Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Byggtrådar => Ämnet startat av: drarmi skrivet september 07, 2008, 23:25:28:28

Titel: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet september 07, 2008, 23:25:28:28
Tack för att detta forumet finns! Tack för att alla på detta forumet finns! Vilken källa till information, tips och inspiration!

Vi har i helgen dragit igång med vårt markpoolsprojekt. Grävningen är nu avklarad och man står nu med ett monsterhål på 9x5 meter i gräsmattan. Det är inte utan att det är med lite blandade känslor man sitter här nu och skirver. Det känns så klart underbart skänt att ha ett av momenten klara och att det hela nu är igång. Det känns dock samtidigt lite tungt att veta att man givit sig själv MASSOR av kommande arbete och ett extremt sparprogram för att finansiera det hela.

Bygget kommer att ta tid ocj man kan bara hoppas och drämma om att det är klart till nästa sommar. Känns dock högt otroligt att vi skulle kunna bara nästa sommar. Hoppas kan man ju .... kankse utan uppvärming ... vem vet ... nja vi får se ...


Jag kommer att ställ aen massa dumma och nädvändiga frågor på forumet men kommer också att dokumentera bygget så noga jag kan på vår blogg. En blogg som vi faktiskt redan skriver en massa om husbygge och allt som hör därtill.

Välkommna in och ta en titt på http://familjenklinger.blogspot.com/ (http://familjenklinger.blogspot.com/) jagkommer definitivt att titta in hit igen!!
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Majja skrivet september 08, 2008, 15:11:30:30
Hej och välkommen!
Lycka till med erat poolbygge, vet precis hur det känns just nu...
Som sagt, man får se det långsiktigt, klart du kommer bada nästa år.. 8)

MVH
Majja
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Fia skrivet september 08, 2008, 17:14:25:25
Hej o välkommen.  :)

Mycket bra beslut att bygga pool!  O0
Vilken typ av pool ska du bygga?
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: DaJo skrivet september 08, 2008, 20:34:35:35
Hej och "grattis" till ett mycket bra beslut  O0

/Danne
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet september 09, 2008, 22:47:09:09
OJ vilket härligt välkommnande!

Ja nu har första chocken lagt sig lite och nu känns det ganska bra med det där jätte hålet på tomten. Ett hål på 9x5 meter. Poolen skall bli 8x4 meter.

Tanken är nu att nästa steg bli att få till en grund. Alltså dränering, 10-20 cm makadam, 10 cm isolering och slutligen gjuta en 10 cm platta på det.

Sedan murar jag upp väggar runt om hela poolen utom i hörnet där vi tänkt att ha en hörntrappa. Under murningen ser jag också till att få på plats rostfria pooldetaljer som lampor, inlopp och utlopp mm.

Längst upp på murblocken lägger jag en träregel som sedan en snap-in liner kan fästas i. Min tanke är sedan att omge poolen med sten och då fortsätta med den byasten jag redan har i övrigt på tomten. Hur jag skall göra just med eller vid poolkanten har jag ännu inte koll på. Jag har tittat lite på det här med poolkantsten men OJOJ va det är dyrt!

I övrigt är tanken att värma poolen med en värmepump samt att täcka poolen med ett pooltak.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet september 10, 2008, 00:49:24:24

Hej ! Detta kommer att bli bra  O0, vilket fabrikat på pooltak har ni tänkt er  <dontkn>

LOTTERÖD
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: matz skrivet september 10, 2008, 07:03:08:08
fundera på om du skulle vilja ha ( i framtiden) saltvattenspool med saltgenerator för att slippa klorhantering och alger..då är inte rostfritt bra
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: DaJo skrivet september 10, 2008, 08:00:16:16
Hejsan,
tänkte oxå precis på det matz skrev, att rostfritt inte klarar salt.

Hade själv från början inte tänkt att ha salt men efter en säsong köpte vi saltgenerator och det ångras inte en sekund  O0

Gäller oxå då även ev värmeväxlare som ej ska va i rostfritt utan tex i titanium...

/Danne
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet september 13, 2008, 21:15:09:09
Bra tips om att fundera på rostfritt. Jag har fortfarande lämnat öppet för att eventuellt köra plast också. Billigare och om jag nu kör på en vit trappa och mosaik liner så passar vita detaljer bättre.

Men en annan fråga.

Jag har ju eventuellt tänkt mig ett pooltak av typ ideal Cover Klasik B. Vad jag dock inte verkar hitta någonstans är hur mycket detta tak bygger på långden då det är helt ihopfält. Alltså låt säga att jag kör undan taket och vill ha det utanför poolen strax utanför poolkanten. Hur mycket yta behöver jag då exakt för pooltaket att stå på. Jjag har det rätt tajt så jag hoppas lite på 2 meter eller mindre.

Om det tar 2 meter så ligger taket precis över poolkantstenen och då har jag utrymme kvar att öppna dörren till det närliggande förrådet och ha lite luft mellan dörren och taket (10-20 cm).

Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet september 15, 2008, 01:08:30:30
Hej drarmi !

