag vet att nån hade synpunkter på Nisses maskinrum och att han skulle ha byggt det bredare för att bygga in breddavloppen. Jag tog mig friheten att kopiera en bild från Nisses hemsida(Nisse om detta skulle vara något problem så tar jag bort den direkt).
Eftersom man rensar silen uppifrån så skulle fördelen med att bygga in dom gentemot att placera dom på utsidan av maskinrummet vara något kortare rördragning. Vad det drar med sig är något bökigare gjutning av tak på maskinrummet samt att de tar lite plats. Eller har jag missat något?

Jag kommmer att följa ditt råd och skicka skissen med din placering av in o utlopp för poolstore att titta på. Jag tänker köpa ingjutningsdetaljerna därifrån så dom kan ta en titt samtidigt. Ska också försöka att få högskolan att simulera strömmarna i poolen med den placeringen.

mvh Mats 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 09, 2008, 12:40:48:48
Jag var ute och tog ett par bilder på huset och poolens placering.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 09, 2008, 12:42:03:03
två till
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 09, 2008, 13:15:05:05
Hej Mats tack för de varma orden.

Jag skulle ta några bilder och visa dig min lösning. Men batterierna i kameran tog slut. Jag lägger ut dem på forumet lite senare. Väldigt bra placering enligt mitt tycke och smak.

Hälsn. Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 09, 2008, 16:00:46:46
Ser fram emot bilderna Jarlen!

Pratade precis med en som jag har tänkt att anlita för grävningen. Han skulle kunna tänka sig att gräva med gripskopa även när han fick reda på hur mycket det handlar om. Anledningen var att han behöver schaktmassorna O0 O0. Han skall iallafall komma och titta på måndag.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 10, 2008, 15:26:58:58
Hej igen Mats! Tyvärr så fick vi gäster i går kväll, så bilderna är lite försenade.

Som du kan se så är mitt maskinrum ganska simpelt, men har fungera bra i 16 år. Jag skulle kunna flytta ner pumpen i mitt pannrum för ledningarna är redan dragna. (se bif bild med värmeväxlaren.) Men jag ser ingen vits i det eftersom jag gillar närheten mellan pump och pool. Speciellt när man backspolar mm. Jag tittade lite grann på din bild av armeringen. Krokarna uppe och nere måste vara förbundna för att det ska fungera som en dragarmering. Dvs. järnen ska löpa genom hela väggen med krokar i var ända. Detsamma gör du i hörnen och botten, dvs, knäcker en vinkel och låter järnet gå in i varje vägg med en krok i varje ända. En annan synpunkt jag har. Eller snarare en fråga, är att, när vi ändå är inne på ämnet hydroteknik. Har du inte funderat på att runda av hörnen? Poolen skulle med runda hörn bli både estetiskt vackrare och mer funktionell. Du kommer med runda hörn få en mycket bättre vatten genomströmning. Och det är inte speciellt mycket svårare att bygga och armera en sån form.

Hälsn. Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 10, 2008, 20:00:33:33
haha Jarlen! Är det va jag tror, en riktig palm på sista fotot? En lyxlirare månne!!?? ;D snyggt.....

Du har höjt upp ditt breddavlopp det var snyggt när man har gjutet runt poolen. Jag tror att jag kommer att göra en lucka i träsättningen istället.
När jag gjuter taket till maskinrummet skall jag gjuta upp en kant där jag skall ha luckan så det blir tätt.
Luckan skall jag sedan svetsa ihop. Trädäcket skall tangera vattenkanten på poolen hade vi tänkt. så vi får leva med en lucka även i trädäcket. Så det spelar ingen roll  om vi får en liten lucka till breddavloppet också. Eller så flyttar vi upp avloppets egna lucka i höjd med trallen. Det kanske blir snyggare.

Jag hade också tänkt att ha hela maskinrummet i källaren men inser efter ha läst på litegrann hur mycket effektivare det är att ha den sugande sidan närma poolen. Jag kommer precis som du att ha en tubvärmeväxlare i källaren som skall kopplas till vår vedpanna.

Så som jag hade tänkt att göra med armeringen, är att på näten (6X150) skära bort den översta horisontella raden och sedan böja de vertikala järnen till krokar i överkant. Detta på bägge näten. Jag har i och för sig inga problem med att kapa fler kamjärn med krok i överkant. Frågan är om man behöver sätta dessa på 300CC som jag har L-järnen från sulan, eller om det skulle räcka med 600CC på dessa kamjärn?

De vinklade järnen hade jag tänkt låta gå in 500 i sulan för att avslutas i en krok och gå upp 500 in i väggen också där med krok enligt skiss. Är det tillräckligt instick i sulan?
Dom sitter alltså på 300CC och är exakt 200 till antalet. Om det räcker med 600CC på de vertikala järnen så behöver jag knäcka 100st av dessa.
Näten i hörnen najas bara i varandra?
Alla avslut av armering kommer att ligga 50 in i betongen.

Det som jag har funderingar kring, också :) är hur jag skall placera det andra lagret ameringsnät i sulan. Ett lager skall vara i underkant ca 50 från botten? Men det andra hade jag tänkt att placera 50 från toppen eller vad klossarna nu medger. För att minimera sprickbildningen som kanske kan uppstå.
Vi kommer att ha ca 54m3 vatten spritt på 38,6m2 vid en vattenhöjd av 1,4m. Det är ju inga jättetryck vi talar om när man betänker en betongtjocklek av 200mm. Så jag hade tänkt att placera ett av näten i ovankant istället, för att motverka just krymsprickor. Ser du några problem med detta?
Vilken betong är inte helt klart heller. efter samtal med Sydsten så blir jag rekommenderad en K40 vilken skall vara vattentät. Han menar att det är VCT-talet som är av vikt sen kan man mixa med viket flyt man skall ha. Min form medger nog högst halvflyt skulle jag tro. Men det får jag klart för mig i veckan. Andra menar att det är anläggningsbetong man behöver. Vilket är en väsentlig kostnadsskillnad. Vad säger ni/du Jarlen? Vi pratar mycket betong 13-14m3.

Det här med det estetiska Jarlen, har man inte helt i egna händer om du förstår....
Faktum är att brytna hörn är inget jag vill ha utan om det skulle va så skulle innerhörnet få en radie. Det hade varit snyggt för ögat med tanke på att vi skall ha trädäcket ända fram till vattnet. Jag tycker det är snyggt med trätrallen som tex. RLA har gjort på sin pool. Jag skall ställa frågan när jag skall prata med formuthyraren om det finns någon lämplig form att tillgå. Min äkta hälft kan även hon tycka att en rundning av detta hörn skulle medföra ett litet lyft. Annars tycker jag att formen med både rektangel och kvadrat är tilltalande.

Hoppas ni hade trevligt igår förresten även om det inte var poolväder, eller det kanske det var? :)

//Mats












Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 10, 2008, 22:54:36:36
Sitter o surfar runt bland diverse byggtrådar o hittar Jannes andra pool. Likadan poolform som vi, med ett innerhörn i 90 grader, trä runt om och ingen sarg. Jag tycker hans pool är riktigt riktigt snygg.
Det är ju detta som är så bra med ett forum med mycket bilder.
Det lutar åt att låta hörnet vara kvar i vinkel.

En länk till hans bygge http://hem.passagen.se/famrock/pool-2007/
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 13, 2008, 10:42:21:21
Hej igen Mats

Du har lite funderingar och undringar.
Citera
Dom sitter alltså på 300CC och är exakt 200 till antalet. Om det räcker med 600CC på de vertikala järnen så behöver jag knäcka 100st av dessa.
Alla avslut av armering kommer att ligga 50 in i betongen.
Nej jag tycker att du möjligtvis kan öka armerigsavståndet tll CC 40 så spar du 50 st. byglar. Tänk på att betong i sig själv inte har någon direkt styrka utan den sitter i armeringen. Du har tänkt dig att utesluta de övre byglarna, och det är ingen bra ide. Överdelen av bassängkanten är en väldigt utsatt del, som blir utsatt för en hel del indirekt och direkt mekanisk påverkan. Därför behövs krokarna där. Dessa ska också förbindas med längsgående järn för att öka styrkan.
Citera
Näten i hörnen najas bara i varandra?
Du säger också att du endast ämnar att naja ihop näten i hörnen. Det är inte tillräckligt. Du måste ha byglar även där.
Citera
De vinklade järnen hade jag tänkt låta gå in 500 i sulan för att avslutas i en krok och gå upp 500 in i väggen också där med krok enligt skiss. Är det tillräckligt instick i sulan?
Ja det är tillräckligt att gå in med krokarna 500 mm i varje element.
Citera
Det som jag har funderingar kring, också Smiley är hur jag skall placera det andra lagret ameringsnät i sulan. Ett lager skall vara i underkant ca 50 från botten? Men det andra hade jag tänkt att placera 50 från toppen eller vad klossarna nu medger. För att minimera sprickbildningen som kanske kan uppstå.
Vi kommer att ha ca 54m3 vatten spritt på 38,6m2 vid en vattenhöjd av 1,4m. Det är ju inga jättetryck vi talar om när man betänker en betongtjocklek av 200mm. Så jag hade tänkt att placera ett av näten i ovankant istället, för att motverka just krymsprickor. Ser du några problem med detta?
Nej jag ser inga problem med det. Bara man gjort ett bra markarbete under plattan. Tänk på att det alltid är bra att ha ett kapilärbrytande gruslager närmast plattan.
Citera
Vilken betong är inte helt klart heller. efter samtal med Sydsten så blir jag rekommenderad en K40 vilken skall vara vattentät. Han menar att det är VCT-talet som är av vikt sen kan man mixa med viket flyt man skall ha. Min form medger nog högst halvflyt skulle jag tro. Men det får jag klart för mig i veckan. Andra menar att det är anläggningsbetong man behöver. Vilket är en väsentlig kostnadsskillnad. Vad säger ni/du Jarlen? Vi pratar mycket betong 13-14m3.
Här får du en länk som är väldigt informativ kring olika betongsorter. Kul skriven är den också. Enligt den så är k40 frostkänslig och anläggningsbetong behov av ett ytskikt. http://www.betong.se/Page190.aspx (http://www.betong.se/Page190.aspx) Men du bör tänka på vilken inblandning av ballast ( steninblandning) du ska ha i betongen. Det är det som ger styrkan i själva betongen.
Citera
Det här med det estetiska Jarlen, har man inte helt i egna händer om du förstår....
Faktum är att brytna hörn är inget jag vill ha utan om det skulle va så skulle innerhörnet få en radie. Det hade varit snyggt för ögat med tanke på att vi skall ha trädäcket ända fram till vattnet.
Jag förstår hur du menar. Okey, det var bara ett förslag. Men vad du bör tänka på, är att formen ska spegla ett färdigt resultat. Därför bör du lägga in trekantslister i formen. Jag menar, på alla ytterhörnen så att dessa inte av slutas med en vass skäggig kant.

Hälsningar Jarlen

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Janne skrivet augusti 13, 2008, 10:49:25:25
Sitter o surfar runt bland diverse byggtrådar o hittar Jannes andra pool. Likadan poolform som vi, med ett innerhörn i 90 grader, trä runt om och ingen sarg. Jag tycker hans pool är riktigt riktigt snygg.
Det är ju detta som är så bra med ett forum med mycket bilder.
Det lutar åt att låta hörnet vara kvar i vinkel.

En länk till hans bygge http://hem.passagen.se/famrock/pool-2007/

Oj tack  :)

//Janne
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 13, 2008, 20:19:17:17
Hej!

Med risk för att låta förvirrad så har jag nu slutligen bestämt hur jag skall armera sulan. Har brottats lite med hur göra!!
Jag har inte kunskapen att räkna på vad som verkligen behövs själv, så jag får förlita mig på de som jag pratat med de senaste dagarna. Helt klart är att det är lite olika bud beroende på vem man frågar så jag kommer dimensionera så att det inte kommer vara några tvivlel hos mig själv att det kommer vara för dåligt gjort. Jag kommer att ha 400 uppstick i vägg från sula(CC150). Dessa kommer alla att förlängas till överkant med krok. Allt är kostnadsberäknat och klart 42648:- kommmer sulan att kosta. Lite mer än vad jag beräknat på förhand.
Har Ansträngt mig ganska mycket med att kostnadsberäkna hela bygget de senaste dagarna. Hela tiden med varningar från trådar här på PF ringandes i öronen, att det kommmer kosta mer än beräknat.

Grävaren var hos mig i måndags och vi  startar nästa vecka på Lördag( seriös grävare trots dagen O0).
Han kommer att köra bort 60m3 och gräva upp resten på tomten. Jag kanske få köra bort lite massor efter men det är OK.


Tack för dina svar Jarlen, mycket uppskattat. Du får komma och bada när du har vägarna förbi :)
Väggarna kommer jag att slipa och putsa innan målning så några vassa kanter kommer inte på tal.
Trekanstlisten i gjutformen en smart ide som jag kommer att tillämpa. Jag har läst en del om hur noga vibreringen är och hur den skiljer sig beroende på vilken kvalitet på betong/armering som man har. Jag kommer att ha erfarna personer till hjälp vid både sul gjutning och vägg gjutning.
På de gjutningar jag har varit med förut så har vibreringen utförts på ett närmast slumpmässigt utförande och nästa lite slarvigt sätt, men som sagt ett otränat öga..
Cirkulationen i poolen har jag varit i kontakt med högskolan om. Vi blev avbrutna mitt i samtalet och har inte kunnat komma i kontakt med dom igen efter det. Hoppas detta löser sig i det snaraste. Jag vill veta detta innan mötet med formuthyraren som jag har varit i kontakt med.


Jag har börjat tänka på viken typ av rening vi skall ha, detta för att ingjutningsdetaljerna ställer vissa krav på detta. Från början så hade jag tänkt en saltvattenklorinator. Nu börja jag vackla lite med tanke på att jag behöver anläggningsbetong i poolen om jag skall ha saltat vatten. Behöver o behöver men mer kanske bör ha anläggningsbetong. Likaså bör man inte ha rostfria detaljer. enligt Pahlens så klarar de rostfria detaljerna den rekommenderade salthalten på 0,4% men inte mycket mer än så. Jag har sett att de allra flesta verka ha plastdetaljer vilket jag tills nu har varit emot att gjuta in. Har fått in en offert på rostfritt och jag kan tänka mig att den skiljer sig en del från plast i fråga om pris. Så skall begära in en på plast också.



Janne!  Får man fresta på lökarna med en fråga ;D vart köpte du dina plastdetaljer? Pooolstore har inget plast till betongpooler.

Nu vet jag vad jag skall göra i  helgen. Bockmaskinen är bokad....
//Mats 

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 17, 2008, 21:28:08:08
Är nu klar med alla förberedelser och vet hur hur slutresultatet kommer att bli. Jag har ändrat placeringen av lamporna och har lagt till 50 alt 75W lampor i trappen. Ingjutningsdetaljer och lampor kommer jag köpa utav Folkpool .

Kapning av armeringen(864 längder) tog det mesta av helgen i anspråk så bockningen får jag göra efter jag har spikat formen till sulan.
Så nu ser jag fram emot lördag när grävaren kommer O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 17, 2008, 21:37:34:34
Hej Mats!

Har du hyrt en handdriven eller elektrisk bocknyckel.

Mvh Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 17, 2008, 22:18:20:20
Hejsan Jarlen
Det blir en elektrisk. Det fanns två modeller på Cramo en lite mindre som man kunde sätta på en bänk och en som man får ta med truck. Kommer nog hyra den större. Det är rätt många bockar. Uppsticken skall krokas i bägge ändar och böjas i 90grader och de vertikala krokas i ena änden. Så det blir i runda slängar 1640 bockningar.
Kommer låta maskinen stå kvar på ett släp medans jag bockar.

//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 22, 2008, 22:33:15:15
Liten uppdatering!
Det var tänkt att jag skulle gräva i helgen men det blir inte så. Grävaren kunde inte få fram den container som han ska frakta massorna i förräns på onsdag. Så nu är starten flyttad till nästa helg.
Har förberett och sågat ned vårt finaste fruktträd, det var lite sorligt måste jag erkänna. I övrigt känns det bra att få gräva upp vad som en gång var en fin gräsmatta.
Man hör ofta pratas om att man skall ha en lättskött trädgård med "bara gräs". Det där med att gräs skulle vara lättskött är en osanning av stora mått. Skall man ha en fin gräsmatta så får man f-n ligga i. Så det skall bli riktigt skönt att få minska ner X-antal m2 gräs till poolområde.

Istället för grävning så blir det armeringsbockning och formspikning. Tidsplanen ligger kvar, poolen borde vara färdiggjuten innan oktober slut.

EDIT: Har ändrat mig ytterligare en gång till när det gäller poolmåtten, tror jag O0
De är de färdiga väggformarna jag tänker på, Detta pga två anledningar! Dels så skulle jag vilja ha lite högre väggar än 1500 och dels för att det blir mer jobb än vad jag har tänkt mig att få in genomföringarna i den typen av form.
Jag har inte till hundra procent bestämt mig utan skall avvakta ett möte med deras konstruktör. Utan att veta om det så är marknadschefen hos formuthyrarna min granne :) så priset skullle bli mycket överkomligt. Dock så är jag begränsad till 1500mm formhöjd och tillsammans med det extra strulet alla genomföringarna medför så lutar det mer och mer åt att snickra formen själv.

Jarlen! jag har varit i kontakt med högskolan för att se om de hade något program för att simulera strömningarna i poolen som du rekommenderade, Tyvärr så har dom ingen mjukvara för detta.
Han såg ingen anledning att lägga pengar på att få nån att titta närmre på placering av in o utloppen utan jag blev rekommenderad att använda sunt förnuft. Jag har även visar upp ritningen för Folkpool och han tyckte att det så OK ut också.

//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 22, 2008, 22:56:13:13
Hej Mats!

Så ska det låta. "Friskt vågat hälften vunnet"

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 22, 2008, 23:08:14:14
Hej Jarlen :)

Konstigt som det kanske låter men jag känner mig bekväm att dra igång projektet. Dock så har jag nog en övertro till min egen förmåga, i tanken än så länge så gör jag allt själv. Men det ligger i bakhuvet att jag nog borde varsko några av mina vänner! Att dom kanske får hugga i litegrann i slutet på hösten ;D

Vi får väl se, hur som helst så vet jag vad som väntar. Jag har bytt takstolar på mitt hus  i den värsta av sommrar så jag är inte helt ovan vid att slita ont. Det var inte roligt! Monsunregn i veckor precis efter att jag tagit bort sticketaket.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 30, 2008, 18:44:47:47
Så där ja! Nu är man igång.
Vilken tur vi har! Kanonväder hela dan, kan inte önksa bättre när man skall gräva.
Det är som att gräva i smör och inget grundvatten O0. Det tar lite tid, för grävaren skall ha massorna själv och det är en liten bit bort.

Alla järnen är kapade och böjda, lågformen är spikad och imorgon är förhoppningsvis gropen mer eller mindre fördig.

//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 31, 2008, 20:21:24:24
Grop fördig!
Har kört bort ca 100m3 resten ligger på tomten. Blev en rejäl grop!
Hoppas nu det fina vädret håller i sig så inte kanterna rasar in.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet september 08, 2008, 17:02:54:54
Hej Mats!

Hur går det med formsättningen?  Jag hoppas att det inte regnar lika mycket hos er, som hos oss här i Stockholms trakten?

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet september 08, 2008, 22:06:31:31
Hejsan Jarlen!
Vädret(ta i trä) har varit barmhärtigt mot oss :) mot alla odds skulle jag vilja säga. Jag brukar alltid ha otur med just detta när jag skall göra något.

Formen är färdig och på plats. Det var meningen att jag skulle ha isolerat i Lördags när jag till min förvåning upptäckte att alla affärer enbart tillhandahåller S80 kvalitet på cellplasten i mitt närområde, så det blev inget med det.
Var och köpte direkt hos tillverkaren idag och det blir S200 i kantbalken(kantbalken som inte finns egentligen, men där väggen skall vara placerad iaf) och S100 i övrigt. Jag räknar med att gjuta sulan V38 om allt går som man vill. Jag jobbar så mycket just nu så jag har bara tid på helgerna.

Fick ta hit grävaren en gång till. Ett smärre litet ras resulterade i 8-9kbm till att gräva upp. Så om du undrar över de inre stagen i formen, så sitter dom där för att hålla emot om det skulle rasa innan betongen kommer i formen. Dom utgör inget problem då sulan är 100mm bredare än ytterkanterna vägg. Tvärtom kommer jag ha användning av dessa när jag formsätter väggarna då jag kommer att skruva syllen i dem, en annan fördel är att dom hjälper till att få armeringsmattorna på rätt avstånd från ytterkant sula.

mvh Mats


Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet september 25, 2008, 00:09:24:24
Hej Mats!

Jag är nyfiken på, hur har det gått med ditt poolbygge? Har du givit upp för i år?

Hälsningar Jarlen

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet september 25, 2008, 16:35:48:48
Hejsan Jarlen kul att höra från dig :)

Nejdå jag är igång för fullt, har inte postat på ett tag då jag tyckte min tråd utvecklades till en lång monolog ;)
Har snart armerat fördigt sulan, i helgen är det färdigt och då är det gjorts efter((vad jag tror) konstens alla regler. Har iaf fått det godkänt från högskolans lärare i armeringsteknik.
Var nere i Malmö igår och köpte ök-stegar, betongdistanser, formstag och en annan typ av fogtätning för golvvinkeln istället för bentoniteband från en armeringslevarantör. Denna tätning skall vara bättre och mer anpassad för ändamålet, sitter för övrig monterad i Öresundstunneln. Hur som helst så är det bra att få tala med dom som jobbar med armering dagligen. Jag hade tänkt att använda vanliga väggdistanser i plast tex. vilket man inte skall göra i en vattentät konstruktion då plasten bildar en anvisning för vattenläckage. Man lär sig hela tiden. 
Siktar på att få nån från betongleverantören att komma och titta i nästa vecka för att bestämma konsistens och betongkvalitet, så kanske det är gjutet innan veckan slut.

Nej nu skall jag ut i gropen igen!
Ha det så bra Jarlen!

mvh Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Majja skrivet september 25, 2008, 19:26:42:42
Citera
Nejdå jag är igång för fullt, har inte postat på ett tag då jag tyckte min tråd utvecklades till en lång monolog

Haha, tycker det känns lite likadant. Har postat en hel del bilder på mitt bygge också med relativt lite kommentarer (dock en hel del visningar) så jag för också en monolog  ;D ;D
Fast det är klart, jag följer ju också andras byggen utan att kommentera alltför mycket...

Jag önskar dig i alla fall lycka till fortsättningsvis också. Här har det gått undan, vi har monterat taksektionerna, nu läggs reglar och trall för att förhoppningsvis montera skenorna till taket i helgen och därefter bada.
Vi är just nu uppe i 20 grader i vattnet.

Som sagt, lycka till och fortsätt posta bilder på bygget, det är många som följer det ändå.

MVH
Majja
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet september 25, 2008, 22:07:51:51
Hej Majja!
Jo du har rätt! Man postar inte ihjäl sig direkt i andras trådar om man uttrycker sig försiktigt :D
Jag följer ert bygge och det är imponerande att ni snart kan bada, inte utan att man är lite avundsjuk.
Som jag förstår så har ni gjort allt själva förutom grävningen. Det är precis som vi. Eva är ute med mig i gropen mest hela helgerna. Tycker det är roligt att göra sådana här saker ihop. Gäller bara ta det för vad det är, det som inte blir gjort idag kan man ta imorgon. Huvudsaken är att det inte slarvas med någonting. Hur lång tid det har tagit är något som glöms ganska snart, men slarvet får man leva med.

Det här med pooltak. Jag har tyckt att det har varit så sjukt fula att jag för ett par veckor sedan inte skulle tänka tanken att placera ett sådant i våran trädgård. Men nu när man läser om alla fördelar med ett tak så har mitt intryck faktiskt svängt litegrann. Jag kör förbi ett hus mellan Landskrona och Helsingborg nästan dagligen där dom har en pool med ett tak, ser inte så hemskt ut när man tänker efter. Nu är det så att vår pool antagligen inte kan ha tak i vilket fall med tanke på bredden (7,2m) så man behöver inte fundera så mycket i de banorna.
Oj vad jag babblar, man får passa på nu när man får ett par svar i sin tråd :) Vad jag ville säga är att jag tror att ni har gjort helt rätt i att montera tak.

Har haft lite bryderier om hur jag skall gå tillväga med armeringen så jag har inte kommit så långt, de enda bilderna jag har är armeringsbilder.

Ser fram emot badbilder i din tråd snart...
Ha det så bra så länge
//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Majja skrivet september 25, 2008, 22:37:10:10
Jodå, här har tillbringats en del hel del tid i gropen, med skottkärra m.m tillsammans med mannen. Fördelen med vårat bygge har ju varit att vi inte har behövt bry oss om poolväggar, liner m.m då det är ett gigantiskt badkar vi pratar om ;D därför har det gått undan, fast när vi väl började återfylla samt fylla vatten så ville jag inte dra ut på det alltför lång tid pga algbildning i vattnet,  men inget fuskande här inte, som du säger, det får man igen.
Ja du, pooltak är väl inte den vackraste synen men funktionaliteten väger upp såsom säkerhetsmässigt (låsbart), värmekonserverande m.m.

Jag bor ju nära riksväg 45 och kan tänka mig att bilister som kör förbi kommer att tro att det är en stoort märkligt växthus vi har  ;D
Bara dom inte kommer hit och frågar om vi har växter till salu >rulla<

Du ska få se, det är en mäktig syn när poolen väl är fylld med vatten och solen gör att det kristallklara poolvattnet glittrar, då är det väl värt all möda (säger jag som inte ens har badat, bara doppat fötterna) ;D


MVH
Majja
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet september 27, 2008, 09:02:23:23
Snyggt jobbat Mats 6 Eva O0

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet september 27, 2008, 09:15:23:23
Tackar tackar Jarlen!
Sitter precis vid frukostbordet med datan i högsta hugg.
Läste "tyvärr" på Celsa steel(fd Fundia) sida igår och fick en smärre chock över de armerings rekommendationer de har angående sprickarmering och betongkvalitet.på en enkelarmerad sula vill dom ha 8150 nät, till K25 kvalitet :-\

Så nu har jag bestämt mig för att komplettera med kamjärn även i det övre lagret för att klara den kvalitet på betongen som jag behöver. Problemet är att jag får mindre tätskikt än vad som är att vedertaget, 35-40mm! Vad säger du om det Jarlen?
När jag köpte ÖK stegarna så tänkte jag att det skulle klara sig med bara näten och valde höjd på stegarna efter det.

Nu vill jag bara bli klar med denna sula så man kommer vidare....... Känner mig lite trött på najtången :)



 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mofajenko skrivet september 27, 2008, 10:05:04:04
Hej Mats,

Kul att du kommit så långt, det kommer bli bra det här! Jag skrattade hjärtligt för mig själv när jag såg de två frigolitbitarna brevid brunnen på ena bilden. Jag använde dom som knäskydd när jag najade (troligtvis du med!?).  Hände ibland att de sprack (Gick itu) och man landade med knät i najtråden med vrål som följd. Hoppas det löser sig med armeringen.

Om du kommer gjuta plattan och väggarana var för sig? Så vill jag bara rekommendera dig att täta med fogskum mella PS plattorna och mellan PS plattorna och gjutformen. Man tror inte att det skall hända något med så mycket armering ovanpå frigoliten men börjar betongen rinna under går det fort och allt kommer flyta som en båt. Har sett det hända hos en poolbyggare 3 veckor innan jag gjöt min platta.

/Fredde
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet september 27, 2008, 15:31:02:02
Hejsan Fredde!
Tack för inputen, jag tycker jag har fått skivorna tätt mot formen och sinsemellan, men jag skall titta över det igen.
Som du såg så har jag följt ditt exempel med golvbrunn. Känns bra att jag gjorde så till slut. Folkpoolkillen som jag har lärt känna litegrann(väldigt trevlig förövrigt, om han nu råkar läsa här) försökte få mig att skippa det. Man får förtroende för en sån kille som inte vill sälja till vilket pris som helst, även om jag gick emot hans vilja till slut. Likadant med reningsverket. Jag ville uppgradera ytterligare ett snäpp men han menar med bestämdhet att det är att slänga pengarna i sjön.

En vän till mig som är Snickare/plattläggare kom förbi häromdagen. Han insisterade på att jag ska välja mosaik i botten istället för att måla. Han erbjuder sin rabatt som är ganska bra 30-45% på fästmaterial/tätskikt. Så eventuellt får jag höja brunnen 10mm om vi nu väljer att köra på detta. Jag klarar precis tätskiktsnormen om jag har rätt information. 3,5ggr diametern på järnen skall tätskiktet vara.
Men att få ett extra lager med mosaik skulle göra konstruktionen bättre. I vilket fall har jag ett par dagar att bestämma mig och ta reda på hur mycket poolfärgen kostar. Kostnaden för armeringen har skenat litegrann. om man säger som så.

Nej nu väntar gruvan :)

mvh Mats

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet september 27, 2008, 18:55:15:15
Hej Mats!

 Jag tror du oroar dig i onödan. Det väsentliga är att du har en bra kvalitet på betongen, så att armeringen inte rostar med tiden. Har du mark vibrerat ordentligt så kan jag inte se några problem med plattan. Du verkar ha bra med byglar försedda med krokar i alla vinklar, och det är där krafterna verkar. Förutsättningen för att det skulle bli sprickor i plattan, är att det skulle bli en marksättning, och att armeringen dessutom är rost skadad. Det är lite annorlunda med en poolplatta till skillnad från en husplatta, där lägger man in kantförstyvningar i en kantbalk för att ta upp lasterna från byggnaden som verkar i utkanterna av plattan, där det kan det uppstå en brytning på plattan. På en poolplatta har man inte dessa märk krafter, utan trycket är jämt fördelat över plattan och väggarna.

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet september 27, 2008, 19:54:15:15
Det låter bra Jarlen  :)

Om kantbalkarna sätter sig så kommer det bli drag i det övre armeringslagret men det tror jag inte kommer hända.
Utan det är sprickbildningen i betongen jag vill undvika. Speciellt med tanke på att jag kommer att använda en högre kvalitet av betong, vilken vet jag inte ännu utan jag skall se till att få hit någon från betongleverantören som tittar på vad som behövs med tanke på armeringstätheten.
Eventuellt kommer jag att använda SKB(självkompakterad betong för er som inte vet).

mvh Mats

 
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 05, 2008, 11:39:53:53
Äntligen är det färdignajjat!
Om det nu bara slutar att regna så jag kan sträva de två sista sidorna av formen så är allt klart för gjutning på tisdag( om vädret tillåter). Traditionellt vibrerad betong K45/50 med ett bra sättmått blev det till slut.

