Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: Tallkotten skrivet augusti 18, 2015, 22:43:27:27

Titel: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet augusti 18, 2015, 22:43:27:27
Jahapps då var man tillbaka...
Startade en tråd för att få input till mitt poolprojekt tidigare i år. Då var jag fast besluten om att köpa glasfiperpool. Jag till och med beställde poolen men backade innan jag lagt handpeng pga diverse "ändringar i livet"... Under sommaren så har jag istället kikat vidare på alternativa pooler och fastnade för gjutna betongpooler. Senare så visade det sig att en god vän byggt ett antal betongpooler i jobbet. Min vän har därför lovat att hjälpa mig att gjuta en massiv betongpool men även förklarat att de pooler han byggt sett olika ut med tanke på utformning, belysning, skimrar, inlopp, avlopp osv...
Nu till min fråga:
Kan någon säg hur det ska se ut alt tipsa om en leverantör som kan ge ett "startkit" med erforderliga detaljer för gjutningen?
Kommer att gjuta en 8x4m pool med trappa på ena långsidan. Trappan går utanför de 4m så här blir poolen drygt 5m. Har bestämt att sätta 2 halogener på motsatta långsidan. Antar att jag behöver två inlopp (allt i plast) på ena kortsidan och en skimmer på den andra kortsidan. Vad behöver jag mer gjuta in och som sagt, finns det färdiga kit... Funderar på om man ska ha bottenavlopp, extra skimmer alt inlopp vid trappan (för att få bort skräp/få cirkulation), förbereda för dammsugare, osv....
Kan någon vänlig själ hjälpa mig?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Rickard skrivet augusti 19, 2015, 08:05:50:50
Skulle tro att de flesta större leverantörer har någon form av paket att erbjuda, här t.ex:http://www.ellipspool.se/pool/ellips-kelly/
Du måste ladda ned katalogen för att se priser och innehåll i paketen.
Vill du inte köpa deras paket kan du ju alltid plocka ihop det som ingår i paketet, och som du behöver, från olika håll.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: je skrivet augusti 19, 2015, 17:02:05:05
Läs upp dig på olika pooler och utformningar här på forumet, så får du en bra bild på vad du vill ha och inte. Spelar ingen roll i samband med placering, antal, eller typ av utrustning om poolen er gjuten, murad, eller byggt i någon annat material. Det är jo bara olika sätt att skapa en spärr för att hålla vattnet på plats, eller hur?
Ta med dig din ide till din lokala poolleverantör, och få hans/hennes rekommendationer och kommentarer, och eventuella förslag till ändringar.
Jag gjorde så, och en av kommentarerna var, "vill du verkligen mura och gjuta en pool, och sätta dit plastdetaljer? Mycket att hugga och bila bort om det skulle bli skador / spricker eller liknande."
Kan jo vara så at han tjänade mycket mer på rostfritt, men hans kommentar verkade vettig i mina öron, så det blev rostfritt för min del.
Lite enkla regler, som jag har fått lära mig:
- Inlopp ska stå i den änden där den dominerande vindriktning kommer ifrån på din tomt.
- Bräddavlopp ska stå i motsatt sida av inloppen för att skapa en så bra ytrening som möjligt
- Belysningen ska stå på samma sida som du kommer använda som sittplats så den inte bländar när du sitter bredvid poolen och myser en sen sommarkväll.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet augusti 19, 2015, 22:52:09:09
Stort tack för tipsen!
Har en bra uppfattning (tror jag) om placering av belysning och in/utlopp. Är dock frågande kring "behövs bottenventil" och "ska man montera extra inlopp vid trappan" så att vattnet inte står stilla där.... I nuläget vet jag placering/att jag behöver:
2inlopp på kortsidan det blåser från
1breddavlopp på kortsidan det blåser mot
2 halogener på motsatta sidan trappan, placerade så de inte bländar vinterträdgård, mysplats osv...

Något mer...?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 20, 2015, 07:30:09:09
Man bygger normalt inte bottenventil på så små pooler som 8x4. Det behövs helt enkelt inte.

Att placera i loppen där det blåser låter sig inte göras om du inte är vädergud. Att placera efter vädret är också bara relevant om du inte ska täcka poolen, vilket du absolut bör göra av tusen andra skäl.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Rickard skrivet augusti 20, 2015, 07:38:17:17
Nja Mathias, nu tycker jag du är lite väl kategorisk, hos oss blåser det i alla fall övervägande sydliga vindar när vi har poolen öppen, typ 70% av tiden i alla fall, och vinden är bra på att hjälpa till att få ytskräpet, flugor, insekter, löv, barr och damm -  att hitta fram till utloppet, jag skulle definitivt inte vilja ha inlopp/utlopp omkastat - men det kan säkert variera beroende på var man bor.
Just skräpet på ytan kommer ju dessutom mer eller mindre bara ned i poolen när den är öppen.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: TommyC skrivet augusti 20, 2015, 08:17:31:31
Här är det också övervägande sydliga vindar.