Läste i den instruktionen vi fick med när vi köpte vårt Klasik C (år 2006) att alla sektionen är 2,16 m oavsett i fall du väljer Klasik A,B eller C, sedan får du lägga till 2 cm för gavelsektionen, så du behöver 2,18 m för att kunna skjuta bort taket helt från poolen. Var ute och kollade på vårt, största sektionen är exakt 2,18 inkl. gavelsektion. Kolla nu ändå upp detta, så att måtten inte har ändrats sedan vi köpte år 2006.
Vi har 3 meter extra skenor, vilket gör att när vi skjutit bort taket från poolen har vi en bit att gå på mellan poolsargen och taket.

Måste också tillägga att när du har låst upp varje taksektion, så kan du köra "köra" omkring dem eftersom varje sektion löper på vars ett eget spår i skenorna, då kan du skjuta ihop 2 sektioner och ha dem längst fram, och 2 sektioner längst bak, eller 1 i varje ända och 2 ihop på mitten, kan vara kanon när ungarna vill ha vars en målvaktsbur = bollarna stannar i poolen. Man kan dessutom kanska lätt skruva av gavelsektionerna, men med tanke på bredden bär man nog inte bort dem själv, men möjligheten finns att ha tak över poolen med helt öppna gavlar.

Glöm nu inte att kolla, så mina mått stämmer.

LOTTERÖD
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Majja skrivet september 15, 2008, 11:23:54:54
Hejsan!
Jodå, måtten är fortfarande detsamma, jag köpte ett Klasik B för några veckor sedan och kollade på specifikationen och känner igen siffrorna som Lotteröd har nämnt.

MVH
Majja
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Fia skrivet oktober 04, 2008, 22:10:13:13
Hej Drarmi, hur går det med bygget?
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet oktober 05, 2008, 00:48:35:35
Hej Fia,

Jo då det går framåt. Uppdaterar varje framgång och steg på bloggen http://familjenklinger.blogspot.com/ (http://familjenklinger.blogspot.com/).

Men det har hänt lite iallfall. Jag har nu kommit så långt att jag grävt ut för dräneringsbrunn samt att jag lagt ut dräneringsduken i botten på hålet.

Har jag tur så får jag ner makadam i hålet nästa vecka. Det hade varit skönt att få det på plats.

Jag har även varit och inhandlat dräneringsrör och skulle egentligen haft med mig ett brunnsrör hem också men de var slut så nu får jag se var jag kan få tag på det.

Men så fort makadamen är dumpad så har man ju att göra igen. Då skall det krattas och jämnas till. Lagom kul men då går det iallfall framåt igen.

Hade varit härligt att få gjutning och eventuellt murning klar i år men men vi får väl se vad vädret tillåter.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Fia skrivet oktober 05, 2008, 10:14:00:00
Jag läser bloggen men det är kul att höra lite här också.  ;)  O0
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet oktober 05, 2008, 11:43:49:49
Just nu har jag stora problem med att regnandet får det att rasa in massor från sidorna på hålet. Inte bra ... det rasar ner på fiberbuken. Jag måste komma på något sätt att förhindra detta!
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 05, 2008, 11:53:21:21
Drami, klä sidorna med lättviktspresenningar det gör jobbet.
Jag hade samma problem fast inte enbart med regn. Utan när det blev för torrt i marken så miste min sandjord sin stabilitet och förvandlades till strandsand, med ras som följd. Sen jag satt dit presenningarna har jag bara haft ett mindre ras. 
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet oktober 05, 2008, 20:03:59:59
Tack Henry för tipset!

Jag har nu köpt presseningar och har änså länge täckt kortsidorna. Får täcka långsidorna imorgon. Hoppas det inte kommer mer regn nu.

Sen är det bara att bita i det usra äpplet och skyffla undan allt som rasat in än så länge. Suck va jobbigt!
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet oktober 19, 2008, 12:38:36:36
Då var makdamen dumpad i hålet. Hoppas nu bara att det räcker så jag slipper beställa mer!!

Jag har tagit lite bilder i vanlig ordning och lagt upp på; http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool (http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 19, 2008, 14:35:57:57
Drami!
Vilken fin bild på lillkillen i gropen. Log gott för mig själv när jag såg grabbataget han har om spaden med väl böjda ben :).

Hoppas du får upp makadamet så du får spänn på presenningarna. och lägg något tungt på dom i överkant. Om det skulle rasa så håller presenningarna emot jorden. Den rasade massan håller sen emot jorden under presenningen mot fler ras.

I morse hade det rasat under en del av vår presenning och det hände inte speciellt mycket för presenningen höll emot. 

mvh
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet oktober 20, 2008, 19:11:45:45
:-) ja lillen är en riktig arbetare ... går inte att hålla honom undan. han har hjälpt mig att anlägga gräsmatta, bygga plank och trädäck. Klart han han måste vara med och bygga pool nu också :-)

Jag har nu börjat jämna till i gropen och jag försöker nu få makadamen i någerlunda plan. Jag ser även till att jag har 165cm från makdamen upp till kanten på hålet. Tanken är ju att det skall vara 170cm men jag räknar med att makadamen sjunker med 5 cm när jag paddar det.

Men jag inser  redan nu att jag saknar makdam. Suck!!

Ja presseningarna är nu spända mot kanterna av makadamen ... härligt för nu blåser de inte omkring som flaggor.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet oktober 26, 2008, 09:29:19:19
Ytterligare en dags arbete avklarat i pool-hålet. Nu är dräneringsröret nedgrävt under makadamen. Dräneringen ligger längs kanten på hålet med början och slut i det utrymme som senare kommer att bli en dräneringsbrunn. Jag har försökt att lägga dräneringsröret så djupt som möjligt i makdamen så att vatten dräneras så tidigt som möjligt.

Tanken var från början att jag skulle ha ett lager på 20cm med makadam. Nu visar det sig att jag behöver ha ett lager på någonstans mellan 30-40cm. Detta för att jag skall komma upp i den nödvändiga höjden. Jag behöver få makadamen med en nivå så att jag har ett avstånd på mellan 165-170 cm upp till ovansidan av hålets kant.

Det inte alls negativt att jag får ett tjockare lager med makadam. Det är till och med bra. MEN ... det är ju så jobbigt att behöva beställa mer makdam. Något annat som bidrar till att det blir jobbigare är att det blir mer omständigt att packa makdamen. Beroende på vilken storlek man har på markvibratorn kan den packa olika djup makadam. Jag kommer odck endast få ner en vibrator med storlek för att packa 20cm makadam. Detta betyder att jag måste packa makadamen i två lager. JOBBIGT!

Nästa steg är alltså att jämna till makdamen så att jag får en yta som är 20cm tjock. Packa det sen lägga på resterande makadam och packa det.

Bilder är som vanligt upplagda på http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool (http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 26, 2008, 09:48:55:55
Tjena Drami!
Ser fint ut det där! Hur har ni det med vädret? Är det regn och åter regn eller bara regn...
Vi få ut och utmana vädergudarna för man kan ju inte låta en hel söndag försvinna, eller hur.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet oktober 26, 2008, 11:30:40:40
Tjena Drami!
Ser fint ut det där! Hur har ni det med vädret? Är det regn och åter regn eller bara regn...
Vi få ut och utmana vädergudarna för man kan ju inte låta en hel söndag försvinna, eller hur.


Du är modig Henry! Som vågar dig ut i detta vädret. Jag ser framför mig hur mcyetk det kommer att rasa från kanterna denna vinter. Bara tanken på det gör att man nästa känner för att fyll aigen hållet och aldrig tänka pool igen.

Suck blir nog inte något gjort idag ....
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet november 08, 2008, 23:54:19:19
Ytterligare några små steg har tagits i poolbygget. Och då menar jag att de verkligen känns små. Man vågar inte låta sig själv tänkta på hur mycket tid och arbete det återstår innan man verkligen har en pool.

Idag tog jag iallafall de sista tagen på att få makdamen i rätt nivå. Det borde nu vara klart. Så skönt!

Brunnen fick jag på plats förra helgen. Brunnen bygger jag med två förhöjningsrör på 1,5 meter. Rören har en invändig diameter på 400mm vilket tillåter att en pump får plats med gott mått. Längst ner i brunnen bottnade jag med lite fiberduk och sedan ett lager makdam på den. Med hjälp av en hålsåg var det enkelt att göra hål i brunnsröret för att föra in de två dräneringsrören som skall fylla brunnen.

Nästa moment är att hyra en stamp och packa makadamen ordentligt så jag får en hård och stabil yta att sedan bygga ramen på. Ramen skall användas för att gjuta betongplattan.

Bilder är som vanligt upplagda på http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet december 20, 2008, 12:05:32:32
Även om det nu är ett tag sedan jag fick tummarna loss och gav mig iväg och inhandlade en ny dräneringspump och slang så tänkte jag att det är värt att kast upp det här på bloggen också.

Jag har tittat runt lite på en del olika dräneringspumpar och det finns i princip bara ett par olika typer tillgängliga. Framför allt handlar det om att välja ilken typ av stryning på pumpen man vill ha. Med det menar jag den mekanism som avgör när pumpen skall startas eller stoppas. Det finns pumpmar som inte har någon sådan mekanism alls och måste slås på respektive av manuellt. Det är inget alternativ att satsa på. Sen finns det de pumpar som startar och stoppar av sig själv. Den billigaste och vanligaste typen är en pump med en kabelvippa med en flottör på. När flottören stigit tillräckligt mycket med vattennivån startar pumpen och slås inte av igen för än flottören är på en lägre nivå igen. Denna typ av pump är billig och fungerar säkerligen godkänt. Många har denna pump. Jag har dock valt en annan typ av pump. Denna pump har en intern sensor som på elektronisk väg reagerar när vatten kommer i kontakt med speciella sensorer i pumpen. Denna konstruktionen känns mycket mer pålitlig utan rörliga delar. En stor fördel att framför allt att det finns ingen stor vippa med flottör som kan fastna i dräneringsbrunnen och göra att pumpen inge fungerar som den skall.

Pumpen jag valde var en spillvattenpump från Gardena med namnet 8500 aquasensor . Jag hade innan jag hittade denna pump som var lättillgänglig på närmaste byggvaruhus tittat på någon pump ifrån Kärcher.

Till pumpen kopplade jag sedan en slang med en diameter på 25mm som jag köpte på biltema. Slangen fästes lätt på pumpen med en klämring.

Bilder är som vanligt upplagda på http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet januari 02, 2009, 22:10:52:52
Nytt år, nya friska tag och massor med arbete att tillryggalägga ...


Idag var det riktigt kallt för att vara i skåne ... -9.9 grader vid 09.00 på morgonen. Självklart var det kallt nu när man skulle ut och arbeta. Det kommer säkerligen vara kallt som attan hela helgen eftersom det nu är planerat att det skall jobbas hela helgen.

Planen är alltså att innevarande helg färdigställa grunden i poolen för gjutning så fort som möjligt. Förhoppningsvis kommande vecka.

Dagens arbetspass började med att jag och min gode granne och vän satte oss i bilen vid niotiden med målet att hämta hem en vibrostamp från Cramo i Lund. De är inte helt lätta att transportera men är man två personer så fungerar det att bära. Varför jag valde en stamp istället för en traditionell padda har med att göra att dessa packar djupare än dess viktmässiga motsvarighet bland paddor. Skulle jag ta hem en padda för att packa min 30-40 cm makadam skulle jag behöva en monsterpadda. Att lyfta ner den i poolhålet skulle var helt omöjligt. Därför är stampen en räddare i nöden. Maskinen var mycket smidig att arbeta med. Bortsett från att stampa med maskinen var vi även tvungna att gräva ur en del jordmassor som rasat ned från väggarna. Första tanken var att det skulle bli helt omöjligt och plågsamt eftersom allt var fruset. MEN ... det visade sig att efter att man hackat sönder massorna med ett spett var det enklare att gräva upp eftersom allt kom i jordkakor som enkelt lätt sig slängas upp ur gropen. Det var tur att även en andra granne och vän trillade in lite senare och hjälpte till med arbetet. Härligt med vänner! ..... och kaffe .... och sol ...

Vi hann även påbörja arbetet med ramen som skall omsluta isolering, armering och betong vid gjutningen. Ramen bygger jag i råplansvirke med dimensionerna 220x45mm. Efter att ha sågat kortsidorna och med nöd och näppe fått dem att passa ner i hålet så placerades långsidorna ut. Det var då vi upptäckte det tragiska att det helt enkelt inte gick in en ram med en längd på 8,5m. Det innebär med andra ord att morgondagen får börja med att på ett eller annat sätt se till att vi får in en längd på minst 8,4 m.

Bilder är som vanligt upplagda på http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool (http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Janne skrivet januari 02, 2009, 22:56:47:47
Ser ut precis som när vi byggde dom två gånger.
Halv meter matjord och sedan lera.
Fast kanske inte så konstigt vi bor ju ca: 2 mil ifrån.  :)

//Janne
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet januari 02, 2009, 23:18:42:42
Ser ut precis som när vi byggde dom två gånger.
Halv meter matjord och sedan lera.
Fast kanske inte så konstigt vi bor ju ca: 2 mil ifrån.  :)

//Janne

Tjenare Janne!

Efter ditt svar så tänkte jag leta upp om du hade någon tråd om ditt poolbygge. Ganska snabbt hittade jag till din externa sida. Jag måste fråga .... jag tycker mig genast känna igen området ni verkar bo i. Jag tror mina svärföräldrar bor i det gula huset med rött tak (kulladal) och kupa i bakgrunden på dina bilder. Sen kan det till och med vara så att om du råkar ha en elektriker till bror eller släkting så har han nog dragit elen i mitt nybyggda hus :-)

Kan världen vara så lite tro?
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Janne skrivet januari 03, 2009, 16:43:11:11
Tjena,

Kulladal är rätt, men elektriker har jag ingen i släkten. :-)

//Janne
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet januari 03, 2009, 19:58:52:52
Idag ångrar jag allt jag sa igår om att det var för kallt för att jobba! Idag har jag istället valt att gnälla över hur extremt onödigt det är att det regnar när det skall jobbas. Rätt klader är inga problem att hitta. Det som drar ner moralen till strax under botten är VÅTA ARBETSHANDSKAR och ångesten av att presseningarna just nu inte täcker sidorna i poolen. Sidorna blir alltså blöta och det är upplagt för att det skall rasa som attan. Nästan att mardrömmarna infinner sig redan innan man sover.

Pågrund av vädret beslutade vi idag för att avbryta och täcka över med presseningar igen och återuppta arbetet imorgon.

Lite blev det dock ändå gjort idag. Jag började med att på morgonen lasta om mina två pallar med murbruk som skall användas vid muringen av väggarna i poolen. De låg oskyddade mot väderleken och jag bar då in dem under carporten. Vilken tur att jag gjorde det med tanke på regnet som anlände på eftermiddagen. Resten av materialet jag fått hem antingen genom att ha hämtat hem det själv från Byggmax eller fått levererat från Bauhaus. Ligger eller står bra där det är. Flera pallar med Lecablock pryder hela framsidan av huset. Isoleringen ligger i carporten och i förrådet. Armeringsmattor och armeringsjärn ligger bredvid poolhålet inne på tomten. Suck vilken byggarbetsplats. Och utver detta har jag inte fått undan allt byggmaterial som är kvar till planket. Jag har ju fortfarane lite plank kvar att sätta upp. Det har ju dragit ut på tiden för jag varit tvungen att komma åt med grävmaskin mm.