//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: matz skrivet oktober 05, 2008, 12:50:52:52
Äntligen är det färdignajjat!
Om det nu bara slutar att regna så jag kan sträva de två sista sidorna av formen så är allt klart för gjutning på tisdag( om vädret tillåter). Traditionellt vibrerad betong K45/50 med ett bra sättmått blev det till slut.

//Mats
..om du vill kan du ju i framtiden lägga på ett lock och använda som skyddsrum  :)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 05, 2008, 13:23:32:32
Synergieffekter du vet :D
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Majja skrivet oktober 05, 2008, 14:46:46:46
Jösses Mats, det ser verkligen rejält ut. Nu är jag ju inte särskillt kunnig på betong och så men skulle inte tro att detta kan gå fel med all den armering du har, snyggt jobbat!

MVH
Majja
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet oktober 06, 2008, 01:29:10:10
Hej Mats

Verkligen, snyggt jobbat! Armeringen ser mycket bra ut. Jag förstår att ni slitit mycket hårt. Man brukar säga: "Att det man inte har i plånboken får man ha i nyporna." Och armerings arbeten är inte särskilt hälsosamt för dessa. Men det är ett bra axiom. Tänk så mycket man lär sig av detta, och vilken tillfredsställelse det är att ha utfört det på egen hand.

Hälsningar från poolarn Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 06, 2008, 19:09:37:37
Majja o Jarlen You're making an old man happy :) (som Ray Charles sa nånstans).

Var precis ute och la den sista handpåläggningen på formen. Har primat för syncoflextätningen runt golvbrunnen så det är bara att trycka dit den när det har torkat imorgon. Skall förövrigt täta alla genomföringarna i betongen med denna tätning.

Jo, jag förstår att du Jarlen känner till hur mycket jobb det är att armera en sula på detta vis. Innan, hade jag själv inte trott att det skulle ta så lång tid. Nu har jag inte direkt sparat på najjpunkterna, vilket inte gjort det lättare precis. Jag använder ögletråd som visserligen inte är lika stark men med tanke på hur mycket lättare det är att montera så kan man najja desto fler och då blir det starkt som björnpiss!! Ursäkta uttrycket. Ca 5000 har jag monterat i sulan, det tar en stund 8)

Att lägga ut arbetet med poolen på entreprenad var aktuellt tills jag fick se några offerter på betongpooler på nätet. Man pratar 500000-600000 sek. Sen så gillar jag att göra saker sjäv. Precis som du säger så blir det en extra krydda när det väl är klart.
Jag ser riktigt fram emot att få börja med väggarna. All vertikal armering är kapad och böjd, likaså är hörnbitarna till de horisontella kamjärnen kapad och böjd. Så förutom all najjning så är det bara att kapa till alla kamjärn som skall ligga horosiontellt vilka jag tror jag skall svetsa mot de vertikala järnen eller i alla fall delvis. Skruva dit syllen och upp med väggsektionerna, i med ingjutningsdetaljerna sen så är det klart. Frågan är om det är lönt att pumpbilen åker härifrån i morgon ;D

Jag har lite funderingar på att redan nu köpa vinterplåtarna till poolen så jag kan skydda stommen mot kyla i vinter så att betongen får bränna riktigt ordentligt. Det är viktigt att betongen får temperatur till just det.
Jag kommer att ha presenning på och vattenbegjuta sulan i 30 dagar.

Ha det så bra så länge!!
//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 07, 2008, 22:26:11:11
Äntligen betong i formen!

Tog mycket längre tid än vad jag fått berättat för mig att det skulle ta för att få betongen skurfärdig.
Gjöt 13:00 och kom precis in efter sista stålningen.
Tur hade jag som fick tag i en bekant som är betongare. Han kunde ställa tillrätta det jag ställt till med från för tidig skurning. Betongkillarna trodde att det skulle ta 1H innan jag skulle kunna börja med glättningen. Det tog 5H!!! Med resultat.. för tidig glättning!!

Resultatet blev riktigt bra till slut iaf.
Lagavulin till killen som kom som ytlig bekant och gick som en god vän. Såna killar växer inte på träd O0

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Poolbadaren skrivet oktober 07, 2008, 23:25:59:59
Äntligen betong i formen!

Tog mycket längre tid än vad jag fått berättat för mig att det skulle ta för att få betongen skurfärdig.
Gjöt 13:00 och kom precis in efter sista stålningen.
Tur hade jag som fick tag i en bekant som är betongare. Han kunde ställa tillrätta det jag ställt till med från för tidig skurning. Betongkillarna trodde att det skulle ta 1H innan jag skulle kunna börja med glättningen. Det tog 5H!!! Med resultat.. för tidig glättning!!

Resultatet blev riktigt bra till slut iaf.
Lagavulin till killen som kom som ytlig bekant och gick som en god vän. Såna killar växer inte på träd O0
Man lär så länge man lever!
Verkar seriöst genomtänkt det du har på G - ser bra ut vad jag kan bedöma och skall bli spännande att följa.
Sneglar sen tid. på gjutlösningar i kommande projekt men är "lekman", om än "handy-man", och nyfiken på nya lärdomar...  <hmm>
Med tanke på "betongaren" som "räddade dig" så spara inte på Lagavulinen - ge honom en 25-årig som tack...  O0
Det finns det utrymme till i sparbudgeten med egna arbetet sett till vad man offereras i gjutkretsar... huva!  :o
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 07, 2008, 23:38:37:37
Du har rätt, Det blir apotek röda näsan imorgon för att inhandla dyrgripen. För det förmodar jag en 25årig är  ??? ???
Dricker själv inte whisky speciellt ofta, men är väldigt glad i portvin. :)

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 11, 2008, 19:32:48:48
Är det någon som kan hjälpa mig att(Fia du som har koll) hitta ett poolbygge här på forumet Jag har sökt förgäves.
Det jag letar efter är en betongbygge där man har format väggarna med råspont och sedan klätt hela poolen med mosaik.
Ville visa min poolbyggarhälft det här med mosaik i pool, som hon är skeptisk till att lägga pengar på.

Tack!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Fia skrivet oktober 11, 2008, 20:08:05:05
Kan det vara detta du söker?

Sean´s bygge
http://sommar2008.corroonline.net/#0.0
Hittade länken i hans signatur + att det finns bilder i "Bildarkivet"
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 11, 2008, 21:04:02:02
Tack Fia!
Det visade mosaiken på ett bra sätt. Har denna poolägare en tråd här på forumet också?

mvh

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Fia skrivet oktober 11, 2008, 21:08:53:53
Har inte kunnat hitta någon tråd, bara två inlägg angående baquacil.
Kanske kan nå honom genom att skicka ett Pm.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 14, 2008, 21:42:41:41
Har nu snart armerat upp väggarna och det börjar bli dags att tänka på väggformen.
Var hos en leverantör av väggformar idag för att försöka att få köpa begagnad formplyfa.
Den ena sida på skivorna är aldrig gjuten mot men det är två hål i varje skiva ,vilka jag kommer att fixa till.
Det blir till att betala 2500:-  för skivor runt om(18mm).  Om jag skulle köpa den billigaste belagda plyfan i afffär(12mm) skulle det kosta ca 9000:- Pengar att spara O0

Projektet känns fortfarande lika roligt och faktiskt inte betungande än trots att VI inte har haft någon hjälp.
Siktar på att gjuta om ett par tre veckor och sedan ta det lite lugnt, det kan man vara värd!!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet oktober 14, 2008, 22:54:59:59
Hej Mats!

Det är bra Mats, häng på ordentligt. Jag hoppas att vädergudarna är med dig. Det är klart, att vintern kommer mycket senare där nere hos er, men enligt vad jag kan förstå så kan det bli vargavintrar även hos er. Hålen spacklar du igen med Plastic Padding som du oljar lite innan gjutningen. Sen när du har gjutit färdigt så lägger du ut form-plyforna till salu på Blocket till våren så får du säkert igen pengarna. Det är många som ska gjuta stödmurar mm. då.

Hälsningar från poolarn Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Majja skrivet oktober 15, 2008, 08:13:31:31
Vad duktig du är Mats!
Jag tror att ju mer man har jobbat och slitlit desto mer speciellt blir första doppet i poolen, så tänk nästa sommar när du för första gången tar ett par simtag och känner att det var detta du slet för hela hösten..

Hur går det med frugan, har hon börjat ändra sig, eller har hon fortfarande svårt att se  den grå betonggropen som det trädgårdssmycke det kommer att bli?

MVH
Majja
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 15, 2008, 19:35:02:02
Hej Jarlen och tack för dina positiva inlägg, dom betyder mycket och är alltid lika roliga att läsa  :)
Det var en bra ide det där med blocket. Kan nog få tillbaks pengarna för jag fick skivorna mycket billigt
Helt klart är att det är slut på en mans jobbet med dessa skivorna. 3300X1200X18 väger bly. precis så jag orkar lyfta ner dom från släpet. så med lite reglar på, blir det problem att få ner dem i gropen ensam.
Regn hela dagen idag så inte mycket gjort förutom att få hem skivorna.

Tack Majja :) va snäll du är.
Jag tror precis som du att det där första doppet kommer att smaka lite bättre med tanke på allt jobb som är gjort. Frågan är bara NÄR man kommer att få smaka.
Jag känner iof ingen press på att det skall vara klart till ett visst datum utan det får ta den tid det tar. Tror dock att det borde vara badklart till Juli iaf...
Jag läste för Eva det du skrev om känslan att ha pool. Det börja så sakta sätta sig tanken på att ha en pool i trädgården. Det där eviga mantrat om att "jag kommer bara att använda den när jag solar för att svalka mig har nu börjat att ändra sig litegrann. Simma som du gör i din verka falla i god jord!

Ha det så bra så länge. Förresten är poolen igång fortfarande?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Majja skrivet oktober 15, 2008, 21:30:12:12
Yapp, den är igång och jag med  :)
Senaste tiden har tempen legat på 25, idag dock 24. För motionssimmning funkar det fortfarande riktigt bra.
Det är skithäftigt att bada, komma ut från poolhuset och känna lite kyla för att därefter komma in till braskamin-värme. It´s a good life  ;)
Sänks tempen däremot till 21-22 så stänger vi nog för i år.
(Fast vi ska se till att koppla in poollamporna först, elektrikern skulle antagligen komma denna veckan, men vi vill inte stressa på honom, han kom ju ändå relativt snabbt när pump och vp skulle kopplas, och en elektriker har inte mycket fritid om man säger så...)

Majja
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 17, 2008, 22:14:45:45
Va bra Majja, grym beachform 2009 från allt simmande, eller hur... 8)

Fick fakturan från gjutningen i dag, klart dyrare än vad jag räknat med. Känns lite dumt så här i efterhand att inte begära in offert från bägge de leverantörerna som vi ha på orten. Jaja man tjänar lite på vissa köp medans andra blir dyrare. Klart är att jag kommer begära in pris till väggjutningen.

Jag vet nu vad materialet till poolen kommer att kosta +- någon tusenlapp. 118K när väggarna är gjutna. Då är det inkl 3 lampor o 2 breddavlopp, inlopp, bottenavlopp. Men utan trapp och maskinrum, rening, värme, slang, och färg o diverse el material.
Som sagt en del riktigt bra köp är gjorda medans en del kostnader har skenat. Skulle jag ha köpt allt till ordinarie pris så hade prislappen stigit 20-35 till åtminstonde, så man får vara nöjd O0

Tog bort presseningen idag för att skruva syllen. Inte en spricka så långt ögat såg, så det ser bra ut. Ytan är oförskämt fin med tanke på min fadäs vid skurningen, något sämre i hörnen där jag fick glätta för hand.

Den inre väggarmeringen är klar, så nu fattas bara de horisontella järnen på utsidan. Dessa kommer jag inte att svetsa utan bara najja fast. De på insidan är svetsade samman vilket gör armering mycket stabil. Tror inte jag behäver några disstansklossar alls egentligen utan armeringen är stabil i sig själv.

Syllen är skruvad så nu skall jag börja med väggsektionerna så får den yttre armeringen vänta litegrann. Börja bli lite trött på de där järnen nu..

//HP

EDIT:
Rättat ett av alla stavfel som störde ögat ;)
 

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet oktober 18, 2008, 00:59:39:39
Hej Mats!

"Skiiitbra" !!!!!! O0 O0 Jag är full av beundran över ditt förstling verk.

Hälsningar Poolarn Jarlen.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 19, 2008, 10:24:10:10
Du är snäll du Jarlen  <love>

Idag är det inte så mycket betongpool utan mer betongkeps som gäller, inflyttningsfest igår.
Från och med nu så är alla sociala tillställningar avskrivna(fram till julafton) till förmån för poolbyggande :)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet november 09, 2008, 20:57:53:53
pga regn och korta dagar, resor i tjänsten så ligger poolbygget way after schedule.
Hade planerat att fått det färdig gjutet innan oktober slut men jag har bara fått klart innerväggen än så länge.
Dock så går det ganska snabbt att snickra ihop formen bara man får lite tid. Så jag planera att ta några dagar ledigt nästa vecka så man kan lägga det här bakom sig och gå in i vintervila.
Nu är man inte färdig än, och av erfarenhet är det alltid det sista som tar längst tid. Men oavsett så är det mindre ansträngande än vad jag trodde att bygga en betongpool. Har forfarande inte haft någon hjälp bortsett från min ohängde bror som varit här några timmar och hjälp mig ner med innerväggarna. Annars är det enmansjobb som gäller med god hjäp av sammmanboende, Så är ni i startgroparna, tveka inte  O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet november 12, 2008, 20:29:52:52
Jag tycker du gjort ett fantastiskt arbete O0.
Följer med spänning fortsättningen. Varför hitta jag inte detta forum när jag byggde min pool, inte för att jag tänkt gjuta men alla kloka människor här hade ju varit värt en del under byggnadens gång <antman>.
Hälsningar Roland.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet november 13, 2008, 18:23:15:15
Tackar allra ödmjukast Roland ;D det var trevligt att höra...
Det kommer lite nya bilder på söndag om man får något gjort för det förgrymmande regnandet. Jag vet! Vädret skall man inte spilla nån energi på, men kan inte riktigt låta bli när man har saker som man vill få gjort.

Det har länkats ganska friskt till troublefreepool.com och efter har tittat in på den sidan har jag hängt där dagligen, för det är det man gör på forum "hänger" allt enligt min yngsta. Man måste hålla sig ajour med tiden 8) 8). Skämt o sidor det är ett väldigt bra forum kopplat till den sidan, kanske kan vara något i vintermökret nu när det är ganska tyst här.

mvh Mats
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet november 15, 2008, 13:25:34:34
Här är ett par bilder, så här har det sett ut ett par veckor nu. Börjar bli lite smått nervös på regnandet. Verkar som detta blir den tredje helgen på raken som kommer att regna bort.
Idag känns kört men kanske i morgon ;)   

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 06, 2009, 22:50:35:35
Oj vad det här har tagit tid, det märker man nu.
Om man skulle få göra om, som man givetvis inte ska/kan. Hade jag nog övervägt att börja tidigare eller åtminstonde tagit ledigt litegrann i början så man kommit loss. Nu har man lidit av väder och korta dagar vilket har sinkat processen rejält.
Poolen är iaf gjuten och jag håller på med maskinrummet och planerar för el o styrning. Jag var och köpte matarkabel som skall gå från huset och kabeln som skall gå från traforna till lamporna. 66m totalt, 2500:- trots ca75% rabatt på ordinarie fantasipriser. Det plockar på och budgeten eller rättare sagt kalkylen är spräckt  :'(
Men nu gäller det att titta framåt och få vatten i baljan så snart som det blir varmt. Kan tillägga att våra ursprungliga planer på att värma med vedpanna är slagna ur hågen och en G&J -30 är inköpt.
Vad gäller interiören så kommmer poolen att målas med tjockbyggande epoxy i vit nyans och vattenlinjen klinkas för att undvika UV blekning och stå emot smutsranden. Trappan är också mer eller mindre bestämd, kommer att bli en friformstrappa med en "solhylla" ev. också ett par barstolar på ena långsidan av poolen men det är mer än tanke och är inte alls förankrad i knesset, än..... 8)

Innan formning av vägg har jag gått igenom syncoflextätningen och värmt upp alla skarva med värmepistol och lagt på nya bitar över skarven som man kan se på den första bilden. Om nu listen är så bra som det är sagt så skall det vara tätt.

Andra bilden är tagen på färdig form innan jag byggde tak över för att kunna förvärma formarna.

Jag lät fläktarna stå på två dygn innan gjutning och tre dygn efter. Om man får skryta lite vilket man egentligen inte får, men fredag kväll o allt... Gjutkillarna var imponerad över hur stabil formen var, rörde sig inte ett skvatt. Ett specialrör hade monterats på slangen så att vi kom ner i formen för att undvika stenseparation. Vi gjöt i tre varv ca 1m/h och jag vibrerade hela klabbet själv. 300 CC mellan sticken med långsamt uppdrag, efter regelboken  O0.

Formarna har suttit på i 1,5 vecka och kommer att rivas i morgon. Jag valde att låta de sitta på längre än normalt av två orsaker. Dels för om man släpper trycket för snabbt på formlåsen kan den lilla vibration orsaka dålig vidhäftning mot själva stången och kan komma att orsaka anvisning till läckage, har jag fått berättat för mig. dels för temperaturen.
Så om allt går bra så är vi med pool imorgon  <antman>

nu signar jag ut O0



Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Nikee skrivet mars 06, 2009, 23:22:19:19
HEJ.
HAR DU HÖRT ATT MAN KAN BYGGA POOLEN FRÅN BETONG L-STOD 150CM HÖG
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet mars 07, 2009, 15:39:31:31
Snyggt jobbat Mats. Jag följer ditt bygge med stort intresse och gläds med dig.  O0 <sol>

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 08, 2009, 19:29:12:12
Va roligt att höra från dej min gamle vän och bollplank :)
Hur har du det med allt nu när det börja närma sig vår? Det är väl snart dags att sätta ut Olof! Det var väl så han hette palmen eran. Det har ju varit en fruktansvärd vinter, värre än vanligt tycker jag. Kan beror på att man har spenderat så mycket tid utomhus. Kallare än vanligt har iaf jag upplevt det. Men nu så är det på gång! Ingen mer vinter nu......

Jarlen, jag bad mig dumt åt när jag gjorde formen. Detta har kostat ett och annat kraftuttryck i dagarna två.
Jag har monterat syllen med expander som jag har borrat ner djupt så jag ska kunna driva ner dom i sulan och gjuta igen när formen är borta. Allt väl så långt. MEN eftersom jag tycker om att skruva allt in i absurdum >:( så skruvade jag innerskivans nederkant mot syllen med resultatet att jag inte kan få bort syllen utan att dra med mig hela skivorna. Problemet med det är att syllen och skivorna inte är i samma längd så det är sjujävl**t att få bort innerformen. Jag förstod att mina små extraskruvar i syllen skulle kunna komma att orsaka "lite" problem vid avformning, men kunde inte drömma om detta här.

Men man får se det från den ljusa sidan. Mycket lite porer och det ser oförskämt jämt och fint ut med tanke på att jag använde begagnade skivor. Men det är ju F-N att man inte kan göra rätt nån gång.
En annan detalj som faktiskt gjorde mig lättad är lamporna. På Haywards produktblad som följde med så skrev dom att om man ska gjuta in lamporna med vibrerad betong skall man stötta lamphuset på insidan, hur det nu skall gå till, konisk som den är.
Jag var i valet och kvalet länge om jag skulle försöka lägga i något i huset, men bestämde mig för att strunta i det. Jag monterade syncoflextätning runt lampan som stabiliserade hela huset ytterligare. Jag har kontrollerat en lampa och den är helt intakt O0
Ser även bra ut runt skimmrarna och inloppen.

Hej Nikee!
Jag har aldrig sett någon som byggt pool på det viset själv. Men jag tror att det var Housedads kompis som hade byggt något med betongelement. Borde fungerar om man montera en liner i den. En rolig ide om man har tillgång till elementen.

//Mats



 

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 17, 2009, 15:45:38:38
Formen är nästan helt riven!
Är hon inte vacker där hon ligger i motljuset, rå och obearbetad!!  Den blev precis så oproportionerlig som jag hade befarat eller rättare sagt som jag hade tänkt. Nån eller några meter till på längden hade gjort den mer smäcker, men det är inget som jag ångrar när jag ser resultatet. Jag gillar den bulligt brutala formen. Hur som... Det är bara att hacka i sig för nu krävs det dynamit för att ändra på något ;)

Nästa steg är att på utsidan filta igen hålen för formstagen. Montera platon, isolera, montera slang för inloppen och fylla igen. Sen så kommmer jag att sätta dit taket igen och börja med trappan.

Det här sista har varit en pärs. Kunde aldrig tro att det skulle ta så mycket energi att få bort formen. Har fått skotta upp rasmassor i massor O0 känns det som. Som lök på laxen så tycker jag det är öken att riva, mycket roligare att bygga. Nu har ju rivningen resulterat att poolen kommit fram så det har varit lite lättare.


//Mats 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Majja skrivet mars 17, 2009, 18:59:49:49
Duktigt jobbat Mats!
Hoppas nu våren blir bra vädermässigt så du kan slutföra ditt rejäla bygge  8)
MVH
Majja
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 23, 2009, 21:38:16:16
Tack Majja :)

Har haft lite bryderier hur jag skulle göra för att fylla igen formlåsen för att få det tätt. Jag har gjort följande på utsidan för att kunna utvärdera om det blir bra nog för insidan.
Ruggat upp ytan med ett snabbstålsborr med ett snabbt varvtal. Blött ytan, Primat med Maxits vidhäftare, Lagt igen med Maxits expanderbetong fin(0-2mm fraktion) med tillsatt vidhäftare, filtat, förseglat ytan med primer. Betongen har jag blandat styvt, för att förhoppningsvis slippa sprickor.

Nu är det inte genomhärdat men det ser riktigt bra ut så här långt. Om det funkar så kommer jag att göra likadant på insidan. Det känns bra att ha en homogen betongyta innan jag börjar med slipningen.
Utsidan kommer jag inte som jag tänkt från början att beklä med platon utan istället kommer en kusin till Isodrän monteras. Jackodrän! Likadan produkt men billigare och 30mm tunnare. Nu har jag cellplast s150 som jag kommer att montera utanpå Jackodränen så isovärdet kommer att bli bra.


Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Stefan 1 skrivet april 01, 2009, 16:39:07:07
Ser bra ut Mats  O0
Det kommer att bli en varm sommar så skynda på  ;)
Ha det
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 15, 2009, 21:56:28:28
Så där ja, har ändrat lite i planerna igen!!!
Blev inte Jackodrän utan vanlig cellplast med platon a lá Byggmax på utsidan. När jag tog reda på vad de där dräneringsskivorna är gjorda utav så valde jag en cellplast med högre densitet. Mindre luft = mindre risk för att suga vatten, så resonerar jag iaf. 2ggr 50mm S150 blev det till slut.
Likaså har vi bestämt trappans form. Blev inte några runda former utan vi kör vidare med raka linjer. Likt Mojafenkos trappa är det min fru  som är far till vår. Inga likheter i övrigt är bäst att tillägga så ni inte tror att poolbyggandet har stigit en åt huvudet :)
Tanken med trappan är att exponera poolen från alla håll  med en bred första avsatt med ca 2dm djupt vatten. Första trappsteget ner i poolen från avsatsen blir på höger sida(sett innifrån poolen) blir 1350mm bred, medans det understa blir hela poolens bredd 3100.
För att kunna gjuta avsatsens vägg och golv samtidigt valde jag att mura upp en stödvägg innanför formen istället för en dubbelform. Hålrummet kommer att fyllas med sand och med cellplastskiva på toppen.
Kan tillägga att jag inte har borrat i poolen när jag armerat upp väggen utan vikit de verktikala järnen under blocken för att inte spräcka tätskiktet ;)



 
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Stefan 1 skrivet april 16, 2009, 17:47:35:35
Läste i en annan tråd att du frågade om att använda din strandsand.
Gör INTE det  >ohno>
Gjutgrus är grövre och hållfastheten blir mkt bättre, den är alldeles för fin och inte rätt "typ" av sand.
Hur det är med saltutfällningar kan jag inte svara på.
Använd nu RIKTIGA grejer och försök inte gå genvägar  <hmm> , det är ett alldeles för fint bygge för det  O0.
/Stefan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 17, 2009, 19:56:31:31
Tack för knuffen i rätt riktning och de snälla orden Stefan :)
Det är det gula klotet där uppe som stressar Henry Porter. Man vill ju börja bada snart med det här underbara vädret vi har för tillfället.
Jag fuskade lite med tiden och vips fick man tid till att hämta ett lass "riktig" sand. Så nu blir det gjutning imorgon. Va roligt det är att bygga pool!!!!!

mvh Mats

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet april 17, 2009, 21:53:16:16
Hej! Kände bara att jag vill skriva 8), kul se ditt projekt växa fram. Fin dokumentation. Lite synd att man inte hade detta forum vid mitt poolbygge ju mer man läst hade det varit spännande att gjort ngt eget.
Men man gläds med er andra som sliter imponerande O0.
Roland
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 17, 2009, 22:36:57:57
Hejsan Roland!
Slow and steady wins the race..... Hoppas det ligger nåt i det. För visst kan man känna att det går oförskämt långsamt.
Hade man haft ekonomi till det så undrar jag om jag inte hade hyrt in nån som hjälpt till lite nu i slutet. Har haft många övernattningar med jobbet på sistonde och det främjar ju inte poolbyggandet precis.
Det är inte många timmars hjälp jag har haft med detta projekt utan kan med gott samvete säga att den är byggd med två händer, förvisso med mycket stor hjälp av min livskamrat :) Man får ha det litegrann i åtanke när man bedömer farten. Även jag själv, då jag tidvis tycker att jag står och stampar vatten mest hela tiden utan att få så mycket gjort.
Räknade efter hur länge jag hållit på och det har blivit snart 8 månader. Kännns betydligt längre faktiskt. Men nu så är vi snart i hamn, iaf med själva poolen. Jag har många planer för poolområdet men det mesta där får nog vänta tills nästa säsong är jag rädd. Behöver vila efter det här.

Sitter här och skriver för mig själv men det får man ju göra i sin egen tråd. Så det så...
Jag tänkter prata lite om hur jag tror trappan kommer att bli. Har en god känsla för designen. Kommer också bli en bland de roligaste saker jag har byggt NÅGONSIN!!! Så jag ser verkligen fram emot morgondagen, även om den inte kommer att bli klar på ett par helger än. Hoppas nu bara det blir så bra som vi har tänkt, men när man får en sån god känsla för något så är det oftast väldigt rätt.

Vad mer kan man säga! Jo betong är ett roligt material att arbeta med har jag lärt mig. Lite grann som när man gjöt tennsoldater när man var liten. Man bygger och förstärker i hopp om att det skall hålla och bli bra. Men man vet aldrig riktigt hur det kommer att se ut innan man har rivit formen. Sen så är jag svag för betongens egenskaper, ett material som aldrig slutar att härda, solitt och härligt.

Amen <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mirakeles skrivet april 17, 2009, 22:46:40:40
Hej Mats!
Jag kan bara instämma  O0
Jag kan inte låta bli att vara med på våra gjutningar fastän det är 5 år sen jag blev platschef, jag får inte vare sig för chefen på jobb, chefen hemma eller facket men det ger jag  >:D i.
Det är kul och bra med betong  <antman>
Jag hoppas att din njutning i morgon går bra.
Ha det bra
MVH Micke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 19, 2009, 22:05:08:08
Det gick bra Micke!
Men det vare ett himla jobb att blanda själv, är inte säker på att det var värt allt extra jobb :-\ Hade fyra olika kärl för uppmätning av ballast, sand, cement och vatten för att få så konsekvent blandning som möjligt. Så det blev bra!
Formen gav sig litegrann i ovankant av formtrycket, och en nästan sjuklig dragning till vibratorn från min sida. Fick ta det lite lugnare det sista skiktet med vibben! Lite trött blir man att man blivit så blasé efter en väggjutning att man börjar slarva ::) Nu tror jag inte att det kommer att synas om man inte vet om det, Skall ju trots allt vara täckt med vatten.

//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Stefan 1 skrivet april 20, 2009, 06:01:31:31
Det kommer inte att synas Mats, häng inte läpp för det  ;)
När det är vatten i poolen är det inte en människa som kommer att se det, och fiskar ska du ju inte ha i poolen  ;D
/Stefan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mirakeles skrivet april 21, 2009, 21:13:23:23
Hej Mats!
Jag instämmer med Stefan, det blir din privata alldeles lilla egna sak som bara retar dig, ingen annan  ;)
Jag har äntligen haft tid (nackspärr) att gå igenom ert imponerande projekt noga från början och är djupt imponerad över den nogrannhet och möda ni lägger ner  O0 O0 O0 fint dokumenterat också  <antman>
Tålamodet och att verkligen ta sig tid att fundera och rådfråga innan man "busar" på spar både tid, pengar och arbete. ::)
Det vi har på byggen är att man får jobbet på fredagen och skall helst starta på måndagen smittar gärna av sig hemma,  tanken har knappt passerat mellan öronen (extra snabbt i vacuum) förrän man är i gång och tänker gör man medan man bygger. Lätt att missa något, det gör man alltid och när man sen tänker efter kunde man alltid gjort det bättre. :-\
kämpa på med ert drömprojekt och låt inte tålamodet spöka för er   :)
slutresultatet blir säkert fantastiskt  <sol> <sol> <sol>
ha det bra
MVH Micke

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 23, 2009, 22:40:09:09
Tack poolarna :)
Ni har rätt, det kommer inte att synas. Jag har rivit formen och det lillla det hade gett sig kommer att täckas utav trappan O0
Nu är snart formen spikad till trappstegen och den blir ganska stor. Om jag skall gjuta hela trappan kompakt så måste jag kalla på betongbilen, alldeleles för stor volym för att blanda själv. Om jag skall blanda själv hade jag tänkt att bygga upp med cellplast i formen för att sedan gjuta på, så jag får 100mm gjutskikt över hela rasket. Mer jobb men också mindre pengar iom att jag har cellplasten. Tål att tänkas på!

Stefan! Jag kommer troligen att beställa mitt filter i nästa vecka om den leverantör jag har kontaktat vill vara så vänlig att skicka till Sverige ;)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Stefan 1 skrivet april 24, 2009, 06:01:31:31
Ser fram imot att följa det, ta gärna en bild på "besten"  ;) O0
Tänk på att du stagar trappan ordentligt nu om du ska gjuta igen, betong har ju som du själv märkte en enorm kraft  ;)
Är det lönt att ta mödan att stå och blanda själv? det blir oftast inte mycket dyrare att få det hemkört ( ok lite dyrare men det är det värt enligt mig).
Hur många liter rör det sig om? du får ju 13 l / säck (färdig grovbet) eller du blandar själv isf med makadam, grus och cement?
Och som sagt: hellre en sträva för mycket  ;)
Skicka en bild på formen innan du gjuter.
/Stefan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jucklo skrivet april 24, 2009, 10:22:49:49
Det må jag säga, din konstruktion ser väl genomtänkt ut i mina ögon. Jag ser fram emot och följa din trappkonstruktion. Lycka till med dit eventuella blandande av betong, känns som om där kommer gå en och annan säck? Har inte läst alla sidor, men när beräknar du fylla vatten i denna skapelse?

