Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: chevrilla skrivet maj 25, 2011, 10:45:56:56

Titel: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: chevrilla skrivet maj 25, 2011, 10:45:56:56
Har blivit med pool, gjuten 1970, kaklad 1988. Översta raden trillade ner i april och frostsprängningen är så omfattande på övriga sidor att det är lika bra att byta allt kakel. Jag vet inget om pooler. Bör vi:

1. Kakla om den?
Bra kakel för 375 kr m2 på kakelmassan, var köper man annars? Håller det i Sverige?
Har kontakter som kan kakla till bra pris.

2. Liner?
Väntar på offert från Folkpool.

3. Måla?
Har förstått att det är vanligt på större kommunala pooler. Kanske mosaik längst upp för estetiken. Ser det billigt ut? Blir det bättre pris?

Blir helt tokig på säljare som bara vill kränga. Senaste förslaget från "Poolgubben" var att ställa en markpool inuti vår underjordspool eftersom han tycker att 5 x 10 m är en för stor pool. Kostnad 200 000.

Vad säger ni kunniga?
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: awasen skrivet maj 25, 2011, 11:26:28:28
Vore jag du skulle jag nog ta det säkra före det osäkra och lägga i en liner...

Svårt att säga hurdan kvalitet betongen håller och om målning lyckas. Kan ju bli svårt att få bort gammal kakel också... :o

Mvh,
Anders
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: Ingvar skrivet maj 25, 2011, 15:14:00:00
Frågan är om du tycker det är värt besväret att helt tömma poolen inför varje vinter alternativt ha på värme så att inte vattnet fryser. För vad jag har förstått, så kan man inte låta vattnet ligga kvar och frysa på över vintern i en kaklad pool, även om kakling skett på rätt sätt. Jag tycker därför att det känns bekvämast med liner.
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: Mmannen skrivet maj 25, 2011, 16:16:56:56
Jag tycker inte målad pool ser billigt ut. Betongpool är ju klass A  :)

Du behöver slipa betongen ren, ska vara att föredra framför att blästra, innan målning. Sen är det bara att köra. Det billigaste alternativet skulle jag tro. Lägger du i liner så måste du kanske göra om utlopp, inlopp etc.

Exempel på poolfärg:   http://www.epotex.se  NM Golv 50 Super och  http://www.tikkurila.se/industrifarger/fogfria_golv/golvprodukter/temafloor_50.2656.shtml   temafloor 50.

Vi tömmer vår pool inför vintern. Det känns ändå tryggast tycker jag. Inga som helt problem, känns mycket jobbigare att hålla på att vintersäkra och ha den full med vatten.

Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: linusberg skrivet maj 26, 2011, 00:15:29:29
Hejsan chevrilla, har själv en betongpool från 70-talet som jag har hållt på med. Det här med betongpoolers känslighet för vinter tror jag i min högst amatörmässiga åsikt är rejält överdriven. Min pool har varit fylld vintertid sen 70-talet och det har uppenbarligen fungerat bra här uppe i norrland, dock bör nämnas att jag har kakel i botten endast, ej i poolsidorna som är målade på min. Med detta vill jag inte säga att du ska prova i din om du kaklar om den, kan säkert bli dyrt ;), men långt från alla betongpooler verkar behöva tömmas, vilket man ofta hör från betonghatarna är ett krav.

Jag renoverade poolsidorna förra året som hade frostsprängt lite i putsen och hade lite sprickor, blev kanonbra. Var temafloor två komponent jag körde bruten i vackert smurfblått och den verkar hålla ihop bra, kan se liiite färgskiftning vid vattenlinjen nu efter 2 år. Mitt tips om du går på måla strategin är att du skaffar dig RIKTIGT andningsskydd iaf, det är starka grejjer att måla med som de sneakiga andningsskydden inte klarar av.

Tyvärr var jag sent ute på hösten och renoverade, så när jag fyllde inför vintern kom första frost natten och tog med sig mina fina blommiga 70-tals kakelplattor precis där vattenlinjen bröt poolbotten, kändes mindre lustigt men är man klantig så är man.

