CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: LED Poolbelysning-kabelarea  (läst 9860 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Plums

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #20 skrivet: april 23, 2017, 17:11:11:11 »
Om du kan så lite om el bör du nog överlåta den delen av poolsystemet åt en behörig elektriker.

Tack för besserwisser attityden Erica, var har du hittat den? Jodå, det gjorde jag när det begav sig.

Poolgiganten

Utloggad Erica

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #21 skrivet: april 23, 2017, 17:57:35:35 »
Nej men ditt inlägg visade att du inte har de kunskaper som kvävs - något som du absolut inte är ensam om. Det har varit många inlägg här på forumet om el och elsäkerhet. En del har utmärkta kunskaper, en del visar på motsatsen. Är man det minsta tveksam på om man kan göra det rätt så skall man inte befatta sig med starkström. Jag har ju under åren visat ett antal av inläggen för min man som arbetar just med elsäkerhet och elbesiktningar och han brukar ha en hel del synpunkter på en del som skrivits här. Pooler är en ur elektrisk synpunkt väldigt känslig miljö och man får inte gå efter vad man "tror" är rätt - det måste vara korrekt kopplat helt enkelt. Just misstolkningen att en 12 V 25 A krets som till en standard poolbelysning inte är en starktrömskrets bara för att den har 12 V spänning är en vanlig missuppfattning. En del har gjort liknelser med t.ex. strömmen till bilens startmotor - men bilar och fordon över huvud taget är specifikt undantagna från starkströmsföreskrifterna om det inte gäller nätanslutna kretsar som t.ex. motor- och kupevärmare, husbilar o.s.v. så den jämförelsen håller inte.

Sekundärkretsen (12 V) till en poolampa är ganska lång, eftersom det är förbjudet att placera transformatorn i poolens närzon. Men hela denna 12 V krets räknas som en starkströmsinstallation p.g.a. den höga strömstyrkan. Har du traditionella poolampor så får du med för klen ledningsarea inte bara en brandrisk utan även svagare och gulaktigt ljus. Men trenden blir väl mot LED över allt vilket minskar problemen. Men tyvärr är de lamporna ganska dyra ännu, plus att i vissa områden kan LED-lampornas känslighet för åska vara ett problem (de innehåller ju elektronik).

Utloggad swedjeep

  • kan man så gör man
  • Kan lite mer
  • ***
  • Stad/land: Falun
  • Antal inlägg: 49
  • Total likes: 2
  • Kön: Man
  • Pool javisst!
    • Visa profil
SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #22 skrivet: april 23, 2017, 21:53:11:11 »
Lekte lite med area kalkylator på nätet och fick därmed svaret på min andra fråga , varför Astral / Pahlen mfl har 0,75-1,5 mm2 på sina kablar från sockel. Normaltv erkar vara 2 eller 4 meter och då behövs det inte mer ... men med regelverket som vi har som säger att matning ( Trafo ) ska vara minst 3,5 m från vatten så är det en konst i sig att göra det enligt konstens alla former, Elektrikern funderar på om det äns är OK att använda inkopplings lådor som säljs av Pahlen mfl då dessa inte uppfyller IP klass vilket krävs då hela installationen enl svenska regler är en starkströms installation.
Bygger pool.
Tjällden
4x8 med gaveltrappa.

Utloggad butthead

SV: LED Poolbelysning-kabelarea
« Svar #23 skrivet: maj 10, 2017, 21:10:56:56 »
Vad som jag tror är ännu viktigare än korrekt kabelarea (det handlar "bara" om spännignsfall och dess uppvärmning) är rätt kontaktdon och åtdragningmoment. Bara lite resistans kommer ge hög värme i kontaktdonet vilket då smälter. Och säkringen löser ju inte ut eftersom strömmen är normal. Bara för att det är lågspänning med 12V betyder inte att det är säkert.
5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag