Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Byggtrådar => Ämnet startat av: Cissi skrivet februari 21, 2012, 17:18:35:35

Titel: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet februari 21, 2012, 17:18:35:35
Ok, här får ni följa min/vår poolresa……….
Här ska vi ha en pool insåg jag sommaren 2011 (min sambo var inte lika ”på”…..-ja men jag ”håller i allt” kläckte jag ut mig…..och där står vi :) he he ), under hösten köpte vi en Poolmans Palmyra rund 4.60 i diameter. Modellen kändes som en ”mellanklass” , priset kändes ok vilket var bra då jag absolut inte ville lägga typ….100 000 på en pool (Hhmmm……är mer påläst och insatt nu, vi är snart uppe på den summan med poolen i garaget och gropen i gräsmattan)
Hoppas kunna roa…….kanske oroa er, tipsa och bli tipsad, framför allt få en klapp på axeln emellanåt av er som redan gått igen detta ”intressanta” projekt ;) med poolbygge.
//C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet februari 21, 2012, 17:26:53:53
ok, denna hamnade inte rätt......skall vara under "byggtrådar". Kan inte radera Hhmmm inväntar flytt eller hjälp innan jag fortsätter med bilder på gropen :)
//C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Puttrick skrivet februari 21, 2012, 17:27:49:49
Hej Cissi.
Sitter i ungefär samma situation som dig men har ännu inte bestämt vilken storlek av Palmyra vi ska ha.
Var lite nyfiken på hur ni tänker göra underarbetet.
Har precis som dig läst på en del men det verkar finnas olika skolor kring t.ex. huruvida man skall gjuta platta eller ej.

I övrigt, hur var din magkänslan kring Poolman ?
Antar du besökte deras butik ?
Hälsningar Patrik
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Fia skrivet februari 21, 2012, 19:00:10:10
Då var flytten klar, bara att köra på med den spännande fortsättningen! :)
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet februari 21, 2012, 19:54:58:58
Hej Fia - Tack för flytthjälp :)
Hej Patrik - Efter ha kollat runt flertal gånger så har jag belutat följade underarbete, underifrån:
15 cm singel (stl 8-16)
Markduk
Stenmjöl (ca 5 cm)
frigolit som isolering (minst 5 cm tjock)
Filtmatta
självklart vibbra singeln och stenmjöl. Har en "väl insatt" som ska hjälpa oss med själva monteringen och han rekomenderade detta underlag, då kör vi så.
Jo vi var hos Poolman i butiken och blev mycket väl bemötta och har även fått tips o råd via mail. Han som hjälpte oss är dock inte kvar, men jag tycker de verkar väldigt "service minded" inte bara släpper en när man betalat poolen.
/ :) :)C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet februari 21, 2012, 20:33:04:04
Grävning startade förra veckan (efter att vi lyckats enats vart gropen ska vara, lokaliserat bergvärmen och ett avloppsrör........när det var som rörigast och vi stod där i snö, minusgrader tyckte min sambo vi skulle lägga ut poolf#n på blocket ;). *Tålamod Tålamod*
Vi valde tidig grävning då det är skönt att "ha det gjort" samt att grävfirman vi anlitade har bättre tid nu än i vår. Han siktade på 3 dgr.........men pga GANSKA mycket berg tog det 5-6 abetsdagar för grävfirma + "dynamitkillar", det blev dyrare och inte lika djupt som vi önskat. Ångrar kanske att vi inte provgrävde, men å andra sidan var det ju frost så det hade nog varit svårt :)
Nu har vi ett hål iallafall och det blir en halvt nedgrävd pool med förhoppningsvis snyggt trädäck.
Hoppas bilderna kommer i rätt ordning....
//C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet februari 23, 2012, 18:11:08:08
Skönt att koppla bort grävandet, tänkte ta en paus i "pooleriet"............men inser att det bara "rullar på" ......ligger på nätterna och planerar och funderar, gör alla poolbyggare det :) går det över? :)
Nu börjar jag klura på elen och hur/vart "pumphuset" ska vara. Funderar på att bygga en mini bod på utsidan av vårt bastuhus, det kommer bli ca 6 m ifrån poolen (?!) kanske elen kan tas därifrån också.
Ska försöka att inte fråga för mycket ;) mycket info finns ju i tidigare trådar.
jo.....dränering......ska ta tag i det när vintern släppt.....kolla vårt poolhål idag efter gårdagens regn................eller har nån varit och fyllt den :o
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Erica skrivet februari 23, 2012, 20:47:55:55
Ja ett hål är ju en bra start. Ni kan ju redan nu vinterbada om ni känner för det :)  Sprängning blir alltid dyrt och klurigt verkar det. Vi höjde golvet i hela vårt poolrum inför valet att annars tvinga spränga för att få ned botten på poolen.

