Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Byggtrådar => Ämnet startat av: cy_berg skrivet april 30, 2009, 15:51:41:41

Titel: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: cy_berg skrivet april 30, 2009, 15:51:41:41
Ja, då börjar det dra ihop sig! Min fru och jag har spenderat ett antal år med att totalrenovera vår gamla Skånelänga (korsvirke med tegel i facken) och började redan för några år sedan lite löst diskutera pool. Nu är husrenoveringen klar, och vår trädgård behöver egentligen fixas till eftersom vi grävt en hel del i den och inte lagt ner någon tid för skötsel p.g.a. av att tiden gått till renoveringen. Vi fick in en offert på ca. 100k för att gräva av lite, bredda infarten för att lättare komma in med hästtransport, lägga lite plattor etc. 100k för att göra något som knappt märks  ::) Nä, vi lägger pengarna på en pool istället! Vi började göra lite research kring hur mycket 100k räcker till, olika typer av pooler etc. etc. och som vanligt inser man snabbt att det är en djungel. Jag har med stor nyfiken och behållning läst en jädrans massa trådar här inne och jag insåg att vi faktiskt MÅSTE göra slag i sak för det verkar så trevligt med pool hemma  :) Det ska bli väldigt skönt att slippa åka iväg bara för att så lite sommarsvalka och jag inbillar mig att poolen även bidrar till att öka husvärdet (i alla fall inte sänka det). Och nu när det börjar dra ihop sig inser jag att jag lika gärna kan starta en byggtråd här för att så att säga ge tillbaka lite till forumet som tack för alla bra trådar och inlägg. Jag ska försöka återkomma med bilder allteftersom.

Projektet
Själva projektet innebär en pool, plus trädäck som förhoppningsvis blir i olika nivåer. Därtill tillkommer lite grävning som inte direkt tillhör poolprojektet men som ska göras samtidigt.

Pooltyp
Jag har en ungefärlig budget för poolen på 100k. Det innefattar själva poolpaketet, grävning, underarbete, lite inkoppling osv. Trädäcket går på en egen budget. Men med tanke på den låga budgeten insåg jag snabbt att jag behöver lägga mig i liner-pools-segmentet. Jag hade egentligen hellre köpte en pp- eller glasfiberpool eftersom jag tycker den "känns" mer rätt, men de priser jag kollat på dessa gör att jag blir lite avskräckt om jag ska hålla mig inom budgeten (ja, det går helt enkelt inte alls, den billigaste 3*8 poolen i glasfiber jag har hittat var från Polen där den kostade 85k).

Vi bor ute på landet och hela vår tomt på ca. 3500m2 är gräsmatta, så ytor har vi gott om  :D tanken är att poolen ska ligga bakom vårt hus (söderläge) och den totala gräsytan vi kan utnyttja är väl ca. 20*20 meter. Vi började mäta ut hur mycket 8*4m är eftersom det verkar vara standardi storlek. Vi insåg ganska snabbt att det kändes lite väl litet, och eftersom vi har ganska mycket plats lutar det åt något i stil med 5*10.

Jag ringde och pratade med Rubinpool idag eftersom de ligger i Skåne, där vi bor, och verkar välrenomerade. De har bra priser och en leveranstid på 3-4 veckor vilket är helt lagom. Deras ovala pooler i lagom storlek ligger på dryga 40k vilket känns billigt. De är dessutom 1,5 djupa vilken är en förutsättning för oss. Min fru vill tvunget ha en trappa i poolen och det var dyrare än jag trodde. Rubinpool tar 20-25k för en trappa och det tycker jag är rätt mycket. Det gör att poolpaketet hamnar på nästan 70k  ::) Nåväl, skulle man köpa en så stor pool i PP eller glasfiber springer det väl över 100k.

Min tanke är att försöka ta mig till Rubinpool och prata lite närmare med dem kring projektet, och försöka göra det till hlegen (om de har öppet) eller i mitten på nästa vecka.

Processen
Jag ringde idag för att dubbelkolla om man behöver bygglov, men kommunen meddelade att eftersmo vi bor på landet behövs varken bygglov eller bygganmälan. Vidare ringde jag "vår" lokala schakt-firma och de ska komma och diskutera gräv/schaktning till helgen om de hinner. Jag tänker inte ta in fler offerter eftersom jag av erfarenhet vet att de gör ett bra och billigt arbete, men någon form av uppskattning hade varit bra. Det kan bli lite trickigt att komma in med stora maskiner på baksidan av vår tomt, men det ska nog lösa sig. Min förhoppning är att de ska kunna komma och gräva hålet till poolen inom 2-3 veckor så att jag kan påbörja grundarbetet. Jag kommer med största sannolikhet att ta lite hjälp med det av lite folk som vi haft till vår husrenovering. Rubinpools pooler kräver ingen gjuten platta men det ska ju ändå dit makadam eller motsvarande, dränering, frigolit etc.

Ja, so far so good  :) Jag vet att jag är tidsoptimist så vi får väl se hur långt projektet tar i kalendertid. Jag ska försöka uppdatera med lite foton när det börjar hända saker.

/Kristian
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: Fia skrivet april 30, 2009, 19:04:18:18
Hej o Välkommen.  :)

Mycket bra prioritering! Pool är underbart att ha. <sol>

Rubinpool har mycket välfyllda packet så där tror jag du gör ett bra köp, o en härligt stor pool dessutom.
Några funderingar på uppvärmning?
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 30, 2009, 21:12:51:51
Hej Kristian! Vilken trevlig introduktion
Jag är svag för gamla hus i allmänhet och skåne/hallandslängor i synnerhet. Så posta gärna nån bild på huset.

Kristian! En skånelänga med en 10X5 utanför kan väl inte vara helt fel, jag tror du är på rätt spår O0

mvh Mats

 

 

 
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet maj 01, 2009, 00:13:17:17
Hej o Välkommen.  :)

Mycket bra prioritering! Pool är underbart att ha. <sol>

Rubinpool har mycket välfyllda packet så där tror jag du gör ett bra köp, o en härligt stor pool dessutom.
Några funderingar på uppvärmning?