Det är lätt att ta reda på hur det är där man bor eller i alla fall i närheten: http://opendata-download-metobs.smhi.se/explore/#
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 20, 2015, 08:31:53:53
Om vi utgår från att poolen ska vara täckt när den inte används så tror jag att min poäng är att 1. det blåser inte från samma håll (här blåser det definitivt från båda ändarna men det kan ju som sagt variera) och 2. om det nu råkar blåsa från samma håll 70% av tiden så har detta ändå minimal påverkarn på reningen dom 5% av dygnet du har poolen öppen. Dessa 5% badar du kanske halva tiden och då skvalpar det så mycket att det inte spelar någon roll var det blåser.

=> lägg inlopp och utlopp så det passar bra i förhållande till maskinrum, trappor osv snarare än varifrån det blåser.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Rickard skrivet augusti 20, 2015, 08:36:25:25
Mmm, om man har gaveltrapp så kanske det har större betydelse var man vill/måste sätta trappen, men annars tycker jag att vindriktningen är rätt viktig, i vart fall för oss, vi skvalpar inte så mycket när vi badar, det är lite annorlunda när mindre barn och ungdomar badar.
Jag upplever i alla fall att vinden hjälper till rätt bra att hålla poolen ren de dagar (som nu) när man har poolen öppen stora delar av dagen.
Av samma anledning vrider jag alltid upp insprutarna mot ytan när vi badar, så att ytvattnet snabbare skall ta sig till skimmern.
Det är rätt stor skillnad på hur mycket skräp som samlas på botten efter en hel dags badande om vind + insprutare tillsammans driver ytvattnet mot skimmer eller ej.
Det är i alla fall min erfarenhet efter 14 år med pool.

Har man städrobot kanske det saknar betydelse, men för oss som dammsuger manuellt så är det skönt om man slipper städa varje gång man haft poolen öppen.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MTQ skrivet augusti 20, 2015, 09:09:01:01
Bortsett från att bottenventil inte behövs om du inte har en djupdel så kan det ju tilläggas att det är besvärligt att laga om det läcker (och du hittar läckan dvs). Jag valde bort bottenventil av denna anledning. Ökar upp med en inlopp extra eller två riktade mot botten istället.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Alvinspanna skrivet augusti 22, 2015, 17:10:08:08
Två dumma frågor som säkert har självklara svar:

1. Hur tjock ska bottenplattan vara? Har tänkt göra den lite större än själva poolen och har tänkt ha 100mm cellplast under.
2. Varför är det så få som gjuter massiva betongpooler vs. Att ex bygga med skalblock? Förstår att man får isolering på köpet i skalblocksprincipen.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tynell skrivet augusti 22, 2015, 18:35:06:06
Två dumma frågor som säkert har självklara svar:

1. Hur tjock ska bottenplattan vara? Har tänkt göra den lite större än själva poolen och har tänkt ha 100mm cellplast under.
2. Varför är det så få som gjuter massiva betongpooler vs. Att ex bygga med skalblock? Förstår att man får isolering på köpet i skalblocksprincipen.

1. 4-10 cm tjock bör plattan vara.
2. Har inte räknat på det men det låter dyrt. Och svårt att göra själv, många här på forumet väljer ju att göra delar eller hela jobbet själv. Och det blir sämre isolerat.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet augusti 22, 2015, 18:59:23:23
Jag hade tänkt 10cm över cellplasten och 20runt kantbalkarna. Killen som ska hjälpa mig säger 20cm och dubbelarmering!!! Låter mycket med 20cm över hela plattan...? Antar att man kan isolera väggarna med cellplast...?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MTQ skrivet augusti 22, 2015, 20:21:24:24
Jag hade tänkt 10cm över cellplasten och 20runt kantbalkarna. Killen som ska hjälpa mig säger 20cm och dubbelarmering!!! Låter mycket med 20cm över hela plattan...? Antar att man kan isolera väggarna med cellplast...?

Tjena, hur höga hade du tänkt göra väggarna? Jag kanske har missat det. Vägghöjd påverkar plattas och voternas utformning. Sen är ju frågan om du hade tänkt motfylla något. Om nej, så får du ta med det i beräkningen oxå. Du kan kika i min byggtråd så hittar du lite exempel på hur plattan kan utformas givet mina förutsättningar. På sidan 4 finns även en länk till Finjas konstruktionsritningar för skalblock inkl plattan till dessa.

Om jag hade valt ett standarddjup och vanlig motfyllning räcker det med betydligt mindre tjocklek på plattan. Den kan mycket väl vara samma över hela och 10cm räcker gott.