6 m ifrån poolen är absolut inget problem. Om man kan ordna det så är det ju bäst om pumpen kan stå under vattenytans nivå. Det GÅR annars med, men blir krångligare med fyllning, avluftning m.m., man kan få stoppa in backventiler o.s.v.  Om maskinrummet står 6 m från poolen så behövs det ju bara el dit + ledningar till poollampor. Transformator till lampa/lampor sätts i maskinrummet. Starkströmsutrustning skall inte finnas inom 2 m från poolen. Detta gäller även vägguttag, lampor (utöver de speciella poollamporna) m.m. Den enda el du egentligen behöver för poolen är ju till pumpen och lamporna, plus eventuell doseringsutrustning om ni skall ha sådan. Eftersom poolen inte är så stor så gissar jag att du har en enfaspump. Är det trefas måste ni ju se till att ha sådan ström framme. All elmatning till en poolanläggning MÅSTE gå genom en jordfelsbrytare, antingen en separat eller om man har en för hela huset.

Lycka till med poolbygget ! Det blir ju roligare när man kommer lite längre, just schakning, grävning och sprängning upplevs väl ofta mest som jobbigt.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet februari 24, 2012, 06:48:32:32
Låter bra, jo stämmer en enfaspump.......han som vi sen kommer "hyra in" för själva monteringen sa att vi ska se till att i el-väg ha totalt 2 st 10A anslutningar
Men jag har ju läst om "egna" proppskåp, jordfelsbrytare (viktigt), lampknapp mm
När jag tar hit elektrikern, vad ska jag be honom göra för förberedelser mer än 2 st 10A anslutningar?
Kan du/nån lista lite kort?
Skön fredag :)
     //Hälsn Cissi
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Erica skrivet februari 25, 2012, 01:54:20:20
Ja jag nämnde ju bara pumpen och lamporna - hur skall ni ha det med värme ? Värmepump ? Elvärmare ? Värmeväxlare och värme från huset ? I det senare fallet behövs ingen extra el till värmen - värmeväxlaren har ju inget elbehov i sig själv. Elvärmare drar ofta rejält med el och bara de minsta upp till ca 3 kW går att köra på enfas (16 A för en sådan). Större värmare kräver trefas. Värmepumpar brukar kopplas till vanligt 10 A uttag utom för de allra största.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet februari 25, 2012, 20:01:11:11
ok, jo vi ska ha värme....tack iaf för info ........ska forska mer i ämnet...
//C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet februari 25, 2012, 20:24:13:13
Man drar fram en trefasgrupp till pumphuset eller var det nu passar. Där har man en liten elcentral där man har jordfelsbrytare, ev tidur, säkringar, kontaktor och ev motorskydd för pump osv.

Det säljs ju färdiga centraler för standardbehoven, titta lite på dom för att lära mer. Jag tycker det är praktiskt att ha alla "ute-saker" relaterat till pool i samma central. Värmepump,   vattenpump, uvlampa, dosering, poolbelysning, ev yttre belysning, dränpump(ar), ev eluttag i anslutning till pooldäcket osv.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Erica skrivet februari 25, 2012, 21:08:11:11
Jo vi har en separat elcentral för pool och poolrum, med en trefas matning på 35 A. Detta är dock överdimension för en pool som er, att vi fick ta så kraftig berodde på att vi har en stor elvärmare (överdimensionerad eftersom vi först tänkt bygga en större pool utomhus). Fördelen med en separat central är att det blir renare/enklare, särskilt om man har flera funktioner som skall ha ström.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet februari 26, 2012, 17:27:09:09
Att ha allt samlat låter bra, ska titta och läsa på om sådan central.....så jag vet vad jag ska be elektriker göra :)
Tack  //C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 01, 2012, 20:37:38:38
Mars rapport
Poolen i garaget och gropen i gräsmattan.
Nu kluras det på dränering och el, sakta men säkert går det frammåt.
.....och jag som trodde att det bara var "att köpa en pool"..... :D
Härligt snart våååår
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet mars 02, 2012, 08:48:58:58
Men vad spännande det här var då!

Vi har en palmyra 3.6 som står i garaget och ska börja gräva i april. Den ska sänkas ner ca 30cm bara är tanken men likförbaskat så måste man ju gräva bort en halvmeter för att allt ska få plats.