Tack  :)
Jo, funderingar på uppvärmning har jag haft, men just nu kommer vi att arbeta efter förutsättningen att inte ha någon värme alls under denna sommar. För vår del kommer syftet med poolen vara att svalka sig i under de varmare dagarna vilket bör innebära att poolen redan har en hyfsad temperatur. Vi får se hur det funkar, vi kanske omvärderar det  ::) Vi installerade en pelletspanna när vi renoverade huset och jag ska kolla om det går att värma poolen med denna. Min tanke är att ha pump etc. i pannrummet som ligger 5 meter från det ställe där poolen ska ligga, och det är väl inga problem att ha den en bit ifrån poolen? Jag vill gärna slippa att ha ett separat "rum" under trädäcket eller i anslutning till detta, endast för pump och sådant.
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet maj 01, 2009, 00:17:14:14
Hej Kristian! Vilken trevlig introduktion
Jag är svag för gamla hus i allmänhet och skåne/hallandslängor i synnerhet. Så posta gärna nån bild på huset.

Kristian! En skånelänga med en 10X5 utanför kan väl inte vara helt fel, jag tror du är på rätt spår O0

mvh Mats

Tack  O0
Jag ska posta lite bilder på huset och den del av trädgården där poolen är tänkt att vara. SKa försöka fixa det under helgen  :)

Jo, storleken på poolen känns viktig, alltså att inte snåla för jag tycker personligen att det ska gå att ta ett par simtag, och att det ska kännas att det inte bara är ett "hål i marken" Jag håller på med lite skisser för att se hur stor pool det går att ha. Det är ju inte bara poolen som ska få plats utan ett trädäck som poolen ska vara nersänkt i. Jag planerar att göra trädäcket i 2 etager så att man kan ha bord/stolar och kanske en grill ett etage upp (2-3 trappsteg upp) och allt det ska ju passa in i landskapet så att säga. 

 
Rättade citatet.
Fia
 
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet maj 01, 2009, 19:14:48:48
Idag har vi varit ute i trädgården och planerat och planerat och planerat...det är svårt att visualisera poolen, trädäck, nivåer etc. Vi la ut en trädgårdsslang för att få lite koll på poolens tänkta storlek, och la ut lite bråte för att markera trädäckets olika delar. EFtersom poolen kommer att bli oval kändes 10*5 meter helt lagom, så det blir nog den storleken. Ett "problem" är att det största pool-skyddet som Rubinpool säljer är ca. 10*5 meter. Vi kommer att ha en trappa och oavsett om vi sätter den på lång- eller kortsidan kommer Rubinpools största poolskydd inte räcka. Jag ska prata med dom nästa vecka för att se om/hur man löser det.

Jag har också läst en massa trådar om dränering och känner att jag börjar få lite koll på det. Jag grävde efter avlopp och annat häromåret så jag vet precis var avlopp och dagvatten går, vilket bara är några meter från det ställe vår pool kommer att ligga. Dagvattnet går bara 80cm under marken så det får bli dräneringspump men det borde väl inte vara några konstigheter.

Här är förresten huset i fråga. 2 bilder från framsidan. Huset är en gammal tjänstebostad till en herrgård som ligger ett par hundra meter från huset, och har från början troligtvis huserat 3 familjer. Byggt ca. 1830.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0106.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0107.jpg)

Här är en bild på baksidan av huset. Man kan ana konturen av en gul trädgårdssland som markerar poolens tänkta placering. Det som ut som kriget på baksidan efterom vi grävt en del där till vatten/avlopp/kulvertslangar. Som man kan se ligger det ett gammalt träd mitt i poolen  ::) och det ska fällas. Det är ett gammalt plommonträd med gudomligt goda plommon, men det är ruttet och ett par stora grenar har redan trillat av helt av sig själva.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0104.jpg)

Här är en bild tagen från terrass-dörren på baksidan av huset. Det är den utsikt vi får från trädäck och pool  :)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0105.jpg)
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet maj 07, 2009, 17:00:33:33
Som jag nämnt i en annan tråd här innen går vi just nu i valet och kvalet mellan att välja en linerpool + trappa eller en PP-pool. Jag har fått bra priser på glasfiberpool från Polen, men måtten blir för små. Deras pool som är 8*3,70 som de har kampanj på är mindre än när man tittar på de faktiska innermåtten plus att allt sluttar inåt ju längre ner man kommer vilket gör bredden på poolen på botten till ca. 3m. Det känns helt enkelt för litet, och går man upp i storlek blir deras pooler för dyra för vad jag har lust att lägga på detta projekt.

Som det ser ut nu kommer vi att välja en PP-pool 4*9m, troligtvis oval med trappa inuti. Jag har fått ett pris på 104k för en sådan pool, och är inte riktigt säker på om det är det bästa jag kan få, men det är av en firma som ligger 4 mil från oss eller och jag tycker det känns tryggt att handla av någon som är nära.

Vår "hovleverantör" av gräv- och schakttjänster var på plats idag och jag bad om offert på följande:

* Gräva ut för poolen 5*10m och 1,5m djupt (poolen är 1,5m djup men den kommer att stå 30-40cm ovanför marken när allt är klart så jag behöver inte gräva ut 1,5m + extra djup för makadam etc. Istället bygger jag upp nivån runt poolen så att hela poolen fortfarande blir "nergrävd"

* Gräva 2 smala rännor; en för allt som ska in/ut ur pannrummet, och en för att nå dagvattenledningen

* Schakta bort en grusgång som är 20*2 meter (schakta bort översta 20cm eftersom vi ska slänga ut jord där och så gräs)

* Frakta bort all uppgrävd jord och deponera som fyllnadsmassor.

Jag fick garanti på kostnaden på max 25k + moms, men mer troligt runt 20k + moms. Denna firma kan dessutom ta dit en maskin och lyfta ner poolen i hålet när hålet är klart, och det skulle kosta runt tusenlappen.

Siffrorna var ungefär som jag räknat med. Jag har tänkt 8-10k för all grävning, och det är ju rätt mycket fyllnadsmassor som ska bort så 10k till för det känns inte orimligt. Fick även pris på stenmjöl (0-4) för återfyllnad runt poolen: 100 kronor + moms per ton om jag tar ett helt lass (15 ton).
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet maj 09, 2009, 00:09:17:17
Hej !