Om du vill ha en betongpool så finns det firmor som levererar fördiga väggsidor som ställs på plats med kran och plattan gjuts därefter. Ganska smidigt, men lite dyrare.

Som svar på dina frågor så är ett svar att det inte inte alltid är nödvändigt med en såpass överdimensionerad konstruktion. Det är dessutom rätt tungtjobbat o tar tid beroende på vägghöjd och användning. Gör man jobbet själv så finns det ju enklare alternativ som går fortare numera. T.ex Tjälldens lösning eller de mindre blocken. Isolering kan man ju lägga dit precis hur mycket som helst så det beror ju på vilka behov man har. Mer än 20 är väl knappast ekonomiskt då man ändå har så mycket förluster uppåt.

Hoppas detta hjälpte i någon riktning!

//MTQ
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet augusti 23, 2015, 07:05:50:50
Väggarna blir 1,5m höga så det är väl inget extremt... Marken kring poolen återfylls. Vill helst klä med kakel eller mosaik.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 23, 2015, 09:21:30:30
1. 4-10 cm tjock bör plattan vara.
2. Har inte räknat på det men det låter dyrt. Och svårt att göra själv, många här på forumet väljer ju att göra delar eller hela jobbet själv. Och det blir sämre isolerat.

1. 4cm är för lite. 8-10cm är rätt var på frågan. 4cm blir någon sorts avjämning som kommer spricka i tusen bitar....:)
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet augusti 23, 2015, 17:15:20:20
Kommer dubbelarmering funka/göra nytta på endast 8-10cm betong? Eller du menar att endast enkelarmera MathiasS?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 23, 2015, 20:13:47:47
Bara enkel/sprickarmering. Men man får förstås reflektera över konstruktion och markförhållanden. Om det inte behövs dubbelarmering för en thermopool har jag dock svårt att se att det behövs i någon annan konstruktion heller.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tynell skrivet augusti 24, 2015, 10:23:13:13
1. 4cm är för lite. 8-10cm är rätt var på frågan. 4cm blir någon sorts avjämning som kommer spricka i tusen bitar....:)

:) Njae, det borde funka. Informationen kommer härifrån:
http://www.husgrunder.com/prio/hur-gjuter-man-en-tat-pool/
Jag var i kontakt med dem innan jag satte igång och bygga. Då sa de att 4 cm var fullt tillräckligt för en pool, men noterar nu verkar de dock ha reserverat sig något i texten på sajten. Enligt Tjälldén skulle 4 cm vara tillräckligt också, även om kantbalken var tvungen att vara 10cm.
Jag var nämligen inne på att handblanda all betong, då min pool ligger rätt otillgängligt och då lockade tanken med en tunn platta. Men jag gjorde till slut hela 10 cm, och tog hjälp av en betongbil.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet augusti 24, 2015, 11:16:04:04
Hej.
Intressant tråd, skall du platsbygga en betongpool?
Jag byggde en för fyra år sedan den fungerar helt utmärkt, det är mkt att tänka på, men innan jag går in på det ville jag bara säkerställa min fråga.

Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 24, 2015, 13:00:36:36
:) Njae, det borde funka. Informationen kommer härifrån:
http://www.husgrunder.com/prio/hur-gjuter-man-en-tat-pool/
Jag var i kontakt med dem innan jag satte igång och bygga. Då sa de att 4 cm var fullt tillräckligt för en pool, men noterar nu verkar de dock ha reserverat sig något i texten på sajten. Enligt Tjälldén skulle 4 cm vara tillräckligt också, även om kantbalken var tvungen att vara 10cm.
Jag var nämligen inne på att handblanda all betong, då min pool ligger rätt otillgängligt och då lockade tanken med en tunn platta. Men jag gjorde till slut hela 10 cm, och tog hjälp av en betongbil.

Det finns flera fel på den sidan varav 3cm bottengjutning är ett. Dessutom skriver som själva att pooltillverkarna rek 10cm och att man nog borde följa det.....

För att sätta detta i rätt perspektiv....inte ens en obelastad platta inomhus i en källare görs tunnare än 8-10cm....tex vid en källarrwnovering
källarrenovering.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tynell skrivet augusti 24, 2015, 15:46:41:41
Ja, precis som jag skrev har de omformulerat sig på sajten sedan jag var i kontakt med dem i våras någon gång.

Men for the sake of argument då; Om man kan köra tunga fordon på en vanlig 50mm betongplatta/marksten så borde man väl kunna ha en platta under en pool som är 40mm? Belastningen blir ju väldigt liten per cm2 i en poolbotten jämfört med en uppfart tex?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Erik N skrivet augusti 24, 2015, 16:25:52:52
Men på en uppfart har du väl inte en hel platta? Då är det ju småbitar du lägger bredvid varandra. Inte en hel platta.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 24, 2015, 16:59:03:03
...på en uppfart har man 30-50cm packad bergkross som inte rör sig många millimeter under året. Under poolen har man jord, sand osv och ett par decimeter 8-16 makadam.

Jag kan inte dimensionera betongplattor och "bevisa" mitt påstående den vägen, men jag har ärligt talat aldrig hört någon rekommendera något mindre än 8-10cm så det verkar helt rimligt att ta detta för en sanning.

Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet augusti 27, 2015, 21:23:45:45
Summa summarum: 10cm känns som ett minimum. Eftersom jag ska (förhoppningsvis) kakla eländet, inte ha liner som tillåter viss rörelse så är 20cm kantbalk klokt. Kanske nöjer mig med ngt tunnare platta...
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet augusti 28, 2015, 09:31:40:40
Hej igen.
10 cm är alldeles för klent ifall du skall göra en vattentät konstruktion!
Minimum 200, du måste också dubbelarmera, mm
Vill du få utförlig armeringsspec och betongkvalité mm, så får du höra av dig.
Jag platsbyggde en pool på ca 100 m3 som är kakelbeklädd med ca 5500 kakelplattor, och inte en enda har lossnat eller visar brist i utförandet, jag har nu haft poolen igån under fyra säsonger.
Men som sagt det är en hel del att tänka på ifall man skall gjuta en betongpool.

Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet augusti 28, 2015, 09:32:51:51
200 avser jag naturligtvis i mm, dvs 20 cm
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet augusti 28, 2015, 11:00:28:28
Bra Konrad, det tänkte jag inte på i diskussionen ovan. 10cm blir en platta som kan få krympsprickor, det funkar ju inte om betongen ska vara tät.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet augusti 29, 2015, 21:10:16:16
Stort tack för din kommentar Konrad. Har skickat PM till dig.
Mvh
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tynell skrivet augusti 30, 2015, 23:03:53:53
Men på en uppfart har du väl inte en hel platta? Då är det ju småbitar du lägger bredvid varandra. Inte en hel platta.

Gör det någon skillnad för hållfastheten?
Men ja, grannen har faktiskt en gjuten platta som uppfart, ska höra med honom hur tjock den är. Men har svårt att tänka mig att det är mer än 5cm där den ansluter till vägen (lutning från garaget ner mot vägen).
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tynell skrivet augusti 30, 2015, 23:14:09:09
...på en uppfart har man 30-50cm packad bergkross som inte rör sig många millimeter under året. Under poolen har man jord, sand osv och ett par decimeter 8-16 makadam.

Har 'man' det? Tala för dig själv ;-) Jag har iallafall bara berg och 20-30 cm makadam/stenkross under min.

Jag kan inte dimensionera betongplattor och "bevisa" mitt påstående den vägen, men jag har ärligt talat aldrig hört någon rekommendera något mindre än 8-10cm så det verkar helt rimligt att ta detta för en sanning.

Jag kan inte heller bevisa nått, men jag tycker det var en intressant tanke.
Givna sanningar måste ju också utmanas, annars hade ju jorden varit platt fortfarande.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet augusti 31, 2015, 10:33:22:22
Hej.
Bifogar lite kommentarer/förslag på utformning av vattentät betongkonstruktion.
(Tallkotten kolla din mail också).
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet augusti 31, 2015, 10:40:46:46
Lite kommentarer också:
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet augusti 31, 2015, 10:50:05:05
Inte så lätt att bifoga.....
gör ett försök att få med en bild när poolen var färdig
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet augusti 31, 2015, 21:21:18:18
Ujujuj! Nu snackar vi! Ungefär så har jag tänkt mig. Vad betyder "vattentät betongkonstruktion"?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet september 01, 2015, 09:41:00:00
Betong är inte alltid vattentätt.

Du måste använda rätt betongkvalitet och du måste "skarva" golvvägg på rätt sätt.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet september 02, 2015, 19:52:56:56
Hej
Precis som MathiasS skriver så är inte betong per automatik
Vattentät, därav har jag i tidigare inlägg bifogat förslag
På betongsammansättning/armeringsutförande/skarvutförande
Mellan platta o vägg.
Om intresse finns i denna tråd kan jag försöka vidareutveckla
Metoder kring att gjuta vattentätt.
Som jag sagt innan är det mycket att tänka på samt ta ställning inför.
Självklart finns det alternativa lösningar, ex att med hjälp av tätskikt försöka/utföra konstruktionen.
Men själv efter ca 30-års erfarenhet av komplicerande betongkonstruktioner tror jag mig erhållit skaplig erfarenhet!
Så ni som vill och framförallt Du "Tallkotten", har du /ni frågor så är jag gärna behjälplig.
En fråga som jag ofta fått då det gäller utförande av betongkonstruktioner är "måste jag göra denna del" kan ex vara armeringens utförande eller konstruktionens tjocklek etc.... Kostnaderna ligger inte i att kanske behöva gjuta 50mm tjockare, (formningskostnaden finns ju där ändå)
Att gå "upp" några klasser i betongkvaliten kostar inte så mycket i sammanhanget då transportkostnad/pump är oförändrad mm.
Jag skulle kunna skriva hur mkt som helst i detta ämne!
Men om intresse/frågor finns.... så kan vi kommunicera detta vidare gm denna tråd.
Vänligen
Konrad


Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet september 02, 2015, 20:44:39:39
Efter de kloka inläggen så börjar allt bli mer klart för mig. Först när min kompis pratade om att gjuta tjockt, gjuta dubbelarmerat och med någon sorts plåt i vinkeln mellan botten och vägg osv så tyckte jag det lät omständigt. Han pratade även om en annan/bättre betongkvalitet... Eftersom han "bara" gjort det i jobbet vid en handfull tillfällen så är det antagligen vattentäta betongkonstruktioner han gjort... Ska kolla mailen.
STORT tack Konrad! Saker o ting börjar klarna... Om man gjuter vattentätt. Kan man färga betongen o skippa kakel?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet september 02, 2015, 21:39:58:58
Kollade min mail men hittar inget... Kan du prova att skicka igen Konrad?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet september 03, 2015, 13:47:03:03
Hej
Visst kan du använda dig av färgad betong, ex blå, vit, grön
Men det är hutlöst dyrt!
Man kan ju måla med epoxifärg (det var kanske det du menade). Kostnaden är lägre än betong, men risk finns ju att färgen släpper efter något/några år och då uppstår ju ånyo kostnader, över tiden tror jag inte en målad pool är billigare än en kakelbeklädd.
Kanske finns det ngn på forumet som har en målad betongpool?
Personligen tycker jag en kakelbeklädd pool både är snyggare och "skönare".
Tallkotten: jag gör nytt försök att maila dig
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet september 03, 2015, 20:58:41:41
Haha antagligen "skit bakom spakarna" på min sida för jag ser inga mail;-)!!
Får jag besvära dig att skicka mail t mkjellberg1@gmail.com?
Jag menade färgad betong för att slippa måla. Det lutar nog ändå åt kakel/klinker. Om betongen är "vattentät" måste man trots det lägga membran/duk osv eller är det "bara" att panga på kaklet?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet september 13, 2015, 08:11:24:24
Lägger man dräneringen plant eller med fall när man har högt grundvatten? Dräneringen hamnar 1,8m under mark och den behövs till 99,9% för att leda bort grundvatten som stiger relativt plant. Lägger jag slangen med 15cm fall så lär den högre ändan av dräneringen aldrig nås av grundvattnet... Regnvattendränering bör ha fall men grundvattendränering ska ligga plant säger jag, utan att ha en aning.... Finns det någon expert som kan svara och motivera svaret?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet september 13, 2015, 15:55:21:21
Jag föreslår att dräneringes högsta punkt är den högsta nivå du accepterar vatten på. Därefter lägger du dräneringen med lätt fall mot ditt utlopp. Var vattnet kommer ifrån ser jag inte som relevant, det kommer fylla rören från alla håll ändå.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet september 26, 2015, 11:40:58:58
Är klar med dränering grus osv. nu. Börjar fundera kring isoleringen av poolbotten... Gör denna verkligen nytta? Om man tar "vanlig" cellplast så kommer den bli blöt så småningom av markfukten. Antar att poolen läcker (?) och grundvatten kan komma att blöta ner den ytterligare. Summa summarum så kommer cellplasten att bli blöt på ett eller annat sätt och nästan 2m under marken i slutet tillstånd så kommer den inte att torka.... Nästa fundering är att använda plast för att skydda mot fukt MEN om det är så att poolen "läcker" så stannar ju vattnet kvar iom. plasten vilket borde bli ännu sämre....? Nästa fundering är att använda en isolering med slutna celler typ divinycell. Trots det så kommer poolen att "stå i vatten/fukt".
Jag har ingen erfarenhet av att bygga pool, funderingarna är därför baserade på min amatörmässiga kunskap. Har sett en del som klär poolen med platonmatta och plast. Detta borde ju betyda att de som gör så räknar med att poolen INTE läcker (vilket den kanske inte gör)...
Frågor:
Vilken isolering har ni GDS'are använt?
Kan någon säg om det verkligen hjälper?
Hur tjock isolering har ni?
/Mattias
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet september 26, 2015, 12:06:25:25
Låter knastänkt.

1. Cellplasten ska ligga torrt om du gjort dränering och dränerande material under cellplasten rätt.
2. Om poolen läcker så mycket att cellplasten blir blöt har du byggt fel. Följer du instruktionerna tidigare i tråden kring rätt konstruktion för betongpool utan invändig tätning så kommer det inte komma vatten från poolen i någon omfattning som har någon betydelse.

När du grundlägger för pool så ska du tänka på samma vis som om du bygger hus eller garage. Samma principer. Standard för de som isolerar är ett eller två lager S80, dvs 100-200mm.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet september 28, 2015, 16:53:09:09
Hej.
Självklart skall du isolera din betongpool, precis som MathiasS skriver, både botten och väggar skall isoleras.
Anledningen? Jo du har inte mer än kring 5-6 grader i marken (ca 1.5 meter ned, året runt), du får lägga kostnaden mångdubbelt på ökade uppvärmningskostnader om du snålar in på isoleringen.
Gör du konstruktionen såsom jag tidigare beskrivit kommer du inte få ngt läckage.
Har du format och armerat plattan? Om inte! satsa på isolering.
Konrad
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet september 28, 2015, 21:11:20:20
Nejdå jag har inte armerat än. Har ca 80kvm isolering hemma S100 till botten o väggar. Det var mer en fråga av nyfikenhet, huruvida cellplasten förblir snustorr. Även om poolen inte läcker så lär åtskilliga liter vatten tränga ner på utsidan vid bad o plaskande. Kraftiga regn lär göra detsamma... Därav funderingen på hur mkt nytta blöt cellplast gör.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet september 28, 2015, 22:17:52:52
Sett till badvatten så är det ingenting som blöter ner cellplast. När 10 ungar tokbadar i ett par timmar försvinner det 300liter ur min pool. Det händer några gånger om året. Oftast är det mycket mindre eller inget alls som försvinner. Detta tål cellplast och avsevärt mer därtill. Cellplast är gjort för att vara i fuktig miljö.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet september 28, 2015, 22:25:22:22
Skönt! Då e de bara att köra på med cellplast armering mm. Tack för inputen! O0
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet september 29, 2015, 13:07:20:20
Ja, tuta och kör, vi ser fram emot projekttråden!
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet oktober 02, 2015, 23:19:00:00
Då börjar det närma sig att projektera skimmer, inlopp och belysning. Har tänkt mig två inlopp, två lampor och en skimmer med lång hals för betonggenomföring.
Trodde det var i lire som de svenska poolleverantörerna tid betalt när man ser vad grejerna kan köpas från USA, Australien osv. Kan någon råda kring en leverantör som har bra grejer till bra pris? Allt ska vara i vit plast.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet oktober 03, 2015, 05:24:37:37
Är du verkligen säker på att du ska gjuta in plastarmaturer? Jag håller med om att rf är fånigt mycket dyrare, men plastdelar som spricker är väldigt svåra att laga på plats och mycket omständiga att byta i en betongpool.....
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet oktober 03, 2015, 07:19:20:20
Spricker plastarmaturerna? Tycker rf är fult. Men de är klart, vill ju inte att det ska spricka!!! Är det risk att rf rostar om man kör saltklorinator??
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet oktober 03, 2015, 11:38:39:39
Plastarmaturer kan hålla "hur länge som helst". Men, har du otur/klantar dig/etc så kan ju saker frysa sönder, eller du kanske får sättningar i marken så att armaturen dras sönder av slangen.

Man brukar avstå RF i samband med saltklorinator även om vissa tillverkares armaturer är specade för att tåla den mängden salt (finns en separat tråd om just detta).

Jag resonerar som att ingjutna armaturer => rostfria armaturer => inget salt i pooler med betong.....
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet oktober 04, 2015, 22:13:55:55
Om jag fortsätter frågan...
Tips på leverantör av RF in/utlopp och belysning?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet oktober 05, 2015, 06:09:54:54
Nästan alla (alla?) svenska butiker säljer pahlens rf-prylar. Dyrt somknark men bra. Hayward, astral mfl måste väl också ha antar jag.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Konrad skrivet oktober 05, 2015, 12:30:32:32
Hej.
Hur stor pool skall du göra? Storleken har i detta fall betydelse vid dimensionering av in/utlopp, vidare så skall man tänka på väderstrecken! Från vilket väderstreck blåser det oftast ifrån (sydväst), vid placering av in resp utlopp.
Självklart skall du ha ingjutningsdetaljerna i rostfritt (syrafast) inga plastgrejor i en betongpool.
Dessa detaljer skall du gjuta in alltså placera/montera i dina väggformar, skall du ha ngt bottenavlopp?
Men som sagt vilken storlek har du tänkt?
Pahlens grejor är helt ok.
Salt i betongpool är inga problem, man skall dock (VIKTIGT) tänka på detta då man tar fram betongreceptet samt dimensionera upp täckande betongskiktet.
Jag föreslog betongrecept och täckande betongskikt tidigare i tråden.
Lycka till.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet oktober 05, 2015, 20:14:57:57
Japp jag har kollat på ditt recept Konrad. Stort tack! Det får bli RF. Då jag är inom tillverkningsindustrin så funderar jag på om det är bra/bättre/smart att göra egna grejor i RF...? Kanske inte. Poolen blir 8x4x1,5m invändigt mått + trappa på ena långsidan. Gissar ganska exakt 50kbm vatten mao. När jag frågade om tips på leverantörer så tänkte jag mer på om någon har erfarenhet att köpa bra grejor på mötet typ fr USA, Tyskland, Australien osv... Har sett bla walmart har haft erbjudande där priserna varit betydligt lägre än här med Frakt o ev tull inräknat!
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet oktober 09, 2015, 21:16:58:58
Fundering...:
Vad är syftet med flärpen som sitter i skimmern på de flesta modeller? Har sett skimrar med flärp som fälls inåt (de flesta) har sett några utan flärp. Har även sett en brittisk där flärpen viks utåt!?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Erik N skrivet oktober 09, 2015, 21:58:28:28
Så att det inte suger luft i samband med livligt badande när vågorna svallar.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: TommyC skrivet oktober 10, 2015, 11:04:49:49
Flärpen hjälper dessutom till att hindra att diverse växtdelar som fastnat i grovfiltret flyter ut i poolen när cirkulationspumpen stängs av. Vi kör pumpen på timer för att spara lite energi.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: fredsan skrivet oktober 10, 2015, 17:17:52:52
Så att det inte suger luft i samband med livligt badande när vågorna svallar.

Jag fattar inte hur det funkar. Kan du utveckla?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: MathiasS skrivet oktober 10, 2015, 21:18:23:23
Flärpen hindrar svallvågor som vänder i änden på breddavloppet att ta med sig allt vatten ut ur breddavloppet eftersom luckan stängs när vågtoppen är vid luckan.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: fredsan skrivet oktober 10, 2015, 21:36:20:20
Flärpen hindrar svallvågor som vänder i änden på breddavloppet att ta med sig allt vatten ut ur breddavloppet eftersom luckan stängs när vågtoppen är vid luckan.
ok, hajjar  O0
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Oceanum skrivet december 19, 2015, 09:41:29:29
ok, hajjar  O0

Framförallt är "flärpen" till för att stänga/minska bräddavloppets area under vattenytan och på så sätt leda till att bräddavlopet i huvudsak dra ut ytvatten, vilket  kommer strömma snabbare (än utan flärp) och därigenom lättare kunna dra med sig skräp etc.

Genom att flärpen även "flyter" får du samma funktion oavsett om vattennivån varierar under säsongen.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet januari 01, 2016, 17:59:23:23
Gott nytt o god fortsättning alla poolare!
Hann med att gjuta bottenplatta och väggar i december. Nu ligger jag lågt till våren med poolprojektet. Funderar dock en del på hur jag ska gå vidare till våren. Vill ha poolen kaklad så småningom. Men undrar om man kan ha poolen målad de första åren och sen sätta kakel om några år när allt är klart och man fått lite erfarenhet kring poolskötsel, materialval osv. Någon som har erfarenhet/tips ifall man så småningom kan sätta kakel ovanpå färgen eller måste man blästra hela poolen den dag man konverterar från målad till kaklad...?
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: TommyC skrivet januari 01, 2016, 18:32:55:55
Ställ den frågan till tillverkare eller återförsäljare av det kakelfix som du tänker använda. I den här tråden kan du kanske hitta någon användbar information: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=11309.msg85463#msg85463
God fortsättning och lycka till med bygget. Många bilder vill vi gärna se.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet januari 01, 2016, 19:01:46:46
Tack för inputen TommyC!
Sant att man får kolla upp med färg/fixleverantör. Tänkte om någon här gjort samma resa så kan det vara intressant med input hur de gått tillväga/vilka de jobbat med. Känns som de olika leverantörerna har olika system/krav.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Erik N skrivet januari 01, 2016, 19:25:49:49
Det är inte många som har kaklat poolen så det är inte så många som kan ha gjort den resan.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Erica skrivet januari 01, 2016, 21:51:02:02
Gott nytt o god fortsättning alla poolare!
Hann med att gjuta bottenplatta och väggar i december. Nu ligger jag lågt till våren med poolprojektet. Funderar dock en del på hur jag ska gå vidare till våren. Vill ha poolen kaklad så småningom. Men undrar om man kan ha poolen målad de första åren och sen sätta kakel om några år när allt är klart och man fått lite erfarenhet kring poolskötsel, materialval osv. Någon som har erfarenhet/tips ifall man så småningom kan sätta kakel ovanpå färgen eller måste man blästra hela poolen den dag man konverterar från målad till kaklad...?