Resten av arbetsdagen har gått till att rättta in träelementen i det som skall bli gjutramen. Det är ju viktigt att ramen hamnar med rätt vinklar och avstånd till kringvarande miljö. I mitt fall har jag valt att försöka ha samma vinkel på poolen som min carport. Carporten har i sin tur i princip samma vinkel på tomten som huset så detta borde bli det som är mest tilltalande. Träelementet på kortsidan närmast carporten var den första biten vi fick att ligga både med rätt vinkel samt med rätt höjd. Därefter gäller det att fortsätta med långsidorna för att sedan avsluta med bortre kortsidan. Alla ramelementen skall vara i rätt vinkel och rätt höjd så lite mixtrande blir det. Vi blev som sagt inte klara idag som det var tänkt pågrund av vädret. För utom vädret så var det även problematiken med att poolhålet var något för kort på längden som ställde till det och orsakade förseningar. Det gällde ju att gräva ut och hitta centimetrar var man än kunde för att det skall gå ihop att få ner hela gjutramen så plattan blir i önskad storlek. Troligtvis är problemet löst nu men lite grävande till lär det bli imorgon. På bredden blir nu gjutramen 4,5 m och längden 8,5 m.

Ett problem som visade sig först då de två första ramelementen skulle skruvas ihop var att hörnvinkeljärnen som skulle hålla ihop virket mm inte kunde skruvas på utsidan. Detta medför så klart att det blir mycket svårt att skruva loss beslagen senare då ramen skall plockas upp ur hålet efter att plattan är gjuten. Kanske gör det inget att låta ramelemneten ligga kvar nere i hålet och helt enkelt bygga ner dem i marken. Skulle detta på något sått kunna påverka negativt får jag börja experimentera lite för att på ett eller annat sätt få ramen demonterad ändå.

En sak står klar ... allt har tagit längre tid än vad som uppskattats ... Min tanke tidigare var 1 dag för att montera ramen sen att hinna isolera, armera på 1 dag. Så blev det icke ... suck ...

Bilder är som vanligt upplagda på http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool (http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet januari 04, 2009, 23:59:12:12


gjutramen, isoleringen och armeringen på plats!


Bilder och story finns  upplagda på http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool (http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Henry Porter skrivet januari 06, 2009, 20:58:05:05
Tjena Drami det ser snyggt o prydligt ut det du gör O0

Om jag skulle göra något annorlunda så vore det att INTE snåla med grävningen. Jag vet att jag läste andra trådar som påtalat just detta innan jag satte spaden i marken och jag tycket jag tog i ordentligt. Men med facit i hand så skulle jag tagit till en halvmeter till runt om, hade spart arbete i slutändan. Nu skall du väl inte forma något och då kanske du klarar dig trots att det ser lite trångt ut på vissa ställen.
 
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet januari 12, 2009, 22:22:34:34
Tjena Drami det ser snyggt o prydligt ut det du gör O0

Om jag skulle göra något annorlunda så vore det att INTE snåla med grävningen. Jag vet att jag läste andra trådar som påtalat just detta innan jag satte spaden i marken och jag tycket jag tog i ordentligt. Men med facit i hand så skulle jag tagit till en halvmeter till runt om, hade spart arbete i slutändan. Nu skall du väl inte forma något och då kanske du klarar dig trots att det ser lite trångt ut på vissa ställen.
 

Om det är något jag tänkt på så är det just att jag skulle grävt mer på sidorna. Inte för att det kommer bli tajt med plats att arbeta på. Det kanske det blir sen men det återstår att se. Men om jag grävt mer så hade jag itne varit lika känslig för jordras. Jag hatar jordras!!

Förhoppningsvis blir det gjutning om några dagar och då måste det som rasat in grävas upp innan det .. suck ...
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet januari 17, 2009, 23:10:01:01
Vilken underbar dag!

En mycket viktig milstolpe har passerats idag. Nu är betongplattan till poolen gjuten.

Bilder och story finns  upplagda på http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool (http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Henry Porter skrivet januari 18, 2009, 17:51:46:46
Tjena Drami!
Kan det rasa bäst det vill bara det får tid att bränna lite, eller hur!!
Skall du täcka ytan så det inte fryser? Jag köpte cellplasten som jag skall ha runt väggarna direkt vilken jag använde för att täcka ytan mot nattfrost när jag gjöt plattan. Kanske kan vara ett tips.

//Mats
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet januari 18, 2009, 22:28:41:41
Tjena Drami!
Kan det rasa bäst det vill bara det får tid att bränna lite, eller hur!!
Skall du täcka ytan så det inte fryser? Jag köpte cellplasten som jag skall ha runt väggarna direkt vilken jag använde för att täcka ytan mot nattfrost när jag gjöt plattan. Kanske kan vara ett tips.

//Mats

Tjenare Henry,
Jag hade faktiskt inte tänkt att täcka med något. Tror inte det behövs. Jag var nere idag i hålet och petade försiktigt med fingret på ytan. jag väntade mig en hård men ändå lite mjuk yta men det var ju SUPERHÅRT. Genast blev jag lugn över allt man oroat sig över med ras och allt.

Sen har jag kontrollerat och det kommer vara plusgrader nu närmaste tiden så det är perfekt. Men det var en god idé med cellplasten. Som det ser ut nu funderar jag dock på att inte isolera sidorna på poolen men jag har inte spikat det än. Måste läsa lite om ifall det faktiskt finns några bevisade vinster med det som ej är går att försumma.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Rebton skrivet januari 18, 2009, 23:02:35:35
Hej Drami.