Gillar Skånegårdar. är själv uppfödd i en med bl.a stampat lergolv anno 1765. Tittade på bilderna du lagt in och undrar varför ni inte lägger hela poolen på andra hållet =  kortsidan på poolen mot huset, kommer att ge en känsla av att kunna "simma mot kullen".....vi man hoppa och dyka gör man det från kortsidan, inte från långsidan, ta en funderare.......

LOTTERÖD
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: William skrivet maj 09, 2009, 08:04:14:14

Tittade på bilderna du lagt in och undrar varför ni inte lägger hela poolen på andra hållet =  kortsidan på poolen mot huset,

LOTTERÖD

Hade precis samma tanke när jag tittade på bilderna.
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet maj 15, 2009, 20:55:30:30
Angående riktningen på poolen i förhållande till huset: Jag brukar kalla mig själv för "symetriker", d.v.s. jag ser symetrier i allting överallt, och för mig känns det helt självklart att poolen ska gå i samma riktning som huset  :D MEN, det är för att jag får den känslan när jag sitter och skissar på den totala lösningen, och jag har inte reflekterat över hur det påverkar utsikten när man väl badar osv. så jag ska ta mig en funderare  O0

Nu börjar allt dra ihop sig! Jag har, som jag skrivit tidigare, fått en offert på en PP-pool från Söderro Gård med ett pris som jag tycker är väldigt vettigt. Idag var jag inne på BeQu i Skurup (vi bor ett par kilometer från Skurup) eftersom jag såg på deras gamla hemsida att de säljer pp-pooler. Deras nuvarande hemsida avslöjar inget om detta eftersom de anslutit sig helt och hållet till Folkpools koncept och hemsida. HUrsomhelst, jag bad om en offert som de skulle försöka maila mig idag men har inte fått någon än...hade egentligen tänkt beställa poolen idag för att få ett vettigt leveransdatum men jag tror jag ska ge BeQu tills på måndag för att skicka offerten bara för att ha som jämförelse. De beställer inte sina pooler från Centralplast, vilket Söderro Gård går, så vi får se hur priset ser ut. Jag befarar att BeQu är betydligt dyrare...Men nästa steg blir beställning av poolen och därefter klartecken till Skurups Åkeri & Schakt som ska stå för grävarbetet  <antman>
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet maj 20, 2009, 20:27:08:08
Poolen beställd
Sådärja! Nu har jag beställt en PP-pool med måtten 4*9*1,5m från Söderro Gård  O0 Eftersom jag bor precis utanför Skurup i SKåne var jag och pratade med BeQu i Skurup som är en Folkpool-återförsäljare. Jag var där i fredags och pratade lite allmänt och bad om en offert på en PP-pool, och berättade att jag var tvungen att få offerten snabbt eftersom jag behövde beställa poolen så snart som möjligt. BeQu hörde inte av sig, och trots telefonsamtal och e-mail hade jag idag ännu inte fått en offert så jag antar att de inte var intresserade av att sälja någon pool till mig. Hursomhelst, Andreas på Söderro var väldigt hjälpsam och vi diskuterade lite allmänt kring leverans och annat. Förhoppningsvis blir det leverans innan Juli och det passar nog mitt övriga tidscheman rätt bra. Jag ska ha semester 4 veckor från och med mitten av juli så då hinner jag bygga trädäck  :D

Även grävningen är nu beställd och min hovleverantör kommer att gräva omkring 10'e Juni vilket också blir rätt bra för då har jag några veckor att fixa till grundarbetet, dränering osv. Min granne har varit snäll nog att erbjuda sig att ta hand om alla fyllnadsmassor som han kan fylla ut nån hage med så jag slipper att betala för detta  O0
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet maj 21, 2009, 01:13:21:21

Spännande, har ni fjärilar i magen nu ? snart är det dax  ;) Glöm inte att ta kort på plommonträdet, det står väl i full skrud nu för sista gången. Själv tog jag tillvara på kärnor från vårt stora äppelträd som vi var tvungna att fälla  :'( planterat ca.år 1905, torkade dem och nu i vår är de satta i jord, kul och se om det kommer upp massor med små äppelträd.

Ta massor med bilder från alla vinklar, även innan ni drar igång, man glömmer fort hur det såg ut.

LOTTERÖD   
Titel: SV: Markpoolsprojekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet maj 21, 2009, 09:54:03:03

Spännande, har ni fjärilar i magen nu ? snart är det dax  ;) Glöm inte att ta kort på plommonträdet, det står väl i full skrud nu för sista gången. Själv tog jag tillvara på kärnor från vårt stora äppelträd som vi var tvungna att fälla  :'( planterat ca.år 1905, torkade dem och nu i vår är de satta i jord, kul och se om det kommer upp massor med små äppelträd.

Ta massor med bilder från alla vinklar, även innan ni drar igång, man glömmer fort hur det såg ut.

LOTTERÖD   

Fjärilar i magen? Nja, inte så mycket än men det lär ju komma desto närmare vi närmar oss leverans! Just nu håller jag mest på att planera upp alla aktiviteter som ska göras innan grävningen, efter grävningen, innan leverans, planering för trädäck etc. etc.

Japp, jag kommer att försöka ta ganska mycket bilder under tiden för det är kul att följa hur allt fortskrider! Vi fällde 3 träd förra veckan och vilken utsikt det blev! Trots att det var små träd så blev det väldigt stor skillnad. Vi har sparat 1 träd, men jag hoppas att jag kan övertala min fru att fälla även detta eftersom det säkert kommer att skräpa ner i poolen. Det är alltid trist att fälla gamla träd som stått länge, men plommonträdet visste vi redan innan att det var helt ruttet, och så var även de andra träden vi fällde, så de hade inte stått kvar så länge ändå.
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet maj 27, 2009, 11:12:11:11
Nu har jag fått leveransdatum på poolen: 18/6  :D Jag hade räknat med leveransdatum första veckan i juni så här går det undan! Jag vet att risken är att datumet kommer att justeras längre fram beroende på väder och vind när (transporten kan påverkas av för mycket blåst etc.) men tydligen så är datumet för leverans hyfsat säkert enligt pool-leverantören. Nu måste jag ringa gräv/schakt-firman för att se om dom kan gräva redan nästa vecka så att jag hinner med dränering, makadam etc.
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: Majja skrivet maj 27, 2009, 17:29:01:01
Halloj!
Ska bli kul att följa ditt bygge, håll oss uppdaterade, massor av bilder vill vi se också.
Lycka till!
Majja

PS! Våran PP pool levererades exakt på utlovat datum och tid (och då var det ändå direktlev från fabriken i Tjeckien), så förhoppningsvis blir det utsatt datum för dig också.
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet maj 27, 2009, 18:56:52:52
Halloj!
Ska bli kul att följa ditt bygge, håll oss uppdaterade, massor av bilder vill vi se också.
Lycka till!
Majja

PS! Våran PP pool levererades exakt på utlovat datum och tid (och då var det ändå direktlev från fabriken i Tjeckien), så förhoppningsvis blir det utsatt datum för dig också.