Ser att även du kör platonmatta, men jag ser att du verkar ha sandjord precis som jag är då inte det lite overkill? jag själv tänkte bara sätta isolering och ett tunnt skikt kallasfalt, detta borde mota vatten och fukta mer än väl. Hur ser du på det?

//Fredrik
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Stefan 1 skrivet april 24, 2009, 17:09:20:20
Sätt platon precis som Mats, inte så dyrt på Bygg Max men ger bättre sömn  O0
/Stefan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 25, 2009, 22:45:33:33
Tjenare Stefan!
Man kanske skulle kontakta betongleverantören och fråga efter pris. problemet är bara att jag behöver pumpbil så det blir i vilket fall mkt dyrare än om man kunde köra med ränna. Jag blir fördig med formen imorgon och kan då räkna efter hur mycket betong det är frågan om, det är lite beroende på hur mycket jag kan bygga upp inne i formen. Jag lägger upp några bilder imorgon. Skulle vara tacksam om du kunde kika lite på den och se om den håller måttet.
Filtret behöver du inte vara orolig för det kommer att dokumenteras i alla dess vinklar, var så säker ;)

Hejsan Fredrik/Jucklo
Att bygga trappen är klart det roligaste hitills, nu får man ju spika lite. Eller rättare sagt för en amatör som jag, skruva lite.
Hursom att jobba med trä är roligt och träreglar har jag så att det blir över så det kostar inget att sätta några strävor extra om man säger. Satte upp hela trappkonstruktionen provisoriskt för att kolla så att måtten stämmer innan jag skruvar fast det och det ser bra ut!
Jag är ganska säker tänkte jag att skriva men det gör jag inte utan jag säger istället att jag planerar att poolen skall vara fylld nån gång i Juli. Förhoppningsvis i början då. Om man bryter ner det som är kvar att göra så ser det inte så farligt ut. Efter trappen som skall vara gjuten nästa hel så är det slipning, kakling, målning, maskinrum, eldragning. Sen så är det klart att fylla. Eftersom jag har tagit några veckors semester i maj så skall det inte vara någon omöjlighet.

Angående cellplasten och platonmattan så resonerar jag att det gäller att hålla cellplasten torr för att bibehålla dess isolerings egenskaper. Det pratas om öppna och slutna celler och att cellplast med "öppna" celler lättare drar åt sig vatten. Det jag lyckats att komma fram till är att om cellplasten är sluten eller öppen är egentligen beroende på viken densitet produkten har. Högre densitet=mindre luft alltså mindre plats för vatten att lagras. Detta är mina egna funderingar och slutsatser och kan vara felaktiga. Dock så kvarstår faktum att om man monterar en vanlig cellplast så är det bättre att ha en med högre densitet i det hänseendet. Om man tittar på cellplastdirekt källarskiva så är det så enkelt som en vanlig skiva i s60 kvalitet som är spårad för att leda bort vattnet. Efter mycket om och men så valde jag dubbbla lager S150 med platon vilket blev billigare än ett enkelt lager jackodrän tex.
Skall jag se nyktert på det så skulle jag nog inte behöva platonmattan. Jag hade likadana skivor(s150) skivorna liggandes under presenning i tre veckor efter jag gjutit sulan. Jag formligen dränkte sulan med vatten under dessa veckor och när jag tog bort dom kunde jag inte känna att de hade sugit åt sig något. Så i våra sandjordar är det nog inga problem skulle jag tro. Men så är det det här med  better safe than sorry! Vissa moment överarbetara man medans man går lite kortare på andra. Till syven och sist så är det ju "bara" en pool.

Ha det gött!
//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Stefan 1 skrivet april 26, 2009, 16:12:07:07
Det finns ju rotorpumpbil Mats, tror det kostar ca 1500:- extra för den, är dock lite osäker då det var ett tag sedan jag använde mig av en sådan sist.
Räkna hur många liter du behöver, det kanske inte är lönt med färdigblandat?
Ett flak öl och goda vänners sällskap kan vara både billigare och trevligare  ;) (om du förståt vad jag menar O0 )
/Stefan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 02, 2009, 18:45:56:56
Hej min gamle vapendragare  8)

Hur går det för dig?

mvh,
Fredde
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 02, 2009, 19:30:44:44
Tjenare Fredde! Jag tänkte precis på dej :)
Jodå, det rullar på. Jag tog Stefan på orden och köpte hem "några" öl och ringde en vän. Så trappan är precis gjuten och jag sitter här fortfarande lite halvljummen. Blev lite orolig ett tag där i solen när jag inte kom ihåg om jag hade lagt i cementen i blandare eller inte :o
 
Jag byggde formen så att jag skulle vara säker på att sättstegen skulle bli perfekta vilket troligen kommer innebära att jag får slipa alt. gjuta på lite på planstegen eftersom jag inte kom åt att skura under den undre regeln, ja du ser själv på bilderna.
Annars funkade det bra. Nu är det bara sulan till  poolrummmet kvar att gjuta, sen så lägger jag nog den färdigheten på hyllan för ett tag. Har du tänkt på hur torr man blir i huden av cementen. Känns som man har elefantskinn på händerna. Men solen tar ordentligt iaf där nere i poolen 8)

mvh Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 02, 2009, 19:45:54:54
Jo man blir torr i huden och får krokig rygg ;D
Vänta bara tills du skall limma med Tangit och regöra med Aceton.....Då kan man snacka torr.

Trappen är imponerande som resten av ditt bygge. Hur många pilsnerbukar får ni plats på GT-hyllan?

mvh,
Fredde
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 02, 2009, 20:04:17:17
Man tackar man tackar, sådana superlativ från " Mr trapp värmer :)
Precis som din trapp så är det flugan som är designern. Ja dom har det där som vi inte har det kan man inte ta ifrån dem.
Det är ju oftast mannen som är den händiga i huset så även här. Men har du testat att sy en kudde? Bygga en pool är ju en piece of cake i jämförelse. Såga, skruva, gjuta, vips så är det färdigt. Behöver jag säga att jag har gått på vinet nu??..... :D :D

Tillräckligt många för dej Fredde och din familj får plats när ni har vägarna förbi Halmstad. Skule f-n i mej vara en ära.
Nu skall jag kolla hockeyn. Ryssland är nämligen en favorit och ett lag jag hållt på sen barnsben, förutom när de möter Sverige förståss.

Ha det M8 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet maj 02, 2009, 20:07:08:08
hej henry porter
det är ett fantastiskt arbete du utfört var kan man se denna pool?
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 03, 2009, 21:39:42:42
Hej Carlos!
Jag bor centralt i Halmstad nära Örjansvall.

Rev formen idag sättstegen spikraka medans planstegen behöver jämnas till. Kommer att lägga på ett lager med expanderbetong för att plana dem så fort betongen har krympt.

För att täta platonmattan i ovankant så har jag kapat den i höjd med cellplasten och limmat på den avklippta biten med  utomhus fix på fasad kant så mattan går omlott. Borrat hål i mattan så den skall fästa ordentligt. Räknar med att detta skall vara gott nog då mattan inte kommer utsättas för någon mekanisk påfrestning då trätrallen kommer att ligga över. Hade tanke på att lägga en tjärpapp som överlapp men är lite orolig för lukt när solen ligger på. 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet maj 03, 2009, 21:58:36:36
hej
det är en bit från Eskiltuna, det är så man blir tårögd när man ser ditt fina betongbygge
har en bekant som har något liknande på Ingarö både Spa samt Pool i betong
lycka till i fortsättningen //carlos <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 03, 2009, 22:03:13:13
Tack Carlos!
När du väl tar resan är du välkommen :)

mvh Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 11, 2009, 16:36:43:43
Lite av elarbetet är avklarat. Matingskabel och signalkabel från huset nergrävd och förlagd till poolrummet även matning till poolrobot, kök, utelampor, värmepump är dragna från poolrummet. Nu fattas bara avlopp från dusch och 2,5" vattenledning från huset in till poolrummet. Även slang fram och åter från VP saknas annars börjar det ta form.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jucklo skrivet maj 11, 2009, 16:59:56:56
Hallå Mats

Dra gärna in en och annan bild är sugen på och se hur det ser ut runt om kring din pool ex. pumphus, rördragning och VP. By the way trappen e grym.

//Fredrik
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 11, 2009, 17:03:16:16
Tjenare Fredde!
det skall jag absolut göra har ingen kamera för tillfället bara. Jag snyltar nämligen på mina döttras.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 11, 2009, 17:09:42:42
Jo förresten jag tog ett par häromdan.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 13, 2009, 20:44:56:56
Hej Mats,

Är det vad jag tror..... att du gjöt ditt poolrum runt ståndarröret för dräneringen? Om så är fallet så tycker jag att det var en sjuhel...es bra idé. Det skulle man gjort själv också.
Sista bilden visar verkligen vilken trevlig trapp det blev. Hur ligger du till med bygget för tillfället?

/Fredde
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mirakeles skrivet maj 13, 2009, 22:20:04:04
Hej Mats!
Har du redan börjat fylla poolen, sista bilden avslöjar dig  ;)
MVH Micke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 14, 2009, 21:13:31:31
Hejsan Fredde o Micke!

Jag är i full gång med diverse arbeten. Fick hem 25m grov björkved som har legat och blängt på mej på uppfarten. Väldigt olägligt med tanke på allt poolarbete som jag behöver göra. Men min kontakt i vedsvängen kunde inte hålla på det längre, så det var bara att starta sågen. Har även lyckats att bli  getingstungen utan jag har märkt det. Tyckte väl att det surrade jordgetingar vid en sida av poolen. Hela foten och smalbenet har svullnat upp upptäckte jag när jag skulle äta. Fram med mms:en tog 10 droppar av mirakelmedlet och räknar med att svullnaden är borta imorgon. mms är klordioxid, smakar fruktansvärt men gör susen 8) Googla mineral miracle solution ni som är intresserade av alternativ medicin.

Har gjort klart med alla poolinköp och beräkna att få hem grejerna i början på Juni. Är tvungen att hämta dem i hamnen i Göteborg pga hutlösa fraktpriser, men det kan det vara värt. Så nu får vi äntligen svaret på om det går att köra med patronfilter eller ej ;) Dyrt som f-n blev det så jag får verkligen hoppas att fördelarna överväger priset. När man kör med svg så är det en fördela att slippa backspola till favör av en jämnare kemi. Tanken är som sagt att inte behöva rengöra filtret mer än vid poolstängning.
Köpte även en whisperflo pump och den nya zodiac klorinatorn och en poolrobot.

Har velat fram och åter om jag skall förlägga den slangen i jorden som du tipsade om att ha i poolrummet Fredrik. Vi kanske  gjuter poolområdet istället för trätrall och då vill man verkligen lita på det man lägger i backen. Vad tror du Fredrik?

Tänkte jag skulle putsa upp maksinrumsväggarna i dag men min mursand var så dåligt skiktad att det nästan på var omöjligt. Sen så hade jag ingen filt till brädan samt att det började regna precis efter jag slagit på ena sidan. Inte många rätt idag inte.
 
Blocken i det understa skiftet förankrat i sulan med två kamjärn/block  och sedan svetsad samman med det första armeringslagret. Så det skall hålla emot jordtryck. Alla slangar o kablar är dragna in i rummet förutom slangen till duschen och slangarna till vp och vattentillförseln från huset. 

Jag och min underbara Eva som alltid kommer i första hand Micke ;D Har börjat enas om gränserna till muren som skall omgärda poolen. Ett lättare arbete än beräknat. Hur som så skall jag gjuta taket på poolrummet så jag kan välja alternativet att gjuta poolområdet om vi väljer att göra så.

En liten detalj Fredrik och andra för den delen. Jag kommer att montera in en fuktstyrd paxfläkt i poolrummet. Tror det kan vara en väl värd investering för att hålla grejerna fräscha där nere. Den drar ju bara några watt, så om den står på 24-7 spelar mindre roll. Kanske kan vara något att tänka på.

Vi hörs
//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mirakeles skrivet maj 14, 2009, 21:55:44:44
Hej Mats!
kör med en fuktstyrd istället  ;)
MVH Micke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 14, 2009, 22:10:31:31
Tjenare mannen!!
Hur är läget med poolforumets skönaste snubbe :) Jag måste erkänna att jag med barnslig förtjusning läser alla dina inlägg. Gillar din humor skarpt. Men nu är det så här min vän att jag skrev att jag skulle montera en fuktstyrd fläkt ;D. Jag får erkänna efter har läst igenom mitt senaste inlägg att man kunde önska lite mer tydlighet. Men en fuktstyrd blir det i vilket fall.

Se nu till att posta ett inlägg i din eminenta tråd!!!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 15, 2009, 14:04:08:08
Hej Mats,

Är det vad jag tror..... att du gjöt ditt poolrum runt ståndarröret för dräneringen? Om så är fallet så tycker jag att det var en sjuhel...es bra idé. Det skulle man gjort själv också.
Sista bilden visar verkligen vilken trevlig trapp det blev. Hur ligger du till med bygget för tillfället?

/Fredde


Ursäkta Fredrik! Jag glömde svara på din fråga.
Ståndarrröret i poolrummet är nergjutet med tät botten. Och det är en samlingsbrunn för spillvattnet från kök,dusch och golvbrunn i poolrummet. Därifrån pumpas det till dagvattnet(se bild).
 
Jag har sådana förutsättningar att det inte finns någon anledning att dränera. Grundvatten nivån vid höga nivåer ligger 1m under schaktad botten. Jag ringde och kollade upp nivån på grundvattnet innan jag bestämde mig för att inte dränera. Med regnet i vinter så har det aldrig samlats något vatten i gropen. Så det är helt självdränerat. Har heller aldrig haft problem med fukt i källaren vilket är ett bra tecken.

//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mirakeles skrivet maj 16, 2009, 05:54:38:38
Hej Mats!
ber om ursäkt, skrev det efter en liten firmafest som inte var fuktstyrd ! :D  utan " joddlaroljan"  så såg jag det  O0
Skall skärpa mig i veckan angående tråden. ;)
ha det bra
MVH Micke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet juni 04, 2009, 20:25:19:19
Hej Mats.
Hur går det med bygget länge sen nåt nytt?
Semester redan ;D.
Väntar ju (med spänning) på hur slutresultatet blir
när man nu följt ditt fina bygge under vintern.

Roland 8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 04, 2009, 21:13:56:56
Howdy Roland! Hur har du det :)
Jag är just i färd med att köra syd Sverige runt för att få tag i keramik till poolen. Var på ett ställe igår där man kan handla glasmosaik till ett hyfsat pris. Lånade hem ett par ark med tre olika färger, men blev lite tveksam till kvalitén då ett par mosaikbitar sprack när vi lyfte på kartorna. Visserligen är väl glasmosaik ömtåligt när de inte är fixerade med fix o fog, men det lämnade ändå lite misstänksamhet mot kvalitén. Färgen var inte heller hundra. Men nu har jag fått tag i en skitsnygg platta från Höganäs som jag hoppas är fryssäker. Får reda på detta imorgon. Är den det så kommer jag lätt att montera denna, vilken är grymt snyggt ljus, ljus blå till färgen(mot det vita hållet), rektangulär och skrovlig i texturen. 

Status i övrigt är att mina pooldetaljer kommer nästa vecka vilka åker direkt ner i det färdiga poolrummet som bara står och väntar. Sen så fort jag vet hur jag skall ytbeklä poolen, så är det nästa steg i processen. Undertiden så håller jag på att gjuta skalbocken som utgör grunden för vår leca mur som kommer att omgärda poolen. Skall även gjuta grunden till kök och och dusch som redan är formade :) Jag köpte mig en cement blandare! Skönt, nu kan man pula på bäst man vill. Det kommer att bli en del gjutande framöver. Vi har bestämt pooldäck, det blir gjutet med keramiska inlägg.
Ja det är väl rätt så mycket som det är.

Bada på nu och ha det sköönt 8)

 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet juni 04, 2009, 22:46:41:41
Ja jisses! Får ta tillbaka det om semester, du har verkligen inte drabbats av ngn l-mask ;D.
Ja fram till i måndags så var det ju lovande, bad hela em. Fint när man
kommer hem fr jobbet att bara rulla bort överdrag kolla temp 28,5 inga tveksamheter plums i <sol>.
Nu inte lika roligt visserligen 25 i vattnet men 7 grader ute inget kul nu skulle man ha det där taket.
Har kollat lite på Classic Noline A tycker jag ser rätt så elegant ut. Vi får se väntar på svar
ifrån Brillix.
Roland O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 05, 2009, 13:16:11:11
Tjenare Rollo 8)
Här är plattan som jag hoppas är frostsäker, får vänta ytterligare ett par dar innan jag får reda på om den verkligen är det eller ej.
Om den är, så skall den kombineras med en mörkt brun platta i vattenlinjen som också skall gå igen i däcket runt poolen. Det kan väl  bli snyggt eller vad tror du....

Jag hade hoppat i alla dagar i veckan med 25grader Roland. Är ett riktigt vattendjur som t.o.m kan bada ut mina barn och deras vänner ;)
Jag skall kolla upp det taket som du funderar på. Helt klart är iaf att eleganta killar skall ha eleganta tak, eller vad säger du kompis <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet juni 05, 2009, 13:58:44:44
Ja det blir väl tjusigt värre, men hade nog  inte väntat mig något annat heller, håller
tummar för att du kan använda detta O0.
Mina funderingar på taket är väntar på svar från Brillix angående min bredd.
För är det bara som standard det lev då går det nog inte jag har min frigge(gäst)bod så
nära 1,70 ifrån poolkant, sätter jag upp taket där får jag flytta dörren <hmm>, men i värsta fall
så gör jag nog det nog. Ja där fick man lösningen på det problemet hux flux när man
sitter o skriver här ::). Ja jag gillar det taket Klassik Noline A dels ingen räls betydligt snyggare än
de andra vanligt förekommande, visst lite dyrare 97000 m frakt hem. Har för mig ngn i detta forum som
har detta.
Ps. Är heller inte rädd för kallare vatten ner till 18 i pool går nog även om man inte ligger i så länge då
men man blir lätt bortskämd ;D.
Roland 8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mofajenko skrivet juni 23, 2009, 19:15:45:45
Hej Mats,

Hur går det för dig käre vän?
Jag tänker ofta på dina framsteg...eller snarare mycket nyfiken på hur det går för dig...en pedantare snubbe är svår att uppbringa.

/Fredde
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 03, 2009, 00:10:06:06
en pedantare snubbe är svår att uppbringa.

Haha Fredde då är vi två.
Det där med pedant är ett epitet som jag inte sällan får höra om mig själv, vet faktiskt inte riktigt varför om jag skall vara ärlig. Att vara pedant är för mig något i grunden positivt, men jag kan definitivt inte leva upp till det. Jag är inte slarvig men absolut inte pedant. Däremot så hatar jag att göra om saker så därför försöker jag lägga mig på en nivå där jag är ganska säker på att inte behöva göra så.

Fedrik, jag har inte varit hemma på nästan en månad så den där betongklumpen ligger där jag lämnade den. Om inte någon vänlig själ har förbarmat sig över mig. Nu skall jag köra hem i morgon och påbörja slipning och kakling. Jag har köpt granitkeramiken som du ser på bilden nedan, glasmosaiken(vilken skall monteras i vattenlinje och som trappnos) är inte hundra bestämd men något mörkt blir det iaf. Ingen smutsrand här inte ;) Förövrigt så är denna granitkeramik perfekt att montera utomhus då baksidan är kraftigt rillad vilket borgar för god vidhäftning  O0 Faktiskt därför jag valde dom.

Mitt stora dilemma som jag har spenderat åtskilliga hotellkvällar med att förkovra mig i är om jag skall applicera ett tätskikt eller inte. Om man bortser från den stora kostnaden vilken i det här skedet iof är sekundär så börjar jag fundera över hur ett sådant påverkar vidhäftningen. Granitkeramiken tillsammans med en epoxyfog kommer att bilda ett tätskikt(även om jag är fullt medveten att man inte kan kalla det för ett tätskikt i allmän bemärkelse) Keramiken absorberar i stort sett inget vatten alls och fogen skall vara tät. Även det speciella fix man behöver till poolbeklädnad med hög cementhalt även det bidrar till visst skydd för betongkonstruktionen vid fullständig täckning av plattorna. Sånt här kan jag grotta ner mig i fullständigt. Ju längre jag håller på ju svårare har jag för att besluta någonting. Så jag hoppas att slipningen i helgen kommer att få poletten att trilla ner.

Jag har kommit ner till två  olika fabrikat. Antingen BASF PCI eller Mapei's produkter. Om nån har erfarenheter av något av dessa så lämna gärna synpunkter/erfarenheter.

Sa jag att jag börjar semestern i morgon O0 Fy fan va gott... Om jag är sugen på att bada!!?? Inte alls  8)

 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 03, 2009, 00:49:07:07
Här kan man se grunden till poolområdet. Som du ser så ligger det lite arbete och väntar men eftersom vi skall gjuta däcket så är nästa steg att få in en bil som når att gräva ur den jord som är kvar och lägga på makadam. Sen så skall det få vila över vintern för att gjutas tidigt nästa år.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet juli 06, 2009, 08:51:02:02
Hej Mats!
Jag såg i en gammal tråd att du undrade över hur jag gjutit mitt däck.Ursäkta att jag inte svarat ännu. Du behöver inte gräva ur sanden. Har den legat ett år så jämna bara ut den och låt den vara. Att gräva bort sanden och lägga makadam är overkill, det fyller ingen funktion, utan kostar bara en massa pengar.  Lägg armeringsnät på distanser. Gjut en ca 100 mm betongsula. Beträffande Bace eller PCI så är är de jämförbara produkter, Själv har jag fästmassor  med PCI polyflott som legat i 15 år. PCI har otroligt bra produkter. Jag vet att polyflotten gått ut ur sortimentet, men att det nu finns en motsvarande produkt hos PCI. Beträffande vidhäftning och applicering av  tätskikt så är även  det overkill att använda ett sådant. Se bara till att du stryker  primer ordentligt innan du applicerar fästmassan. Själv har jag ett lager styrolit ovanpå sanden, som gör att betongplattan med terrakottan blir rena värmemagasinet svala sommarkvällar . Har du några ytterligare frågor så hör av dig

Hälsningar  Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 07, 2009, 01:36:26:26
Halloj Jarlen din gamla kunskapsbank :)
Det var trevligt att se att du är tillbaks, killar som du skall berövas friheten att ta ledigt från forum som dessa, det är iaf min inställning. Så nu får du se till att vara kvar ett tag till::)

Jo du Jarlen! Hade jag fått dina rekommendationer ett par timmar tidigare så kanske jag hade valt PCI's fix o fog istället för Mapei's som jag nu valde. Elestrorapid blev det till slut, ett utav säkerligen ett 20-tal olika från deras digra sortiment. Detta fix är ett två komponents cementbaserat fix, toppklassat i alla kategorier och uppfyller alla normer och CE märkningar. Den stora grejen med detta är att det är snabbtorkande och man kan fylla poolen efter 3 dagar istället för 21 dagar som annars är brukligt, vilket är bra för mig eftersom jag ligger lite tajt till i tidtabellen 8)
Epoxyfogen(kerapoxy) har samma torktid. Men smakar det så kostar det den här kombon är tre gågner så dyr som PCI's dito men eftersom Money is not an issue in our family.......:o :-\  Nej men jag tror på detta och dom har många bra referenser och så kom jag överrens med säljaren vilket är väl så viktigt. Handlar aldrig från någon som jag inte tycker om.
Hur som, poolen är renslipad från allt vad betongfilm heter efter ett idogt jobbande. Det verkar som jag har fått rätt kvalitet på betongen för hård som attan är den. slet ut två diamantklingor på väggarna. Nu skall jag bara prima och invänta fixet som förhoppningsvis anländer på onsdag. 

Det här med makadam på sanden var för att vi skall slippa få en massa flygsand i poolen det lilla av säsong som är kvar när vi förhoppningsvis hinner bada litta. så fort det blåser det minsta så flyger det sand ner i poolen så det är av den anledningen vi hade tänkt lägga på ett lager.
Det var något jag tänkte fråga dig Jarlen men kommer inte på var det var. Jag återkommer!

Ha det så bra nu!
mvh Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 10, 2009, 20:21:01:01
Kakling påbörjad!
Eva insisterade på att få vara med på en bild så då får väl även jag visa mig för att behålla nån sorts av balans i tråden ;)

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 10, 2009, 20:26:43:43
Jag glömde ju att berätta lite om min förträfflighet som formbyggare, fredag o allt.
Formen på poolen är i stort sett perfekt. Det de har felat på någon millimeter så här långt i rätvinklighet(finns det ordet??)

Ta i trä att fortsättningen går i samma tecken.

Simma lugnt!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 12, 2009, 22:43:16:16
Stefan!
Jag har ju glömt att visa det omtalade filtret. Det står fortfarande i källaren o samlar damm, jag har inte öppnat upp det ännu. Men det får jag snart göra för kakelsättningen går framåt med raska steg O0 Var precis nere och tog en bild. Especially for you my friend!


 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Majja skrivet juli 27, 2009, 19:43:15:15
Mats, hur går det för dig?
Long time no see...
Eva såg ju rätt så glad ut trots att hon i början inte var så intresserad av pool. Har hon ändrat åsikt nu när det börjar likna en pool?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet augusti 07, 2009, 11:26:05:05
Hej Mats

Inte ska vi väl behöva hänga på amerikanska poolforum för att se hur det går för dig  ;)
Vi väntar med spånning på att få se dina framsteg.

/Johnny
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: lugaid skrivet augusti 25, 2009, 20:03:55:55
Är lite nyfiken på hur det går för er, fått i vatten än?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 25, 2009, 22:29:50:50
Hejsan Majja, johnny o lugai!
Jag har sett era inlägg i tråden när jag likt en ubåt dagligen luskat omkring här på forumet utan att vara inloggad. Jag får väl skylla på att jag inte kom ihåg lösenordet  ;) Har tagit full fördel av att inte behöva jobba ute i poolen varje dag utan har tagit det mer än lovligt lugnt nu ett par månader. det finns ju annat att ta sig för än att sysselsätta sig med jobb om ni inte redan kommit till insikt om det :)

Jag skall börja från slutet..... Jag är den där killen som sätter alla lister innan jag påbörjar nästa projekt, den där jobbiga typen ni vet :o Har alltid varit sådan kommer alltid förbli. Så det har gnagt mig lite av och an att behöva köra igång poolen innan ALLT är klart. För det har stått klart länge att jag inte skulle hinna förverkliga hela projektet i år. Jag har väl aldrig riktigt förlikat mig vid den tanken att inviga poolen när det ser ut som ett grustag runtomkring. Men planen var tills för nån månad sedan att iaf köra igång poolen för att få njuta lite av den sommar som är kvar. MEN  jag tog en chansning och la fram mina tankar för familjen(läs: barnen) om att vänta tills nästa säsong och få allt klart innan vi fyller vatten i baljan. För att få den där riktiga invigningen som projektet förtjänar. Döm av min förvåning när bägge döttrarna höll med  O0 dom har ärvt mitt sinne för ordning det är helt klart det. Så för att svara på din fråga lugai! Nej det är inte vatten i poolen än och kommmer inte heller att bli förräns i slutet på april nästa år. Ingen är gladare än jag( och det är ingen efterkonstruktion för att jag har var så slö, poolen hade kunnat vara vattenfylld för nån månad sen om jag bara engagerat mig till hälften vad jag gjorde i vintras) Nu får jag tid till att förverkliga en del ideér som jag har för området runt omkring,  vilket känns väldigt bra.

Poolen är förvisso klar såtillvida att jag behöver lägga epoxyfogen. Detta har jag medvetet väntat med för att jag känner viss osäkerhet med att applicera den själv. Man har liksom bara en chans att få det bra, sen så är det kört och bara att slå bort plattorna. Och det är något jag inte gärna gör då det har vartit ett litet helvete att få dit dom. Så stora ytor med 100X100 plattor är inte lätt för en lekman. Jag är nöjd och tidigare kaklings projekt har lärt mig att det inte går att bedöma läggningen till 100% innan fogen är satt.

Jag kommer att dra på på mej blåstället och göra lite seriöst arbete med att slutföra det sista innan den kalla årstiden, så väntar jag med köket tills våren är det tänkt.

Ja det är ungefär som det är med våran pool.
Nu dyker jag igen.. Ha det!!       
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet mars 20, 2010, 09:36:09:09
Hej Mats!!! Ligger du i startgroparna för slutspurten på ditt poolbygge. Ni har väl nästan barmark nu där nere hos er.

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 22, 2010, 18:18:28:28
Hej du Jarlen!
Jodå, jag gjorde mina första timmar ute i poolen igår efter över fyra månaders frånfälle. Tyvärr har jag gått och brutit två revben eller rättare sagt cyklat och brutit ett och fått en spricka på ett vilket omöjliggör något tyngre arbete för tillfället. Så igår fick jag grävhjälp utav min kära till de fundamenten som skall hålla takkonstruktionen till uteköket på plats. Kände att jag ville komma igång igen nu när  <sol> börjar skina. Man märker hur roligt det är när man varit ifrån det under så lång tid, direkt fick man lite ideér till poolområdet. Jag har varit helt nollställd tankemässigt i stort sett hela vintern vad gäller poolen och arbete med denna. Ett tecken på det var för några veckor sedan när frun frågade hur mycket pengar som hade spenderats på poolen till dags datum och jag gissade 100K fel :o Då har man släppt det liksom...

Poolen är kaklad och klar och den väntar bara på att bli fogad med den epoxyfog som ligger i källaren och väntar. Jag väljer dock att invänta lite varmare väderlek som skall komma vecka 17, allt efter den tidsplan som jag har utarbetat i veckan. Då är det tänkt att jag skall ta bort taket över poolen. Jag är nämligen tvungen att få bort det innan jag fogar då det är några bitar glasmosaik i vattenlinjen som jag inte kan montera med det på.
Efter taket är borta skall det gjutas runt poolen innan den fylls V22
Jag skulle kunna chansa lite och riva bort taket och börjat med pooldäcket redan nu och på så sätt fått poolen fylld i Maj, men jag känner på mig att vädret kan spela en del spratt fortfarande.
Även om jag inte kunnat arbeta något med poolen i vinter så är jag väldigt tacksam att all denna snö inte kom förra året, hade inte varit roligt att stå där ute och forma då inte.

//Mats
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet april 04, 2010, 22:23:31:31
Hej Mats!

Det du berättar är ju nästan bibliskt. Du vet väl att bibeln säger att Gud tog ett revben från Adam och gjorde Eva. Så det är inte mer än rätt att hon får hjälpa till nu. Men skämt åtsido, vad är det du ska gjuta runt poolen? Är du inne på min linje med en gjutning och plattsättning runt omkring?

Hälsningar //Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 04, 2010, 23:20:55:55
Hejsan Jarlen!
Ja till en viss del. Vi har ändrat pooldäcksbeklädnad fler gånger än vad jag kan komma ihåg, allt ifrån mönstrad betong till trätrall. Men nu har vi nog kommit fram till något som står sig tills nästa ändring :D

Vi kommer att gjuta runt hela poolen ca 40cm. Detta utav flera anledningar! Om det sätter sig någonstans så är det just där vi tidigare grävt. Sen så har jag format runt inloppen och runt kopplingsdosorna till lamporna vilka jag vill gjuta runt så jag kan få dit lock som ligger i nivå med slutlig beklädnad. Likaså är jag tvungen att gjuta tak över poolrummet. Så just vid det området går vi ut med gjutningen så att det täcker hela poolrummet plus att vi får plats med utemöbler. På gjutningen är det sen tänkt att monteras klinkers vilken kommer att gå över till poolväggens ovankant, så det kommer inte att finnas någon poolsarg.
Utanför denna gjutning ska vi lägga betongplattor 60X40cm raka i kanterna för att minimera fog.
Men där känner jag på mig att jag kan ändra till betong igen. Jag har köpt hem järnoxid och armering för ändamålet för att kunna gjuta hela poolområdet som det var tänkt från början i svart/grå betong. Så vi låter det fortfarande vara öppet fram tills vi är klara med gjutningen runt poolen. Det måste vara rörelsefogar mellan däck och området runt poolen, så i vilket fall behövs det gjutas i två omgångar. Det låter lite veligt, men så gillar jag att jobba. jag vill inte låsa mig vid något tidigare än vad jag behöver. Vi har redan varit och tittat ut betongplattor om vi väljer det spåret, om inte har jag armering och järnoxid för det andra alternativet så jag ser det inte som ett bekymmer utan koncentrerar mig bara på att få färdigt så mycket som möjligt innan vi fyller baljan :)

Det blir riktigt snyggt med svart betong Jarlen. Som du ser på bilden på muren till höger så kan du se att den är riktigt svart redan innan att den är ytbehandlad och den har stått över vintern. Köksbänken har jag gjutit med mer sten som jag har slipat fram. Skall bli intressant att se hur den kommer att ta sig ut när den blir ytbehandlad.

MVH
Mats
  
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet april 05, 2010, 08:13:36:36
Skitsnyggt O0

Mats, du blandar alltså i järnoxid för att få den svarta färgen?
Hur mycket använder man och var får man tag på järnoxid?
Hur och med vad slipar du?
Har tankar på ett liknande utekök.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 05, 2010, 16:18:44:44
Nu är det ta mej fan andra gången som mitt svar kommer bort. Ursäkta Johan men jag blir så irriterad på sådant!

Järnoxid i betong blir riktigt läckert bättre än förväntat faktiskt. Den blandning som jag har använt till bänkskivor och till ovankant mur är blandad med den högsta rekommenderade koncentrationen, ca13 viktprocent av cementvikten. Jag har lekt lite med olika blandningar för att få fram en mer grafitgrå nyans som vi hade tänkt att använda om vi ska gjuta poolområdet, ca 5-7% tyckte jag gjorde jobbet där.
vad man skall tänka på med järnoxid i betongen är att det tar lite längre tid innan betongen bränner, så man gör klokt i att vänta lite med att avforma. Annars är det bara att köra!

Jag slipade med en vanlig diamantskiva som jag hyrde tillsammans med maskin på Cramo. Vi är nöjda med den glans som den grova skivan gav. Vill man ha högre glans så finns det sliprondeller med olika grovhet så man kan i princip få fram en lika blank yta som polerad granit. Det tog lite tid att slipa fram stenen på köksskivan. Förvånansvärt lite porer faktiskt trots att jag slipade ner ganska mycket av ytskiktet, de få som ändå är skall jag spackla igen med cement och järnoxid för att sedan slipas av lite lätt med papper innan försegling.
Jag har även gjutit en 7m lång barbänkskiva vid sidan av köket. Den slipade jag bara torrt ett par gånger så skurningsreporna lyser igenom, det blev riktigt bra det också. Det är nog bara fantasin som sätter gränser på hur man kan få det slutliga resultatet.

Järnoxiden hittade jag hos http://www.claessons.com/index.asp bra att ha att göra med, han skickar mot faktura!

Köket Johan tror jag stenhårt på. Är faktiskt lika nyfiken på det som på att få poolen fylld. Undra om inte den kommer att bidra till att man utnyttjar poolen något mer i och med att man förhoppningsvis kommer att spendera lite tid där framför grytorna.

//Mats

EDIT: rätta lite stavfel och andra tokigheter >ohno>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet april 05, 2010, 17:54:05:05
Citera
Köket Johan tror jag stenhårt på. Är faktiskt lika nyfiken på det som på att få poolen fylld. Undra om inte den kommer att bidra till att man utnyttjar poolen något mer i och med att man förhoppningsvis kommer att spendera lite tid där framför grytorna.

Håller själv på med projektering av utekök, och tror därmed stenhårt på den idén jag med. Tänkte gjuta först men har hittat ett begagnat kit med granitskivor på blocket, så det blir sten ute. När man ser dina vackra skivor så får man lite ånger, det ser helt kanonsnyggt ut med den gråsvarta betongen. Ser med spänning fram emot det fortsatta bygget och som vanligt bilder säger det mesta. I mitt kök satsar jag på diskbänk, långbänk och en köksö med gaslågor. Hoppas på invigning framåt sommaren.

Har någon av er andra funderat på förvaring under bänkarna?
Och har någon en patentlösning på hur man i så fall håller djuren borta.
Min tanke är enkla hyllor och dörrar/luckor sen att ställa plastbackar med täta lock inuti skåpen.

Hoppas det inte blir för mycket trådkapning :)

/ Housedad
Har någon
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 05, 2010, 21:14:31:31
Housedad i denna tråden kan du kapa bäst du vill :)
Det hade varit nyttigt för en annan om du vill lägga upp lite bilder på ditt kök, så hjälper vi varandra O0
Hade ingen bättre bild på själva bänken än den nedan, men som du kan se så har jag tre utformningar i den. Från vänster så blir det en diskho följt av en gasoldriven Murikka(600mm) och i det sista hålet skall en Weber one touch kolgrill(570mm) monteras.
Du har säkert redan tänkt på att man inte skall bygga in gasolflaska under brännaren, så min kommer att stå i utrymmet under diskhon där man också måste montera ventiler både upp och nere för att vara på den säkra sidan.
Vi har inte bestämt hur vi skall göra med dörrarna eller om det nu blir dörrar under bänken. Jag skall först putsa insidan, för så fort taket blir klart så skall jag montera in Webern, börja bli sugen på att premiär grilla nu när värmen börja komma. Taket bygger jag utav gamla bilade takbjälkar som grannen skulle till att slänga när han bytte tak på sitt garage :) Dessa kommer att vila på det "fotbollsmål" som jag gjuter i svart betong 750mm utanför köket. Sen skall klabbet ytbekläs med svart bandtäckning.
På andra sidan fotbollsmålet skall jag montera en maskindriven terassmarkis som skall verka som tak till utemöblerna,när det behövs ;) Jag gillar den lösningen så slipper man snubbla över en massa parasoller o grejer.

vad gäller förvaring under köket så har jag inte tänkt på det alls faktiskt, så där kan jag inte hjälpa till.
Däremot har jag sett en måste pryl på K-rauta! En kyltunna med plastlock och på hjul, precis en sån dom har på de större tennistävlingarna för hålla sina drycker kylda. En sån vill jag ha...... Men får inte köpa för hon som håller i slantarna :'( Men det är bara en tidsfråga. Tänkt dig en riktig poolfest med den fylld till bredden med Budweiser  :D
Tåls att tänka på eller hur Housedad.......


Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet april 05, 2010, 22:21:14:14
Hej,

Skall gärna lägga upp bilder, just nu finns de bara i skallen :).
Började förra sommaren med att vi gjorde en plattläggning och la om avloppsledningar i samma veva, då passade jag på att dra upp ett rör för anslutning i ett utekök.

Nästa steg är stenskivorna som skall hämtas om två till tre veckor. Tänke bygga "underreden" i trä och sätta hjul på delarna så att den plattsatta ytan kan "frias" för t.ex större sittningar.

Skall fixa en skiss när jag får en stund över.

Tack för snabbt svar och ännu mer fina bilder.

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet april 08, 2010, 19:41:48:48
Tack för tipsen Mats
Det kommer definitivt att bli ett utekök så fort jag är klar med poolen.
Passar på att dra fram vatten och avlopp nu innan jag lägger på plattor.
Weber rules! Har provat ett antal gasolgrillar genom åren men inget slår Weber, och jag grillar mycket, även vintertid.

Johnny
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 08, 2010, 20:12:44:44
Tjenare Johnny!
Du har inte tänkt på att utöka utomhusmatlagningen till att innefatta även BBQ?  En sådan på bilden nedan vill jag bara ha en dag, 200kg stål. Är den inte snygg?  Men jag få hålla tillgodo med en bulletsmoker i år vilken man kan köpa för en bråkdel av vad en offset smoker kostar. den här http://webshop.verner-verner.se/showArticle.do?primaryId=BON-142239800000 är ju nästan för billig för att inte köpa om man tycker om att laga mat över eld:).
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mofajenko skrivet april 09, 2010, 09:33:32:32
Hej Mats,

Det ser lovande ut detta  :angel:
Jag köpte en Weber Bullet Smokey Mountain Cooker (22 1/2") i slutet på förra sommaren. Den fungerar mycket bra om man vill ha "fall of the bone barbeque". Jag resonerade som du har gjort med lokomotivet. Kan vara bra att testa innan man går på proffs grejerna.
Kompisen köpte en kopia av the train som säljs på Jula tror jag. Problemet är att den är så tunn i plåten att det tar en evighet för värmen att komma upp efter man öppnat för att t.ex. pensla.

I höstas rökte jag kamben, hel skinka och kalkon i the bullet. Allt blev kanon.

Bifogar en länk med en skön snubbe som är villig att dela med sig.

http://www.virtualweberbullet.com/

mvh,
Fredde
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 10, 2010, 17:38:13:13
Fantastisk länk Fredde :)
Vad mer kan man önska än att först få en 7min lång genomgång av de olika delarna grillen består av för att sedan följas av en annan video där han ingående beskriver hur grillen är paketerad O0 Jag gillar verkligen dedikerade personer oavsett vilket område. Ibland brukar jag roa mig med att titta på youtube klipp där personer filmar när de öppnar försändelser som har de hämtat från posten, eller hur nån skruvar ihop en grill med en 10 minuters dokumentation, mer sånt i rutan O0 Så dessa vidoes kommer jag att titta igenom, helt klart!
Jag visste inte att smokeyen fanns i 22" variant har bara sett den mindre modellen. Men priset är många gånger den som Werner har i sortiment, men som för det mesta så får man vad man betalar för.
Jag har köpt ett "hemligt" recept på hur man gör sin egen rub från ett bbq forum. Smaken är riktigt god men jag har haft svårt att inte få det att bränna med en vanlig grill, den är egentligen ämnad för rökning. Skall modifierar webern med lite folie och briketthållare så kan man faktikskt röka även i en klotgrill om det är lite yta på den.

Nu är det färdigt att gjuta överliggaren i morgon(efter ha lånat hela grannskapets tvingar) om vädret tillåter och det skall det visst göra enligt prognos.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet april 11, 2010, 08:53:09:09
Smokey Joe ser helgrym ut, går den att köpa i sverige?
Har en viss förkärlek till amerikanska "pryttlar" och bilar även om det många gånger är mycket utseende och mindre kvalitet.

"Målet" ser helfint ut, inbyggd belysning?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 11, 2010, 10:40:38:38
Det finns ett företag som importerar kvalitéts smokers i Sverige, finns kanske fler men det är här http://www.bbqequipment.se/smokers/Rumo_bbq.htm jag hittat den smokern jag fastnat för, 16" longhorn.
Vill man ha top of the line och vill importera själv kan man titta in hos Klose http://www.bbqequipment.se/smokers/Rumo_bbq.htm där finns allt från mindre till 500kg kolosser som man drar bakom bilen.


Jo det blir 4st vinklingsbara ledlampor ingjutna under överliggaren alt. dito halogen. Det beror lite på, fortfarande är ledlamporna lite för dyra i min smak för att motivera dem före halogen alternativet.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 24, 2010, 20:40:23:23
Inget direkt upphetsande har hänt sen sist. Har arbetat med att forma runt poolen och över poolrummet för gjutning nästa helg. Jag har redan gjutit upp runt skimmrarna där jag kommer att placera en 10mm rörelsefog mot övrig gjutning. Nu är det bara ett rör till fläkten som jag behöver sätta dit innan det är klart för betongen.
Jag hoppas att jag hinner armera resten i morgon, om inte kommer jag vara ledig på fredag så allt med säkerhet är klart när ett par vänner förhoppningsvis dyker upp nästa helg för att slita ont med att blanda betong O0 Med två blandare räknare jag med att klara av det på en dag!

 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet april 25, 2010, 14:46:44:44
är ett fantastiskt fint jobb du gör henry porter O0 O0 O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 29, 2010, 20:38:29:29
Bug och bock Carlos min spanska matador  :)
Nu är det bara att hoppas att några av mina ohängda vänner bemödar sig med att dyka upp i helgen så jag kan få det gjutet.
Det är en kritisk punkt för att kunna gå vidare! Jag skall nämligen foga den delen tillsammans med den övriga poolen. Jag står fortfarande och velar om jag skall rycka bort taket i morgon eller om jag skall lägga lite jobb på att stämpa upp det inne i poolen så jag kan få bort reglarna ovankant vägg, vilket jag måste ha för att kunna staka av gjutningen mot formen.
Annars är ju vädret fantastiskt just nu! Jag har haft detta citat från Håkan Hellström i min skalle de senaste dagarna som ett mantra och visst passar dessa rader fantastiskt bra just nu Carlos! "visst är det fint att va vid liv en dag till, visst är det fint nu"........ Fantastiskt i all sin enkelhet O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mirakeles skrivet maj 07, 2010, 20:16:58:58
Hej Mats!
När jag på nytt kollar igenom din tråd så imponeras jag ännu en gång  >:D va´snyggt
Du måste eller rättare sagt ni måste ha änglars tålamod och precision som en schweizisk urmakare  O0
Genomtänkt och snyggt
Än en gång hatten av för ert projekt
Ha det bra
MVH Micke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: utopiazz skrivet maj 07, 2010, 21:21:51:51
En kyltunna med plastlock och på hjul, precis en sån dom har på de större tennistävlingarna för hålla sina drycker kylda. En sån vill jag ha...... Men får inte köpa för hon som håller i slantarna :'( Men det är bara en tidsfråga. Tänkt dig en riktig poolfest med den fylld till bredden med Budweiser  :D
Tåls att tänka på eller hur Housedad.......

Med lite tur kan du hitta liknande tunnor på stormarknaden. Brukar se ut som en förvuxen läsburk och dessutom vara fylld med såna. Med ännu mer tur kan du kanske hitta någon som är ansvarig i butiken för just den typen av montrar. Kolla med den ansvarige om dom har någon som är trasig eller om dom ska tas bort till vintern, vad händer med dom då?

En bekant fick två stycken från en COOP butik när sommaren var slut, en hel och en med trasig kompressor. Den med hel kompressor kyler ju själv men den trasiga funkar att fylla med isvatten för kylning.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 08, 2010, 18:38:12:12
Hahaha Micke! Du fattar vad det handlar om, det hör jag det :)
Jag rev bort taket förra helgen och helt plötsligt blev det lite mer pool utav det hela <antman>

Micke! När jag skulle till att gjuta valvet över poolrummet förra helgen så brann kolen till vibben redan efter andra skottkärran betong. Blir man inte lite trött då >:( Som tur var hade jag en slagborr med bilfunktion hemma. Det funkade faktiskt riktigt bra iom det var ett valv som jag gjöt. Jag satt borret mot formen och på så vis fick jag betongen att omsluta armeringen. Men på den övriga ytan runt poolen gick det inte eftersom där är makadam så de ligger fortfarande och väntar.... Jag hade bokat vibben tills denna helg men avbokade den och det var kanske lika bra det! Men nästa då j***ar....

Jag behöver slipa/prima utsida kant på poolen så att betongen fäster ordentligt, det ligger näst på tur. Jag kommer att dela upp ytan i 5 olika delar med expansionsfogar sinsimellan och hoppas på att var del kommer att leva i symbios med poolväggen. OM det skulle spricka upp litegrann så är det inte hela världen eftersom vi kommer att montera 10X10 plattor över hela ytan och poolväggen är just 10 cm i ovankant. Så då spricker det emellan platta ett och två vilket innebär att man kan  kratsa upp fogen och ersätta den med mjukfog. Jag är relativt övertygad att detta inte kommer att inträffa så det är inget som stör i dagsläget.
Som du ser Micke har jag inte sparat på armeringen här heller ;) Det finns en anledning till detta och det är att vi kommer gå tillbaks till plan numero uno vad gäller pooldäck, det blir nämligen trä. Jag hade redan köpt hem armering för att gjuta poolområdet så jag har en hel del över 8)
Jag skall villigt erkänna att välja trädäck har ett visst mått av bekvämlighet med sig. Skall man gjuta så måste man vara noga med att få fall från poolen annars blir poolkemin lidnande och då blir det fall mot huset vilket innebär markrännor och annat smått och gott, så barnen fick välja och de kände för trä, så trä det blir O0. Nu när vi har förlikat oss med detta så känns det helt rätt!

Tack för tipset Utopiazz  :) Jag har ju faktiskt en kontakt i stormarknadsbranchen skall höra med honom.

 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Hilti65 skrivet maj 22, 2010, 08:24:32:32
Man blir djupt imponerad av ett bygge i din klass  .Ens eget känns nästan för simpelt!Kämpa på,  blir spännande att se slutresultatet.

Mvh Anders
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 22, 2010, 22:09:34:34
Oh tack Anders :)
Vi är själva lite nyfikna på slutresultatet måste jag erkänna. Vi har haft den första riktiga sommardagen för säsongen här i Halmstad idag och jädra va den ljusa poolen nästa bländar en. Vi resonerade om man kanske skulle bryta den ljusa färgen på murens insida nått snäpp till pga detta. Det är iof små bekymmer, vad värre är, vi inte kan få någon som vill ta sig an att foga poolen :o Det här med att foga epoxy verka vara något som gärna håller för sig själv om man har kunskapen.
Höjden på snålhet råkade jag utför med en kille som har licens att jobba med epoxy och som jag blev rekommmenderad från kakelbutiken. Frågade helt förutsättningslöst om han ville ta sig an uppgiften, antingen med mej som hjälp eller ensam, bara det blir gjort. Han kunde inte göra det pga av tidsbrist då frågade jag om han vísste nån annan som kunde tänkas hjälpa mig, men inte! När jag sen frågade efter lite tips och tricks för att eventuellt göra det själv så blev det helt tyst. Hur fan resonerar man då? Jag erbjuder han jobbet! Frågar inte efter pris bara det blir gjort. Kan man inte begära lite generositet när man då frågar eftet några tips. Det var det snålaste jag upplevt och jag är uppriktigt glad att han inte hade tid. Såna personer har jag mkt svårt för och det hade nog kunnat ta sig oanade konsekvenser att ha han i min trädgård 8)
Nu skall jag iaf foga poolen själv nästa helg eftersom jag ännu inte hittat någon som kan/vill göra det. Har fått lite tips berättat för mig så det skall nog gå bra.

Annars har jag burit ner poolutrustningen i poolen idag och imorgon skall jag förbereda inför fogningen, det är två plattor som har spruckit i botten efter att en tving ramlat ner i vintras så de behöver bytas. Sen så skall det monteras glasmosaik i skimmrarna, så det är lite att pyssla med. Iom att jag spara några kronon på fogningen så funderar vi på att leja putsen på murens bägge sidor.

Bifogar en bild på monstret till filter  
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 22, 2010, 22:19:23:23
Har också köpt klinkern som skall monteras runt poolen den ser ut så här
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet maj 23, 2010, 22:18:26:26
 O0 helt enkelt skitsnyggt. Passar mycket bra med övrig färgsättning.
BTW den muren putsar du själv på en dag, å andra sidan gör en hantverkare det på en förmiddag.
När siktar du på fyllning?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 23, 2010, 23:20:27:27
Kan jag bara få kläm på den  >:D fogen så är det dennes tur nästa helg. Så helgen efter det är det tänkt  <antman>

Idag hittar jag infon om att "riktig" epoxy direkt efter blandning skall ut ur spannen så fort det bara går för att delas upp i små portioner på ett tjockt papper.Om man gör detta så härdar det långsammare. Detta fick jag bevittna idag när jag monterade glasmosaik på skimmrarna med epoxy. Jag blandade en batch och lät det ligga i burken oj va det brann till. Jag kunde inte ta i burken pga värmen som bildades.
Denna infon hittade jag efter har läst i timmar om denna Kerapoxy fog <dontkn>
Jag skrev "riktig" för det verkar finnas en massa semiepoxy fogar. Jag vet inte hur dessa beter sig men troligen lite lättare att applicera skulle jag tänka mig. Den epoxyn som jag har har en hartsliknande komponent och en härdare.  Den där säljaren som lurade på mig den hör skiten(som jag egentligen tycker var trevlig) kommer att få sina fiskar varma om detta inte lyckas 8)
 
Jag har förfarandet ganska klart för mig nu, så blir det bara inte för soligt nästa helg så hoppas jag att klara av poolen på två dagar.

Jag tycker det är ganska kul att putsa. Men om jag får välja så börjar jag gärna med trädäcket så snart som möjligt.

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: utopiazz skrivet maj 24, 2010, 13:35:05:05
De flesta typer av limmer/färger/fogmedel som aktiveras genom tillsats av härdare brukar få en snabb härdprocess om man använder höga kärl. För att minska det problemet så brukar man kunna använda ett blandningskärl med stor bottenyta. Det gör att den värme som den kemiska processen alstrar minskar något istället för att ge en "härdsmälta" i blandningen.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 25, 2010, 07:57:54:54
Jag kommer att hälla ut fogen på en pappskiva direkt efter tillblandning!
Vit vinäger skall man tillsätta i vattnet när man svampar ytan ren den sista gången. Detta för att få bort den film som annars kan uppstå när plattorna torkar. Inget stort problem då plattorna mestadels kommer att vara allt annat än torra hos oss ::)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet maj 27, 2010, 22:06:54:54
Ett sätt att kontrollera en exotermisk reaktion(värmeutveklande) är att kyla de ingående komponterna innan, eller under tiden man blandar dom(tex isbad). 8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: utopiazz skrivet maj 28, 2010, 14:06:50:50
Problemet brukar vara att viskositeten brukar förändras negativt vid kylning.

Jobbade för många år sedan med plastbåtar på ett varv och där blandade vi alltid i höga kärl för det var enklast med maskinvisp. Sen när alölt var blandat hällde man över det i ett platt tråg som kom från skrotade 10-20 liters plast dunkar som klyvts på höjden för att få maximal yta.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 29, 2010, 08:42:57:57
Det hänger i luften och temperaturen är något över vad man kan vänta sig utav en kall höstdag. Kan regnet bara hålla sig borta så är förutsättningarna perfekta O0
Sticker iväg och träna en stund och hoppas att regnmolnen drar iväg en bit under tiden, sen så är det dags att förgylla eller förstöra  :-\ 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 30, 2010, 00:34:25:25
Ja nu har man fått förståelse för att de flesta plattsättarna inte vill beblanda sig med epoxy ???
Jag har förvisso bara blandat och kladdat på de två första av de 7 hinkarna, vilka jag förresten behöver komplettera med en beställning på ytterligare en eller två.
Har gjort en del kakel o klinker jobb förut och kan bara konstatera att epoxy är många gånger svårare och framförallt jobbigare att ha och göra med. Många olika moment innan det är klart skall man räkna med! Barnen fick hjäpa till idag med att förse oss med ljummet vatten något som man behöver hur mycket som helst utav, de gjorde ett mkt gott jobb O0
Få se imorgon hur det ser ut genom ett lite mer kritiskt granskande öga, nu får ni hålla tillgodo med två action bilder från slaget där nere i poolen med en fog som är seg som fästmassa att applicera :P

 

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 30, 2010, 10:53:19:19
Var ute nu på morgonen och tog några låg kvalitativa bilder, kameran lämnar lite övrigt att önska.
Resultatet blev något bätttre än vad jag först trodde. Dock så vet jag hur jag skall få resultatet att blir riktigt bra med några små ändringar i proceduren. Detta blir inte förräns nästa helg! Vi väntar regn här på västkusten idag och mor pockar på uppmärksamheten. Passar ganska bra eftersom jag körde slut på svampar och scotch brite vilka man behöver många utav och som jag inte kan få tag på idag. 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Johan.L skrivet maj 30, 2010, 11:38:48:48
Imponerande  <antman>
Klappa dig själv och mor på axel, För vilken pool och poolområde ni har skapat.
Poolen är helt grym  O0 O0 O0
/ Johan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet maj 30, 2010, 12:27:12:12
Förstår inte riktigt begreppet lågkvalitativa, i din pool och område runt kring finns inget som verkar lågkvalitativt, och att ha fin badrums kvalité på alla fogar i en pool är imponerade avsett fogmaterialets förhandlingsbarhet.

Sällar mig till skarorna av beundrare !!!!

Skall nu hämta virke till underreden till uteköket :)

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet maj 30, 2010, 13:03:16:16
Wow, slutresultatet ser suveränt bra ut. O0 O0 O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet maj 30, 2010, 15:22:31:31
Synd att det blev suddiga bilder, men man kan i alla fall utskilja en av de finaste pooler jag sett i sverige.
Mycket grattis O0 O0 O0, vore det inte så långt att åka skulle jag komma och se på slutresultatet ;D ;D
Fantastico carlos <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 30, 2010, 21:49:26:26
Då blir det fest i makadammen Carlos >rulla<
Jag bugar och bockar för de varma orden allesammans. Nu väntar ytterligare en vecka borta från hemmet förhoppningsvis den sista innan semestern för nu vill jag se om poolen verkligen är tät eller inte ::)

Housedad! Det skall bli mkt intressant att få följa ditt köksbygge. Jag har kompletterat min ursprungliga plan att bara ha kallvatten i vårt, det gjorde jag i samma stund som min granne kom med en 15 liters varmvattenberedare som en kund till honom skulle slänga O0 Vilken tur att jag köpte blandare till diskhon! Funderar nu på att skippa solvärmen till duschen och förlägga ett rör från köket istället. 15 liter borde räcka till åtminstonde en dusch, om det inte är tonårsdottern vill säga ;D
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 07, 2010, 13:32:34:34
Jag har gjutit, fogat och monterat mosaik sedan sist, så all är i sin ordning  O0
Kanske blir jag klar med fogen nästa helg om vädret tillåter. Varken regn eller sol får förekomma för då blir det bubblor i epoxyn.
Annars börjar det trycka på nu när vädret äntligen har börjat arta sig.
Några bilder som inte visar något som ni inte redan sett :)

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 07, 2010, 21:56:15:15
Så otroligt snyggt ni gjort det. Är djupt imponerad att ni har det tålamodet att utföra ett sånt jättejobb. Dessutom med vad det ser ut som 100 procentigt resultat från början till slut.

Måste bara få fråga om ni tycker det varit ett roligt jobb hela tiden? Få personer skulle ha tålamod och ork att utföra ett sånt jättejobb. Har ni någon ungefärlig koll på hur många mantimmar det är nerlagt på projektet?

Lycka till med epoxyfogningen. Ska bli kul att se vatten i poolen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Johansens prosjekter skrivet juni 08, 2010, 08:24:36:36
Johansens prosjekter bøyer seg i støvet og er full av beundring O0. For en tålmodighet!
Men det blir jo utrolig bra. Regner du med at det blir vann i bassenget i sommer?
Til motsetning fra oss som har motto " det blir ikke så fint, men det blir fort ferdig".......
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 08, 2010, 22:06:36:36
JAG ÄR SÅ IN I  >:D IRRITERAD PÅ MEJ SJÄLV SÅ JAG HÅLLER PÅ ATT GÅ I BITAR.
Hur  >:D tänker man när man tar tigersågen och sågar av de två vp-rör som går i murens toppgjutning innehållandes matning till lampor utsidan mur och högtalarkabel till den fjärde högtalaren och som jag dessutom omöjligt kommer åt laga. VA!!!!
Dessa  >:D vp rör som jag lagt så mycket jobb med att dra fram och dosat av inne i muren så allt skulle vara snyggt och prydligt.
Nu får jag ut och såga ur lecablocken och dosa på bägge sidor om rörelsefogen. Jag verkligen hatar att göra om saker, speciellt när resultatet inte kommer att bli lika bra som det var från början.
Bara köra på utan att tänka det är så sinnessjukt så man blir rädd. Det är ju tur i oturen att det är en själv som ligger bakom så det inte hade varit nån annan stackare.
Detta är utan motstycke det tråkigaste i hela bygget så här långt Linkan, annars tycker jag faktiskt inte att det varit så betungande trots den stora arbetsinsatsen. Mantimmar har jag inte den vildaste om. Men till hösten har det pågått i två år. Poolen kommer att vara fylld inom de närmsta veckorna men allt runt omkring får vänta. Speciellt lampor utsida :(

Johansen! Jag tror jag ska ta efter din signatur dock lite modifierad: Tar lång tid och inte blir det bra:-(  

EDIT censuretat mig själv för att få det lite mer rumsrent
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 08, 2010, 22:54:24:24
Var ute och tog två bilder på eländet!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Johan.L skrivet juni 08, 2010, 23:10:06:06
Aj aj aj jag lider med dig :'(
Men bryt i hop idag och bit i hop i morgon.
Fram med huggmejseln och klubban så fixar du detta på någon timme.
Efter regn kommer sol <sol>
/Johan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 08, 2010, 23:22:53:53
Det är väl mer den där känslan av att bara göra ngt så oövertänkt.
Blev så paff att jag inte ens förmåddes att bli arg, förräns frun kom ut och frågade vad som stod på. När hon reagerade hade jag stått på en och samma plats och bara stirrat rakt fram en lång stund. En sak var viktig när jag skulle avforma och den missar man. Ibland har man bara huvet att ha hår på.
Det är som du säger det är bara att ta nya tag. Tack för pushen Johan  :angel: det behövde jag!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 09, 2010, 16:57:06:06
Om du kommer att fylla dilatationsfogen på "vanligt sätt" så spelar din kapning mindre roll. Skapa en ficka med bottningslisten så att du kan fylla med flexfog runt rören och det kommer att bli tillräckligt tätt så att du inte får in vatten i rören.