Kul att följa ert poolbygge. Jag och sambon är i princip klara med vårt hus och börjar så smått snegla mot tomten. Vi kom fram till att ska man bygga pool, som vi pratat om, så bör man göra detta innan man fixar till gräsmattor, plattsättning m.m. (Tänker inte gräva för hand...) Detta innebär i förlängningen att ett poolbygge bör starta i närtid om vi ska ha en schysst trädgård i sommar...

Jag är novis inom poolbyggandet och börjar därför med lite faktasökande. En gjuten/murad pool känns mest rejäl (utan någon egentlig kunskap om andra poolkonstruktioner) därför är jag lite nyfiken på ert bygge. Hur mycket har ni lagt ner på plattan fram till nu, om man får vara så fräck att fråga? I pengar alltså...

/Rebton
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet januari 19, 2009, 19:40:39:39
Hej Drami.

Kul att följa ert poolbygge. Jag och sambon är i princip klara med vårt hus och börjar så smått snegla mot tomten. Vi kom fram till att ska man bygga pool, som vi pratat om, så bör man göra detta innan man fixar till gräsmattor, plattsättning m.m. (Tänker inte gräva för hand...) Detta innebär i förlängningen att ett poolbygge bör starta i närtid om vi ska ha en schysst trädgård i sommar...

Jag är novis inom poolbyggandet och börjar därför med lite faktasökande. En gjuten/murad pool känns mest rejäl (utan någon egentlig kunskap om andra poolkonstruktioner) därför är jag lite nyfiken på ert bygge. Hur mycket har ni lagt ner på plattan fram till nu, om man får vara så fräck att fråga? I pengar alltså...

/Rebton

Klart man får vara fräck och fråga.... jag hade tänkt att posta en total inköpslista på hela bygget när det är klart som täcker alla kostnadsposter. Men jag kan väl redovisa ett delresultat.

Kostnadsbild strax efter gjuten platta. Inkluderat material för murning av väggar också.

Grävning
Bortforsling av massor
Fiberduk
Dräneringsrör 30m   
Presseningar   
Presseningar   
Slang till dräneringspump   
3m förhöjningsrör 400mm yttermått   
Dräneringspump   
Sten 16-32 tvättad ca 20000 kg 145 kr/ton    
Inkörsel av sten 2h   
Transport av sten 2 turer
Sten 16-32 tvättad ca 6500 kg 145 kr/ton    
Transport av sten 1 tur   
inkörsel av sten 1/2h   
råplan 45x220 30,6 lpm   
fogskum 2x500ml   
najtråd   
hålplatta 100x200x2 2 st
Vinkelbeslag 105 utan förstärkning 4 st   
Distansklossar 40/50 40 st
armeringsstål 8mm 4m 68 st
cellplast s100 100mm 12 st
Armeringsmatta 4 st
Bauhaus byggmaterial (273 lecablock, 70x25kg murbruk)   
Hyra av vibrostamp
Betong 4,5 kubik   
Gjutning rotorbil och pumpbil   


Summa; 42812,8 kr


Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet februari 07, 2009, 23:49:05:05
Gjutramen har rivits bort, hörnstolpar monterade inför muringen och pooltak är beställt ...

Bilder och story finns  upplagda på http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool (http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 06, 2009, 21:55:54:54
Citera
Kostnadsbild strax efter gjuten platta. Inkluderat material för murning av väggar också.

Grävning
Bortforsling av massor
Fiberduk
Dräneringsrör 30m   
Presseningar   
Presseningar   
Slang till dräneringspump   
3m förhöjningsrör 400mm yttermått   
Dräneringspump   
Sten 16-32 tvättad ca 20000 kg 145 kr/ton   
Inkörsel av sten 2h   
Transport av sten 2 turer
Sten 16-32 tvättad ca 6500 kg 145 kr/ton   
Transport av sten 1 tur   
inkörsel av sten 1/2h   
råplan 45x220 30,6 lpm   
fogskum 2x500ml   
najtråd   
hålplatta 100x200x2 2 st
Vinkelbeslag 105 utan förstärkning 4 st   
Distansklossar 40/50 40 st
armeringsstål 8mm 4m 68 st
cellplast s100 100mm 12 st
Armeringsmatta 4 st
Bauhaus byggmaterial (273 lecablock, 70x25kg murbruk)   
Hyra av vibrostamp
Betong 4,5 kubik   
Gjutning rotorbil och pumpbil   


Summa; 42812,8 kr

Halloj Drami!
Ni måste vara nöjda med kostnadsbilden så här långt. Murning med leca bli klart billigare än att gjuta. Man får hoppas att du har högre kostnad för din liner än vad jag har för epoxy iaf ;) Annars skottar jag igen skiten  8)
Har ni bestämt förg på linern än? 
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet mars 08, 2009, 14:41:43:43

Halloj Drami!
Ni måste vara nöjda med kostnadsbilden så här långt. Murning med leca bli klart billigare än att gjuta. Man får hoppas att du har högre kostnad för din liner än vad jag har för epoxy iaf ;) Annars skottar jag igen skiten  8)
Har ni bestämt förg på linern än? 