Detta bygge ska jag följa med glädje  O0
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 11, 2012, 15:37:46:46
Hade ett "projektmöte" med extern hjälp förra veckan, mkt givande. Nu börjar alla frågetecken räta ut sig  O0
Några mindre ändringar, beställt ytterligare en lampa och läget känns ok.
Prel monteringsdag är utsatt till långfredagen (passande, han sa att det kommer bli en lååång dag).
Påskbad?
Fotar kanske lite på vägen dit, see you later  <sol>   //C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 17, 2012, 15:28:14:14
Ett bakslag/merjobb....ang underlag:lyssnade på "en" som sa att markduk ej behövs under singlet i första skedet, så grävkillen öste i sigel när han avsluatde och gropen var klar. Nu har jag fått "kalla fötter"...insett att det bör/ska vara markduk underst (eller??) sååå....nån dag framöver tänker jag gå ut och gräva över allt singel till ena sidan, lägga i markduken och ösa tillbaka singlet.....och sedan lika på andra halvan gropen. Bra eller korkat?
Min kärlek här hemma tycker jag är korkad  <love> men jag tror/vet att det är så förba##at viktigt att det blir rätt från början, annars kommer jag inte sova lungt om nätterna. Det känns ju som om det är nu vi har chansen att korrigera....inte när poolen år på plats.
Idag har vi iaf inhandlat dräneringpump och el kille kommer nästa vecka.
Trevlig helg/C
och "thesmurfen" med palmyra, kul! Hjälper gärna med råd, vi monterar i påsk :)
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet mars 17, 2012, 17:38:58:58
Markduk har man för att separera material och hindra att dom blandas. Beroende på vad du har för mark under kan man ju tänka sig att det med tiden vandrar uppåt och blandar sig med singlet som därmed får en mindre dränerande funktion. Har ni lagt dränrör i gruset för att leda bort vattnet? Det var ju rätt mycket vatten...

Det är ju rätt lite singel det handlar om så att skotta lite är antagligen bara bra för kroppen, även om det kanske inte gör så stor skillnad i långa loppet....
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: JoelKil skrivet mars 17, 2012, 18:03:44:44
Ett bakslag/merjobb....ang underlag:lyssnade på "en" som sa att markduk ej behövs under singlet i första skedet, så grävkillen öste i singel när han avslutade och gropen var klar.

Markduken är inget ni ska hoppa över. Har sett alltför många äldre pooler utan markduk där man ser div rötter komma krypandes uppåt och då likna blodådror under linern. Så ja, ta bort singlet och lägg du i en markduk.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 17, 2012, 18:53:24:24
Jo....hade planerat markduk, men mellan singel och isolering (frigoliten), men blev orolig nu att singlet (med tiden) sjunker ojämt ner i marken och kanske rent av gör poolen skev  :(.
Vi ska ha dräneringsbrunn med pump,  och antingen rör runt poolen eller bara två raka (har ej hittat nåt bra än).
Om jag lägger markduken under singlet, ska jag även ha ytterligare en markduk mellan singel o isolering som tänkt (sedan "filtmatta")?
Härligt med ett kommande fys pass - singelgrävning.....fram o....tillbaka  ;D
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet mars 17, 2012, 20:31:08:08
Jag ser ingen poäng med att ha markduk mellan singel och cellplast/isolering. Kan inte se vad den skulle fylla för funktion.

När man grundlägger har man ibland markduk på två olikaställen, dels mellan olika fraktioner, tex mellan jord/lera och singel (eller vilket dränerande grus man väljer att använda), dels kan man använda det ovanpå cellplasten om man ska gjuta - då för att hindra betongen att rinna ner mellan cellplastskivorna.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet mars 17, 2012, 20:34:00:00
Raka dränrör hittar du på byggmax. Ska du ha drängslang istället hittar du nog det på både Hornbach och Bauhaus.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 17, 2012, 21:02:16:16
Jag förstår.....
Jag tänkte skippa dränering först o planerade så, känner nu att jag antagligen "blandat ihop" lite....då vi kör "riktig" dränering istället.
Jag får ändå se det som tur att jag upptäckte missen nu medans det går att korrigera  :)
Tror badet känns bättre när man vet att man svettats lite för det  :P bara skyffla.
Tack Tack   //C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet mars 17, 2012, 21:18:49:49
Med tanke på allt vatten du hade i poolgropen tidigare är nog en fungerande dränering bra att ha!

Har du någonstans att leda bort vattnet (med fall?) eller måste du gräva för en brunn och pumpa bort vattnet?
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 17, 2012, 21:28:39:39
ja insåg det, det kom mer grundvatten än vi trott........... men nu är poolgropen tömd iaf (än tidigare bild).
Ja det blir brunn med dränkbar pump.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet mars 19, 2012, 18:41:27:27
Det kommer säkerligen en hel hög med frågor. Vi ska märka ut marken under morgondagen o sen börja spada bort en del. Maken min har fått för sig att det nog ska gå o gräva detta själv..vi får väl se hur långt han orkar innan grävmaskinen står på tomten  O0

Dräneringen har jag inte löst än (det är jag som planerar och mannen som utför) men vi ska väl leda bort det åt nåt håll..vi får ju inte så jättedjup grop så det borde väl inte vara alltför svårt tycker jag.

Vad kul att montera redan i påskhelgen! Kanske ska piska på honom ;)
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 25, 2012, 18:02:42:42
Kämpar vidare......
I helgen har vi fått dräneringen på plats. Pumpen vi tidigare köpt fick vi (såklart) lämna tillbaka, fel val  >:D otippat.
Nu har vi lagt dräneringsslang i singlet runt hela gropen i ytterkant, fick slang över så vi drog en rak också mitt under poolen som bonus. Vägtrumma (...kanske det heter, ett rör iaf) är som brunn med perforerad botten, lite rent singel i botten samt lock upptill   O0
Pump inköpt av "fackman"  ;) står i garaget, vi hissar ner den när vattnet ökar.
Jag har försökt göra "rätt", det blev förhoppningsvis "good enough".
Skön söndag     //Cissi  <sol>
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet mars 25, 2012, 19:03:03:03
Ett litet tips (som kanske kommer lite sent i just denna tråd) är att köpa en billig pump på bauhaus (där har dom fem års garanti), köp den billigaste med lägst effekt.