Tack  O0 Jo, jag ska försöka ta mycket bilder när det börjar hända saker  :)

Angående leveransdatumet sa min leverantör att det i princip alltid hölls, förutsatt att vädret var OK när poolen ska köras till Sverige. En pool på 4*9m är ett rätt stort vindfång så jag gissar att det kan bli problem om det blåser för mycket.
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne - Grävbilder
Skrivet av: cy_berg skrivet juni 07, 2009, 15:48:22:22
Som jag nämnt tidigare så är leveransdatumet för vår pool satt till 18/6 och jag tänkte att det förra veckan började bli dags att jaga vår grävfirma lite. Dom sköter sig alltid bra med tider och sådant och vi hade bara bestämt att dom skulle komma omkring den 10'e och gräva så att jag kunde få en vecka till grundarbete och annat, men jag tänkte att jag lika gärna kunde kolla om dom kunde komma lite tidigare och jag hade tur  :) Jag ringde dom i tisdags och omkring onsdag lunch var dom på plats. En av våra grannar, som verkligen helt fantastisk när det gäller att hjälpa till när man behöver det, var vänlig nog att låta oss dumpa alla massorna i en av deras hästhagar som ändå behövde fyllas upp så jag slapp kostnaden för bortforsling/deponering  :D

Jag hade dagen innan stakat ut poolen och sprayat med färg i gräsmattan som markerade poolmåttet +1 meter extra runt om så att det blir lite marginal när man väl ska ha i poolen.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1209.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1210.jpg)

Grävaren var otroligt noggrann och mycket skicklig. Säkert inga konstigheter för gräv-folk men för mig som kontorsråtta är det lätt att bli imponerad över den enorma precisionen som vissa grävare har. Han planerade dessutom upp allt jobb så att det skulle bli så lite körning på gräsmattan som möjligt och sådant uppskattas  O0
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1212.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1213.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1216.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1217.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1218.jpg)

Jag hade trott att det skulle komma en lastbil och hämta massorna men inte denna gång. En liten lastare blev det och han hade lite svårt att hänga med tidsmässigt. Det tog 6-7 minuter för honom att köra bort vara skopa jord och grävaren grävde ju snabbare än så. I slutändan blev det dock helt ok tidsmässigt eftersom grävare även skulle skala av lite av våra gångar med singel efterom dom bara är fulla av ogräs. Senare blir det gräsmatta där istället samt förhoppningsvis lite stenläggning.

(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1219.jpg)

Det färdiggrävda hålet som är 1,4m djupt
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1237.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1238.jpg)


Grävaren grävde även rännor till vårt gula uthus där jag ska ha pump etc. och en ränna för att koppla på dräneringen på den befintliga dagvatten-ledningen.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_1241.jpg)
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
Skrivet av: cy_berg skrivet juni 19, 2009, 14:17:37:37
NU har det gått några veckor sedan grävningen av hålet, och jag hade en jädrans otur med vädret: Tanken var att få hit dräneringsslangar etc. direkt så att jag kunde göra det jobbet och sedan få hit makadam medan vädret var bra, men det sprack. Min beställning från Rinkabyrör fanns i Malmö förra fredagen men självklart kunde dom inte köra ut den samma dag, utan jag fick allt först i måndags  >:( Eftersom det regnade HELA helgen i stort sett var gropen väldigt blöt i måndags och jag insåg att det skulle ta TID innan jag kunde påbörja markarbetet. Jag pumpade ut hur mycket vatten som helst ur hålet med den dränkbara pump som ska sitta i gårdsbrunnen till dräneringen och fick kvitto på att mina dagvattenledningar i alla fall inte är fulla med skit  O0 Dock fick jag ju inte bort allt vatten eftersom gropens botten är väl rätad så det lager som ligger kvar får helt enkelt torka upp av sol och vind.

Jag drog dräneringen och satte dit gårdsbrunnen igår och förhoppningen är att få hit makadam i mitten på nästa vecka. Får jag bara dit den och får den paddad kan det regna bäst det vill  8) Lite dåliga bilder denna omgång för dom är tagna med min iPhone och inte en riktig kamera:
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0110.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0109.jpg)


För några veckor sedan fick jag preliminärt leveransdatum 18/6 för poolen, och Andreas från Söderro Gård ringde och bekräftade detta lite mer "fast" förra veckan. Överhuvudtaget har han varit väldigt bra på att ringa och informera, och det har känts som att han är väldigt mån om att allt ska bli rätt. Jag har fått "påminnelser" om hur grundarbete ska göras, återfyllnad etc. och det känns bra att blir ordentligt informerad för det är lätt att glömma alla småsaker! Hursomhelst fick jag i början av veckan reda på att allt såg bra ut och att leverans skulle ske den 18'e omkring klockan 15. Klockan 14 den 18'e (igår alltså) ringde Andreas med beskedet om att poolen var i Malmö och att dom var på väg ut till mitt hus  :D Poolen anlände 14.45 så snacka om att hålla leveransdatum och leveranstid!