Ett annat alternativ är som Johan.L skrev att ta fram huggmejseln och bila ur lite ur stenen under toppgjutningen. Problemet blir ändå bila ur utan att toppgjutningen spricker och därefter att täta skarven om den nu måste vara tät.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 09, 2010, 21:04:27:27
Om det bara hade varit så lätt! Eftersom muren är byggd i etager så har jag monterat dosor på de ställen muren ändrar höjd, som jag sedan har gjutit in. Så kablarna kommer jag inte åt utan att hugga ur gjutningen kring dessa dosor. Även om jag skulle välja att göra detta så är det inte helt lätt med dragfjäder att få igenom kabeln så pass långa längder.
Jag kommer istället på utsidan muren fälla in två dosor en på var sida fogen och sedan hugga mig upp så jag kommer åt kabeln och dra ner den till dosan.

Det är iof ingen brådska så besvikelsen hinner väl lägga sig lite förhoppningsvis.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 09, 2010, 21:50:42:42
Vet inte om jag förstått dig och dina bilder rätt. Är det så att du kapat rören i en rörelsefog som ska mjukfogas senare? Varför inte bara ta en bit av en skarvmuff, öppna den, på med lim och pilla dit på något sätt!?

Själv kapar jag nog mellan 5-20 vp-rör om året när man öppnar väggar osv. Elektrikern brukar dra ett varav tejp runt och byta FK om det behövs.

Kanske missuppfattat situationen helt.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 09, 2010, 22:01:34:34
Nej det är helt rätt, det är bara det att jag inte kommer åt kablarna i rören som också kapades av. Så nu måste jag till att skarva kablarna för jag kommer inte åt att dra nya, utan att göra jobbet större än vad det blir med min lösning i min förra post.
 
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet juni 09, 2010, 23:51:43:43
Hej Mats!
Kan du inte helt sonika trycka in lite silikon kring rören där du sågat igenom dem så du inte får in onödig fukt. Sedan drar du in nya kablar i rören. Jag ser inget problem med ett sådant förfarande. Kablarna ligger ju het skyddade från mekanisk påverkan i alla fall. Det är inte heller lagstridigt att göra så. Enligt de nya EU regelverket så får man till och med dra kablar i vägg utan VP-rör. Jag förmodar att du även ska ha en jordfelsbrytare då det är inga som helst problem.

Hälsningar Jarlen
PS. Även solen har sina fläckar.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet juni 10, 2010, 19:56:09:09
Hej! Nu har jag varit o glott så länge (avundsjukt) på ditt fantastiska projekt. Det säger jag, hade jag byggt pool idag
då hade jag nog kopierat lite.
Tråkigt att det skedde ett missöde igår för dig :'(.
Merarbete.
Men du får trösta dig med att som Carlos skrev
att när detta blir färdigt så
får alla andra pooler stå lite i skymundan >rulla<.
Kul att följa ditt slit, grymt jobbat <antman> <antman>.
Tycker
Roland O0.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 10, 2010, 21:18:29:29
Roland min vän! Tack för din generositet :)
Eftersom det är i det närmsta stiltje under veckorna så var jag nere i maskinrummet och tog några bilder i brist på annat att visa.
Håller på att koppla in elen just nu, jag hoppas att få hjälp med inkoppling av pump od. Jag orkar helt enkelt inte att hålla på med det också. Koncentrerar mig på foga fördigt det är nog bara det ;) Hoppas verkligen att jag kan få upp 2 baljor till av epoxyn i helgen, håll tummen att vädret behandlar oss väl :P

Jarlen va trevligt! Det är ett kärt återseende varje gång :) Kommer du ihåg i början av denna tråd! Alla tips och glada tillrop jag fått utav dig. Det har inte bara varit rolig läsning utan också mycket som verkligen gjort skillnad. Så nu när det börja lida mot bokslut för pooldelen så får jag lite högaktningsfullt passa på att tacka för mycket trevligt utbyte, även om det mestadels har gynnat mig, läs: alltid 8)

Bilden på muren Jarlen! Du ser de vertikalt gjutna sektionerna mellan varje etage, där är en dosa ingjuten där kabeln är förlagd. Jag tänkte aldrig behöva byta ut dessa så därför gjöt jag igen dom efter jag kopplat ihop allting. Jag kommer inte åt att dra nya kablar i rören utan att först ta bort gjutningen kring dessa dosor och även då blir det svårt att dra igenom dragfjädern då det är långa sträckor det rör sig om.

Här är lite bilder nerifrån maskinrummet.
   
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 10, 2010, 21:20:07:07
Muren Jarlen!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet juni 10, 2010, 22:50:17:17
Får du bara på lite puts så blir det supernice ;)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 10, 2010, 23:00:26:26
Jag är faktiskt riktigt sugen på att putsa muren själv. Tycker det är riktigt roligt att putsa men nu har vi bestämt oss att leja den delen. Det finns ju ett pooldäck också och om inte det räcker för att hålla sig sysselsatt så kan man ju alltid bada litegrann ;D
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Valle skrivet juni 12, 2010, 21:55:14:14
Ett kanonsnyggt bygge måste man ju säga och Jag beundrar Ditt tålamod med alla detaljer. ser fram emot att få se lite bilder på en vattenfylld pool.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: rsjowa skrivet juni 12, 2010, 23:29:23:23
Läste igenom din tråd från dag 1, och man blir ju stum av beundran.

Vilken uthållighet och vilket tålamod!! Men shit vad bra det blir. Riktigt imponerande bygge. Håller med vad tidigare kommentatorer sagt. En privatpool av denna kvalitet. Helt otroligt. Blev helsåld på din svarta glasmosaik-kant. Genialt att ha där, du hoppas undvika smutskant förstås  :)

Jag hoppas verkligen ni får bada snart. Väntar man på att få sig ett dopp i 2 år (för döttrarna måste det känts som en halv livstid  ;) ) så njut till max!!

Hos oss hade vi vårt första riktiga poolparty idag. Första dagen på sommarlovet måste ju kidsen få "fira in".

Posta lite bilder när ni får i vatten och det blir bad.... för jag hoppas inte ni planerar att göra iordning omgivningen innan man får bada....

Är även rätt avundsjuk på din stora skiva för utomhusköket. Känns rätt genomtänkt.

Kör på nu, det är slutspurten kvar bara!  O0  O0  O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet juni 13, 2010, 02:20:23:23
Hej igen Mats!

Tack för dina värmande ord. Jag har gått och funderat på hur du ska kunna lösa ditt problem på bästa sätt. Jag föreslår att du köper ett par markkabel skarvar. Jag tror att dom kallas för limpor. Då kan du bila bort leka-stenen kring VP-rören och kapa bort ca  ca 70-100 mm av VP-rören för att frilägga kabeln. Sedan skalar du bort ca 10mm från ändarna på kablarna och skarvar ihop dem med skarvhylsor som är avsedda för det här ändamålet. (Jag menar att skarva kabeln ända mot ända.) Man klämmer fast dem med en tång.  Då behöver du inte dra kabeln en enda millimeter. Sedan ser man till att kablarna ligger med avstånd ifrån varandra så de ej kortsluter och monterar därefter limpan som transparent och är i två halvor. Efter det så trycker man i ett speciellt medel som reagerar på luften och härdar och vips så är kabeln hel och vattentät och inbäddad i en gummimassa. Lyssna med en elgrossist dom vet vad jag menar. Dom är inte billiga kosta kanske ca 2 hundringar styck, men det kan det vara värt. Slutligen vill jag instämma bland alla lovorden. Ni har gjort ett fantastiskt jobb.

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 13, 2010, 07:15:07:07
Fantastiskt, tack snälla för den upplysingen  <love>
Fungerar det som du beskriver så får den kosta vad den vill. Tänk att det finns prylar som denna, måste ju betyda att det finns fler än jag som har kapat kablar omedvetet  ::) Skall köra inom Solar i morgon och kolla upp det!

Valle o rjowsa visst kom hösten tidigt i år 8)
En veckas fördröjning till >:( pga av att jag inte kan få fogarna så pass torra så att det går att foga. Vad gör man då! Lägger sig på soffan och tittar på VM. Nej, man städar upp i trädgården så man får en glad och harmonisk fru!! Eva blev mkt glad när hon såg att jag i fredags hade forslat bort 3 släp med gjutningsvirke till tippen. Nu är det bara gjutformarna till toppgjutningen kvar att slänga och de åker i bingen rät så snart för jag hoppas att kunna använda dessa för sista gången i dag O0


Jag är förvisso ganska noggrann som en del postare här har uppmärksammat. Men man får inte glömma att det är dokumenterat genom en kamera lins och det är i sig ganska förlåtande. Speciellt när han som står bakom linsen är sååååååå mån om att framställa sitt arbete på bästa sätt här på PF. Förstod ni något av det där? Det är tidigt nu........ ::)

Skall ut och svetsa ihop armeringen tilll den sista toppgjutningen det dånar inget så det kan jag med gott samvete köra igång med kl 07:00 en söndag morgon.  Hade varit riktigt skönt att få lägga den uppgiften bakom sig. Var ute och vägde av gjutformens ena sida i mörkret igår kväll med lasern så folk är vana att jag är ute mest hela tiden med något i görningen. Jag är dock noga med att inte börja för tidigt eller hålla på sent med saker som kan störa. Vi har fantastiska grannar och det är lite upp till en själv att försöka behålla dom just så fantastiska.

Är det nån som är intresserad av Järnoxid? Jag har en säck över(oöppnad förpackning). Tror att den inehåller 25kg. Jag har betalat 1500:- + plus frakt. 1000:-+ frakt är det rimligt?

Få se om det blir någon bild på gjutform med svart betong till kvällen! Har ni sett det förut säger ni..... Nej det tror jag inte!!  8) ::) 8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet juni 13, 2010, 15:00:56:56
Hej igen Mats!

Vid närmare eftertanke så kanske det var "ubåtar" som dom kallades och inte limpor. Hur som helst så kan du säkert få tag i dem när du vet funktionen.

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 17, 2010, 22:13:37:37
Är det inte sig själv man blir trött på så är det någon annan ;)
Som ni vet så är det ett litet  >:D:e att pyssla med epoxy som fog. Inte blir det lättare av att de byttorna som jag blivit såld, är de största man kan uppbringa. Antagligen avsedda för professionellt bruk. Inte undra på att man fått ligga i som en rem för att försöka att ta tilllvara på den här svindyra produkten, vilket jag inte har lyckats med. Speciellt inte igår när jag började med trappan. Där skulle jag helt klart haft mellan storleken eller kanske än bättre den minsta.
Helt otroligt mycket jobb var det att foga avsatsen och de tre första trappstegen. Skall inte berätta hur lång tid det tog för då kommer nog de två vitklädda som bär en stege mellan sig :o Men lång tid tog det.
Så nu skall jag beställa 3st 5kg byttor till vattenlinjen och till resten av trappan och spara 10kg byttorna jag har kvar till golvet. 

Glasmosaiken blir snygg iaf med fog O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: pool09 skrivet juni 17, 2010, 22:24:59:59
Ser grymt fint ut. Har inte riktigt följt allt, vad är problemet med fogen, att den stelnar eller allmänt svårarbetad?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet juni 17, 2010, 22:46:38:38
Grymt snyggt Mats.

Vem badar först? <dontkn> Du eller jag?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 17, 2010, 23:22:38:38
hahaha Johnny  :D om jag skall låta förnuftet svara så blir det jag, ehh.... jag menar du :)
Men jag är en obotlig optimist så jag går emot allt sunt förnuft och sticker ut hakan :P

Hej Pool 09!
Om du tänker dig en varm fästmassa, plastisk till konsistensen som bara är öppen en halvtimma på ett ungefär för att sedan bli mer och mer seg allt eftersom härdningsprocessen blir med påtaglig. När du har arbetat dig svett med att försöka få upp majoriteten av fästmassan du spritt ut på pappskivan innan den blir oanvändbar, är det bara att börja skrubba, skrubba och skrubba och tvätta och svampa! Ja det tar aldrig slut.
Jag har fogat en del med cementbaserad fogmassa och skulle jag uppskatta arbetsinsatsen epoxyn kräver i jämförelse så är den många gånger mer svårarbetad.
Jag ringde runt ett flertal entreprenörer och ville leja bort det här, men ingen ville ta sig an det. Vad jag förstår så är det inte många som vill blanda sig med det här med epoxy och det kan jag förstå. Det inget jag skulle vilja ha som jobb.  Men sett från en annan sida så har jag nog sparat en rejäl slant genom att göra det själv. För tidskrävande är det....  
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Hilti65 skrivet juni 18, 2010, 08:15:13:13
Grymt snyggt Mats.

Vem badar först? <dontkn> Du eller jag?

Vår dotter 11 år pustade  och sa "du blir aldrig klar med poolen pappa". Försökte försvara mig med att det sista till maskinrummet är beställt men hon tyckte "bara fyll upp baljan så vi kan bada" Sommarlov o sol 8) klart man vill bada pappa får öka takten.....

1 vecka till eller................
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 18, 2010, 22:54:11:11
Anders! Om dottern blir otålig igen så tar du henne till datorn och visar min tråd.
-Titta här! Dom som bygger denna poolen har också barn och har snart hållt på i två år med sin, dom är det synd om........  :D

Vin i kombination med för mycket tid resulterar i inlägg som detta, ignorera mig :-X 8) 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 18, 2010, 23:32:22:22
Kan förstå att ingen ville ta sig an din fogning. Sätter ganska mycket plattor på jobbet och epoxyfoga din pool är riktigt hårt jobb. Har du hjälp att tvätta eller kör du själv?

Trappan blev väldigt snygg. Saknar lite överblicksbilder. Var ett tag sen man såg några såna. Men det kanske är för stökigt i poolområdet för att visa upp just nu  ;)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 19, 2010, 00:17:33:33
Nej du, här får alla hjälpa till Linkan :)
Barnen har sju spannar att hålla reda på som de med hjälp av en vattenkokare fyller med ljummet vatten.
Sen så applicerar jag fogen medans Eva börjar att skura med scotchbrite. En 10kg hink finns en inte en sportslig att jag hinner med själv! Var inne och beställde 3st 5kg hinkar idag, hoppas bara han kan få tag i denna fog i 5kg. Blir ju inte alls den pressen att hinna då.
Jag håller igång och tränar och tar hand om mig och anser mig fysiskt fit, men jag är helt slut och genomsvett efter en hink. Inget kul alls. Sa till mig själv att när detta är gjort så blir det inget mer epoxyfogande för min del. Men nu tror jag nog att det blir till klinkern runt poolen också. Iom allt saltvatten som kommer att stänka upp kan det nog vara en god idé att fortsätta med detta  >:D:e en stund till. När det väl är gjort så är det gjort, så måste man resonera.
Skall väl tillägga att barnen får betalt för att hjälpa till så riktigt så hårt som det låter är det inte ;) Helt frivilligt med andra ord....nästan 8) Skämt o sidor, för mig är det viktigt att barnen blir lite delaktiga i byggandet också, det liksom stärker när banden på nåt sätt när vi är där ute och jobbar tillsammans. Sen så ser man att de växer varje gång de känner att de har gjort nytta. Det kanske har rört sig om en handfull timmar på hela bygget. Börjar att måla in mig i ett hörn nu känner jag. Vad jag vill ha sagt är att jag inte är någon dålig pappa som driver mina barn till barnarbete... PUNKT 8)

Jag tänkte klättra upp på taket och ta nån bild över poolområdet men det har inte blivit av än. Men nu när vi äntligen har städat upp och det ser faktiskt ganska repektabelt ut i trädården med våra mått mätt så kanske det blir av i morgon, vädret ser inte ut att möjliggöra någon fogning iaf.
Den sista biten svart betong samt takbygge över köket står på schemat isåfall.  
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Hilti65 skrivet juni 19, 2010, 07:16:36:36
Anders! Om dottern blir otålig igen så tar du henne till datorn och visar min tråd.
-Titta här! Dom som bygger denna poolen har också barn och har snart hållt på i två år med sin, dom är det synd om........  :D

Vin i kombination med för mycket tid resulterar i inlägg som detta, ignorera mig :-X 8) 

Bra ide !Det ska jag göra ;D
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juni 19, 2010, 08:28:48:48
hola henry porter
det blir så vackert att man blir tårögd.
//carlos <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juni 20, 2010, 14:29:07:07
Henry Porter!
Alltid lika roligt att läsa dina galghumoristiska inlägg. Vad skall vi göra när du blivit klar?

/Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 21, 2010, 00:46:19:19
Det blir jag aldrig så det är inget att oroa sig för :)
Det var längesedan vi hörde av dig Dacke. Finns väl ingen tid med forum nu när du kan njuta din första hela sommar med pool kan jag tänka.
Vet inte själv om man blir en "sån där" som hänger kvar trots att man är färdig byggd. Troligen, för till syvene och sist är det ju ren underhållning det handlar om, skriva litegrann och titta på va andra tar sig för. Visst man snappar upp ett och annat men i huvudsak handlar det om ett rent nöje.
En del föredrar att svara så kort och torrt som möjligt och är nöjda med det, andra likt mig själv gillar lite chit chat. Och vi alla blir sååå nöjda om vi bara agerar i trådar där vi vet att vi kommer att bli underhållna, på ett eller annat sätt ;)

Fortsatte idag med fogandet, mosaiken blir riktigt snygg med fogen  O0 Var även uppe på taket och sköt av två bilder så ni får en liten överblick över poolområdet som Linkan efterfrågade . 
Fick lite tid över för taket till köket också. Har bara lagt dit stockarna för se hur det tog sig ut med det sneda och vinda rivningsvirket från grannens garage. Men det är så vi vill ha det i kontrast till den stela betongen.

Och Carlos you're the man :) 

 
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juni 21, 2010, 08:22:51:51
Ja, du har rätt, jag njuter av min färdigbyggda pool. Men det finns alltid nå´t att göra. Jag har tagit hem sten och plattor för att göra en gång och avgränsning mellan buskarna (och jorden) i tomtgränsen och pooldäcket av trä. Men det är lite svårt att komma igång. Man måste gräva, man måste köra bort lera, man måste köra dit makadam osv. Jag tror jag lägger mig en stund i en solstol och planerar det hela.

By the way, jag är imponerad av allt ditt stenarbete. Det kan inte varit billigt med alla dessa murar och övriga byggen. Men å andra sidan har du väl sparat in många såsongskort till gymmet. Väldigt snyggt blir det i alla fall.
/Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Janne skrivet juni 21, 2010, 10:09:46:46
Wow det ser riktigt snygg ut.  O0

Janne
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: DaJo skrivet juni 21, 2010, 13:50:20:20
Kalassnyggt...trappen, val av plattor, mönster...högsta klass  O0

Bra jobbat !

/Danne
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet juni 21, 2010, 16:55:38:38
Vad säger man? Vilken anläggning snacka om miljöförvandling från
första utstakade bild av trädgård. Det blir svårt att lämna ett sådant
badpalats <antman>, till att åka till en badstrand ;D. Klart värsta
projektet utan att för den skull nervärdera någon annans arbete.
Hoppas nån gång få möjlighet se detta i verkligheten.
Roland  O0 <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juni 21, 2010, 21:56:04:04
Oj oj oj, man blir ju helt stum när man ser överblicksbilderna. Fantastiskt.

Hur mycket förkunskaper hade du när du startade bygget?
Nu vet jag att allt går att lära sig och det mesta är inte så svårt om man läser på innan och inte fuskar. Men just att våga ge sig på ett projekt som involverar så mycket gjutning och lecamurning. Tycker mig märka att många ryggar tillbaka för allt som har med bruk och betong att göra.

Är väldigt nyfiken på hur din köksdel ser ut när den är klar. Du kan väl unna dig lite god mat och några glas vin efter allt slit 8)

Och sist men inte minst när räknar du ungefär med att vattenfylla? Jag börjar bli lite ivrig nu  <antman>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 23, 2010, 13:35:42:42
Vilket trevligt välkomnande :)
Är nyss hemkommmen och slår på datan och får se alla dessa trevliga tillrop <sol> Det är så mycket fina människor här på poolforum så jag känner mig alldeles bortkommen ;)

Kul att ni gillar det! Vi är själva nöjda med hur det verkar bli till slut, även om det finns bitar som man skulle kunna ändra på om man hade haft möjlighet till det. En sådan sak som jag planerar att göra är att gjuta till en liten bit på plattan där VP:n skall stå. För att skärma av den med en liten mur. Hoppas att den lilla avskärmningen ska avhjälpa en del ljud! Hade jag titta på manualen hur mycket luft pumpen måste ha i sidled innan jag gjöt så hade jag sluppit detta. Men så ligger det ju också mycket i den gamla klyschan att när huvét är dumt så får kroppen lida...

För att snickra en form och armera en liknande pool som vår ensam så skall man vara utrustad med en stark vilja, det underlättar :D Det är mycket jobb! Så att tycka det är roligt att jobba med händerna och inte vara rädd för att ta i är ett måste, annars skall man nog titta på en annan typ av pool. När man bryter ned varje moment i bygget så är det inget komplicerat även om det kräver lite planering innan man beställer betongbilen ::)
Vi hade inte gjort om jobbet imorgon ifall vi nu skulle få för oss att flytta av någon outgrundlig anledning. Men den ryggsäcken har man ju inte innan man börjar.
Jag är bra på att se positivt på projekt jag vill ta mig an medans den andra vuxna i hushållet har ett lite mer nyktert sätt att förhålla sig till våra projekt :-\ Detta gör att vi kompletterar varandra ganska bra. Hade jag fått bestämma ensam hade nog en större del av trädgården blivit pool och poolområde än vad det blev till slut.

Det är tre fogningstillfällen kvar innan jag kan fylla. Den första av de tre kommer att ske imorgon följt av Lördag, om man håller sig i skinnet på fredag vill säga :P och sen kanske en på söndag. Men det är så jobbigt att foga så jag vet inte om jag klarar att köra två dagar i rad. Iof är det vattenlinjen den sista dagen och glasmosaiken är bra mycket lättare att foga har jag märkt. Jag fogade i söndags kväll en bit av golvet och glasmosaiken blev riktigt snygg!!! O0



Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: meee69 skrivet juni 23, 2010, 21:53:06:06
Vilket bygge såå fint det blir
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet juni 23, 2010, 22:29:48:48
För att starta sådana här projekt kräver att man är lite dum i huvudet :o
Missförstå mig inte men rationella kloka människor startar inte såna här projekt då dom vet hur mycket jobb det är och vilka uppoffringar man får göra. Det skulle aldrig komma på fråga.

Tacka vet jag galenskapen som ger oss de mest spännande resor av alla, tack Mats för att vi fått åka med. <love>

Johnny
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 24, 2010, 00:13:24:24
Jag hoppas att jag inte saknar båda egenskaperna Johnny! Tänk att gå omkring och vara både orationell och oklok. Ja nu när du nämner det så..... kanske ändå :D
Det var väl reptilhjärnan som fick härja fritt när man kläckte den här idén kan jag tänka <antman>

Vet inte om det har varit kortslutning i den logiska eller primitiva delen av hjärnbalken idag för jädra i mig vad jag har velat. Hade stora förhoppningar att kunna åstadkomma underverk när jag körde hem från Växjö, men istället har jag bara velat omkring. Blev så frustrerad till slut så jag gick ut och gick en timme i hopp om att det skulle lossna. Knappast! Det enda jag kom mig för var att riva upp det lilla som jag åstadkommit innan promenaden  >:(
Men imorgon......... då är jag ledig och kommer att uträtta stordåd  O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 24, 2010, 13:39:25:25
Det här med hantverkare och vårt poolbygge börjar likna en dålig novell >:(
Nu meddelar han som skulle putsa muren att han inte kan komma förräns i slutet på Augusti. Vet inte om man orkar att försöka hitta nån ny som kan ge sig på det med kort varsel eller om det är lika bra att göra det själv. Alternativ tre är ju att vänta tills Augusti och bara slappa fram till dess ::) Kan inte göra så mycket med det övriga förräns muren är putsad på insidan.
Hämtade två spannar Kerapoxy idag som jag hade beställt till det facila priset av 3274:- Det är ju så man blir mörkrädd! Nu var han visserligen snäll nog att ge mig 35% eftersom jag har köpt allt som har med poolbeklädnaden att göra hos samma leverantör förra året. Men det blir ändå en ansenlig summa pengar bara för fogen, 9 spannar kommer det ha gått åt när det är klart. Tyvärr kunde jag inte få fogen i 5kg hinkar eftersom de hade fått beställa dessa från Italien med allt vad det innebär i leveranstid och kostnader. 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 24, 2010, 13:47:35:35
Var det inte någon som sa: "Skall det bli gjort får man göra det själv".

Och med tanke på hur lysande resten av din pool är, skulle jag inte bli förvånad om du löser putsningen oxå  <antman>

Keep up the good work  <sol>

//
Lars
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 24, 2010, 13:59:25:25
Oh! Tack Lasse :)
Jag hoppas att jag får kalla dig Lasse? Har en vän som inte gillar att bli kallad Micke eftersom han heter Mikael som han så ofta påpekar, -Micka inte mig!!!
Nu vet jag att Mikael är här inne och läser lite då och då så jag vill passa på att betona ytterligare en gång att Mikael med familj är så välkomna att titta förbi lite spontant när ni är i stan 8)
Det var ett sidospår Lasse!
Jodå, putsa är jag bekväm med. Men det hade varit gott att få hjälp med det så jag kunde koncentrera mig på trädäcket. Men det kanske är som Johnny säger att det går ganska fort när man väl sätter igång.
Nä du! Nu skall jag ut och försöka få dit taket på köket och gjuta fundamentet till webern och poolpumpen, allt format och klart bara att blanda och se glad ut.
Trevlig midsommmar förresten Lars <sol>
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Zaphod skrivet juni 24, 2010, 14:25:06:06
Mats, Lasse är helt  O0

Trevlig Midsommar på Dig/Er oxå  <sol>

//
Lars
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 24, 2010, 23:24:41:41
Idag har man väl fått ihop full dag ;)
Från 09.00 fram tills nu 23.15. Är precis inne efter har fogat nästan hela golvet. Nu har vi bara en liten bit kvar vid trappan  och de två nedersta trappstegen O0 Vilket borgar för en lindrig sista fogningsdag, förhoppnigsvis då på söndag. Så det kanske kan bli lite bad framåt nästa helg om allt vill sig väl <antman>
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Johan.L skrivet juni 25, 2010, 00:59:36:36
Dom flesta hade halv dag i dag, men 9-23  O0
Du kommer nog att sova gott.
En dag till och sen är det vi alla väntar på VATTEN,
Trevlig midsommar
/ Johan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 25, 2010, 13:39:43:43
Hej Johan och tack för ditt nattliga besök :)
Jag håller med Johnny att din avatar är ruggigt skön. Jag får nog göra något liknande och lägga gamle Bob åtsidan en stund, men jag väntar att slänga mig tills jag har fyllt upp några decimetrar <antman>

Har förankrat takstolarna till köket med både kamjärn o gjutning 60 cm ner i lecan och med gängstång och kemankare i fotbollsmålet. Gudrun kan komma när som helst nu! Nu är det bara till att komplettera innertaket med lite snedsträvor od så att man kan försäkra sig om att det blir pizzeria stuk på det hela :o 8)
Håller man på med gamla bjälkar och tegel o liknande material så balanserar man på en skör linje till pizzerieans sköna estetik :D Nu skall vi inte ha taktegel som tur är utan det blir svart bandtäckning så vi kommer undan pizzan på det viset, förhoppningsvis.
Kokt linolja och balsma terpentin på gammalt trä blir så snyggt, strök precis på det och det blir genast en helt annan patina. O0

 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 25, 2010, 22:44:34:34
Håller man på med gamla bjälkar och tegel o liknande material så balanserar man på en skör linje till pizzerieans sköna estetik :D Nu skall vi inte ha taktegel som tur är utan det blir svart bandtäckning så vi kommer undan pizzan på det viset, förhoppningsvis.

Kanske blir en combo av Pizzerian och Sibylla  <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 27, 2010, 10:03:42:42
hahaha Utopiazz!
Nja nu tycker jag det lutar åt Taco bell helt plötsligt! Men det är inte klart än <help>
Jag har fått klara förhållningsregler, inga snedsträvor eller nåt som kan se överarbetat ut. Har en fru som inte är så glad för snickarglädje, så hon håller mig i schack :D

Vi kommer att fylla poolen på söndag kl 14:30. Anledningen till det är att vår yngsta kommer att spendera nästa vecka på ett läger och vi har inte mage att fylla innan hon kommit hem. Så när vi intar semestern nästa måndag så vaknar vi förhoppningsvis upp till en pool fylld med vatten utanför dörren O0 Det börjar att kännas rättvist nu <antman>

Satte dit vår gamla grill i köket bara för att känna på känslan när vi grillade i går kväll! Ja den var där, kändes bra O0 Få se om jag kan ta en bild tills i ikväll.

Nej nu är det dags för morgonpromenaden!


Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juni 27, 2010, 11:13:33:33
Frun gillar inte snickarglädje?
Vad gillar hon murargläje?
Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 27, 2010, 11:41:51:51
lol Dacke! Det är en berättigad fråga :D
Murverken är faktiskt det som varit lättast att enas vid i detta projekt. Det har mer eller mindre varit självskrivet att poolen skulle omgärdas av mur och inte staket tex. Sen är utförandet en kompromiss, som jag nämnt tidigare hade jag som ensam bestämmande låtit pool och område svälla ut en bit till. Så här i efterhand så tycker jag det blev ganska lagom ändå tills slut. Det är klart när man ser Racings 10metare så är det ju häftigt, eller är det 10,5m han har?!... han är ju så petig den där gubben 8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juni 28, 2010, 10:36:51:51
Jag skulle nog också velat ha mur men drog mig för arbetet. Man märker att ju längre söderut man kommer ju mer sten och betong och ju mindre trä i byggena. Se bara på Spanien och Grekland.   <sol> <sol> Skåne är väl det närmaste man kan komma dessa länder om man stannar i Sverige. Men Halland är ju inte så långt ifrån heller.

Snyggt blir det iallafall! O0

Dacke

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 04, 2010, 10:35:33:33
Är det ljudet av vatten vi hör långt här borta???  ::)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 04, 2010, 21:47:57:57
Linkan! tror du inte den förbenade fogen behagade att tryta när det endast återstod några få centimetrar av glasmosaiken, rubbat var den spontana känslan som infann sig när det stod klart. Vår yngsta dotter hade sett fram emot en fylld pool när hon efter en vecka på läger skulle komma hem. Jag visste att det inte skulle bli mycket över men trodde verkligen inte att det skulle tryta.
Jag har en ny hink hos mig på tisdag vilken jag kommer att väga upp så inte 95% av den kommer att gå till spillo. Så på tisdag blir det till att foga de sista, sen är det bara att i dagarna tre vänta på att fogen ska härdar fullt ut innan vi kan fylla.
 