Den pumpen kommer ha en flottör som är värdelös i en trumma med diameter på ca 40cm, för den fastnar mest hela tiden. Knyt fast flottören på utgående pem-slang så att den alltid är i läge "på" och styr istället pumpen med

https://www.elfa.se/elfa3~eu_en/elfa/init.do?item=37-547-93&toc=19679&name=level_switch,_72.01.8.240.0000 (https://www.elfa.se/elfa3~eu_en/elfa/init.do?item=37-547-93&toc=19679&name=level_switch,_72.01.8.240.0000)

och två st https://www.elfa.se/elfa3~eu_en/elfa/init.do?item=37-547-95 (https://www.elfa.se/elfa3~eu_en/elfa/init.do?item=37-547-95)

Billigt och fungerar klockrent.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet mars 25, 2012, 20:54:28:28
Men det där ser väl jättebra ut?

Här är maken ute i detta nu och gräver det allra sista i vår grop. Det har verkligen gått över förväntan att gräva. 20 släp (ett ganska litet sådant)= 200 skottkärror är bortforslat.
Det som återstår att gräva är en kanal till stenkistan som bara ligger nån halvmeter bort (enligt husritningarna iaf) Sen ska det köpas dräneringsrör och efter det kan vi börja fylla vår grop.

Vad roligt det är det här!

Vi har varit i valet och kvalet angående isolering men har nu beslutat oss för att iaf lägga dit det. Vad använder ni er av för isolering och vart hittar man det billigast?
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 25, 2012, 21:33:41:41
Tack!
Har stått ute o kollat lite och ja, det blir nog bra.
Vi ska köpa isolering Cellplast i veckan, den hårdare mark varianten, 50mm. Har kollat på Byggmax, Bauhaus men köper nog på XL bygg, då de på de andra ställena såg skadade o fula ut. Kanske inte billigast på XL men orkar inte "jaga priser" nu på sluttampen.
Hej hej/c
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet mars 25, 2012, 21:45:27:27
Men innan cellplasten så ska ni padda lite hoppas jag?
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet mars 25, 2012, 22:00:53:53
Klart det blir bra!

Vi hittade byggfusk här (jävla BPA) så det finns visst ingen stenkista till garaget utan dom har dragit ner ett betongrör rakt ner i leran bara. Inte konstigt att så många i området haft problem med vatten i garagen. Inte vi dock! Men nu måste vi bygga en egen stenkista i poolgropen så vi får bort regnvattnet..

Och Cissi ska säkert padda först?..Så har vi tänkt göra iaf..

Måste man ha markduk innan cellplasten?

Och angående priser så var ju det en rätt dum fråga, för på vår lilla ort har vi bara beijer och byggmax att välja på ;)
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet mars 25, 2012, 22:43:37:37
1. Nej, inte markduk mellan drängrus och cellplast. Cellplast direkt på grus går bra. Ibland lägger man markduk ovanpå cellplasten när man gjuter för att slippa att betongen rinner ner mellan skivorna och skapar köldbryggor, men i ett poolbygge är det kanske inte lika noga...

2. Stenkista i poolgropen känns inte rätt. Dels vill du ju ha bort vattnet från poolen, dels ska stenkistan ligga högt upp, i den första metern jord. Tänker du lägga stenkistan helt i anslutning till poolgropen kan du lika gärna skippa den - det dränerande lager du redan lagt ut är också en stenkista.... Traditionella stenkistor är också rätt platsineffektiva. Sk dagvattenkassetter är en bättre teknik. Själv tänkte jag prova en budgetvariant av dagvattenkassetter - vanliga drickabackar...
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 25, 2012, 22:55:45:45
Jadå...padda  x 2 :)
Nästa helg blir underlagsfix med stenmjöl, cellplast och filtmatta.
Alla varianter verkar finnas här på forumet, det känns som det blir rätt/fel hur man än gör   :P
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet mars 26, 2012, 16:26:11:11
1. Nej, inte markduk mellan drängrus och cellplast. Cellplast direkt på grus går bra. Ibland lägger man markduk ovanpå cellplasten när man gjuter för att slippa att betongen rinner ner mellan skivorna och skapar köldbryggor, men i ett poolbygge är det kanske inte lika noga...