Jag hade raggat dit 3 personer från början men 1 kunde inte komma, så jag ringde dit min pappa istället. Det var som tur var 2 chaufförer, och eftersom Andreas tagit med sin kompanjon också var vi totalt 8 personer som skulle lyfta av poolen. Poolen stod på högkant på ett "vanligt" bilsläp, modell större, och måste vara ett jäkla vindfång! Första momentet var att sakta men säkert kasa av poolen bakåt så att den kom av släpet, ner på marken. Moment 2 var att försiktigt tippa poolen åt sidan för att lägga ner den. 2 personer tippade poolen över sitt jämnviktsläge och resten tog emot så att den sakta fälldes neråt. Det tog inte många minuter och allt gick som smort  O0 Därefter fick jag en genomgång av alla medlevererade artiklar (filter, pump, slangar, rör etc). Nu står poolen här hemma på tomten och bara väntar på att få åka ner i pool-hålet  8) Det får bli med kranbil såfort grundarbetet i poolen är klart.

(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0113.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0115.jpg)
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0111.jpg)
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne under uppstart
Skrivet av: cy_berg skrivet juni 23, 2009, 08:47:11:11
Äntligen är vädret på min sida igen! Poolen har stått och drällt på tomten nu sedan den 18'e och jag har väntat på att hålet skulle torka upp lite mer. Jag var nere och kände igår och nu är det tillräckligt torrt för att jag ska kunna göra makadam-arbetet. Makadamen beställde jag igår och den ska komma idag eller senast imorgon, och den kommer med en kranbil som kommer att "pytsa" ut stenen i hålet i högar så att jag får lättare att jämna ut det. Jag har, när jag renoverade huset, fått 10 kubik makadam på en kontainer med öppningsbar bakläm som jag och ett par släktningar skyfflade in i huset med skottkärra...det gör jag inte om. Jag kommer att hyra en padda av vår schaktfirma också, och förhoppningsvis kan jag ägna kvällarna i veckan på att skyffla ut  och jämna till makadamen och padda den innan eller under helgen. Nästa steg efter det blir att beställa dit stenmjölet som ska ligga ovanpå makadamen.
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
Skrivet av: cy_berg skrivet juni 24, 2009, 09:50:54:54
I väntan på makadamen, som ska komma imorgon, spenderade jag en stund igår kväll med att börja limma kopplingar och slangar till inloppet. Jag hade kanske gjort bättre i att vänta med det tills efter att jag isolerat, men tänkte att det var lika bra att köra igång. Ruggning av alla ytor med sandpapper, avfettning och sedan rikligt med PVC-lim och allt gick lätt som en plätt. Frågan är om man kan provtrycka limningarna innan man börjar fylla allt med vatten?

(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0119.jpg)
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 24, 2009, 17:15:52:52
Visst går det att provtrycka utan vaten. Tänk bara på att inte använda för högt tryck och att de flesta limmer behöver 12-24h på sig innan dom härdat fullt
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
Skrivet av: cy_berg skrivet juni 24, 2009, 21:59:45:45
Visst går det att provtrycka utan vaten. Tänk bara på att inte använda för högt tryck och att de flesta limmer behöver 12-24h på sig innan dom härdat fullt

Hur provtrycker man på ett kontrollerat sätt? Duger en vanlig kompressor, och hur gör man rent praktiskt?
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
Skrivet av: cy_berg skrivet juni 25, 2009, 08:04:01:01
Igår när jag kom hem från jobbet såg jag att stenen hade kommit  :) Den kom med kranbil och chauffören hade pytsat ut den i små prydliga högar för att jag skulle få det lite lättare att skyffla ut den, och det var väldigt skönt! Jag har tidigare gjutit en platta inuti i vårt gamla hus (grävt ut grunden och gjutit en modern, isolerad platta) och eftersom enda sättet att komma in/ut ur huset är genom de dörrar som finns så blev det till att köra in all makadam med skottkärra...DET tog lång tid.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0120.jpg)

Det enda dumma chauffören gjort var att han dumpade stenen längs sidorna i hålet och det kröp in sten under dräneringsslangarna vilket gjorde att dom lyfte lite, så jag fick gräva rent under all slang för att få ner slangarna ordentligt så att dom inte skulle ligga för högt (högre än den övre nivån på stenen). Efter 45 minuter ungefär såg det ut såhär:
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0122.jpg)

Efter ytterligare en halvtimme eller så, såg det riktigt snyggt ut:
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0123.jpg)

Nu blir det till att mäta av det för att se att allt ligger hyfsat i våg, och därefter padda. Kanske hinner jag med det i helgen (förhoppningsvis) så att jag kan beställa dit stenmjölet  O0
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [BILDER]
Skrivet av: cy_berg skrivet juni 30, 2009, 13:05:54:54
Igår fick jag hem ett lass stenmjöl, 0-4, varav ca. 3 kubik "pytsades" ut i gropen av chauffören för att jag skulle slippa skyffla i allt själv  O0 Jag krattade ut högarna och jämnade till, och gjorde lite koll med en lång regel och vattenpass för att ha koll på att allt är någorlunda i våg. Just nu verkar det slå på nån centimeter på bredden och ett par centimeter på längden, så det är OK. Jag paddade allt 1 gång och det blev ganska bra tycker jag. Man kanske skulle ta och vattna lite innan man paddar nästa gång för att trycka till det ännu lite mer? Hursomhelst, i eftermiddag ska jag hyra en planlaser för att väga av det ordentligt och förhoppningsvis hinner jag klart med allt ikväll. Kranbilen är "förvarnad" och förhoppningsvis kan dom lyfta i poolen innan veckan är slut! Det gör att jag måste komma ihåg och fixa cellplast-isolering och isolera poolen imorgon!