Har inte gjort speciellt mycket med poolen sen fogmissen utan koncentrerat mig på att städa upp, satt upp flaggstången igen och lite annat smått o gott.
Här är en bild på hur lite som fattas av fogen på glasmosaiken och två på kökstaket.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 04, 2010, 22:13:40:40
Så surt att falla på att det saknas grejer, speciellt när det är så nära.

Kökstaket blev riktigt snyggt, ser lagom rustikt ut. Speciellt imponerad av de gjutna pelarna, den tanken hade jag aldríg kommit på själv.

Lycka till med sista fogningen. Väntar ivrigt på att få se lite vatten i poolen.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 04, 2010, 22:28:20:20
Undertaket skall jag bränna med gasbrännare för att få det att smälta in med bjälkarna och skivan skall impregneras med såpa och ev. ett extra påslag med cement o järnoxid. Såpa verkar vara den gängse metoden när man behandlar betonggolv, tänkte testa det på skivan istället för vattenglas.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 05, 2010, 12:45:13:13
Men Henry Porter då!  :o
Har du använt trä till taket?
Jag trodde du skulle gjuta det och lägga naturstensskivor på.  ???

Men du ser, trä går att använda det också.  O0

Det blir toppen!/ Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 05, 2010, 22:24:44:44
Men Henry Porter då!  :o
Har du använt trä till taket?
Jag trodde du skulle gjuta det och lägga naturstensskivor på.  ???

Men du ser, trä går att använda det också.  O0

Det blir toppen!/ Dacke

 ;D ;D ;D ;D ;D

Alla är vi olika, jag hade som sagt aldrig kommit på tanken att gjuta en stolpe. Hade utan vidare fundering blivit en tryckt 95x95

Se till att ha med brandsläckare eller vattenslang när du bränner taket.
Torkade en trappa utomhus som skulle plattsättas med gasolbrännare. Vände mig bort ett ögonblick, riktade visst om lågan under tiden. Hej och hå vad det brann i det fuktiga höstgräset.  :D
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 08, 2010, 01:37:44:44
Jag hade inte så mycket till val iom det är 4m spännvidd mellan uppläggen. Hon som bestämmer ville inte ha en stolpe i mitten och jag är inte så glad i limträ. Då fanns favorit materialet nära till hands och vid tillfället hade jag hela trädgården full med reglar o bråte så billigt blev det med.
Kommer att lägga ner slangen på söndag morgon, då har den sista epoxyn härdat fullt ut. Maskinrummet är snart färdigkopplat och jag håller på med el och vatten ute i köket. Sand och cement kommer imorgon för puts samtidigt som det går iväg ett halvlass med diverse mur/betongrester från över ett års nästan sjukligt gjutande O0.

O Dacke min vän!
Jag såg att du har släppt träet för en stund för att ägna dig åt lite mer manliga material i din byggtråd, Bra jobbat!! 8) Tänk på mig som skall lägga 75m2 trädäck senare i sommar, kommer bli abstinens big time.... Men för att lindra den lite så har jag bestämt mig för att gjuta ned golvreglarna i backen O0 så man inte känner sig helt bortkommen.
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 08, 2010, 02:43:21:21
Solfolien är också beställd om nån vill ta notis. Från Tyskland och till ett pris som ingen av de svenske har varit i närheten av. Och upprullaren har jag redan konstrurerat i mitt huvud, men den kommer lite senare......
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Fia skrivet juli 08, 2010, 11:30:34:34
Du är otrolig på att jobba, du tänker verkligen på detaljerna.
Kanonsnyggt redan nu så jag väntar med spänning på det färdiga resultatet!!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 08, 2010, 20:48:54:54
Måste kännas skönt att få i vatten i poolen efter år av slit.

Men det låter ändå som det är ganska mycket kvar. Men du verkar ju hålla ångan uppe så det blir nog minst lika bra som resten.

När du nämnde ditt "sjukliga gjutande" kom jag att tänka på Killinggängets  "Kaminmannen" om han är bekant. Kan se framför mig hur fru och barn rymmer medan du psykotiskt tittar på betongblandaren.  ;D
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 08, 2010, 23:57:03:03
Jag tycker jag pysslar med samma grejer mest hela tiden och inte kommer nånstans egentligen. Så kom hon! Min dotters kompis, nyss hemkommen från Italien. En snabb blick  o sen  -Va långt ni har kommit.....Visst är det skönt med spontana tonåringar, förderar dem alla dar i veckan över alla surgubbar o käringar som ändlöst fråga om det INTE är vatten i poolen än >:D

Kaminmannen är en klassiker o jag kan mycket väl se mig själv utvecklas till en betongman ;D
Jag känner att jag är en bit på vägen, nu med ett antal ton mursand på uppfarten skall cementblandaren gå varm O0. Det är köket som är lite pyssel med annars skall det andra gå på en 15 minuter en kvart, precis som vanligt med andra ord 8) 
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 09, 2010, 09:45:22:22
Undertaket skall jag bränna med gasbrännare för att få det att smälta in med bjälkarna och skivan skall impregneras med såpa och ev. ett extra påslag med cement o järnoxid. Såpa verkar vara den gängse metoden när man behandlar betonggolv, tänkte testa det på skivan istället för vattenglas.

hej
fortfarande lika vackert i poolområdet.
betonggolv/fabrikshallar behandlades tidigare med vattenglas men idag finns det något som heter "Oxan Golvolja" som säljes av Jotun.
Fast jag vet ju inte vad du skall använda skivan till ( kött eller annan mat kanske kommer att ligga där
kan blandas till vilken färg som helst, har bestrukit mina garagegolv samt förråd med detta
mvh carlos <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Daphne skrivet juli 09, 2010, 18:27:48:48
Hallå!
Detta är det mest imponerande bygge jag har sett. Tyckte min make var noga och så förbannat envis med att ha saker och ting klara innan man skyndar vidare. Ett drag som är sanslöst bra i efterhand men påfrestande under tiden. Men han ligger i lä, du är suverän!
Jag tror att vi alla på forumet väntar på att få se vattnet i poolen nästan lika mycket som ni i din familj gör, du har hållit alla på sträckbänken så länge nu. Men GRATTIS till ett väldigt fint poolbygge, jag ser fram mot en bild på när du ligger och njuter i poolen om du nu kommer att göra det eller om du bara skyndar vidare till nästa projekt för jag antar att du har lite svårt att bara vara... <sol> O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 09, 2010, 23:58:36:36
Henry Porter, du öförbätterlige!  8)
Gjuta ner golvreglarna? Jag antar att du menar att gjuta plintar för reglarna?  <hmm> Där håller jag med att betong är bra. Har själv gjort detsamma.
Om sten är manligare än trä så gläder jag mig åt att du nu skall bejaka din mer kvinnliga sida och spika trädäck.  ;D
Spänd på fortsättningen av denna följetong.

/Dacke

PS Jag blir ju lite avundsjuk på att Daphne nu utnämner ditt bygge till det mest imponerande hon sett.  :'(
Tidigare har hon varit så positiv om mitt. Men det är väl bara att erkänna sig besegrad.
DS
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet juli 10, 2010, 09:48:15:15
Som vanligt suveränt, och som du själv skrev underhållande Gött tjöt i tråden :)

På nyttokontot, så är jag nyfiken på solfolien, verkar tyvärr vara förbrukningsvara, med livstid typ tre eller fyra säsonger, då blir ju priset intressant, så har du en säljare och ett prisläge att dela med dig av så tror jag fler än jag har intresse.

/ Housedad

PS. Mitt kök är snart klart, bilder ligger i kameran, hoppas återkomma senare i helgen. DS
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 10, 2010, 12:44:43:43
jag ser fram mot en bild på när du ligger och njuter i poolen om du nu kommer att göra det eller om du bara skyndar vidare till nästa projekt för jag antar att du har lite svårt att bara vara... <sol> O0

hahaha Daphne! Va intressant att du tar upp precis detta. Jag skickade i veckan ett PM till Fredde AKA Mofajenko, där jag ingående beskrev vilken fin och eftertänksam person jag faktiskt är 8) Där reflekterade jag över det här om hur svårt det är att vara nöjd och leva i nuet. Mycket lättare att hasta vidare till nästa dröm eller pryl som man vill inhandla. Så jag skall bara vara efter detta och försöka vara nöjd.
Men det finns ju klart en annan sida av myntet, är man mest nöjd hela tiden så kommer man inte speciellt långt så det gäller hitta balansen :) Fin och eftertänksam va ordet O0

Carlos Jag har faktiskt behandlat skivan med såpa redan. Ser mycket bra ut så här långt och billigt och helt naturligt. Bara mixa 1dl grönsåpa med en liter vatten och låta det ligga på skivan så länge man behagar. Jag hade på det i halvtimma och skurade lite då och då. Vad man skall tänka på är att det inte får torka in utan man får passa det så skivan är blöt hela tiden. Sedan är det bara att spola och polera av med en handduk. Ytan både känns  och ser bra ut så jag tror att jag kommer att behandla all svart betong med denna metod.
Jag har fått metoden rekommenderad av två betongsliparteam i olika delar av vårt land.

Housedad! Ser verkligen fram emot att se bilder på ditt utekök. Jag är så nöjd att jag tjatade till mig vårt även om det bara är halvfärdigt än. Men man kan redan nu se hur mycket nytta och glädje vi kommer att ha utava detta framöver. Vi har Per mobergs kök som en förebild. Måste vara väldigt användarvänligt något som ofta få stå lite i skymundan när jag gör saker. Har alltid prioriterat utseende framför funktion, men inte här! Så det blir glas hängandes framme tillsammans med annat, ja det finns ju egentligen ingen annan stans att ha det :-\ men rustikt skall det bli.

Jag måste avsluta här, skall gjuta en liten sula på utsidan muren för vi har bestämt oss för att flytta ut värmepumpen. Har läst lite för många inlägg om hur användare störs sig på ljudet för att låta den vara kvar inne i poolområdet och flugan vill till stranden så det gäller att sätta fart  :)

Sa jag att slangen åker i imorgon bitti <antman>

Tack för alla positiva omdömen, verkligen snällt av er :)

 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 11, 2010, 17:36:56:56
17:00 idag  <antman> <antman> <antman> <antman> <antman>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Johan.L skrivet juli 11, 2010, 17:55:57:57
Den Bilden har vi väntat på. O0
Det måste vara en underbar känsla efter allt detta slit. <antman>
/ Johan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Fia skrivet juli 11, 2010, 18:00:18:18
Vilken skänsla det måste vara att få stå där med vattenslangen!! O0
Äntligen.. men så är det snyggt också!! <sol> <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 11, 2010, 18:00:36:36
Instämmer med föregående!

Var hittade du muskelknutten som står modell på bilden?  ???

/dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet juli 11, 2010, 18:44:25:25
Snyggt jobbat Mats! Nu får du valuta för allt slit.

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet juli 11, 2010, 18:46:46:46
Inhyrd poolboy ser vi, för den stora stunden  O0!!

Gött jobbat  O0 !!, försök att njuta och inte jobba hela tiden  <sol>

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Valle skrivet juli 11, 2010, 19:38:13:13
Ja det vore kul och se en bild på dig oxå inte bara den där poolkillen   8)
 verkligen ett fantasktiskt bygge! passa på och slappa lite nu!
MVH Valle
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 11, 2010, 21:55:48:48
hahaha! Har väl fyllt två minneskort innan jag hittade en bild som man kunde posta  8)

Housedad ursäkta att jag inte postade länken till solfolien det bara rann ur huvudet.
Jag har i alla fall köpt den på ebay.de och har betalat 1470:- inkl frakt för 40m2 400 micron. Jag hoppas den inte är för styv för att rulla upp <dontkn> http://cgi.ebay.de/8x5m-POOL-Solarheizung-Poolheizung-Solarfolie-9562-/370406165703?cmd=ViewItem&pt=Pool_Zubeh%C3%B6r&hash=item563ded8cc7
Den är svart vilket passar oss bra då den kommer att gå ihop med den svarta betongen. Vi har så mycket lampor i poolområdet att vi inte behöver ha poolamporna tända när folien ligger på. Svart skall också vara fördelaktigt med tanke på algtillväxt, för att motivera köpet ytterligare.

Kommer att sitta vid köket långt in i natten och titta på vattnet som sakta stiger. Har tagit ut datorn så jag kommer att tråka er en del ikväll är jag rädd. SKÅL :D

Tack igen, jag är förstummad över all snällhet som ni visar :)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 11, 2010, 22:01:38:38
Får gratulera till påbörjad fyllning!!! Hoppas att allting ser bra ut.

Hur fin poolen än är utan vatten är jag säker på att vi kommer att bli ännu mer avundsjuka när det är vatten i den.

Jaha du hann posta före mig...

Hoppas du är ledig imorgon så du kan sitta och njuta hela natten med god dryck och se vattnet sakta, sakta stiga i poolen. Passa på att fundera på dom där stunderna man bara ville ge upp, då känns det ännu bättre att vara där man är ändå...

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet juli 12, 2010, 09:17:31:31
 <antman> <antman> <antman>
Visst är känslan "go"  O0

 >:D Johnny
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 12, 2010, 10:27:51:51
Känslan är god Johnny :)
17 timmar har slangen legat i och visst det tar en stund. Men vattnet börjar redan inta den färg som jag så mycket hade hoppats på. Tror det blir perfekt för vår smak det här <antman>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Majja skrivet juli 12, 2010, 10:38:58:58
Äntligen får du snart belöning för allt slit. Hoppas frugan också tycker det har varit värt varenda minut av slit och pengarna.
Simma lungt!  O0
Majja
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 12, 2010, 10:51:49:49
Hej Majja!
Vi har precis blivit klara med frukosten och du ser ju själv ::)
Var snabbt framme med kameran! Som sagt en bild säger ju mer än tusen ord....
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet juli 12, 2010, 11:13:28:28
Ser ju sjukt bra ut, härligt ljusblå.
Har du värmaren inkopplad?
Om du har kontakter inom åkerinäringen(bulkbilar) kan du få gratis 95 gradigt vatten av mig för snabb uppvärmning. <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Majja skrivet juli 12, 2010, 11:54:12:12
Hm, misstänkte väl att frugan inte skulle vara direkt missnöjd när allt är klart  <sol>
Majja
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 13, 2010, 00:12:15:15
Ser ju sjukt bra ut, härligt ljusblå.
Har du värmaren inkopplad?
Om du har kontakter inom åkerinäringen(bulkbilar) kan du få gratis 95 gradigt vatten av mig för snabb uppvärmning. <sol>

Det var snällt av dig men i morgon är det fullt <antman> Får nog sätta klockan vid femtiden för att titta till det.
Värmen är inte inkopplad inte heller är något på trycksidan kopplat, bara sugsidan. Jag har tagit hjälp av den lokala foolkpool killen. Bra eller dåligt det visar sig! Men det är en trevlig prick som jag kommer bra överens med och det är en bra förutsättning O0 Noggrann och snabb är han också vad det verkar. Det är bara ett problem och det är att han har så extremt mycket att göra. Så jag blir inte förvånad om jag får ta tag i det själv till slut. Skall försöka få hit honom i morgon! Under tiden har jag flyttat ut värmepumpen utanför muren. Fick lite kalla fötter med det här med ljudet, men nu skall det inte vara några problem. Gjöt givetvis en liten sula till detta Dacke som jag armerade länge och väl 8)

Så här såg det ut vid niotiden i kväll efter 29 timmars vattenpåfyllning!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 13, 2010, 09:34:37:37
 O0 O0 O0 O0 O0 O0 O0 O0 O0 O0

Ord är överflödiga, vrålsnyggt Mats  <sol>

//
Lars
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet juli 13, 2010, 10:51:14:14
 <sol> <sol> <love> <sol> <sol> <antman> <antman>.
Urläckert finns som sagts tidigare många snygga poolmiljöer
i detta forum tar detta dock hem tror jag folkets röst 144p.
Man blir lite smått avis ;D.
Djup beundran för detta fantastiska bygge.
Roland O0 O0 O0.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 13, 2010, 13:57:03:03
URTJUSIGT! <sol>
Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: pool09 skrivet juli 13, 2010, 14:46:29:29
Poolforum har blivit ett gift, och just nu tittar man hit då och då och hoppas få se fler "påfyllningsbilder", grymt snyggt!!!   

Väntar på fler...  O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 13, 2010, 23:38:16:16
Tyvärr så blev inte allt färdigkopplat i kväll så fyllningen har stannat av precis under inloppen, vilka jag förvisso har pluggat men jag väntar ändå med att fylla upp det sista tills det att cirkulationen fungerar. Har pytsat i snabbklor enligt föreskrifterna för nytt vatten och kommer att fylla på lite ytterligare under morgondagen innan jag lägger på solfolien.
Det är inte mycket kvar att koppla, jag fick precis ihop bypasen och inkopplingen av vp'n så det är i stort sett bara filtret och klorinatorn kvar. Hoppas att poolkillen kan komma på torsdag och göra färdigt.

Både solfolien och mina skimmersockar kom idag med posten så nu är allt hemma för att köra igång. Har själv inte varit nere i poolen än. Det är tänkt att hållas en cermoniell invigning med familjen på fredag om det kan vara klart då ;)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 17, 2010, 23:25:39:39
Ja nu är poolen fylld MEN kan inte starta systemet förräns imorgon kl 16:00. Vi var tvungna att limma en koppling på filtret då det inte gick att uppbringa den gänga som den var behäftad med någonstans i detta avlånga land ;)

Har hållit poolen ren med poolroboten Rut och med granulerat snabb klor. Krystall klart vatten till vilket jag har tillsatt 200kg salt ikväll, väntar med de sista 20kilorna till efter jag har mätt vattnet imorgon.

Va mer kan man berätta om detta äventyr det är att ha pool. Jo även om det har varit lite väl kallt även för en stor badare som jag själv att stiga i 8) så är det väldigt rogivande och snyggt att sitta ute och titta på vattnet. Detta kommer vi inte att ångra en sekund, det kan jag lova.....

Fick tag i poolkillen igen, han hade visst tränat magmusklerna  8) hahaha ni tar fram det värsta ur en  <help>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 17, 2010, 23:30:48:48
Värmepumpen står här ute nu förresten. det var nog tur det! Idag kom en kille förbi som hade varit på poolparty igår. Dom hade haft en precis likadan pump som vår och den lät en del enligt honom.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 18, 2010, 00:17:05:05
Housedad! Nu när man ändå är igång kan jag passa på att berätta att jag kommer att lägga till en del till köket som skall innehålla kyl och ovan den en svängd bänksiva. Ja även den i svart betong Dacke ;D
Känner spontant att det var smått korkat att inte lägga in den i planeringen direkt när man planerar ett kök. Blir ett jädrans springande om man inte kan förvara de vanligaste kylda matvaror man behöver därute. Så jag kommer att gjuta till en liten sula runt den högra stolpen intill Webern. Detta kommer att ge köket en mer ombonad framtoning samtidigt som det ger plats undertill till en 150 liters kyl. Funderar på en med ett litet frysfack, kan ju va bra med en liten isbit om barnen vill ha det till colan nån gång 8)

Förövrigt väntar jag som ett förväntansfullt barn på julen på att få se ditt kök <antman>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet juli 18, 2010, 10:33:17:17
Skall försöka bättra mig med bilder, stenbänken och diskbänken är på plats, återstår "köksö" med gaslågor, måste hitta ngn som kan snickra i rostfritt för att fylla hålet efter spishällen med ngt som mina brännare kan stå på.

Funderar även på att låta samme metallsnickare fixa en vanlig tjock plåt typ 15mm eller så, svetsa på en kant runtom och ben i hörnen, sen tänkt jag att den kan stå över gaslågorna och tjäna som stekbord  :)

Förstår tanken med kyl, isbitar mm, mitt kök hamnar på andra sidan väggen sett från det vanliga köket --> minimalt med förvaring och kylen ligger inte långt bort. Får se om det håller eller om man blir tokig på springet.

Väntar med spänning på ditt premiärdopp i din fantastiska pool  O0

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: ronson skrivet juli 18, 2010, 10:36:13:13
Tror inte du får några problem med bullret, den står ju bakom muren (även om det är ett vertikal aggregat), mao bra placerat O0

Makalöst bygge o arbetsinsats O0 Kommer att underlätta för alla som ger sig på att bygga betongpool framöver.

Skönt att se att du inte missade det viktigaste i ett utekök, kylen ;D

/ronson
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet juli 18, 2010, 11:02:49:49
Hej Henry,

Bilder här http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=1237.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=1237.0)...

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet juli 18, 2010, 11:13:04:04
Hej. Housedad ngt fel m bilder i länken eller?? <dontkn>.
Roland 8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet juli 18, 2010, 14:25:03:03
Hej,

En del gamla bilder har försvunnit då telia lagt ner hosting av personliga hemsidor, men de mer moderna funkar för mig.

Behöver några timmar i lugn och ro för att fixa de gamla, får blir efter Gothia :)

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 18, 2010, 18:48:55:55
Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Urtjusigt bygge!
Verkligen ingen standardpool som vi andra får nöja oss med utan en "arkitektritad" specialare.
Och du får, precis som Housedad, en hel lägenhet utomhus.
Nu när allt snart är färdigt är det väl dags att lägga sig i solstolen och njuta och låta kroppen återgå till sitt mera naturliga lite avrundade utseende?
Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet juli 19, 2010, 13:20:32:32
Hej Mats!!

Vad trevligt det är att se vatten er pool. Nu får ni valuta för all möda. Jag undrar; På din sista bild över värmepumpen observerar jag att du har spårat in el i muren. Gick det inte att fixa kabelbrottet med "ubåtar"?

Hälsningar poolaren Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 21, 2010, 16:16:49:49
Jarlen den elen du ser är till lamporna framsidan av mur som jag inte har kommit längre med. Jag skall få låna en spårfräs utav en kollega men han har inte kommit till skott än. Kabelbrottet har jag inte fixat till än, kommer vänta in i det sista så blir man mindre påmind om eländet. Så det kommer väl att bli precis innan jag putsar utsidan av muren.

Poolpumpen vår är riktigt tyst. Får gå bra nära maskinrummet för att höra att den överhuvdtaget är på. Likaså värmepumpen som drog upp tempen från 22 till 27 på 1,5 dygn hör man inte heller från där vi sitter O0

Har kört pumpen dagtid de sista dagarna och med klorinatorn på den lägsta inställningen. Utan CYA i vattnet och med full sol så håller jag 2,5ppm med den inställningen O0
Kommer att höja CYA i morgon och även lite på alkaniteten.
Kristallklart vatten och PATRONFILTRET har inte den minsta tryckökning efter 4 dagars körning. Få se efter en tid om det funkar med patronfilter till pooler eller ej, jag återkommer i den frågan var så säker  8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 21, 2010, 16:23:55:55
Kristallklart O0 O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet juli 21, 2010, 21:28:42:42
Utgår från att badet känns lika härligt som det ser ut efter allt slit  O0 O0 O0

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 22, 2010, 00:19:18:18
Jo för f-n det sitter som en smäck, har haft bästisen :D med sällskap på middag i kväll och vi hade simtävling jag och han. Otroligt jämt, men han vann den sista och avgörande så det är bara att träna på ;D

Annars vilken kväll det har varit i Halmstad! Fantastiskt varmt trots att inte solen varit framme hela tiden. Fler sådana här kvällar tack!!!

Fick gjutet sulan till kylen innan idag trots släktbesök och diverse annan distraktion, så imorgon blir det att hålla sig nykter och mura upp väggarna så att man får inkopplat den där kylen så snabbt som möjligt, något jag mycket ser fram emot.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet juli 22, 2010, 09:43:22:22
Ser jättefint ut Mats
Förlorade du simtävlingen??? Då var det som jag trodde  <hmm> att kortet på dig var "Photoshoppat" >rulla<
Vad har du tänkt att ha för beläggning runt poolen? Plattor, klinkers eller?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 22, 2010, 15:29:22:22
Vännen min är mer spolformad eller sälformad beror lite på hur man vill uttrycka sig :D så det är inte konstigt att han är snabb i vattnet den rackaren 8)

Det skall bli svarta klinkers runt poolen som vi köpte för ett bra tag sen. Det var lika bra att slå till medans vi hittade en som vi gillade bägge två som dessutom hade den högsta slitstyrkan till en rimlig peng, så vi slog till direkt. Annars är kakel o kinker ett material där det finns för stort utbud, när man väl börjar titta så hittar man till sist inget som man tycker passar.

Men nu du Johnny går det inte fort för poolbyggaren i Halmstad. Allt som oftast kommmer jag på mig själv bara stå och stirra på verktygen eller vad det nu är man skall hämta utan att vare sig veta ut eller in :o. Men vad gör det när man har en pool full med badsugna barn som det för tillfället är :)
Det känns helt perfekt det här och även om det har kostat(för oss) mycket pengar så känns det "prisvärt" som RLA skulle ha uttryckt sig  8)  Han hade nån bra definition av prisvärt, det skulle visst va när det motsvarar förväntningarna både kvalitativt och prismässigt och det gör det (ta i trä) så här långt :)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet juli 22, 2010, 16:11:42:42
Jo, det är nog inget ovanligt att bygghastigheten går ner efter man fyllt vatten i poolen, upplevde samma sak själv. Det har varit folk i poolen varenda dag sedan jag fyllde på, och visst är det gött när man hör att barnen kiknar av skratt då de leker i poolen. Inte gör det saken sämre att sedan jag fyllde på har det i princip varit kalasväder  <sol> varenda dag(måste vara bästa sommaren i mannaminne). Och så går man ju bara där och njuter av bilden.

Där du nu har grus, blir det kakel där också?

PS. Jag är en jäkel på att simma, måste bero på min spolformade kropp >rulla< >rulla<
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 22, 2010, 23:43:23:23
Nej där blir det trätrall nån gång i sensommar :)
Det är precis så som du säger Johnny! När poolen är full med barn då är den som vackrast. Det var så perfekt igår när Evas bror med familj kom på besök. Dom har två barn en som precis har lärt sig simma och en liten på 3 år. Han som kan simma höll sig mestadels på de olika trappstegen och den lilla på den avsats där det är 20cm vatten. Precis enligt vår planering att när det kommer mindre barn kan den där lägre vattennivån på avsatsen komma mycket väl till användning. Det var en go känsla när alla nyttjade poolen så som det är tänkt 8) Våra barn var också i och även brosan. Jag satt bara och mös med kaffekoppen och sa till Eva -titta där, precis så som vi har planerat.....
Det är som Fia sagt nånstans att det är en vardagslyx det här med pool och så här långt får man hålla med.
Jag har heller inga problem med att lägga tid på att underhålla något som jag är intresserad av så det här med att testa vatten och hålla allt i trim kommer inte att vålla några problem för oss. För det är ju det man hör hela tiden hur mycket jobb det är att ha pool.

har förövrigt balanserat poolens kemi ikväll så jag låter pumpen gå i natt för att göra ett fullt vattentest i morgon. Få se vad det kan ge ;)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: DaJo skrivet juli 23, 2010, 00:13:15:15
hmmm...den här jäkla tråden har fått mig sugen att bygga ny pool, och då gjuten med mosaik... :D ;)

Grattis till ett kanonfint bygge Henry Porter, riktigt riktigt läckert :)  O0

:)

/Danne
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 23, 2010, 06:57:24:24
Tack så hemskt mycket Danne :)
Ja det är ett skit det där med att läsa andras trådar man får hela tiden en massa uppslag som man tänker att man vill förverkliga själv. Det är lite samma sak som när våra älsklingar har varit hemma hos någon på lunch,middag,fest eller whatever! Då skall det ändras om och allt skall göras annorlunda 8) Finns ingen hejd på inspirationen just då, men låter man bara det värsta lägga sig så blir det som vanligt igen relativt snabbt. Man kan alltid locka med IKEA o då kommer man ju billigt undan. Sen så är IKEA ett bra förspel också, har jag hört <help>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 24, 2010, 11:42:05:05
Hej Henry Porter!
Nu när du fyllt poolen får du väl börja tänka på driften?

Hur löser du problemet med avdunstning/avkylning?

Kan du fixa någon form av solfolie till din fina friformspool? <hmm>

Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 24, 2010, 12:42:01:01
Tjenare Dacke!

Jag köpte en solfolie från Tyskland 1470:- fram till dörr O0 som vi klippte till och sydde.
Den känns tålig och stabil vilket är bra för det är lite bök att få upp den utan upprullningsanordning.
Upprullningen kommer jag att bygga av ett syrafaströr. Har en lite tanke på att sätta dit en motor på den axel som skall vara så lång att den går igenom muren i det högra hörnet av poolen, så att det möjliggör dubbellagring, röret är ganska så rejält ;)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 24, 2010, 15:43:14:14
Har mätt vattnet idag sedan jag justerat en del värden för ett par dar sen.
Fritt klor 3,5
Bundet klor 0
PH 7,4 la i höjare idag skall försöka få upp värdet 0,1-0,2 enheter till
Alkanitet 70
Calcium 60 något lågt, men jag är inte säker på att jag behöver höja med tanke på att jag har epoxy i fogarna och granitkeramik!??
CYA 50 har precis justerat och det är visst inte helt tillförlitligt att mäta innan det gått en tre fyra dar.
salt 3900
temp 26,5 utan något tillskott från VP.

Fortfarande ingen tryckökning över filtret och fortfarande kristallklart vatten :) Känner mig ödmjuk inför det eftersom jag inte har någon erfarenhet av poolkemi så det är bara att hoppas det fortsätter på den här vägen.
Jag mäter PH och fritt klor dagligen för att få till inställningarna på saltgeneratorn och hur klorhalten reagerar på den nya CYA nivån.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 25, 2010, 00:07:08:08
Här råder business as usual ser jag. Ingen rast, ingen ro för en stackars poolbyggare.  ;)

Måste börja med att fråga om du har putsat muren som vi diskuterade i min byggtråd för ett tag sedan? Och isf hur gjorde du?