2. Stenkista i poolgropen känns inte rätt. Dels vill du ju ha bort vattnet från poolen, dels ska stenkistan ligga högt upp, i den första metern jord. Tänker du lägga stenkistan helt i anslutning till poolgropen kan du lika gärna skippa den - det dränerande lager du redan lagt ut är också en stenkista.... Traditionella stenkistor är också rätt platsineffektiva. Sk dagvattenkassetter är en bättre teknik. Själv tänkte jag prova en budgetvariant av dagvattenkassetter - vanliga drickabackar...

Drickabackar? utveckla gärna det är du snäll..

och stenkistan blir ju på första metern jord, iom att vi inte grävt mer än 50cm ;)  Men jag hade samma tanke som du, att själva makadammet fungerar som en stenkista...frågan är ju hur mycket dränering som behövs egentligen?

Förlåt Cissi, nu snor jag din tråd här! Och jag håller med dig, hur man än gör så blir det rätt/fel men det e ju svårt att gå på känn när man inte har nån erfarenhet direkt. Vi har haft en intexpool på gräsmattan i några år och under den hade vi cellplast direkt mot jorden och sen sandlådesand. Det dränerade ingenting så det var ingen bra idé ;) Men det funkade ju på en liten pool
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet mars 26, 2012, 17:19:13:13
Så här ser en dagvattenkassett ut:

(http://www.pipelife.se/___temp/se/be5a03cf90480cbc6d467d93b8b3c95c_150x150.jpg)

Det är ett modert sätt att bygga stenkista. Fördelen med dessa är att dom sväljer mycket mer vatten än en stenkista av samma storlek, platseffektiv alltså. Ska man ha större kapacitet lägger man ut flera bredvid varandra.

Om man håller sig till ytor man går på ställs väldigt blygsamma krav på hållfasthet. Då inser man att det inte är något speciellt med denna konstruktion - lite plast som skapar en luftvolym under marken. Därför går det, påstår jag, lika bra att använda läskbackar med lite markduk över. Grunda med 8-16.

Man kan ju se 8-16 under poolen som en stenkista, men har du det blött i marken kommer det bli lågtryck under poolen och vatten samlas där. Inte bra. Man vill alltså leda bort vattnet så att poolen står torr.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet mars 26, 2012, 19:56:57:57
Vi har lera mest här (gammal sjöbotten) och vi gräver ju inte så djupt så det tränger upp nåt vatten direkt..usch det här känns ju skitdrygt! Kolla gärna in min egen tråd så kan vi fortsätta diskussionen där http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7586.msg55382#new (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7586.msg55382#new)
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet mars 27, 2012, 06:52:06:06
Låna tråden, ingen fara.... bara bra vi kan ge/få hjälp här :)
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet mars 28, 2012, 15:47:12:12
Ja det har du alldeles rätt i Cissi :)

Och vi kommer sno er idé gällande dräneringen. Det borde räcka/funka om nu vattnet skulle stiga under poolen. Hoppas vi iaf ;)

Som det ser ut nu så blir det nog poolresning i påsk även för oss. Det är så spännande det här! Tyvärr så e det ju en himla massa jobb kvar sen innan allt är klart, men har man väl fått upp poolen så känns det ju som att man är på god väg iaf
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 01, 2012, 19:47:56:56
Kämpar vidare, idag 5 timmar i gropen.....vi grävde om brunnen djupare (nu nöjd) och gjorde klart stenmjöl + paddning.

Bifogar ett foto på min pappas pool som var den som gjorde att jag också ville ha "ett eget paradis".....en ovanmark, i en fin skyddad tomthörna  :)
Hörs igen //en trött C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet april 01, 2012, 22:58:45:45
Åhh vad det där såg skönt ut!

Och ni jobbar på ser jag :) Vi har grävt om i vår grop idag, vi beslutade oss för att få ner den en bit till så nu är det gjort..

Paddning och sånt kommer som sagt nästa helg...Men jag börjar bli lite tveksam till poolresning nästa helg. Kommer man få det bra när det är så pass kallt ute som det ska vara? Kommer linern gilla det menar jag? Har för mig att jag läst på flera ställen att det helst ska vara riktigt varmt för att linern ska vara följsam..

vad tror du Cissi? Kommer det funka?
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 02, 2012, 06:48:07:07
Hej,
Vi är ju som sagt lite "i händerna" på en som ska hjälpa oss med uppmonteringen, och jag kan tycka att han borde ha koll. Men jag ska stämma av med honom ännu en gång nu i veckan, kan också tycka att vi borde vänta nån vecka. Hellre det och att det blir bra.......men tyvärr hade han ont om tid senare :(
//C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: swanthe skrivet april 02, 2012, 09:10:54:54
Om ni förvarar linern i rumstemperatur ett dygn innan ni ska montera så mjukar den upp sig. Håll den inomhus tills just innan ni ska montera.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 02, 2012, 09:42:44:44
Nya besked....de monterar enbart stommen nu till helgen (pga vädret) och så tar vi linern mm vid nytt datum. Det känns bra  :)
Linern inne - check!
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet april 02, 2012, 15:39:04:04
Men vågar man sätta upp själva poolen utan att fylla den med vatten? Det är ju självbärande konstruktion på den vilket borde innebära att den blir alldeles vobblig om den står utan vatten? Eller tänker jag fel?