Bild på markduken ovanpå den paddade stenen.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0127.jpg)


Stenmjölet utrakat.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0131.jpg)
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [POOLEN I HÅLET]
Skrivet av: cy_berg skrivet juli 07, 2009, 13:51:58:58
Sådärja, nu är poolen äntligen i hålet! Jag spenderade senaste veckan med grundarbetet i hålet och blev klar med paddningen av stenmjöl för nästan en vecka sedan. Tyvärr drog kranbilen ut på tiden, men igår fick jag reda på att den skulle komma någon gång på förmiddagen idag, vilket den också gjorde. Poolen stod ju rakt ner på gräsmattan och det var en dem mekande med att få in lyftremmarna under poolen. Chauffören försökte trycka in remmarna under poolen medan jag lyfte den, och efter ett tag hade vi en rem under poolen på var sida. Lite försiktigt lyfte chauffören poolen för att sträcka remmarna, och vi insåg att vi var tvungna att försöka få remmarna ännu längre in under poolen. Till slut hade vi fått in remmarna så att vi kunde passa in dom precis i linje med några tjockare stag i poolens konstruktion för att på så sätt utnyttja poolens hållfasthet när vi skulle lyfta. Kranbilen hade en fyrkantig rörkonstruktion med sig för att minska trycket på poolen sidor i samband med att man lyfter upp den.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0134.jpg)

Även om vi har en stor tomt så är baksidan ganska "tight". Därför lyfte vi upp poolen och la den på flaket på bilen så att chauffören kunde köra in på baksidan av huset med poolen på flaket. Vi lyfte inte ner den helt (poolen var ju större än flaket och att låta sidorna på poolen hänga utanför flaket så att poolen vilade helt på sin botten hade nog inte varit bra för poolen) på flaket utan sänkte bara ner den så att det var "säkrad" från att röra sig av sin friktion mot flaket.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0135.jpg)

Därefter lyfte chauffören ner poolen i hålet, och äntligen kunde man pusta ut  :D
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0136.jpg)


Lite samlade tankar
Jag ritade upp hålet till poolen med 80cm marginal när vi skulle gräva det eftersom jag inte riktigt visst vilken precision grävaren skulle ha. Det var väl iof bra eftersom jag hade god marginal att få ner poolen, MEN, nu är det ju en JÄDRANS massa massa som behövs för att fylla igen...aldrig kan det bli riktigt rätt  >:D
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [POOLEN I HÅLET]
Skrivet av: cy_berg skrivet juli 10, 2009, 08:09:25:25
Det tar TID att fylla en pool på 9*4 meter med en vanlig 1/2 tums trädgårdsslang  :D Häromdagen lät jag den stå på ett par timmar, och det blev bara precis bottenskrap. Den fick stå 3 timmar och rinna en kväll, och fortfarande inte mycket vatten. Igår lät jag den stå på från 07 till 16 eller nåt sånt, och då hade vattnet kommit upp i ca. 43 cm, d.v.s. lite mer än jag egentligen tänkt fylla innan återfyllnad runt om. Igår kväll började jag skyffla stenmjöl...enligt min pool-leverantör rekommenderas att återfylla de närmsta 15-20 cm. med mager betong, vilket i detta fall innebar att mixa sand och cement ca. 7:1 och slänga i längs med poolkanten. Med andra ord behöver jag inte blanda till allt i en cementblandare. Jag varvade den magra betong-blandningen med vanligt stenmjöl genom att förs slänga ut mager betong 15-20 intill poolen, och därefter fylla upp med stenmjök utanpå så att jag successivt byggde upp ett vågrätt lager i taget. Varje lager (som då blev ca. 15 cm tjockt) vattnade jag.

Just det ja, en bild på isoleringen runt poolen. Konstruktionen på denna PP-pool var rätt smart, för stabiliseringsstagen på utsidan satt med 60cm mellanrum vilket gjorde att det var lätt att trycka dit frigolit-skivorna  O0 Jag fick rådet att inte skumma eventuella mellanrum med fogskum p.g.a. risken att fogskummet kan krypa in bakom frigoliten. Om detta sker kommer fogskummet bilda en bula på insidan av poolen när man väl får i vatten och får tryck på poolsidorna, och det är ju  INTE snyggt.
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0139.jpg)


Här är en bild på den "klack" som jag fick rådet att gjuta upp först för att stabilisera övergången mellan botten och sidor ytterligare (hängslen och livrem). Stenmjöl + cement (ungefär 4:1).
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0141.jpg)

Här ser man återfyllnaden på ena sidan:
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0138.jpg)

Vatten i poolen!
(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0140.jpg)
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [POOLEN I HÅLET]
Skrivet av: cy_berg skrivet juli 21, 2009, 20:55:54:54
Nu jädrar har jag skyfflat säkert 15 ton stenmjöl och betonggrus på drygt en vecka  <antman> och äntligen börjar jag se slutet! Poolen är uppfylld precis upp till skimmern så detn ska fyllas lite till innan jag sätter igång systemet. Jag limmade de sista kopplingarna tidigare idag och de ska väl härda ett dygn så sen imorgon kväll sätter jag nog igång det.

(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0148.jpg)

SOm av en ren händelse kom det hem lite tryckt virke idag, så nu vet jag hur jag ska fördriva resten av semestern  :D Det kommer att bli kanon med ett trädäck runt poolen  O0

(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0149.jpg)
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: cy_berg skrivet juli 24, 2009, 14:25:03:03
Jag hade fyllt upp poolen till ca. 80% för snart en vecka sedan, och vaknade dagen efter och insåg att vattenlinjen var lägre än dagen innan...Kollade dräneringsbrunnen och där var bra med vatten. Någonting läcker alltså. Jag har hela tiden känt på mig att någon av lim-kopplingarna skulle läcka, och pessimist som ibland är utgick jag från att det var kopplingen till det lägsta inloppet (inuti trappan) som var knas, så det var bara att gräva.  >:( Väl framme vid kopplingen kunde jag konstatera att det INTE läckte. Bilden visar väl inte detta så bra, men ändå:

(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0151.jpg)


Jag funderade lite och kom fram till att den största risken i poolkonstruktionen förmodligen är lamporna, så jag grävde mig fram till ena lampan. Jag trodde att det skulle vara i sladd-infästningen, men icke! Däremot kunde jag snabbt se att det faktiskt var från lampan det läckte. Inte heller denna bild visar läckan, men väl den trista grävningen:

(http://i16.photobucket.com/albums/b41/cy_berg/Pool/IMG_0152.jpg)


Jag fick alltså förmånen att premiärbada i det gröna vattnet  >rulla< Jag skruvade loss lamphuset på lampan och kände på skruvarna till packningen, och man kunde dra dom ordentligt hårdare än de redan var. Lite konstigt tycker jag eftersom jag drog do mhårt när jag satte dig packningarna. Kanske vattnet har kylt gummipackningarna som har krympt lite? Hursomhelst, jag drog åt alla skruvar på båda lamporna, och sedan dess har allt varit tätt  O0


Igångsättning
I förrgår hade jag fyllt poolen upp över inloppen och så att vattnet stod 5-6 centimeter ovanför underkanten av breddavloppet, och jag kände att det var dags att sätta igång systemet! Jag dubbelkollade alla kopplingar och vred om kulventilerna innan och efter filter/pump och satte igång pumpen, och visst sjutton fungerade det hela! nte för att man behöver vara hjärnkirurg för att starta en pool, men i alla fall, lite nervöst var ju   ::) Det jag dock upptäckte direkt var att det läckte från alla skruvade kopplingar i pannrummet (alltså kopplingarna mellan pump och filter). Det var inte mycket, men otroligt irriterande.