Andra frågan är om det blir något badat för dig också?
Har kommit på mig själv med att inte riktigt ha ro ännu att använda poolen några längre stunder. Ofta kommer man på något när man ligger i vattnet som måste kollas eller göras. Men det är ju trevligt att andra badar så man äntligen får lite sällskap vid arbetsplatsen  :)

Är nyfiken på hur du löser din upprullare till solfolien. Men jag antar att även den blir top of line.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 25, 2010, 08:15:28:28
Linkan min vän du har alldeles för höga förväntningar på mig, jag får så dåligt samvete 8) Om jag har putsat muren redan!!... WTF jag har ju precis beställt hem sanden, den har ju bara fått ligga till sig 2,5 vecka på uppfarten än så länge ::) Den är som ett bra vin inbillar jag mig, blir bara bättre med tiden! Men jag kommer att göra så som du föreslog med mjukfog i golvvinkeln.
Jag har egentligen inte gjort något alls sedan vi fyllde poolen. Men iom det tråkiga vädret idag så hoppas jag få format upp för bänkskivan över kylen så jag kan gjuta den imorgon. Kylen vill jag gärna ha på plats så fort som möjligt för grilla det gör vi dagligen <antman>  När den är på plats så kan jag putsa det yttre lagret på köket(A-putsen har jag redan slagit dit) så jag kan få kopplat elen och skruva dit alla dosor och strömgivare.
När jag väl sätter igång med muren kommer det att gå undan(som vanligt :-\). Men jag säger som Robban i sälskapsresan! " vi kan väl ta det lite lugnt, vi har ju semester"

Upprullaren kommer jag ta tag i så snart jag kan beställa röret. Men det måste skarvas för jag kan bara få tag på rör i 6m längd så det blir att tiga ihop två bitar. Annars är det inga konstigheter. Röret kommer att löpa mellan den stödmur som du ser på förra bilden och ned till andra sidan där jag kommer att fästa det med en konsol med riktigt lagerhus. Jag är tvungen att ha lite diameter på röret iom längden. Jag hoppas slippa något mittstöd på det. 140X3mm hade jag tänkt mig. Dyrt! Ja visst, men det håller poolens livslängd och dessutom har jag inte sett någon upprullning för 7,5m bredd när jag slötittat på nätet efter en upprullare.

Nu skall jag ut och gå så man inte intar den rundare formen Dacke ;)     
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 25, 2010, 08:22:12:12
Andra frågan är om det blir något badat för dig också?

Har badat varje dag förutom igår faktiskt även om vädret varit lite halvtaskigt sedan vi startade upp. Idag ser lite mörkt ut, men vill barnen bada så tar jag nog ett dopp jag med. Kanske tom ska starta VP´n. Var ute och tittade på tempen och den låg på 25 modiga just nu. 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 25, 2010, 11:06:18:18
Inget lämnat åt slumpen ser jag!
Jag undrade hur du mätte alla kemivärden för poolvattnet men så såg jag att du använde TF Testkit. Väldans avancerat.

Jag startade med testtabletter för fritt klor och Ph, men insåg att jag behövde mäta alkaniteten också. Skaffade en Aqua check digital teststripmätare som snabbade upp testproceduren.

Efter att jag fått balans i vattnet behöver jag sällan kolla eller justera några värden igen. Det håller sig väldigt fint med hjälp av saltklorinatorn.

Lycka till med fortsatt fint badvatten! O0
Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 25, 2010, 14:12:37:37
Nej du Dacke den poolkemin jag står för är så långt ifrån avancerad som det går. Jag ser helt enkelt till att komma så nära de riktvärden som tfp rekommenderar för saltvattenspooler som jag kan och kör stenhårt på det. Hela deras filosofi bygger på att mäta ofta och göra flera små justeringar för att slippa större ingrepp.
Jag kommer att sätt mig in i ämnet när tid ges, men som det är just nu så är jag nöjd med att bara jämföra siffror :)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 26, 2010, 19:13:04:04
Med avancerat menade jag att du mäter så många parametrar. Till skillnad från mig som startade med 2 och nu har ökat till 3, eller OK 4 då. Jag har kollat salthalten ett par gånger också. Men normalt säger saltklorinatorn själv till om det är för mycket eller för lite salt.

Jag har bara behövt använda klor vid uppstart. Sedan har saltklorinatorn skött allt. Enklare kan det inte bli.
Kanske jag har tur med vattenkvalitén här?
Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 27, 2010, 09:03:20:20
Jag testar allt som kommer min väg med mitt testkit Dacke <antman> har blivit lite som en terapisyssla. När man inte orkar att ta sig för något som egentligen behöver göras så tar jag fram min lilla box och ser fruktansvärt upptagen ut :)

Jag får krypa till korset om hur varmt vi vill ha i poolen. Har tyckt när man läst om 30 gradigt poolvatten att det verkar äckligt varmt. MEN.....Jag skruvade faktiskt upp VP'n till 29 i går, så vi är påväg vi med :P
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 27, 2010, 09:48:44:44
När det var nytt med charter till sydligare länder, där vattentemperaturen i början av säsongen var 17-18 grader, så vallfärdade lokalbefolkningen till stranden för att titta på svenskar och finnar som badade i detta kalla vatten.  :o

Låt oss behålla denna nordiska sedvänja och inte klema bort oss med att vänja oss vid att bada i "varmvatten"! >rulla<

Jag har VP:n inställd på 25 grader och tycker det ger en behaglig svalka då man suttit i solvärmen. Att sedan solen värmer upp vattnet ytterligare är ju smällar man får ta. ::)

Men smaken är som .......

Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet juli 27, 2010, 09:55:55:55
Citera
Jag får krypa till korset om hur varmt vi vill ha i poolen. Har tyckt när man läst om 30 gradigt poolvatten att det verkar äckligt varmt. MEN.....Jag skruvade faktiskt upp VP'n till 29 i går, så vi är påväg vi med :)

Visst är det märkligt hur temperatur upplevs, är det 25 i havet är det jolmigt men i poolen är det svinkallt, vår VP står också på 29....

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 27, 2010, 17:13:52:52
29 känns bra Housedad då har man ändå behållt nån sorts gräns för vad som är rimligt. 30 känns som om man har passerat den ::)
Jag tycker precis som du Dacke att ett bad skall kännas att det är ett bad. Jag vet inte om det är det minskade midjemåttet som gör att jag fryser lättare nuförtiden eller vad det är, för jag kan inte ligga i alls så länge som jag kunde innan. Ibland om somrarna har barnen gått upp före mig och då har man varit i länge.

Lite pyssel har man lyckats åstadkomma mellan baden. Har gjutit skivan över kylen. Känns skönt att känna att man gjort något för det var längesen sist :P
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Carlos de sol skrivet juli 28, 2010, 13:06:17:17
hej
Fortfarande lika roligt att titta på ditt bygge som är fantastiskt var har du fått alla idéer ifrån?
Är du född murare?
Kanon fint O0 O0 O0 O0 O0
//carlos <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juli 28, 2010, 20:20:18:18
Född murare? Undrar jag också.
Väntar bara att du skall börja gjuta parasollstativ (alltså inte foten utan stången som håller parasollen uppe), som brukar vara i trä eller aluminium.
/Dacke.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 28, 2010, 21:54:57:57
Nu är det nog färdig gjutit, har nämligen inte en skiva eller knappt en regel kvar att forma med. Men den här sista lilla skivan blev riktigt bra om jag får säga det själv. Får kanske vänta med att prisa det tills jag har provat ifall kylen passar i hålet ;) Annars var tanken förutom att få plats för kylen också att få köket lite mer inramat. Nu skall jag bara dra dit kylen sen så blir det puts, så jag kan få dit elen och Murikkan <antman>


 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 30, 2010, 17:30:46:46
kylskåp på plats. Något finns redan i, men jag kommer inte tala om vad  ::)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: pool09 skrivet juli 30, 2010, 18:59:35:35
Som vanligt toppklass!!!  Ska bli verkligen kul att se allt färdigt, skitsnyggt!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 30, 2010, 19:52:10:10
Oh tack!
Jag tycker själv att den här sista bänkskivan blev bra, den gav liksom köket ett mer inramat intryck. Men som vanligt är det Eva som är arkitekten jag bara gjuter  ::)

Har köpt slang och regulator och en 10kg gasoltub idag som skall användas till Murikkan. Tyvärr är ju vädret som det är så det ligger i påsen alltihop men imorgon kanske man kan få ihop det....

Pooltempen har sjunkt från 29,5 till 24,5 och Vp'n är avstängd. Bra eller inte <dontkn> Fick bara för mig att det inte var mycket lönt att försöka hålla värmen med allt detta regn. Hur gör ni andra?   
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Fia skrivet juli 30, 2010, 20:09:14:14
Jag värmer inte nu, väntar tills allt regnande slutar! Har 23,5 grader nu.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: DaJo skrivet juli 30, 2010, 21:17:33:33
hehe...starta värmen...är helt övertygad om att det du har i kylen smakar bäst om det finns lite värme i närheten... ;D  ::)

Jag låter iaf prylarna (värmepump mm) vara från det att jag startar upp på vårkanten tills det är dags att dra ner ridån i mitten/slutet av september... O0

/Danne

ps...bänkskivan blev grym... O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Racing skrivet juli 31, 2010, 10:25:58:58
Det är gott att ta sig ett kvällsdopp i stilla regn med belysning på, självklart ska det vara varmt <sol>
Och ungarna här har inga som helst problem med att det regnar, det har badats friskt även dessa dagar.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 31, 2010, 12:10:13:13
Jag kapitulerar! Satt precis på pumpen. Har man köpt en VP för dyra pengar så visst skall den gå de sista dagarna av semestern :'( Den får nog vara på hela natten och se vad det kan ge tills i morgon. Hoppas bara inte att sommaren är slut redan, men det känns faktiskt så när det blir ett sådant väderomslag i slutet på Juli samtidigt som jobbet väntar på måndag.
Men tänk va skönt om vi kunde få en riktigt kanon het Augusti så man kan komma hem till en varm pool efter dagen slut o bara slänga sig O0   
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet juli 31, 2010, 15:37:36:36
Kan bara hålla med, hoppas det blir sommar igen.
Känns som att det gick från högsommar till höst på några dagar  ??? Men augusti brukar ju kunna bjuda på värme så några veckors badande till borde vi väl kunna få.

Jag som inte ens har värmepump kan bara titta ut på det 20gradiga vattnet som tidigare höll 30 grader  :'(

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet juli 31, 2010, 20:59:54:54

 Henry Porter.......oj, oj, oj vilket snyggt bygge, imponerande läckert, "färgen" på vattnet likaså  O0. Att tänka på helheten, inte bara på poolen har du (Eva ?) verkligen lyckats med.

Kom att tänka på ett citat från Galenskaparna & After Shave, som löd....Förr va jag surare, nu är jag murare........hahaha.........

LOTTERÖD
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 01, 2010, 10:30:37:37
hahaha nu är det precis tvärtom. Man har varit murare och nu är surare, med tanke på vad som väntar i morgon och att det har regnat större delen av natten o ingen sol är i antågande vad det verkar :(
Lotteröd! Jag förstår verkligen er positiva inställning till pooltak. redan nu när vädret börjar att slå om så har jag tänkt fler en en gång att det hade varit smidigt med att tak att dra över. De veckorna som det var fint väder saknade jag inte det, men när det rengnar och blåser hela nätterna så hade det varit riktigt smidigt. Nu har vi varit smarta nog att bygga en pool som omöjliggör något pooltak om man inte skall betala lika mycket för taket som för poolen så man behöver  inte ens ta sig en funderare 8)

Fick en relativt fin kväll igår med första middagen med Murikkan och ett bad också. Fick faktiskt upp tempen till 27 grader O0 Vi hade tänkt att vp'n skulle gå under natten men med allt regn så bestämde vi att stänga den en bit efter midnatt.

Som Lotteröd propagerara för pooltak kommer jag att propagera för en Murikka i varje utekök. Fantastiskt användbar kan vi konstatera efter en användning ::) Tillsammans med en kolgrill med lite yta så är man hemma. Det enda vi kommer att komplettera med är en kokplatta(el) som man kan ta fram när man behöver den, sen kan vi göra allt där ute O0

Vinet på en av bilderna har i sommar agerat ersättare för BIB vinerna hos oss. Ett av de  billigaste ur systemets sortiment men mkt bra för de pengarna. Att det har skruvkork gör det också enkelt o smidigt att ta sig ETT glas till maten O0, Prova!!!
60 sekiner för det är mkt prisvärt som Fritofsson skulle ha sagt....

Bilder:
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet augusti 01, 2010, 19:28:23:23
Hej Henry Porter!
Med risk att göra bort mig och visa upp min okunskap måste jag fråga: Vad tusan är en Murikka? <hmm>

Och på tal om mur... du har väl byggt muren hög nog så att du inte får ovälkomna gäster som tullar varorna i ditt kylskåp?

Väldigt tjusig köksskiva förresten.
Nästan att man blir sugen på lite gjutarbete. Men bara nästan.

Dacke.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 01, 2010, 21:50:22:22
Tjenare Dacke!
Tittar du på Per Moberg? Han brukar laga mat på sin Murikka ute i det fria. Hans är en 100cm, vår är mellan modellen som är 60 i diameter finns även en mindre modell.
Tycker idén(som var min ;)) att bygga in en Murikka var klockren. Användningsområdet är hur stort som helst. Gasbrännaren som jag har installerat i bänkskivan har två ringar som är styrda individuellt, så man kan olika varmt ute och inne på pannan vilket gör att man kan laga två rätter samtidigt i stort sett O0 Den är lika smidig att använda som det ser ut på tv. Bara att köpa :)

Sen så skall du givetvis gjuta något i området ditt. Likväl som jag måste snickra nåt. Det är väl först då man kan kalla sig för en mångfacetterad poolbyggare 8)

   
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet augusti 02, 2010, 08:28:19:19
Tyvärr har jag inte följt Pers program. Men jag får väl googla lite för att se närmare på Murikkan. ???

Och ja, lite har jag ju gjutit. Bottenplattan till pumprummet och alla stödpelarna till pooldäcket. Men, det är klart, inget "synligt" med hög ytfinish.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: utopiazz skrivet augusti 02, 2010, 09:14:38:38
Tyvärr har jag inte följt Pers program. Men jag får väl googla lite för att se närmare på Murikkan. ???


En Muurikka är en stekhäll som är lätt konkav. Ser ut som en plattare variant av en Wokpanna men den har oftast ben och är tillverkad i betydligt tjockare stål.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet augusti 02, 2010, 16:15:33:33
Tack utopiazz!
Då börjar jag fatta vad en Muurikka är. (Det gäller att hänga med.)
Konstig stavning.Måste vara finsk.
Dacke
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet augusti 02, 2010, 17:12:19:19
Henry,

Hur stora är brännarna till Muurikkan, funderar på om det funkar till mina gasbrännare modell stor wok, fyra ringar med lågor men ganska tätt, diameter på ytterringen typ 20 cm, dvs det blir bra drag i mitten, hur tycker ni att Muurikkan sprider värme?. Hoppas det kommer att funka med mina brännare :), det är en kanongrej  O0

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: utopiazz skrivet augusti 02, 2010, 17:12:56:56
Tack utopiazz!
Då börjar jag fatta vad en Muurikka är. (Det gäller att hänga med.)
Konstig stavning.Måste vara finsk.
Dacke

Det stämmer att den är finsk.

Ska vi vara petiga så är Muurikka ett varumärke och egentligen borde det nog kallas för vildmarkspanna om det inte är en orginal  <hmm>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 02, 2010, 21:13:36:36
Helt klart skall du ha en sån här nyttopryl i köket housedad :)
Vi hade tänkt att göra det enkelt för oss och sätta in en gasolgrill deluxe först men det har ju alla andra i sina kök så då kläcktes idén med Murikkan. En bråkdel av kostnaden och bra mycket roligare att laga mat på.
Varma mackor! Ett par ägg och lite bacon på ena sidan av järnet och brödet med lite lök o vad man har på den andra sidan, färdigt!!
Fantastiskt mångsidig och Weberns lock kan man använda om man behöver hålla maten varm.  Ja...... Det går bra att Pm'a era beställningar så skickar jag så fort jag bara hinner 8)

Vilken storlek har du tänkt? En metaren är kaxig, hade vi haft plats så hade det blivit den :)
Jag beställde vår på outnet.se där har de alla storlekar
Här en bild på vår brännare.


 

 
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: utopiazz skrivet augusti 02, 2010, 23:43:43:43
Varför inte gjuta ett runt bord, säg 2m i diameter, och sen en enmeters Muurikka i mitten. Var och en får steka sitt eget i pannan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet augusti 03, 2010, 06:32:52:52
Tack för upplysningarna Henry, håller med om att enmetaren är kaxig, men tror den kräver sin tillhörande brännare. Tänkte att det skull funka med de brännare jag har som troligen har ungefär samma effekt som den du har men är lika stor som den inre ringen på din (min har fyra ringar med lågor). Skall  ta en bild senare (golf kl 07 idag).

Jag tvekar på storleken, helst 1m, men inser att den är stor till vardags, sen funderade jag på 58 men efter diverse resonemang så tror jag 48 har störst chans att funka med mina brännare, kanske det blir 2x48 cm >:D.

Skall kolla outnet.se (http://outnet.se), tack för tipset, finns ngn i Kävlinge som säljer, där kan man hämta och slippa frakt vilket blir en det på järnprytlar....

/ Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 03, 2010, 14:05:09:09
Det hade varit grymt häftigt med två och snyggt tror jag att det kan bli!!!

Utopiazz idé kommer allt närmare! Ett svagt konkavt bord där man eldar direkt under med 3m stock så att alla får plats och steka sitt, det är dit vi ska till slut housedad ;D Min gamla föresats att aldrig göra något lagom om det går att överdriva kommer jag aldrig att överge :o 
Reklamen för solsidan som rullar på tv4 just nu, där Rheborg blir tagen på bar gärning när han grillar loss mitt i natten. Så ser jag mig själv om ett par år med en trädgård fylld till bredden med smokers, grillar, stekbord o allt annat som brinner och man kan laga mat på 8)

Seriöst så kommer jag att köpa en smoker till nästa år om ekonomin tillåter sen så ligger en keramisk grill på tur. Hade man haft gott om det så skulle en komodo kamado varit en dröm, men ett stort grönt ägg är inte fel det heller.

Lycka till med golfen det är bara att slå långt och rakt så går det fint skall du se! :)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet augusti 12, 2010, 22:12:28:28
Är det månne så att någon har så fullt upp att bada i sin fina pool att han inte ens hinner slå på datorn längre???  ::)
Eller det någon slags post traumatisk gjutarfrossa som slagit till så här i efterhand?

Skulle vara kul att se hur det utvecklar sig eller är det så att badandet tagit udden av gjutarglädjen?
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet augusti 21, 2010, 14:22:02:02
Undrar nog samma som ovan.
Har väl inte gått ut på djupt vatten bara?
Kanske fastnat på Gt hyllan ;D.
Roland
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 21, 2010, 23:45:40:40
Nej du Roland, det har varit alldeles för lite GT i sommar o nu känns det nästan för sent. Ska bli hyfsat väder om man kan tro prognosen för morgondagen. Får hoppas för jag känner mig inte riktigt mätt på badandet ännu.
 
Jag har börjat med putsen och tänkte göra det färdigt och klinkern runt poolen för att vänta med trädäcket tills tidigt nästa år. Finns ingen anledning att låta vintern ta den första glansen av däcket innan man hunnit använda det. Det är ett par sociala tillställningar nu ett par helger framöver sen så skall jag speeda upp takten litegrann är det tänkt. Vill hinna en bit innan det är dags för vinterstängningen. Man har ju redan i tanken börjat förlika sig med att vintern kommer. Har några olika vintertäckningar som jag får fundera lite kring som jag hoppas kommer att fungera. Man vill ju inte att belackarna skall få vatten på sina kvarnar! Ja, vad va det jag sa! Keramiskt beklädda pooler fungerar inte i vårat klimat........ ;)  

Har haft snuskigt fint vatten hela tiden faktiskt! Jag kör med skimmersockar för att spara filtret från den grövsta smutsen. Köpte en dammsugare häromdagen som jag tänkte suga upp det där lilla som blåser in i hörnen när folien ligger på, ja ni vet! Känns lite onödigt att köra roboten varje gång det ligger lite smuts i ett hörn. Så jag köpte en slang och ett munstycke. Körde den genom skimmern med socken i och det fungerade bra. Ett litet problem som jag inte gillade dock, det kom luft i pumphuset även om jag var noga med att fylla slangen innan jag satt dit den. Luftade filtret men fortfarande några få bubblor kvar i pumphuset vilka försvann efter några minuter. Men för att slippa detta har jag bestämt att köpa en separat pump för dammsugaren. Då kan jag välja om jag vill låta slangen gå ned i sjunkbrunnen i golvet och på så vis pumpa ut vattnet till vårt dagvatten eller alt. montera på en skimmer sock på slangen så jag kan låta vatten gå tillbaks till poolen igen.

Fick några små, små fläckar på ena sidan trappan som jag inte kunde begripa var de kom ifrån. Efter en stunds funderande kom jag på att när jag slipade den lilla bänksivan som jag gjöt sist så kom lite av slipdammet ner i poolen  och eftersom jag gjutit med järnoxid så det var helt enkelt små små järnfläckar. Dessa går utmärkt att ta bort med askorbinsyra(c vitamin) men jag lyckades få bort dom med en skotch brite svamp. Förutom dessa fläckarna kan jag inte se något underligt med beklädnaden(ta i trä) ;)
Tät verkade den vara också, för något vatten att tala om kan jag inte se försvinna trots idogt kanonkulande, så vi är nöjda så här långt. En av de saker jag är mest nöjd med är nyansen på vattnet som blev bättre än förväntat. Det är riktigt snyggt i alla väderlekar tycker vi. Så om man gillar ljusblått vatten skall man inte vara rädd för en vit pool. Det blir blått och härligt när väl vattnet kommer i.
Bifogar en bild som inte visar något vidare mycket mer än ett klart vatten i trappan  O0 o en dusch lite provisoriskt monterad. Hade faktiskt tänkt att gjuta en egen men så sa vi till oss själva frun och jag.. Varför kan vi inte göra det enkelt nån gång och bara köpa en dusch och det funkade ju faktiskt riktigt bra det också :D
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Poolnovisen skrivet augusti 23, 2010, 21:03:58:58
Tjena Mats.

Jag har inte varit inne här på poolforum på ett år, men så kom jag på att jag måste se hur det går för ert lilla projekt. Vad ska jag säga: grymt imponerande. Nu när köket också börjar bli färdigt så undrar jag var du ska gjuta sängen någonstans så att du kan vara vid poolen dygent runt? En sådan snygg pool är ju svårt att slita sig ifrån. ;D

Det kommer nog göra mycket för helhetsintrycket när klinkers och trall är färdigt.
 O0
Lycka till med resten. Jag får väl komma förbi någon gång och titta.

/Kenneth
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 26, 2010, 21:23:21:21
hahaha Kenneth det var inte i går. Ja för tusan ni måste komma förbi, nu blir det väl inte så mycket mer badande i år. Jag kom hem till 21 grader idag :'( Blir det inte ett rejält omslag i vädret så ger vi nog upp.

Din avatar bild är helt fantastisk fin Kenneth det ser så inbjudande ut. Jag har tänkt att titta ut till er ett flertal gånger under tiden vi byggt för att få lite goda råd och inspiration men du vet hur det är.

Ja du kommer ihåg vart jag bor hopppas jag. Riktigt kul att du hörde av dig.
Vi ses o Eva hälsar till er alla :)

//Mats 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 28, 2010, 22:22:33:33
Nu var det stängt även här!

Har bollat med två olika vägar att vinterstänga, antingen att tömma helt eller att sänka tills under inloppen. Vi valde det senare och iom det tvingades vi att ta ställning till att antingen låta vattnet cirkulera vid kall väderlek eller att täcka med någon sorts isolering. Vi valde att täcka poolen med en 50mm falsad xps 400 samt pressening och vinterplåtar till slut.
Anledningen till den hårda cellplasten var att den kommer att hålla sig fin genom åren O0
I maskinrummet så är det monterad en frysvakt och allt är dränerat. Väggarna och golvet har jag isolerat när jag byggde så det krävdes bara ett lager cellplast på taket för att frysvakten inte skall behöva gå bersek där nere i vinter.
 
Väggar o golv är skurade i poolen så chockkloreringen skulle komma åt ev algpåväxt där. Sen drog jag upp kloret till 14,5. Alla övriga värden har legat stabilt så det var bara en liten justering av ph't jag behövde göra. så nu är det bara att invänta våren  ;)

Jo men visst det höll jag på att glömma! Hur såg då mina patroner ut efter en halv säsongs badande(utan något som helst jobb med backspolning eller vad man nu gör med andra typer av filter ::) )
Man får väl vara lite ödmjuk och säga att för vara ett filteralternativ som inte går att använda på en utomhuspool med min vattenvolym så har de klarat sig riktigt bra 8) Skulle lätt kunna köra med dem ett bra tag till.
Har spolat av dem med vattenslangen ca 5min på varje filter. Trädde dem på en rundstav som jag la över två bockar med en liten lutning. En snabb spolning så det ytliga smutsen inte skulle tryckas in i vecken var en bra början. Sen så var det bara att successivt spola uppifrån och ner.

Seriöst så är det här filtret ett fullgott alternativ till sandfilterna och ett som dessutom filtrerar mer noggrant. Om det fortsatt fungerar som det har gjort iår så skulle jag välja samma filter igen om jag skulle byggt idag.

Kommer att lägga upp några bilder från stängningen i helgen.


 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet december 03, 2010, 21:04:47:47
Trots ihärdig kyla i flera dagar med nedåt de 20 på nätterna så är det ingen is i poolen. Så min vintertäckning fungerar O0

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 08, 2011, 21:17:25:25
Har så smått börjat pula lite med våran pool igen, gjuter.... ;)... bärlinorna till regelverket som trätrallen skall monteras på. Plåtarna är fortfarande på och kommer vara så ett par veckor till, planera att starta upp i början av Maj.
Kan väl säga att jag inte har gjort ett smack i vinter. Men nu så börjar motivationen komma tillbaka, bara nu allt är bra när plåtarna åker bort. Ingen is har det varit så det borde inte vara några problem.
Bilder kommer var så säkra!!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet april 15, 2011, 22:20:15:15
God vår på dig eller vad man säger  ;)

Ska bli kul att fortsätta följa dina projekt under sommaren. Har nu övergått från snöskoterforumet och kommit hit istället.

Har själv börjat bli lite sugen på att starta upp pool och div arbeten runt omkring den. Första arbetet blir att fixa mosaiken i duschen som lossnat fläckvis  ???, vi hade ju en liten diskussion om det i sommras.

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 16, 2011, 16:24:46:46
Ja god vår på dej Linkan :)
Va tråkigt med mosaiken! alltid trist att behöva göra om men allt kan inte bli bra direkt ;) Det är nog bra att låta betongen torka ur(krympa) något längre innan man montererar plattor. Men det är alltid lätt att vara efterklok. Iom att jag jobbar så långsamt med allt jag gör så har jag inte de problemen :-\  Ska snart börja klinka runt vår pool.... men den betongen måste snart vara flera år som det känns ::)

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 30, 2011, 20:53:05:05
Hjälp är jag den enda som inte har startat upp än??...
Nu har jag iof inte legat på latsidan. Har lyckats färdigställa alla bärlinor(gjutna) runt poolen samt en smått gigantisk avskiljare som skall separera gräsmatta från den singel som vi har lagt ut mot vägen. Där växte aldrig nåt vidare gräs ändå så de vart en skön känsla när vi la på ett lass idag. Å de blev riktigt bra måste jag medge.
När jag gjöt avskiljaren kom en granne fram o frågade om d var ett sunamiskydd jag höll på med 8)
Tyvärr hittar jag ingen kamera som var laddad så ni får hålla tillgodo med en bild på en av bärlinorna....
Nästa helg åker plåtarna av. Morgondagen skall ägnas åt att förbereda för gräset som skall ligga framför poolområdet.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: vionne skrivet maj 10, 2011, 22:04:17:17
Men bara oj och wow. Nu har jag läst din tråd och sen har jag nog varit tyst i flera minuter och DET är inte så vanligt ska jag säga. Vilket projekt du haft/har. Vilken pool ni har! Wow så impad jag är!

(Känner mig en en hel del som typ "kusinen från landet" när jag tänker på vårt eget projekt 8)  hihi)

Hoppas du blir klart med allt kringjobb och får tillfälle att luta dig bak och njuta den här sommaren också. Fast lite misstänker man ju att du är en arbetsmyra som skulle starta upp ett nytt projekt så snart det här blev klart  ;D
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Johan.L skrivet oktober 15, 2011, 19:21:53:53
Men Hallå!!!!!!! <antman>
Vad hände sen?? <dontkn>
Vi Vill se mer!!!!! ;D
Jag glädjs med er  :)
Men glöm inte! Konstruktionsbilder i all ära men inget slår härliga badbilder, speciellt på gamla tjyvgubbar som tar sina premiärdopp 8)

/ Johan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: chip skrivet oktober 17, 2011, 08:22:38:38
Imponerande bygge ni gjort, så genomtänkt och välplanerat.
Vore kul att se lite nya bilder, så man får se allt när det är klart.

Som sagt, grymt imponerande...
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 17, 2011, 22:48:40:40
Tjenare Johan o Chip!
Jag kommer att uppdatera tråden inom de närmsta dagarna, ska bara ut o ta ett par bilder först.  :)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet november 03, 2011, 13:34:07:07
Hej Mats!
Det var länge sen som jag var inne här på forumet. Närmare ett år skulle jag tro. Eftersom  jag har fördrivit tiden i sommar med att byta ut vårt kök så har det inte blivit så mycket tankar kring poolliv att tala om.
Jag hör också till en av dem som gärna ser lite aktuella bilder på ert imponerande poolbygge. Jag utgår ifrån att du inte legat på latsidan det sista året. Men jag vet hur det är med stora projekt. Man måste ideligen ta ny sats. Och ofta så gräver dom stora hål i plånboken också. Det är faktiskt så att varje gång jag går in här på forumet så har din poolanläggning prio ett, så snälla snälla, stilla min nyfikenhet genast med några aktuella bilder!!!!!                                                             
Jag kan inte bärga mig. <antman> <antman> <antman>

Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet november 06, 2011, 22:15:59:59
Jag tackar allra ödmjukast för alla fina ord o visat intresse :)
Jag har lite bråttom ikväll men kommer att ha all tid i världen nästa vecka. Jag tänkte posta lite bilder ikväll som har legat datorn ett tag för att i nästa vecka komplettera dessa med lite text.
Mycket har hänt men inte med bygget, men det tar vi nästa gång. 
Så tills dess! Ha det så fint :)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet november 06, 2011, 22:18:29:29
Å ytterligare tre på samma sak :-\
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet november 07, 2011, 17:09:48:48
Mats, Ja man har ju sagt det mesta om detta fantastiska projekt,
oerhört snyggt du sätter hård press på
resten i detta forum ;D.
Nu har man avslutat säsong o får bita ihop till nästa vår
Roland från Skaraborgsslätten 8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet november 07, 2011, 18:02:44:44
Som sagt, the heat is on :) (på oss andra alltså)

Det blir oerhört snyggt, välplanerat och genomtänkt !!

/Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: KarlINykvarn skrivet november 08, 2011, 11:07:12:12
Det som slår mig är att allt verkar vara planerat in i minsta detalj.

Ok för att det tog dig 2 år att slå ihop helheten, men det som är mest intressant är hur länge ni planerade bygget och hur ni gick tillväga för att komma fram till hur ni ville ha det?
Lekte ni med papper och penna, sketchup eller vad?