Vi funderade oxå på om det räcker med att ha linern inomhus till precis innan man ska sätta dit den. Vi kan fylla på med varmvatten ute så själva botten borde ju kunna gå att få till....Vi kan inte sätta upp den förrän i maj om vi inte sätter upp den den här helgen, och då blir det helt plötsligt jättestressigt att få allt runt omkring klart ifall badsäsongen kommer tidigt..

att det ska vara så svårt!
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 05, 2012, 18:20:58:58
Har idag fått klar isoleringen, lite pyssligare än jag trodde. Har varit jättenoga, lagt skivorna tight, tejpat slätt och vattenpasset har visat "klart godkänt". Skulle det ändå bli nån skarv el så kan jag iallafall lungt säga att jag gjort så förbaskat gott vi kunnat. Kanske kunde lagt skivorna mer förskjutna om varann, men det hade blivit ännu mer passning och pyssel så....hoppas det inte påverkar för mycket.
Har iallafall haft tur med vädret, soool  <sol>

Glad Påsk all poolers  //C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet april 05, 2012, 20:50:40:40
Det ser ju kanon ut det där Cissi!

Ska ni sätta upp stommen i snöovädret imorgon eller klarar ni er ifrån det kanske? Här skulle det visst kunna komma upp mot en dec snö så det blir ingen poolresning för oss den här helgen :(
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 05, 2012, 23:02:19:19
Tack :)
Vi ska också få skitväder men vi kör, de kör bottenramen, sargen, gör hål för lampor...vad jag vet. Sargen skruvas fast men vi kommer nog förankra den med rep också fram tills linerisättning.
Jag vill ha vår med väääärmeeee
Tjing/C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Puttrick skrivet april 06, 2012, 09:23:10:10
Tjusigt. Vilken isolering kör ni med och pris ?
Tänkte själv ut och shoppa lite idag.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 06, 2012, 10:26:47:47
Tackar
Det är fr XL-Bygg "Cellplast mark 200F" 810 kr för 5 st (60x120). Inte billigt, men jag hoppas vi får igen det i "värmekostnader".
Ha en bra shoppingdag :)
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 06, 2012, 10:32:55:55
Patrik,...det var 8 st/bunt (8 st 810kr) ej 5, var ut och dubbelkollade i garaget då vi har en oöppnad kvar......rätt ska va rätt
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Puttrick skrivet april 06, 2012, 19:09:52:52
Tack. Jag såg denna på Byggmax. Verkar vara ungefär samma.
http://www.byggmax.com/se-sv/byggvaror/gjutning-husgrund/gjuta-mura-putsa/cellplast-frigolit/16475/cellplast-xps200
 (http://www.byggmax.com/se-sv/byggvaror/gjutning-husgrund/gjuta-mura-putsa/cellplast-frigolit/16475/cellplast-xps200)
Mvh Patrik
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 07, 2012, 09:47:18:18
Vädrets makter trotsades igår, nu har vi stommen upställd. Nu inväntar vi vårvärmen och sedan etapp 2 med linern.
Tycker röran på tomten är aaaningen jobbig, men..........."Rom byggdes inte på en dag"
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet april 07, 2012, 10:03:53:53
Den extruderade cellplasten tål högre belastning men har inte nödvändigtvis bättre isolerförmåga. Jag skulle satsa på 100mm S100 istället.....lite billigare också.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet april 07, 2012, 14:47:43:43
Men kolla!

Vad duktigt att jobba på såpass trots vädret. Var den svår att ställa upp??

Vi har bugat oss för vädret och får rikta in oss på valborgs-helgen istället...det kliar i mina fingrar men inte i makens så jag får vackert ge mig till tåls. Har satt igång jakten på poolskydd istället och inväntar offert från ett presseningsföretag. Skydd med skenor så man slipper alla dessa stroppar.

Vad ska ni ha för skydd Cissi?
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 07, 2012, 17:01:18:18
Näää inte farligt jobbigt.......jag stod innanför fönstret och tittade på  ;D
De som monterade hade satt upp Palmyra förut så jag fick käslan att det gick ganska smidigt, tot 3,5 tim och då ligger gröna mattan i botten och lamphålen utskurna.
Vi köpte pooltäcke i samband med poolköpet, fick välja på en tunnare variant som skulle vara enkel att dra av och på, eller en tjockare variant som man kan gå på och håller värmen bättre, dock tyngre att dra av/på, vi valde den tjockare varianten.
Vi har inte stege med handtag som sticker upp (utan "weddingcake" trappa) så jag hoppas det ska bli ganska smidigt att dra täcke över hela allt ändå.
Då hoppas vi på bra väder i valborg......:)
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet april 07, 2012, 19:52:52:52
haha ja det lät ju smidigt! Det blir nog nåt liknande för mig när vår pool ska upp..med skillnaden att jag får ta hand om tre barn under tiden  O0

Jag kollar lite på ett skydd med skenor...får se vad dom ska ha för det, skulle få svar på det på tisdag. Vi kan inte ha ett med stroppar känner vi, iom att vi har så pass många barn så vill vi ha ett skydd som är enkelt att dra på, så man sätter på det ofta!

Vi har dock en ovanmark-stege men den är fällbar så den kommer inte ivägen för skyddet oavsett.

Maken e rädd för att ta hål för lampan och påstår att jag ska få göra det..han har dock bättre tålamod än vad jag har så det e nog bäst att han gör det i samråd med mig ;)

Det ska bli kul att fortsätta följa ert bygge iaf, min tråd känns nästan överflödig då jag helst hänger här märker jag!
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet april 08, 2012, 18:41:33:33
Det är helt ok att du "hänger" här, vi är ju Palmyra poolers ;)
Det är iaf kul att fått upp stommen, nu ser man höjden osv på poolen......och kan planera det tilltänkta trädäcket  >rulla<  planering, planering, planering.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet april 09, 2012, 08:39:33:33
Det tackar jag för ;)

Hur känns poolen när den står nu då förresten? Känns den stabil eller? Jag skulle vilja piska ut maken och pappa för att slänga ihop den idag..även om jag inte tror att jag får igenom mitt förslag ;)

Men skulle vi göra så så skulle man lixom kunna göra klart det mesta runt omkring när man får tid och lust sen..
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet maj 19, 2012, 17:49:30:30
Hej igen, jag lever.....skulle ha köpt en uppblåsbar  :P

Status; Har haft poolen halvfylld i tre veckor, pga kallt väder, veck i botten samt en sten under linern   :( När man anlitar "kunnit folk" blir det inte alltid bäst.
Igår tömde vi själva poolen, och idag har vi lyft på linern, kapat gröna mattan i kanterna för att ge mer "space", byggt upp "vallen" igen och sopat och sopat, fyllt på nytt vatten sakta och samtidigt sträckt linern och jobbat med vecken.
Två veck får vi leva med, men det är betydligt bättre än tidigare. Men vi kommer absolut inte få hälavtryck då vi har en extra matta.....en matta som antagligen är boven till vecken  :o
Soeln har skinit och ölen var god.........I will be back
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet maj 25, 2012, 19:45:13:13
Glad att vi inte köpte en uppblåsbar   <antman>

Senaste 3 dagarna har vi slutfört själva poolen, tips från forumet, några mail (tack Thesmurfen) så har det gått helt ok. Pumpar mm står ca 6 meter från poolen, men det har funkat ok. Igår slog vi på pumpen+VP hade då 17 grader......idag på em hade vi 22, då kunde jag inte hålla mig utan tog "helg" och premiär doppet, medans min sambo hejjade på  <love>
Såååå nice, hälften av allt besvär som vi haft bara "blåste bort".
Nu återstår,
- Få i trappan, weddingcake modell.
- Lära sig "dammsuga" .....i poolen  :P
- Bygga ut det lilla tralldäck vi byggde som start för "pumphus".....pha....räckte inte långt (hade inte riktig koll på hur stort och mycket som skulle få plats)
- Bygga trädäck runt poolen, de 2 smådäck vi har ska bli ett. Totalt ca 70 m2.....

Skön helg till er alla poolers som hjälpt, medvetet eller omedvetet.
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet maj 25, 2012, 22:38:01:01
Ser kanoners ut du! O0 Jag sa ju att ni skulle klara det där.Nu e det bara resten kvar men det fixar ni det med :) Skönt att du fick njuta av ett hyffsat varmt bad. Vi hade 31.5 grader idag när vi kom hem från jobbet. Pumpen är inställd på 29 så solen har verkligen hjälpt till.

Bra jobbat!!
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: LUS skrivet maj 26, 2012, 08:24:35:35
Skönt att det funkade! var väl värt alt strul? Blev dock inte klar till 20/5 med mitt projekt... Får man vänta 5 veckor på grejjer så är det svårt att få klart i tid!
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet maj 26, 2012, 19:25:39:39
Tack för lite "Hejjar rop",  idag 25 grader och vi har badat för fullt. Återkommer med lite foton när vi börjar få ordning på trädäcket.
Tjingeling //C
Titel: SV: Start - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet juni 12, 2012, 19:32:30:30
Har inga bilder på något trädäck ännu.......men en snygg poolbro  :P
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet juli 18, 2012, 22:58:48:48
Äntligen får jag väl säga att vi nästan är helt klara (om man blir det nån gång)
Lastpallen till bro har bytts mot ett trädäck  :)
Bakre delen av poolen som är mot gräsmattan kommer få en träram/sarg såsmåningom.
Men nu kan vi iallfall njuta  <love> och tro det eller ej men efter denna resa säger jag också...."Det var värt det"
Sol i morgon ska det bli //Hej Cissi
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet juli 19, 2012, 06:58:20:20
men titta vad fint! Så det är därför jag inte hört nåt från dig  ;) Bra jobbat!!
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet juli 19, 2012, 19:49:26:26
Tack  :) jo det har  varit lite att pyssel. Ha det gott, vi hörs sen på mailen.
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: Nordman skrivet juli 19, 2012, 21:45:44:44
Riktigt fint!!!
 O0
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 19, 2012, 23:03:25:25
Törs man lägga in en "före-bild" tro?

