Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: Mg29 skrivet juli 21, 2015, 20:45:41:41

Titel: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: Mg29 skrivet juli 21, 2015, 20:45:41:41
Hej, det har låst sig totalt för mig, ska stapla 4x8. Börjar i ett hörn, kapar också ur 10cm för nästa block som utgår från hörnets långsida. Men hur har ni gjort sen på nästa? Håller på att bli knäpp, fattar inte hur jag ska lyckad överlappa hörnen på nästa varv?

Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: ByggaNytt skrivet juli 21, 2015, 23:27:26:26
(http://familjenlindstrom.se/images/poolforum/blockkapning.png)
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: Mg29 skrivet juli 21, 2015, 23:31:17:17
Tack precis så jag gjort, men osäker på vart jag kapar på andra sidan, det stämmer inte riktigt med längden. Hur undviks två generalskarvar, de går väl inte bygga över på varv 2
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: ByggaNytt skrivet juli 21, 2015, 23:37:00:00
Jag stod också och funderade en bra stund men bestämde mig till slut att i hörnen skall det vara mycket betong för jag antar att krafterna är som störst där. Då kapade jag till därefter men då blev det några celler bredvid som inte linjerar perfekt, sett lodrätt/uppifrån. Dessa behöll jag dock på ungefär samma ställe i de 2 diagonala hörnen så att de ståendes armeringsjärnen fortfarande kunde stoppas ned där.
Frigoliten är ju endast en gjutform och betong+armering ger styrkan så hur du än gör blir det bra. Skumma dock samtliga skarvar!

Ingen vidare bild men bättre än inget:
(http://familjenlindstrom.se/images/poolforum/blockstapling.jpg)
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: ByggaNytt skrivet juli 21, 2015, 23:43:13:13
Hittade en bättre på hur samtliga mina hörn ser ut, obs lite mer och grövre armering än i instruktionerna:
(http://familjenlindstrom.se/images/poolforum/blockstapling2.jpg)
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: Mg29 skrivet juli 21, 2015, 23:49:49:49
Har nog ingen bra dag för jag fattar fortfarande inte :)

Du satte inte skarven exakt i hörnet utan en bit ifrån? Att ha misstämningen "ungefär" på samma ställe, det är där jag går bort mig. Det går väl inte få på ett block ovanpå en misstämning?

Hoppas vakna på rätt sida imorn...
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: Mg29 skrivet juli 21, 2015, 23:51:48:48
Tack det var en bra bild, tycker mig se en lite större cell där till höger i bild, är det där du kapat? Hur får du på varv2 utan generalskarv där?
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: ByggaNytt skrivet juli 21, 2015, 23:56:37:37
Det är svårt att förklara exakt men kolla här:
(http://familjenlindstrom.se/images/poolforum/blockstapling3.jpg)
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: Thermojito skrivet juli 21, 2015, 23:59:44:44
Som du sett/insett så kommer du alltså INTE (vid bygge av 4x8 thermopool) att lyckas få alla lodräta hål 10cm breda i hela sin höjd...

Jag valde ett ställe ungefär mitt på sidorna där vartannat lager sett uppifrån får frigolitavdelaren mellan två celler 5cm förskjuten varannan gång åt höger respektive vänster om du är med på hur jag menar....

Jämfört med ByggaNytts bilder nedan så tänkte jag att det är bättre att skapa 5cm breda luftceller istället för 15 cm breda i uddacellerna eftersom jag inte ville göra frigolitformen svagare i sidled.

Dessutom satt jag en hel del tid och optimerade det hela på papper i förväg så att jag kunde återanvända i princip alla avkapade delar någon annanstans samtidigt som jag försökte maximera avståndet mellan skarvarna i lager ovanpå varandra så att skarvarna inte i onödan minskar hållfastheten i sidled under gjutningen.

Man skulle hyfsat enkelt kunna lägga upp en excelsnurra som utifrån bredd- och längdmått visade hur man bäst kapar alla block, men jag har inte riktigt kunnat prioritera detta även om det vore roligt.... 

Min kap-plan är dock för 3,5 x 8m så den har du ingen nytta av...

Ett tips är att samtidigt som du gör en kap-plan planera för vilka celler som ska få lodrät armering. Det är ju varannan cell men pga udda-cellerna behöver man avvika från mönstret lite...

Den planen bör man dock såklart helst göra innan man gjuter plattan om man tänkt gjuta in vinklade järn istället för att borra in dessa efteråt....
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: ByggaNytt skrivet juli 22, 2015, 00:05:42:42
Blocken går utmärkt att få på ovanpå en "misstämning" (bra ord f.ö.!), klackarna passar ju varje 5 cm men det finns mellanrum/håligheter som inte matchar exakt hela väggens höjd men det gör inget så länge du håller koll och fortfarande kan få i de ståendes armeringsjärnen som f.ö. bara skall sitta 2 i vartannat fack.
Jag petade dock i 1 järn även emellan de 2, typ:
2+1+2+1+2+1+2...
Just det, blocken är kapade där det finns extra hålrum!
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: Thermojito skrivet juli 22, 2015, 00:25:55:55
En fulskiss av hur jag valde att göra det som ger skarvar/kapningar förskjutna 15cm och cc 40cm a-järn samt inga luftceller bredare än 10cm.
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: MathiasS skrivet juli 22, 2015, 07:51:02:02
.......blir alldeles snurrig av hela tråden.....:)

I hörnorna ska hörn blocken ena varvet ligga åt vänster nästa varv åt höger, enligt instruktionen.