Men som sagt, hatten av för detta projekt!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Johan.L skrivet november 08, 2011, 21:28:03:03
Super snyggt Mats  O0
Hoppas du har fått njuta av din fina pool och poolområde i sommar efter allt jobb du lagt ner.
Jag gillar dina barstolar, var får du all inspiration ifrån.
Du får tio stjärnor av fem möjliga från mig O0 O0 O0 O0 O0 O0 O0 O0 O0 O0

/Johan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: chip skrivet november 09, 2011, 06:59:03:03
Mkt snyggt bygge, undrar som föregående var hämtar du/ni all inspiration ??
Vi har byggt en stor Lounge/Relax i höst kring en vedeldad badtunna.
Så nu letar vi inspiration till ett utekök, vinterns projekt att klura på.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet november 10, 2011, 17:06:57:57
Ja, jag kan bara sälla mig till ovanstående i ovationerna till detta bygge! :)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Nordman skrivet december 01, 2011, 22:29:52:52
 :o .....................................................

WOW...  :D
Vilket bygge. Lätt värt att det tog några år med detta resultat!!

Avis alla dagar.
Känns som jag ska avboka mitt taffliga poolprojekt...  :'(    O0
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet januari 13, 2012, 07:57:25:25
Ursäkta, ursäkta, ursäkta att jag inte svarat på era frågor:(
Har haft massor av tid men inte riktigt tagit mig tiden ändå. Kommer att skriva lite som jag lovade så snart jag bara får känslan tillbaks ;)
Har inte gjort så mkt mer än lagt bandtäckning på kökstaket o monterat lampor på in/utsida mur 18st och byggt en carport men det är en annan historia. Nu har vi 33 lampor i poolområdet inkl de tre i poolen. Vår granne kom in o frågade om vi skulle ha alla tända på natten för han tyckte det störde hans nattsömn lite, de var innan jag hade monterat styrningen :o  Men bra blev det om jag får säga så själv! Vi valde att bryta av det vita o svarta med rågalvade armaturer vilket jag är glad över.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 23, 2012, 11:23:00:00
Nästa vecka kommer jag att kakla poolen för andra gången >:(
Ja, jag vet att det kommer att sitta folk bakom datorerna och säga -vad var det jag sa!
Det som hänt var att allt så mycket bra ut när vi öppnade upp för vad vi trodde skulle bli den första hela säsongen med egen pool utanför huset. Vattnet var kristallklart och det var egentligen bara att sätta på VP'n och värma vilket vi gjorde till 29 grader och allt var frid. Tills min dotter efter ett par veckors badande hittade en bit mosaik som lossnat i botten av poolen. Alltså INTE i vatten linjen orsakad av is(för det var inte tillstymmelse av is trots minus 20 under frigoliten) utan på botten. När jag dykte i och kollade så upptäckte jag att keramiken hade tryckt sig mot mitten av poolen och tvingat glasmosaiken att lyfta sig. När den värsta sorgen hade lagt sig bestämde jag mig för att tömma poolen och montera ny mosaik i botten den här gången med en rörelsefog( som enligt vissa proffs behövs och enligt andra inte). Ett nog så stort ingrepp kan tyckas men jag kände att jag gärna ville ha poolen i ett perfekt skick inför säsong 1. Ny mosaik beställdes från stockholm och ny fästmassa o fog. Poolen tömdes under flera dagar så att vattentryck bakom plattorna inte skulle besvära. Lång historia kort! När poolen sen var tömd visade det sig att mycket av keramiken satt lös både på väggar och golv. Jag unde på vissa ställen dra bort hela sjok av plattor som höll ihop sig bara av epoxy fogen. Det märkliga är att ALLA plattor har det närmsta 100% täckning av fix. För det var det första jag tänkte, har jag gjort ett sådant slarvigt jobb att jag inte fått täckning bakom plattorna! Och det är detta som förbryllar de som jag varit i kontakt med och som varit och tittat på poolen. De kan inte förstå vad som ha hänt.
Min förklaring är att det beror på en olycklig kombo av tre delar men framför allt en. Nämligen primern! Jag har varit i kontakt med proffesionella poolbyggare både i Sverige och i utlandet och deras konsensus är att inte använda sig av primer på betongkonstruktioner utomhus. Detta är helt i linje med mitt sunda förnuft och den kunskap jag har själv har med hur en primer fungerar och vilket jobb den är till för att göra. Dock så när man bygger något sådant som jag gjort så känns det som att man verkligen vill använda sig utav ALLA möjiga och omöjliga produkter som finns att tillgå.
Jag tror att den styva betongen och det snabbhärdande special fix som jag användt hade svårt att penetrera genom ytan primern gav. Möjligen också att den styva betongen kunde mått bra av att härda ytterligare lite tid innan beklädning. Väder och vind kan inte ha påverkat resultatet då all kakling utfördes med tak på poolen. Röreselfogar då? Jag likadant där, ingen exakt vetenskap utan beror lite på vem man pratar med. Jag kommer docka att lägga rörelsefogar i alla golv och vägg vinklar samt utmed mosaikranden i botten. Betongytan var enligt de som tittat helt OK och inte oskak till problemen.

Som jag skrev i början så kommer jag om temperaturen medger börja att kakla poolen nästa vecka. Vad har jag gjort för att detta inte skall hända igen då? Jo, jag har har slipat all betong(igen!!) och mycket noggrant tvättat alla ytor med vatten, inget annat. Ingen Primer kommer att användas och jag har uppdaterat fixet till en två komponents epoxy vilken används i huvudsak i miljöer där man förvarar starka kemikalier typ saltsyra och liknande. Denna föstmassa är det starkaste man kan använda och kommer också ge betongkonstruktionen ett skyddande lager då epoxy är helt vattentätt. Likaså kommer jag att förlägga rörelsefogar!
Visst det har varit ett litet helvete det skall jag inte förneka och när vi upptäckte det var det inte långt borta att huset gick till försäljning men när allt kommer omkring är det bara en pool.
Ny mosaik(underbart vacker :)) och en renodlad poolplatta från Tyskland vilken sitter monterad i många kommersiella pooler både inom och utomhus runt om i Sverige är inköpt och allt ligger nere i poolen och väntar på nästa vecka. Jag hoppas att en hel del blir gjort under veckan men det får ta den tid det tar. Jag vet vilket helvete det är att foga med epoxyn och det är det som jag är mest orolig för.
Jag måste sluta nu! Jag har bilder från när jag drog ner kaklet om någon vill se annars vill jag helst glömma och se framåt :)

Wish me luck  :)
 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet april 23, 2012, 16:04:24:24
Otur Henry Porter! :'( Jag lider med dig och önskar dig lycka till med ditt andra försök. O0
/Dacke.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet april 23, 2012, 17:39:37:37
Eländes elände Henry,
lider med dig och mina egna ilandsproblem med att av misstag fyllt vatten i dräneringen i 12 timmar känns marginella i sammanhanget.

Lycka till !!

/Houseda
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Johan.L skrivet april 23, 2012, 18:11:20:20
Jag lider med dig.
/Johan
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Fia skrivet april 23, 2012, 19:17:15:15
Fy, vilken otur!!  >ohno>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 23, 2012, 20:12:16:16
Tack för all sympati det känns alltid bra :)
Nu är jag vid gott mod igen men som sagt när det väl hände så trodde man knappt det var sant. Luften åkte ur och det tog ett tag innan jag gjorde något med pool och område efter det.
 
Denna gången kommer jag inte lägga ner lika mycket arbete med fogarna. När poolen väl är fylld så kan man inte se om det är helt hundra eller inte och det tar så mycket tid att få epoxyfogen helt perfekt så det är inte mödan värt helt enkelt. Likaså kaklingen om inte alla platttor sitter som i givakt så inte det heller hela världen huvudsaken är full täckning. Ett plus med att använda samma material till fog som man sätter med är att vi slipper kratsa fogarna. Alltid något ;)

I övrigt är det mesta klart nu inklusive utsidan där jag skall rulla ut gräs om någon vecka eller så. Så när man väl fyller upp den denna gång så kan jag med ganska gott samvete bara njuta, förutom lite småpul som alltid, ja ni vet hur det är :)
Jag kommer lägga ut bilder på hur arbetet fortskrider. Tills dess simma lugnt ni lyckostar med fyllda pooler. För det börjar väl nalkas säsong snart nu va??
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Janne skrivet april 23, 2012, 21:34:12:12
Fy för vilken otur.
Ge inte upp.

Janne
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet april 24, 2012, 10:48:46:46
nu har jag läst hela din pool från sida 1 till sida två, tog cirka en timme men det var intressant, synd att slutet blev lite olyckligt men det blir nog fint med det du ska sätta dit nu!

Bra jobbat!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 05, 2012, 09:03:14:14
Så där ja, nu är man över tröskeln :)
10kg epoxy till 2,75m2 om inte detta sitter så vet inte jag vad man skall göra. Allt känns riktigt solitt och känslan är bra så här långt O0
Vi sätter inga tidsplaner utan jobbar på när motivationen är på.

Utsidan av poolområdet är nästan helt klar. Jag gillar ordning så nu när man kommer hem och ställer bilen är det lite som innan poolprojektet började. Nu är det bara ny grind, grindstolpar och nytt staket som saknas sen så är det helt klart även där. De två förstnämnda skall jag gjuta i svart betong, bar så ni vet hahahaha ;)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet maj 05, 2012, 09:31:47:47
Känslan är totalt solid när man läser om och beskådar dina aktiviteter.
Det var det iofs förra varvet också, men nu blir det bättre än bra är min övertygelse.

Kämpa på så att det kan bli njutning och Muurikka käk till sommaren :)

/Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet maj 05, 2012, 17:28:01:01
Bra att du talade om att du skulle gjuta grind och grindstolpar, så slipper jag fråga om det.  ;D
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 06, 2012, 11:17:19:19
Housedad min vän! Det ironiska i Muurikkan o uteköket generellt är att jag numer sällan äter annat än plantbaserad mat som dessutom oftas intas rå. Så mycket nytta av grill o Muurikka har jag inte :-\ 
Var o köpte solsängar häromdagen och när jag fick se den stora modellen av Webers bulletsmoker som dom hade där får jag erkänna att jag blev sugen på att börja implementera lite mer likddelar o död vävnad till min kost igen ;). Men med tanke på att jag inte ätit kött på väldigt länge så kändes det som jag kunde hitta 1000 andra saker att lägga de 3500:- på.

Just nu sitter jag och fundera på om jag skall ner och sätta en bytta Kerapoxy till. Jag har förberett igår för nu börjar skärandet vid trappan och i hörn. Vi hade familjemöte om hur vi skall gå tillväga för att beklä trappan, finns en del olika förslag. Det blir ofta så när man frågar, har en tendens att bli önskeprogram av det hela men det gillar jag. Det är för barnen som jag bygger den här poolen försöker jag intala mig själv och min omvgivning 8).
Vi har fått tag i 9m2 exlusiv glasmosaik(face down) på en auktion och vi har lite olika syn på hur och var vi skall montera den och som sagt kom vi nog aldrig fram till ett slutgiltigt beslut men det lutar åt att vi sätter glas på hela avsatsen och på trappnosarna. Jag kommer inte ihåg i skrivande stund om jag postat någon bild på mosaiken så jag lägger med en bild på den. Att den sitter på papper är bra för det är den typen som skall sitta i pooler.

+12grader skall det va som lägsta temperatur för att montera Kerapoxy enligt svenska Mapei. På den Amerikanska kan man läsa att 10grader är OK och vi har knappt 11 under plåtarna för tillfället ::) Tror egentligen inte att det spelar så stor roll men vi är väldigt försiktiga med att ge ödet några möjligheter att spela oss några spratt i framtiden. Så vi får se om det blir något gjort idag.
Kan konstatera att kakla om en pool inte är så dumt när allt kommer omkring. Det gäller bara att bibehålla ett gott humör så går det faktiskt riktigt bra. Eva är fantastisk också måste jag få tillägga och väldigt tålmodig och riktigt, riktigt duktig. Utan henne hade jag aldrig klarat att få upp plattorna med denna typ av fix, det är omöjligt att göra för en person. Så kudos åt henne som man säger over there <antman>

Dacke din lilla glädjespridare :) Det var faktiskt dig jag tänkte på när jag kom på att jag skulle gjuta grinden. Har fortfarande järnoxid kvar och jag kan inte nog påtala hur fantastiskt fin betongen blir med denna i. Vi är supernöjda! Känns som natursten på något vis iom förg skiftningarna, inget man kan måla sig till. Så en grind med denna blandning får det bli när tiden finns i sommar. Bara jag nu har skrivit ned blandingen så kulören blir densamma.
Nej nu lyser solen så ut i den....
Tack för visat intresse mina vänner :)
//Mats       
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Nisse skrivet maj 07, 2012, 00:28:52:52
Lider med dig.
Men måste bara säga att du har en otroligt fin pool och baksida grymt imponerande!!!!
Lycka till med kaklingen och hoppas det blir bra nu
mvh Nisse
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet maj 07, 2012, 09:24:16:16
Hej! Nu fick jag lite dåligt samvete var på annnan tråd o skrev om suporta
m stöd för uppdateringar. En läser o kollar in då kan man ju uppmuntra lite också
samtidigt. Vilken grej du åkt på, jag som hänvisar till din sida på poolforum som det
snyggaste o mest välgjorda poolbygget i Sverige. <sol> Men samtidigt visar det på att det
är inte helt enkelt det där m kakel. Men eftersom man vet hur noggrann du är så
kommer nog detta bli dubbelt så bra. Imponerande att du stått pall O0 O0, de flesta
hade nog klappat ihop vid den upptäkten du gjorde. Men kämpa på så får du
nog snart bada igen.
Med varm hälsning från Skaraborg
Roland 8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Nordman skrivet maj 07, 2012, 11:11:34:34
Håller med Roland!!

Imponerande bygge och j--ligt surt med kaklet.
Men det verkar ju bli bättre än innan ;) Håll ut och håll oss uppdaterade.

Mvh Jörgen.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Housedad skrivet maj 07, 2012, 18:17:25:25
Housedad min vän! Det ironiska i Muurikkan o uteköket generellt är att jag numer sällan äter annat än plantbaserad mat som dessutom oftas intas rå. Så mycket nytta av grill o Muurikka har jag inte :-\ 
Var o köpte solsängar häromdagen och när jag fick se den stora modellen av Webers bulletsmoker som dom hade där får jag erkänna att jag blev sugen på att börja implementera lite mer likddelar o död vävnad till min kost igen ;). Men med tanke på att jag inte ätit kött på väldigt länge så kändes det som jag kunde hitta 1000 andra saker att lägga de 3500:- på.

Jag lever fortfarande på vikingatiden och avverkar boskap ungeför som Obelix...

Har gått i liknande tankar att anskaffa ett krematorium för utvald tamboskap, det verkar ju onekligen både gott och smidigt med ribs som man bara planterar i röken, mer eller mindre utan tillsyn.

Fastnade för denna http://www.grillbutiken.se/product/3496/barbecook-smoker (http://www.grillbutiken.se/product/3496/barbecook-smoker) lite mer human prisklass.

Men jag respekterar din inställning till kött, hoppas ändå att det blir njutning i poolen och god mat vid poolside.

/Housedad
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Kinkla skrivet maj 09, 2012, 23:50:59:59
Mycket imponerande bygge, kan jag ringa dig nästa gång jag behöver gjuta något...

Jag såg din dusch och skull gärna vilja veta hur du gjort. Jag utgår från plattan är platsgjuten eller? Har du kopplat brunnen till dräneringen eller till eget avlopp, har du ett vattenlås under, sätts det igen eller funkar det ok. Jag ska bygga in en dusch i min altan och har dragit ett avloppsrör men jag har inte löst hur jag ska få ner vattnet i avloppet i stället för i dräneringen runt poolen.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 11, 2012, 23:00:51:51
Kinkla tack för de orden :) Grunden till Duschen är gjuten med en vanlig golvbrunn. Avloppet är förlagt till maskinrummet där jag har en brunn med dräneringspump som pumpar vattnet till vårt avloppssystem. Även avloppet från köket går samma väg.

Roland! Jag vet inte om det ska behöva vara ett så stort problem med kaklade pooler i Sverige. Om man titta nere på kontinenten så är väl en kvalificerad gissning att en majoritet av poolerna  är kaklade och skillnanden är att vi har vinter. Så man ska helt enkelt vidta åtgärder för att inte låta det frysa. Om man lyckas med det så borde denna typ av beklädnad inte orsaka några problem förutsatt att stommen är stabil så det inte lossnar pga av rörelse i konstruktionen.  Som jag har skrivit innan så fungerade min xps cellplast utmärkt även vid så låga temperaturer som -20 i flera dagar i sträck. Så frysning bekymrar mig inte speciellt mycket faktiskt.

Just nu så jobbar jag bara med poolen på helgerna så det har inte hänt något sen mitt sista inlägg. Hoppas få upp lite mosaik i helgen, spännanden <antman>. Kan konstatera att Kerapoxyn biter nåt so in i........ Missade en kladd och den drog med sig betongen när jag slog bort den. Känns verkligen seriöst och som jag har sagt flera gånger innan så blir den redan täta stommen nu ännu tätare ;) med ett täckande lager epoxy som skyddar.   
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 18, 2012, 13:41:47:47
Får uppdatera tråden lite!
Iom det för årstiden mkt kalla väder har det stått still ett par veckor. Epoxi behöver minst 10 grader för optimal härdning och jag vågar inte chansa med tanke på vad som KAN hända och som INTE borde kunna hända. Men nu till helgen verkar det ju bli lite försommar :).
Jag har kapat och dragit linjer i trappen och till golvvinkeln så det borde förhoppningsvis gå ganska snabbt en bit nu. När alla väggar och trappen är klar så kommer vi foga dessa så vi inte behöver vara så noga med att skydda golvet. I en bassäng är det bara rent utseende mässigt huruvida vägg överlappar golv eller vice versa och det syns aldrig när bassängen är fylld i vilket fall. Så vi kommer att avsluta med att sätta golvet.
Är ganska sugen på att få bort plåtarna så man få se hur det blev med trädäcket och allting klart... Det är som vanligt, bara att jobba på ;) 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Linkan222 skrivet maj 21, 2012, 22:27:20:20
Vilken oerhört trist start på badsäsongen. Tänker inte komma med tips och råd angående kakling just nu.

Måste säga att det är oerhört starkt att börja om på nytt med ett sådant jättejobb  O0

Lite tyst måste jag säga att jag tog premiärbadet idag, lite kallt men det kändes riktigt fint.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 22, 2012, 13:07:51:51
Jag glädjs med dig Linkan :) Hoppas att det blir en lång och varm sommar!!! <sol>   
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 24, 2012, 10:28:58:58
Hej Mats,

Kompis, detta var inte så kul. Ser att du kommit över det värsta och du har ju fått en hel del uppmuntrande ord från dessa fantastiska poolare. Jag har inte varit speciellt aktiv på forumet det senaste året eftersom jag har byggt ut huset. Nu är detta snart klart, så poolen är igång med 29c i drickat. Behöver lite idéer på tillbehör i poolområdet och fastnade naturligtvis i din tråd.
Jag håller tummarna för dig och familjen, ser fram emot slutresultatet.

/Fredde
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 27, 2012, 22:37:55:55
Hejsan Fredde!
Ja det må jag säga! Det är fina ord från en som försänkt och pluggat hela sitt trädäck ;) Min tanke var(efter att ha läst i din tråd) att göra detsamma men jag upptäckte ganska snart min begränsning :)
Vi har kommit en bit nu trots att vi bara jobbar lite på helgerna och jag kan(utan att skämmas) erkänna att det är fler ghetto fogar den här gången om man säger. Fokus ligger helt o hållet på vidhäftning och att jobba snabbt. Men det har gått över förväntan och det värsta pillet är nu gjort. Men en lite snabb översikt så beräknar vi ha poolen fylld till V27 förutsatt att vi bibehåller vårt furiösa tempo :) Vi orkar inte kröka rygg bara för att få det klart ett par veckor tidigare, vi vill njuta lite på helgerna också så det här upplägget passar ganska bra men visst längtar man...

Skickar med en bild på min och äldsta dotterns kvällsmat! Hon är nästan hel frukterian o jag jobbar på att komma dit :) Ser väl gott ut va? För det var det....
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 27, 2012, 22:43:06:06
O så här blev det utifrån!
En på de nya solstolarna ocskå som vi fyndade för ett par veckor sedan, bara för att jag vet hur mycket vi älskar bilder på den här sajten :)
Sov gott allihop!
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: gadden skrivet maj 28, 2012, 17:54:10:10
Klart finaste poolområdet på detta forum. Välbyggt, stilfullt och med en suverän tanke och blick för detaljerna! Många tummar upp!!! O0

Mvh
En av dom som älskar bilder ;D
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 02, 2012, 00:01:25:25
Tjenare Gadden :) Vilken fantastisk kommentar och komplimang du gav oss <love> Glöm inte att det alltid ser lite bättre ut på bild ::) Men vi är jättenöjda, det är vi! Förutom då kanske att budgeten vart spräckt redan innan andra kaklingen. I dag var jag dessutom och hämtade 150kg epoxy till :o Det är så jädrans dyrt det där trots att jag har fått köpa det till inköpspris den här gången, säljaren tyckte så synd om oss :) Om de här 150 nu räcker så kommer vi ha använt 320kg!

Vi har haft sett över hela byggtiden som startade någonstans vid kritaperiodens början känns det som mkt bra väder. Men man blir lite förvånad att man kanske får ställa in aktiviteterna den 2 juni pga att tempen inte kommer upp till 12grader ens. Trädgården ligger iof en bit efter i tidtabellen så det blir nog lite kärlek till den istället då men man är ju mer sugen på att kakla ???
Eller så sticker man till gymmet och tar hand om sig själv lite, fan så mycket roligare o trevligare än att åka till tippen O0
   
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: dacke skrivet juni 18, 2012, 17:41:03:03
Hej Henry Porter!
Jag har inte kollat forumet på ett tag och när jag nu är inne på din tråd så får jag till min förfäran se att du har solstolar av metall och textil!
Jag trodde de skulle vara i betong. Men OK, om du någon gång får tid att prova dem så kanske du ligger som gjuten i dem? Håller annars med övriga om att du har en fantastisk uteplats/pooldäck.
 ;) Dacke.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Öståkra skrivet maj 30, 2013, 15:09:46:46
Vi börjar kakla vår pool idag - eller vi och vi.... vår Totalentreprenör gör det. Vi har sneglat mycket på din pool när vi bestämde oss för kakelsättning och när jag för två veckor sedan gick in här för att kontrollera igen så ser jag till min förfäran att du haft "haveri" avseende kaklingen och fått börja om. Fy... Vi lider med dig och jag måste erkänna att jag blir orolig att man skall hamna i det bakslaget själv men litar på att min entreprenör kan det han gör.

Nu är jag dock nyfiken på att se hur det går för dig med nya kaklingen - har sett lite bilder som du la in för ett tag sedan. Hur går det? Har du kommit längre? Du gör så fint runt hela poolen och det är med spänning man nu väntar på bilder med nya kaklet/mosaiken på plats!

mvh
Eva
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Erik N skrivet maj 30, 2013, 21:30:52:52
Jag vet inte vad som hände, men han har inte varit inloggad på ett år.
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: JoelKil skrivet maj 30, 2013, 22:24:43:43
Jag vet inte vad som hände, men han har inte varit inloggad på ett år.

Kaklet sprack och han har jagat liknande bitar sen dess?_
nej det hoppas vi inte...
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 02, 2013, 10:05:24:24
Vi börjar kakla vår pool idag - eller vi och vi.... vår Totalentreprenör gör det. Vi har sneglat mycket på din pool när vi bestämde oss för kakelsättning och när jag för två veckor sedan gick in här för att kontrollera igen så ser jag till min förfäran att du haft "haveri" avseende kaklingen och fått börja om. Fy... Vi lider med dig och jag måste erkänna att jag blir orolig att man skall hamna i det bakslaget själv men litar på att min entreprenör kan det han gör.

Nu är jag dock nyfiken på att se hur det går för dig med nya kaklingen - har sett lite bilder som du la in för ett tag sedan. Hur går det? Har du kommit längre? Du gör så fint runt hela poolen och det är med spänning man nu väntar på bilder med nya kaklet/mosaiken på plats!

mvh
Eva

Hej Eva!
Vad trevligt med en kaklad pool till :) Har du  lagt upp några bilder på skönheten?
Hos oss verkar allt sitta som det ska. Är ganska säker på att det var en kombination av flera saker som gjorde att det lossnade förra gången. Se bara till att det inte fryser för dig vintertid, det gör du med fördel genom att lägga ett lager med cellplast som får flyta på vattnet, Jag investerade i en hårdare typ av markskiva som även är falsad så att det blir helt tätt. Fördelen med den är att den inte smular och håller år från år.
Jag kan ta några bilder på vår pool Eva om du tar några på din hihihi :-*

Ha det fint nu i värmen... 
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet augusti 02, 2013, 12:36:48:48
Hej Mats!!

Kul och höra, att det ornade sig för Er med kaklingen. Har faktiskt funderat en hel del på hur det gick. "Shit happen" Men som ordstävet säger "Det är bättre att ha lyssnat på den sträng som brustit, än att aldrig ha spänt en båge". O0

Varma Hälsningar Jarlen
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: MTQ skrivet augusti 02, 2013, 15:37:16:16
Henry Porter, ja det är det namnet jag förknippar dig med. Väldigt roligt att du hittat hit igen. Jag är nog inte ensam om att undra hur det gått för dig. Skönt att höra att du verkar njuta snarare än gjuta :). Om du bara visste vilken inspirationskälla du varit. I mitt fall har din tråd varit ett stående inslag under hela semestern och du har sannerligen bevisat att ingenting är omöjligt.

Tack för en enastående läsglädje utöver det vanliga!

MVH
//MTQ
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 09, 2013, 16:11:50:50
Hej MTQ
Det var riktigt roligt att höra :) <love> både jag och Eva blev väldigt glada av att läsa ditt fina inlägg.

Och Jarlen det var kul att se att du fortfarande är här, hoppas allt är väl med dig.
Äntigen har vi fått en sommar då man ändå någonstans är nöjd över investeringen och allt slit med poolen. Ska iväg och träna och sen slänga mig i vattnet(dusch först såklart ;)) Just där tycker jag att det är som skönast med pool, att kommma hem från jobb eller träning o bara svalka av sig lite. Nackdelen på de riktigt varma sommardagarna har jag märkt! Är attman inte gärna tar sig ut till stranden, man har det helt enkelt lite för bra där hemma. Så det kan bli lite ensamt där i vattnet, annars är det bara positivt med egen pool så här långt.   
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Öståkra skrivet augusti 13, 2013, 08:52:26:26
Hej Eva!
Vad trevligt med en kaklad pool till :) Har du  lagt upp några bilder på skönheten?
Hos oss verkar allt sitta som det ska. Är ganska säker på att det var en kombination av flera saker som gjorde att det lossnade förra gången. Se bara till att det inte fryser för dig vintertid, det gör du med fördel genom att lägga ett lager med cellplast som får flyta på vattnet, Jag investerade i en hårdare typ av markskiva som även är falsad så att det blir helt tätt. Fördelen med den är att den inte smular och håller år från år.
Jag kan ta några bilder på vår pool Eva om du tar några på din hihihi :-*

Ha det fint nu i värmen...

Åhhhh!!! där är du! Trodde att det gått riktigt åt skogen för dig/er eftersom du "försvann" här. Så skönt att höra att allt är ok med poolen nu hos dig!

Jag/vi har inte någon byggtråd för projektet ännu men skall väl lägga upp en när jag får tid. Skall jag maila dig någon bild? Vill inte lägga in bilder här utan lov eftersom det här är "din tråd".Har badat större delen av sommaren i 28 gradigt vatten utan att värmepumpen är inkopplad än. Tack vare pooltaket antar jag... men så har det ju också varit en fin sommar. Kaklingen ser bra ut och jag är lite nitisk eftersom jag själv är i byggbranschen och mitt bolag bygger en del av Sveriges badhus... så rätt materialval har varit viktigt för mig. Hoppas att vi därmed gjort det rätt och riktigt. Kommer försöka värma poolen så gott som hela året för jag behöver simträna vilket jag inte kan göra på badhus (är känslig för luften där).
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Öståkra skrivet augusti 23, 2013, 15:40:06:06
Åhhhh!!! där är du! Trodde att det gått riktigt åt skogen för dig/er eftersom du "försvann" här. Så skönt att höra att allt är ok med poolen nu hos dig!

Jag/vi har inte någon byggtråd för projektet ännu men skall väl lägga upp en när jag får tid. Skall jag maila dig någon bild? Vill inte lägga in bilder här utan lov eftersom det här är "din tråd".Har badat större delen av sommaren i 28 gradigt vatten utan att värmepumpen är inkopplad än. Tack vare pooltaket antar jag... men så har det ju också varit en fin sommar. Kaklingen ser bra ut och jag är lite nitisk eftersom jag själv är i byggbranschen och mitt bolag bygger en del av Sveriges badhus... så rätt materialval har varit viktigt för mig. Hoppas att vi därmed gjort det rätt och riktigt. Kommer försöka värma poolen så gott som hela året för jag behöver simträna vilket jag inte kan göra på badhus (är känslig för luften där).

Har börjar skriva på poolprojektet nu... Tar väl lite tid att få färdigt den tråden för det blir en roman.
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=9261.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=9261.0)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 02, 2014, 10:25:46:46
Hejsan!
Håller precis på att fylla upp poolen och ville bara meddela att mosaik o klinker verkar sitta bra. Som vanligt har vi haft frigolit flytande på ytan för att förhindra frysning.
Det fungerar(vad det verkar, ta i trä:-)) alldeles utmärkt att ha keramiskt ytskikt i pool även på våra breddgrader.

//Mats

Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet maj 03, 2014, 06:23:20:20
 O0  Nu måste du lägga in lite nya bilder på poolen, samt från ert helt grymma utekök. Eloge till er båda från mig.

Lotteröd
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jarlen skrivet maj 05, 2014, 11:50:04:04
Hej Mats! Det glädjer mig att höra, att efter allt trassel med kaklet, så har allt till sist ordnat sig för er. Jag önskar er en riktigt bra sommar med många härliga bad.

Hälsningar jarlen  <sol>
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: RoJo skrivet maj 29, 2014, 11:23:31:31
Hej håller med Lotteröd lite nya bilder från ett av de finaste poolbyggen
i detta forum och antagligen Sverige <sol>.
Bara för att åtminstone vi kan få sitta lite o glo och undra varför
man inte gjorde så istället ;D.
Varma poolhälsningar från Götene Skaraborg
Roland 8)
Titel: SV: Betongpool 2008-2009
Skrivet av: Jonas_R skrivet augusti 18, 2014, 11:26:37:37
Fantastiskt vilket arbete och genomtänkta lösningar. O0