(http://www.poolforum.se/forum/index.php?action=dlattach;topic=7523.0;attach=11063;image)

Bra jobbat!
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet juli 20, 2012, 21:00:56:56
Ha ha absolut, när man ser den känns det bara ännu bättre :-)
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: gadden skrivet juli 20, 2012, 22:14:09:09
Snyggt bygge! O0

Är ni nöjda med trappan i poolen? För och nackdelar som ni ser det?
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet juli 21, 2012, 11:41:03:03
Hej o Tack!
Ja vi är verkligen nöjda med weddingcake trappan, är verkligen glad att vi inte tog en stege. Trappan är mer som en "möbel" i vattnet, när vi är några i vattnet o softar sitter alltid två på trappan och snackar. Vi har ställt den i bra solläge så bara sitta i vattnet o sola är super. Mindre barn gillar också att kliva upp på olika steg och hoppa, de slipper då gå helt ur poolen. Vi valde att ej använda handtaget/ledstången som medföljde då det är lättare att dra på täcket utan den, och den känns onödig.
Sååå från mig....
Fördelar: skönt att sitta på, roligare än att "stå" och prata (då vi har poolen för relax och nöjesplaska, ej ....motionssim  ;)
Står stadigt, ändå flyttbar av två pers.
Nackdelar: visst tar lite poolyta, men fördelarna väger upp.
Det samlas lite skräp på botten precis bredvid trappen, men hade det inte samlas där hade det väl lagt sig någon annan stans....och dammsuga gör man ju ändå emellanåt.
Så mitt betyg är bara  O0

Ha det gott //C
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet augusti 10, 2012, 09:10:41:41
Hello! Hur har det gått för er med flockningen?

Här har vi ställt om timern på reningen och kör nu pumparna mellan 9-19 samt 01-03 och sen dess är vattnet kristallklart och värdena stabila. Samma antal timmar som förr alltså men utspridda lite annorlunda gjorde susen för vattenkvalitén
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: Cissi skrivet augusti 14, 2012, 09:41:54:54
Hej,
jo tack det gick "nog" bra, vet inte direkt om det behövdes men jag ville "bjuda" på det då vi nu kört några veckor. Försökte se "glimmret i vattnet" efter....och kanske såg det  ;D
Vi kör cirkulation och värme dygnet runt.

Grannen närmast påstår att de hör pumparna lite (sv avundsjukan tror jag  >:D) så nu har jag försökt göra så gott det går utan att isolera in för mycket.....uppfinnarjocke i mig kapade vår gamla dynlåda.....
ev gör vi någon form av dörr/insynsskydd såsmåningom.
avståndet mellan pumpar och pool är ca 9 m och det funkar utan problem.
Har här på forumet sett många fina bilder på "maskinrum", här kommer några bilder på vårt "pump-rum"  :)
 //C
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: thesmurfen skrivet augusti 19, 2012, 09:30:54:54
Men sicken smart lösning på pumprummet! Fick du mitt mejl förresten?? Det första fastnade i utkastlådan av nån anledning men det andra gick iväg hoppas jag...min mejl var lite knasig ett tag men nu verkar den ha fixat till sig ;)

Våra pumpar hörs ju såklart men grannarna tycker inte att det stör tack och lov. Den svenska avundsjukan är inget roligt monster ;)
Titel: SV: Färdigt - Palmyra 4,60
Skrivet av: feffethegreat skrivet april 13, 2019, 16:56:08:08
Hej,
jo tack det gick "nog" bra, vet inte direkt om det behövdes men jag ville "bjuda" på det då vi nu kört några veckor. Försökte se "glimmret i vattnet" efter....och kanske såg det  ;D
Vi kör cirkulation och värme dygnet runt.

Grannen närmast påstår att de hör pumparna lite (sv avundsjukan tror jag  >:D) så nu har jag försökt göra så gott det går utan att isolera in för mycket.....uppfinnarjocke i mig kapade vår gamla dynlåda.....
ev gör vi någon form av dörr/insynsskydd såsmåningom.
avståndet mellan pumpar och pool är ca 9 m och det funkar utan problem.
Har här på forumet sett många fina bilder på "maskinrum", här kommer några bilder på vårt "pump-rum"  :)
 //C

Hej! Nyfiken på om ni har kvar den här lösningen på ljusisolering för poolpumpen. Vi har nyss skaffat pool men inser på förhand att vi nog behöver ljudisolera just cirkulationspumpen. Er i´de ser ju brilliant ut! ::)

Har det funkat bra eller har ni utvecklat idén?

/Fredrik