Utöver det ska överlappet vid en skarv alltid vara minst 3 pluppar.

Kapar man på förmarkerade streck kommer vertikala hålen alltid att linjera, gör hålen lika breda överallt.

Man behöver inte planera för var armeringen hamnar, det är bara stt stoppa i när man gjuter och ta en extra om det inte går jämnt upP.

förstår vaktiskt inte varför ovanstående förhållningsregler inte räcker för att få ihop väggen, men jag förstår å andra sidan inte svaren mg29 fått här heller.....:)
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: Mg29 skrivet juli 22, 2015, 08:53:41:41
Det bästa med alla hjälpsamma men lite avancerade svaren är att jag inte längre känner mig lika korkad :)

Tror jag fattat nu, ska ut och testa i praktiken. Det som fick det att snurra ihop sig var mitt antagande att blocken inte passar på nästa varv ovanför en misstämning (vedertaget uttryck efter det fina berömmet) men som Bygganytt skriver så passar de ändå.

Ha en bra dag där ute och tack för hjälpen!
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: Thermojito skrivet juli 24, 2015, 01:00:32:32
mg29's huvudbry är väl löst nu, så nedanstående kommentarer är väl mest bara till andra thermopoolbyggare som eventuellt funderar på kapningarna....eller till andra mönsternördar som jag...  ::)

Ni andra behöver inte läsa...  :)


Kapar man på förmarkerade streck kommer vertikala hålen alltid att linjera, gör hålen lika breda överallt.

Njaeeee, så var det för dig Mathias, men inte för många av oss andra..... Ska förklara:

På mina block var de förmarkerade strecken i form av smala lodräta upphöjningar utanpå blocken repeterade med 5cm avstånd, dvs samma repetitionsavstånd som plupparna på ovansidan och motsvarande (små) hål på undersidan. Blocken går alltså att trycka ihop "var 5e cm" i längdsriktningen.

Vidare var de stora genomgående hålen för betong+armering 10cm breda i längdsriktningen med 5cm frigolit emellan. Repetitionsavstånd 15 cm alltså för den mönsterupprepningen.

Om man förskjuter block ovanpå varandra så är det alltså bara på vart tredje ställe där småplupparna går i varandra som de stora genomgående hålen kommer att linjera perfekt.

Så långt är vi nog överens va?

MEN, Eftersom man ska kapa av 10cm vid varje hörn så kommer det ju att skapas uddaceller, där lodräta hålet sett uppifrån inte har normal bredd/utseende,på alla poolväggar där insidesmåttet plus 2 x 10cm ej är jämnt delbart med 15cm!

Exempel för långsidan i en 3,5 x 8m pool (insidesmått), som min egen:
800cm plus 2st 10cm kapningar = 820cm som ej är jämnt delbart med 15cm. (820 = 55 x 15 - 5)

Någonstans på långsidan behöver man alltså "KORTA AV mönstret" 5 cm men samtidigt se till att skarvarna i blocken är minst tre pluppar = 15 cm bort. Det kan man tex göra enligt min skiss ovan.

Den som är snabb i huvudräkning inser nu att eftersom ByggaNytt har en 4,5 x 6,75m pool så är även i hans fall varken lång eller kortsidan jämnt delbar med 15 cm (efter 20cm korrigeringen enligt ovan) MEN, i hans fall behöver istället både lång- och kortsidans mönster FÖRLÄNGAS med 5cm.

Det kan man isåfall göra tex genom att göra ETT lodrätt hål per sida 15cm brett i respektive varv, vilket syns på bilderna. Alternativt går det även att kapa så att man istället får EN 10cm bred frigolitmellanvägg någonstans längs den väggen.

Det tredje (och sista!) alternativet är när man som MathiasS har tur och har en 7x4 pool där både lång- OCH kortsidan verkligen blir jämnt delbara med 15cm (efter 20cm korrigeringen ovan). Då bildas alltså inga uddaceller på någon av sidorna vilket är den mest troliga förklaringen till förvirringen/missförstånden...

Någon som hängde med i förklaringen....?  :P
Titel: SV: Thermoblock vart kapa för rätt längd?
Skrivet av: Mg29 skrivet juli 24, 2015, 08:04:44:44
Hej

Ja det löste sig helt galant efter allas hjälp, stort tack!

Det som i mitt fall gav extra huvudbry var att mitt måttband visade fel på 1 cm, så min första kapning följde inte någon av de markerade linjerna. Så här i efterhand tycker jag att jag borde ha fattat, men där och då funderade jag istället mest på hur i hela friden blocken skulle anpassas för att passa på varv 2.

Fantastiskt forum detta för alla poolbyggare!