Nu står jag inför samma dilemma som du således, har funderat på både liner och mosaik men kostnaden verkar bli brutal, Färgen är inte speciellt dyr jag gjorde 3 strykningar för nästan inga slantar alls i poolpengar mätt. Antagligen försöker jag knacka bort kaklet till nästa säsong, slipa, prima och måla. Verkar som det mest ekonomiska alternativet.  Har lekt lite med tanken på att gjuta betong i botten, prime'a och måla direkt i botten som poolen står nu men men.. det är säkert en dålig ide.

Hur som helst lycka till, hoppas du får några bra svar av kunniga här på forumet jag följer som sagt tråden med intresse.

/Peder
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: Erica skrivet maj 26, 2011, 07:13:19:19
Om jag hade det valet vid en renovering skulle det bli kakel, om bara stommen är ok och tät. Man får en behagligare yta, lättare att hålla rent och behöver inte oroa sig för ev. punkteringar på någon liner. Vår pool är målad men skulle vi ha byggt den idag så hade vi kaklat i stället.
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: chevrilla skrivet maj 26, 2011, 12:38:55:55
Har nu fått offert på liner = 53 000 från Folkpool inkl jobb. Reservation för extraarbete 495:- /h vilket man väl lär få räkna med.

Kakel = 54 000 för bara materialet. Kan få den kaklad till bra pris så det går nog på ganska ett ut jämför med liner. Kakelmässan i Örebro har räknat.

Att få bort kaklet i botten känns som ett stort jobb, att gjuta nytt betonggolv på det andra lät ju klokt i mina öron om jag bestämmer mig för att måla. (Marknadsförare som inte hittar betong i butiken men ändå).

Målning - inga priser ännu men tack för tipsen på färg, finns det fler tar jag tacksamt emot.
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: Erica skrivet maj 26, 2011, 18:59:27:27
Jag tror nog att du bör akta dig för att gjuta i botten för gör du det tunnt så kan det nog spricka rätt lätt och gör du det tjockt så tappar du vattendjup, vilket inte är så roligt om poolen inte är extra djup från början.

Det finns ju blandalternastiv också. Ett sådant är att kakla om ovan vattenlinjen och ned till ett eller två skift kakel under den och sedan måla nedanför.

Men behöver du verkligen ta bort kaklet i botten ? Lite sprickor eller mindre skador kommer aldrig att synas när du har vattenfyllt. Känns kaklet bara ok att gå på och inte fullt med vassa kanter, gropar eller liknande så borde det gå bra att behålla botten som den är och koncentrera sig på väggarna.
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: Bim skrivet juni 02, 2011, 16:31:21:21
Hej.
Jag hörde av en bekant att de köpt en "plastmassa" i Tyskland som de formsprutade på betong-väggarna i stället för liner.. Någon som har erfarenhet av det??
/Micke
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: davgim skrivet juli 28, 2016, 10:05:32:32
Att: Mike

"Hej.
Jag hörde av en bekant att de köpt en "plastmassa" i Tyskland som de formsprutade på betong-väggarna i stället för liner.. Någon som har erfarenhet av det??"[/color][/color]

Kanske kan denna vara något för mig?
Jag har letat som en vansinnig efter denna plastmassa, har du måne något namn på denna plastmassa, så kan jag googla mer info?
Bästa Hälsningar David
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: Dimitris76 skrivet juli 28, 2016, 12:49:53:53
Epoxymålning är det bästa alternativet tycker jag iaf...

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=12134.0;all

Du får en vattentätt och underhållninhsfri pool och behöver inte fundera på saken på minst 10 kanske 15 år.
Titel: SV: Renovera betongpool med kakel, liner eller målarfärg?
Skrivet av: TommyC skrivet juli 28, 2016, 13:29:15:15
Polyester och vinylester är ytterligare alternativ av plast.

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=9663.msg75813#msg75813