Jag började pula med att mäta PH och justera detta (det var lite högt) och kom sedan på att jag inte använt gäng-tejp på några kopplingar. Jag struntade i detta efterom alla kopplingarna har en O-ring i gummi ocj hag trodde det skulle räcka. Efter ett tag stängde jag pumpen stängde av vattnet innan och efter pump/filter och skruvade isär alla kopplingar. På med ordentligt med gängtejp och skruva tillbaka allt. Imorse satte jag igång det och INGA läckor  <antman>

Idag har jag chock-klorerat och jäklar vad snabbt vattnet bytte färg från grönt till blått  :) Pumpen får gå hela dagen och ikväll ska jag mäta PH.
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: Majja skrivet juli 24, 2009, 14:35:45:45
När vi återfyllde så lämnade vi medvetet utsidan av poollamporna utan stenmjöl och fyllde upp med vatten till precis ovanför lamporna just för att kontrollera så det inte vart någon läcka, det var min skräck också att det skulle läcka någonstans.
Nåväl, snart har du glömt detta "extraarbete" och ligger på en madrass i poolen och bara njuter  O0
MVH
Majja
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: cy_berg skrivet juli 24, 2009, 14:41:14:14
Så BORDE man såklart gjort och jag hade tankarna på det men trodde aldrig att just lamporna skulle läcka så jag struntade i det  :D
Men som du säger, det extra jobbet spelar ju ingen roll när allt är fixat, och nästa vecka ska jag börja med trädäcket, vilket ska bli otroligt skönt att få upp för det kommer lyfta miljön runt poolen rejält!
/Kristian

När vi återfyllde så lämnade vi medvetet utsidan av poollamporna utan stenmjöl och fyllde upp med vatten till precis ovanför lamporna just för att kontrollera så det inte vart någon läcka, det var min skräck också att det skulle läcka någonstans.
Nåväl, snart har du glömt detta "extraarbete" och ligger på en madrass i poolen och bara njuter  O0
MVH
Majja
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: dojan skrivet augusti 04, 2009, 16:31:12:12
Hur går det Cy-berg?  ???

Följer denna tråd slaviskt då jag är sugen på att bygga just en pp-pool.
Har du fått igång allt utan läckor nu? Värmepump?

Vad anser du varit det svåraste i ditt bygg projekt?
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: cy_berg skrivet augusti 04, 2009, 18:14:32:32
Kul att du uppskattar min tråd! Jodå, allt går bara bra  O0 Dom små läckorna jag har vid inloppen (där flexslangen går in i inloppen) kvarstår, men är lika små som tidigare d.v.s. 1 liten droppe varannan sekund eller så. Tanken är att skaffa själv-vulkande tejp och försökte tejpa ett antal varv för att se om det hjälper. Egentligen är det väl strunt samma eftersom det är så lite vatten, men det hade varit skönt att fixa det.

Just nu fixar jag med trädäcket och det kommer bilder på det inom kort. Jag tänker även lägga ut min totala kalkyl på bygget för det är något jag saknar hos andra byggen här inne. I övrigt är jag supernöjd med poolen och leverantören (Söderro Gård) och rekommenderar helt klart PP till andra  :)

Hur går det Cy-berg?  ???

Följer denna tråd slaviskt då jag är sugen på att bygga just en pp-pool.
Har du fått igång allt utan läckor nu? Värmepump?

Vad anser du varit det svåraste i ditt bygg projekt?
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: dojan skrivet augusti 04, 2009, 22:22:32:32
Ser fram emot fler bilder och riktigt kul att du verkar så nöjd!

När jag läst din tråd och sett dina bilder blev jag nyfiken på ett par saker.
Efter att du satte i poolen har du fyllt på med lite mager betong, gjorde du detta runt hela botten eller enbart på kortsidorna?
Efter detta lager av mager betong har du då enbart fyllt upp med stenmjöl? Hur mycket stenmjöl har det gått åt på ett ungefär?

Har du jämfört PP-poolen från Söderrogård med andra leverantörers PP-pooler? Exempelvis tjocklek och pris?
(Så här står det angående PP-poolerna från Söderro gård: 5 mm tjock helsvetsad UV-stabil Co-Polypropylen)

En sista fråga för denna gång, hur gjorde du med isoleringen? Placerade du isolering i botten? (Såg att du gjort runt om)

Uppskattar all hjälp jag kan få i denna djungel.
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: cy_berg skrivet augusti 04, 2009, 22:47:25:25
Några snabba svar:

Det första jag gjorde när poolen var i hålet var att blanda ihop "riktig" betong (1 del cement till 3 eller 4 delar ballast vilket i mitt fall var stenmjöl) som jag la som en sträng runt hela botten på poolen. Det blev ca. 15 cm högt och 15 cm brett. Jag fick tipset från Söderro Gård och motivet var att stärka upp skarven mellan sidorna och botten på poolen, vilket egentligen inte ska behövas men mer som "hängslen och livrem". Sedan körde jag mager betong tung hela poolen. Anledningen till det är ju att skapa en "armering" runt hela poolen om man behöver tömma den. Tömmer man den utan att ha mager betong närmst poolen riskerar man att sidorna trycks in. Eftersom min pool är oval är kortsidorna halvcirkel-formade och med den konstruktionen är de väldigt starka mot påfrestningar utifrån. Därför tror jag att den magra betongen egentligen är onödig på kortsidorna. På långsidorna som är helt raka behövs den dock.

När jag återfyllda gjorde jag såhär: Jag blandade cement och stenmjöl/betonggrus i en skottkärra. Sedan tog jag en skyffel och slängde ut detta närmst poolen. När jag gått ett helt varv runt poolen fyllde jag upp med rent stenmjöl/betonggrus så att jag kom upp i samma nivå som den magra betongen. Mitt pool-hål var 60-70cm större än poolen så den magra betong-blandningen var väl ca. 20cm närmst poolen och den rena stenmjöl/betonggruset de yttersta 40cm eller så. Därefter vattnade jag allt. Nästa dag fortsatte jag med mager betont närmst poolen och stenmjöl/betonggrus utanpå det etc.

Angående jämförelser med andra leverantörer så gjorde jag prisjämförelser men inte jämförelser i tjocklek. EN leverantör svarade att han omöjligen kunde matcha Söderros pris, en annan leverantör (BeQU Pool i Skurup) valde att inte ens ge mig en offert trots att jag besökt dom och berättat att jag skulle beställa en pool av någon leverantör inom 3 dagar. Jag antar att dom redan tjänat så mycket pengar detta år att dom väljer i att strunta i en 120k-affär...

Jag isolerade inte botten. 85% av värmen försvinner uppåt och jag gissar på mindre än 5% neråt, så jag tyckte det var onödigt att isolera neråt. Jag hade några balar 10cm över, men resten av sido-isoleringen gjorde jag med 5cm.

EDIT: Just det, jag svarade aldrig på uppvärmningen innan: Detta år kommer vi inte att värma poolen. Min plan för nästa år är att skaffa en värmeväxlare så att jag kan värma den via får pellets-anläggning som vi värmer huset med. Jag har haft funderingar kring soolvärme men tror inte att det kommer att funka så bra med de hustak där jag kunde placera panelerna.
/Kristian



Ser fram emot fler bilder och riktigt kul att du verkar så nöjd!

När jag läst din tråd och sett dina bilder blev jag nyfiken på ett par saker.
Efter att du satte i poolen har du fyllt på med lite mager betong, gjorde du detta runt hela botten eller enbart på kortsidorna?
Efter detta lager av mager betong har du då enbart fyllt upp med stenmjöl? Hur mycket stenmjöl har det gått åt på ett ungefär?

Har du jämfört PP-poolen från Söderrogård med andra leverantörers PP-pooler? Exempelvis tjocklek och pris?
(Så här står det angående PP-poolerna från Söderro gård: 5 mm tjock helsvetsad UV-stabil Co-Polypropylen)

En sista fråga för denna gång, hur gjorde du med isoleringen? Placerade du isolering i botten? (Såg att du gjort runt om)

Uppskattar all hjälp jag kan få i denna djungel.
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: dojan skrivet augusti 04, 2009, 23:13:27:27
Tusen tack för ditt utförliga svar!

"Hängslen och livrem", känns helt rätt när jag läser ditt svar! Kanon!

Ser verkligen fram emot din kalkyl som du tänkte lägga ut.
Kör hårt med trädäcket!  O0
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: cy_berg skrivet augusti 04, 2009, 23:27:15:15
Tackar! Jag ska posta kalkylen och lite allmänna lärdomar jag dragit av hela projektet nästa vecka.  O0 Hör bara av dig om du har några frågor!


Tusen tack för ditt utförliga svar!

"Hängslen och livrem", känns helt rätt när jag läser ditt svar! Kanon!

Ser verkligen fram emot din kalkyl som du tänkte lägga ut.
Kör hårt med trädäcket!  O0
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: dojan skrivet augusti 04, 2009, 23:30:02:02
Strålande!

Fler frågor kommer garanterat. Får kanske hyra in dig när mitt projekt startar...(våren 2010).  ::)
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: cy_berg skrivet augusti 04, 2009, 23:35:59:59
Du är välkommen  :D ::) ;D


Strålande!

Fler frågor kommer garanterat. Får kanske hyra in dig när mitt projekt startar...(våren 2010).  ::)
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: dojan skrivet augusti 05, 2009, 13:49:37:37
Har missat att fråga om vilket poolskydd du valt?

Hur många lampor har du i poolen?

Har du någon uppfattning vad isoleringen runt poolen kostade?
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: cy_berg skrivet augusti 05, 2009, 21:05:48:48
Har missat att fråga om vilket poolskydd du valt?

Hur många lampor har du i poolen?

Har du någon uppfattning vad isoleringen runt poolen kostade?

Jag köpte ett "vanligt" poolskydd, d.v.s. en kraftigare typ av pressenning med bummistroppar längds kanterna som man fäster skyddet med i fästöglor nerfällda i trädäcket. Det kostade ca. 10.000:- och jag köpte det via min pool-leverantör. Det har för övrigt små runda nät-delar isydda på vissa ställen så att regnvatten kan rinna igenom.

Jag valde 2 lampor. Det finns en tråd om det som jag har för mig att jag skapade för ett tag sedan där det diskuteras hur många man bör ha. Det finns såkalrt olika åsikter, men min leverantör rekommenderade 2 så det blev 2. Jag har inte kopplat in dom än så jag vet inte om det räcker eller inte...

Har ingen aning om isoleringen faktiskt för jag hade ett par balar hemma redan. Jag TROR att jag räknade ut att det skulle kosta 1500:- eller nåt sånt men jag har inte kollat. Jag har för mig att en bal med 5cm isolering kostade 350 eller 370 på Hornbach. Där är 10 skivor och de är 60*120cm. Sedan kan man ju bara räkna ut omkretsen på poolen för att få reda på hur många löpmeter som behövs.
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: Johan.L skrivet juni 08, 2010, 22:48:54:54
Det hade varit jätte kul med lite bilder hur det ser ut idag
/ Johan
Titel: SV: PP-pools-projekt i Skåne [LÄCKOR...]
Skrivet av: cy_berg skrivet juni 30, 2010, 11:11:51:51
Det hade varit jätte kul med lite bilder hur det ser ut idag
/ Johan

Det kommer! Jag hann inte färdigt med trädäcket förra året, och är inte riktigt klar än (det är ju så när man har en 2-åring som springer runt benen på en när man jobbar ;D). Har inte hunnit få till uppvärmningen heller, det är också på "to do"-listan. Hade dock 25 grader i poolen igår efter några riktigt soliga Skåne-dagar och jäklar vad gött det är!