Mycket beror nog på NÄR du i så fall tänker kakla den. Färg släpper så småningom fästet mot betongen. Vi hade funderingar på att kakla, men orrkade inte vid byggtillfället med allt det extrajobbet. Det blev målning. Nu, så där 12 år senare, börjar färgen släppa här och där. Att kakla utan att blästra bort färgen vore en farlig genväg om vi skulle kakla nu tror jag. Vi får se vad vi orkar med när det blir dags, kakla eller måla om... Nu är vår pool inomhus så det gör väl viss skillnad - gäller det utomhuspooler så vill det till att vara noga med övervintring och sådant för att inte riskera lossnande kakelplattor.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet januari 01, 2016, 22:01:40:40
Tänker precis som dig där Erica och känner antagligen samma som ni gjorde när ni valde att måla. Just nu så är man rätt nöjd att bara få vatten i poolen när våren kommer. Till todolistan kommer pooltäckning, altandeck mm mm. Att spara någon veckas arbete på att "bara" måla känns lockande nu. Dessutom så känns det för min del som att jag behöver lära mig en hel del om poolskötsel, övervintring osv. Innan man tar det stora steget och helkaklar!
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Erica skrivet januari 01, 2016, 22:09:37:37
Tänker precis som dig där Erica och känner antagligen samma som ni gjorde när ni valde att måla. Just nu så är man rätt nöjd att bara få vatten i poolen när våren kommer. Till todolistan kommer pooltäckning, altandeck mm mm. Att spara någon veckas arbete på att "bara" måla känns lockande nu. Dessutom så känns det för min del som att jag behöver lära mig en hel del om poolskötsel, övervintring osv. Innan man tar det stora steget och helkaklar!

En vecka för att kakla en hel pool ? Vi räknade med att det rörde sig om två till tre månaders arbete minst (ja inte som heltidsjobb, men på den tid vid kunde lägga på poolen), med kakelsättning, fogning, håltagning runt in/utlopp m.m. Jag tror er kalkyl där är lite väl optimistisk..
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet januari 02, 2016, 07:23:37:37
Att "spara någon vecka jämfört med att måla", som jag skrev, innebär säkert månad(er) i arbete. Målningen kräver ju även den en hel del arbete. Har inte planerat en vecka för kakling. Hade det varit så enkelt så hade jag inte övervägt något annat än kakel!
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Oceanum skrivet februari 10, 2016, 19:19:52:52
Tack för inputen TommyC!
Sant att man får kolla upp med färg/fixleverantör. Tänkte om någon här gjort samma resa så kan det vara intressant med input hur de gått tillväga/vilka de jobbat med. Känns som de olika leverantörerna har olika system/krav.

Förra våren så satte vi mosaik och fogade en pool på 10,5x3,5m med en komplex gaveltrappa. Det tog inte så lång tid. Jag och kakelgubben jobbade ihop och det tog ca 5 arbetsdagar x 2 pers. Vill dock påpeka att det är riktigt jobbigt att hålla på med Epoxi-fix/fog. Du kan inte blanda stora mängder för det härdar snabbt, vidare är det svårt att tvätta av och få helt släta fogar.
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet mars 14, 2016, 19:45:52:52
Trycktestade poolen i förra veckan med gott resultat! Tömde poolen i helgen med en dränkpump. Nu till min fråga. Hur får man bort de sista 4cm vatten som inte dränkpumpen klarar? Har tömt en gång med våtdammsugare som rymmer 25l. Finns det ett bättre sätt då man måste tömma dammsugaren upp emot 100ggr under processen....
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Dimitris76 skrivet mars 14, 2016, 20:35:54:54
Trycktestade poolen i förra veckan med gott resultat! Tömde poolen i helgen med en dränkpump. Nu till min fråga. Hur får man bort de sista 4cm vatten som inte dränkpumpen klarar? Har tömt en gång med våtdammsugare som rymmer 25l. Finns det ett bättre sätt då man måste tömma dammsugaren upp emot 100ggr under processen....

Öppna dammsugarens tunna och sätta in dränkpumpen! Fixera dammsugarens lock provisoriskt med lite tape, dammsuga och starta dränkpumpen då och då för tömma tunnan.

/Dimi
Titel: SV: Poolpaket betongpool
Skrivet av: Tallkotten skrivet mars 17, 2016, 21:54:40:40
Får nog säg att din idé e ganska smart Dimitri76. Har en flottör som startar dränkpumpen automatiskt. Så de lär inte bli några bekymmer. Det får bli lördagens projekt.