 :)

Ja man är rätt nöjd. Men sen har man ju försökt att pressa alla priser hela vägen. Skall bli kul och se hur nära prognosen man landar. Prognosen pekar på en totalkostnad på 180000 :- med värmepump, stenläggning, pooltak. Alltså med allt inräknat.

Tanken är att vi skall köra mosaik då det gäller färg eller mönster på linern. Det är till stor del för att i den finns ju en del vit. Och då plockar det upp det vita i pooldetaljerna och hörntrappan som pckså kommer vara vita.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet april 25, 2009, 23:46:06:06
Då är murningen nu i full gång! Så skönt att det rör på sig! Kroppen är sliten men tre lager leca är nu på plats.

Bilder är som vanligt upplagda på http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Fia skrivet maj 01, 2009, 20:20:18:18
Hej drarmi, hur långt har du kommit? Vädret är ju kanon för er som bygger nu. O0
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet maj 03, 2009, 21:47:59:59
Hej drarmi, hur långt har du kommit? Vädret är ju kanon för er som bygger nu. O0

Hej Fia!

Jodå det går framåt och jag håller med ... vädret kunde inte varit bättre.

Nu är alla 7 lager med Leca uppmurade. Pooldetaljerna så som lampor, inlopp och utlopp är ingjutna. Reglarna för trappan är på plats.

Du får gå in och läsa och titta på bilder på bloggen http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool (http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool) .

Nu längtar man verkligen att få ta nästa steg ...

Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 03, 2009, 22:01:23:23
Tjena Drami!
Snyggt! Hur kom det sig att det blev en plasttrapp, Är inte dessa ganska dyra?
Snyggt blir det i vilket fall :)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet maj 05, 2009, 23:46:48:48
Tjena Drami!
Snyggt! Hur kom det sig att det blev en plasttrapp, Är inte dessa ganska dyra?
Snyggt blir det i vilket fall :)

Tjenare!

Ja det känns gott nu alltså. Skruvade precis trappan på plats. OjOJoj va den sitter nu. Satt på mm rätt ... då blir man lycklig.

Ja trappan kostar en del men den är ju så snygg och passa precis in på vad jag vill ha. Fick ge 19800 :- för den så lite fick man ju ner priset ialllafall.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Fia skrivet maj 16, 2009, 20:32:22:22
Hur går det? Kommit något längre?
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet maj 17, 2009, 10:04:28:28
Hur går det? Kommit något längre?

Hej Fia!

Japp nu har det rört på sig lite igen. Nu är trappan på plats. Skruvad ordentligt och en klack är gjuten för att hålla nedandelen på plats. Sitter som berg nu.

Du får gå in och läsa och titta på bilder på bloggen http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool .


Kommer snart en uppdatering till om återfyllnad.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: CAD-Ludde skrivet maj 17, 2009, 21:42:04:04
Vad snyggt det blir med hörntrappa, bara att gratulera till ett fint bygge!
Var noga med silikonet i trappan, jag lyckades få en liten läcka i min och fick tömma det nyss fyllda vattnet igen..  ???
mvh
Patrik
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: jennyolars skrivet maj 24, 2009, 16:41:28:28
Hej
Vi är på vårt femte skifte leca och tittar nyfiket på ert arbete. Jag läste någonstans att ni kanske skulle låta bli att isolera på sidorna. Stämmer det och i såfall undrar jag varför? Ger det ingen effekt med frigoliten så kan man ju strunta i det och spara lite tid (och pengar!)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Drogen skrivet maj 25, 2009, 06:23:02:02
Jag tror att det viktigaste är att Lecan hålls torr. Vatten leder bort värmen 20 ggr bättre än luft. Lecan isolerar hyfsat i sig självt så är det väldränerade massor närmast poolväggen tror jag inte att isolering gör så mycket nytta. Men för mig kändes det bra att ha gjort vad man kan när man ändå håller på. Jag slängde på några skivor isodrän som både isolerar och dränerar.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet maj 25, 2009, 21:06:00:00
Hej
Vi är på vårt femte skifte leca och tittar nyfiket på ert arbete. Jag läste någonstans att ni kanske skulle låta bli att isolera på sidorna. Stämmer det och i såfall undrar jag varför? Ger det ingen effekt med frigoliten så kan man ju strunta i det och spara lite tid (och pengar!)

Hej jennyolars,

Ja precis som du påpekar så har jag valt att skippa isolering kring väggarna. Jag hade från början tänkt att isolera med antingen fem eller tio cm cellplast. Efter lite fundering fram och tillbaks kom jag dock fram till att strunta i det. Lecan i sig isolerar bra om den inte står i vatten. Det hade så klart inte skadat utan bra varit positivt att isolera också. Men i slutänden funderar man ju på kostnad och ansträngning mot nytta.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet maj 25, 2009, 21:33:01:01
Nu har man tagit några tripp framåt .... fuktspärr på plats, stöd murade under trappan. Har också hunnit tömma uppfarten på makadam och återfyllt till hälften under/bakom trappan.

Kolla bloggen för mer info och bilder .. http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool (http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet juni 28, 2009, 22:52:45:45
Länge sedan jag uppdaterade om progressen senast men det har hänt en hel del ... återfyllt runt om poolen, förberett för eldragning, vattenledningar i marken, inlopp kopplade, reglar på plats och brunn för transformatorer uttagen.

Vädret är här så nu är det bara att gasa på för att dra det här över målsnöret ...

Kolla bloggen för mer info och bilder .. http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet juli 03, 2009, 00:50:03:03
Linern på plats och pooltrappan slutmonterad. Äntligen vatten i poolen!!!

Kolla bloggen för mer info och bilder .. http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 03, 2009, 00:52:26:26
WOW najs Drami O0
Jag gillar verkligen placeringen av trappan o snygg liner <antman>
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Fia skrivet juli 26, 2009, 20:46:48:48
Nu har det gått framåt. Har ni premiär badat än?
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet juli 28, 2009, 23:51:58:58
Nu har det gått framåt. Har ni premiär badat än?

OJ JA! Simmade , skratta inte för högt nu, 800 meter i poolen idag. Det blev helt enkelt för tråkigt sen. Vända, sim sim, vända, sim sim vända ......

Helt underbart nu när den är klar!!! Det som återstår nu är stenläggningen runt poolen och senare i sommar pooltaket. Jag har redan köpt taket men vågar inte sätta upp det då jag väntar på beslut i bygglovsärende från kommunen. Till jag kan sätta upp taket så drar jag bara över en pressening för att hindra avdunstningen.

Har lagt in en massa bilder på vår blog http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet augusti 11, 2009, 22:36:53:53
Stenläggningen är i full gång kring poolen! Vilken skillnad det blir. Uppdaterar bloggen med bilder under arbetet med stenen.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet augusti 25, 2009, 20:56:34:34
Nu är stenläggningen helt klar. Hoppas nu att bygglovet trillar in snart så jag kan montera pooltaket.


Massor med bilder upplagda på bloggen http://familjenklinger.blogspot.com/search/label/pool .
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: Fia skrivet augusti 25, 2009, 22:28:40:40
Det har du gjort mycket bra!!! <sol> <sol> <sol>
Har ni fått förhandsbesked gällande pooltaket?
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: rsjowa skrivet augusti 26, 2009, 09:06:46:46
Rent och snyggt, enkla linjer.  O0 Blir spännande att se nån bild med alla poolattributen också på plats.  :)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet augusti 26, 2009, 22:15:25:25
Det har du gjort mycket bra!!! <sol> <sol> <sol>
Har ni fått förhandsbesked gällande pooltaket?

Ja just nu känns det rätt bra ..

Nej jag har inte fått något förhandsbesked. Jag hoppas verkligen det går igenom. Har ju redan köpt pooltaket.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet augusti 26, 2009, 22:17:32:32
Rent och snyggt, enkla linjer.  O0 Blir spännande att se nån bild med alla poolattributen också på plats.  :)

Ja de bilder som saknas nu är ju bilder när pooltaket är på plats. Allt annat finns där bilder av på bloggen.

Får väl upp pooltaket om 3 veckor eller så.
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet augusti 29, 2009, 12:33:57:57
Även om alla bilder som tagit under poolbyggandet finns på bloggen tänkte jag att det kankse är vettigt att lägga upp bilder på hur allt ser ut nu när det är klart.

(http://4.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQxpsubNBI/AAAAAAAABD0/TWc8lo_k2n8/s400/IMG_1914.JPG)

(http://4.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQxpFABRGI/AAAAAAAABDs/mNgB_1uWRlI/s400/IMG_1913.JPG)

(http://3.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQwyn2yHGI/AAAAAAAABDc/Uxs5-cJ4NRE/s400/IMG_1910.JPG)

(http://1.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQwyP62J1I/AAAAAAAABDU/R49bMwkGVV8/s400/IMG_1909.JPG)

(http://1.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQwxjPIvbI/AAAAAAAABDM/fd4DfZ0t2o8/s400/IMG_1906.JPG)

(http://2.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQwJWemEYI/AAAAAAAABDE/lM0QFg85nKU/s400/IMG_1905.JPG)

(http://3.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQwI8KVFGI/AAAAAAAABC8/p7sKxcT3T5k/s400/IMG_1898.JPG)

(http://3.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQwIYSnenI/AAAAAAAABC0/o-D5DFx5Z1Q/s400/IMG_1896.JPG)

(http://3.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQslkb-spI/AAAAAAAABCs/zqhRDus9PRg/s400/IMG_1894.JPG)

(http://4.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQslPHZcSI/AAAAAAAABCk/aqpP4LauEqE/s400/IMG_1893.JPG)

(http://3.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/SpQsko_q8EI/AAAAAAAABCc/gx65bMaHhls/s400/IMG_1892.JPG)
Titel: SV: Markpoolsprojekt äntligen igång!
Skrivet av: drarmi skrivet augusti 29, 2009, 12:40:56:56
.... och så lite bilder på teknik och inomhus ...


(http://3.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/Sm9wa2V-PqI/AAAAAAAABAs/eR-GR-cVvow/s400/IMG_1677.JPG)

(http://1.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/Sm9w3LE3QiI/AAAAAAAABA8/jWCNq_vLGuU/s400/IMG_1678.JPG)

(http://4.bp.blogspot.com/_l7k0dW4wAnE/Sm9w38W_FEI/AAAAAAAABBM/K1MwB2ZSRQM/s400/IMG_1680.JPG)