Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Byggtrådar => Ämnet startat av: Stroker skrivet juni 06, 2010, 07:58:41:41

Titel: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Stroker skrivet juni 06, 2010, 07:58:41:41
Då jag överallt i forumet läser hur viktigt det är med dränering så undrar jag vad som händer om man nu inte gör det.
När jag byggde min pool 2001 visste jag inget om pooler. Detta eminenta forumet visste jag inte fanns och de byggråd jag fick innehöll inte dränering. Jag bor i Arlöv och 300 meter från Öresund på utfylld mark. Ca 1,50 ner i marken finns sjöbotten och grundvatten. Jag grävde mig dit ner , lade 200 makadam, armering och gjöt en botten. Murade upp väggarna med btg hålsten (och missade naturligtvis det här med L-stödet oxå :))
Enligt konstens alla regler förstår jag då att detta är alldeles förkastligt. Vad händer- eller har hänt?. Ja inget så vitt jag kan se efter dessa 9 år. Vad har jag då missat?? Har poolen höjt sig och "flyter" på grundvattnet? Jag ser att antingen det eller så har det spikade tryckta golvet "sänkt sig någon centimeter men allt är byggt på plintar på tre sidor av poolen och den sista sitter fast mer bärlina i husgrunden. Den sidan upplever jag inte sänkt sig så jag antog att plintarna satt sig under årenslopp då det är en ansenlig tyngd vilande på dom med krafdtigt plank samt stort poolhus.
Har isolerat innsidan på poolen med 50mm frigolit och tycker inte att temperaturen sänks drastiskt nattetid. Vad har jag missat <hmm>
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Drogen skrivet juni 06, 2010, 09:34:28:28
Jag tror inte du har missat något. Det kan säkert funka att bygga på det sättet. Men det finns massor med exempel där det inte har gått så bra. Stommar som har lyft, sprickor, läckage m.m. Bygger man själv så är det ingen annan än en själv som drabbas. En entreprenör väljer oftast att inte ligga så nära marginalerna, utan bygger med hängslen och livrem. Privatpersoner följer oftast proffsens metoder, även om det kanske inte alltid är nödvändigt.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Nimajneb skrivet juni 06, 2010, 09:43:17:17
 <hmm>Är frågan om polen har höjt sig eller om plintarna har satt sig <dontkn>
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Stroker skrivet juni 06, 2010, 09:56:55:55
Hade jag visst vad jag vet idag hade jag naturligtvis dränerat då detta inte varit någon speciell merkostnad i det hela men vad jag avsåg med frågan eller inlägget var att få synpunkter på vad som händer om man nu inte dränerar. Jag om någon borde ju drabbats med den närhet till grundvattnet jag har så kanske frågan om dränering är "överreklamerad". Nu skriver ju du Drogen att "Men det finns massor med exempel där det inte har gått så bra. Stommar som har lyft, sprickor, läckage m.m. och det var just från sådana som räkat ut för problem med gjuten och murad pool som jag ville ha vidimerat problemet.

Min erfarenhet av livet i allmänhet är att vi gärna tar till oss "sanningar" som inte alltid är sanna utan bara något som tillräckligt många "tror "på.
I övrigt tror jag att det är plintarna som sjunkit då poolen annars verkar ha lyft hela huset med :)
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: aromata skrivet juni 06, 2010, 17:37:29:29
Jag har i princip gjort som du fast vi gjöt bara en sula, inte hel botten eftersom vi skulle ha sand i botten, och murade upp med betonghålsten. Ritning från Folkpool fast vi använde andra leverantörer. Ingen dränering. Längs projektets gång ångrade vi oss, på rekommendation, och gjöt ett golv.

Vi byggde 1995 och allt står kvar i samma skick som då. En vattenfylld pool utgör ett bra mottryck mot vatten och jord. Det är kanske inte så dramatiskt egentligen ...
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Nimajneb skrivet juni 06, 2010, 17:46:41:41
Hur många kan det vara som får sättningsproblem mm pga av saknad dränering...  en av hundra kanske?  Antar att risken är avsevärt större med en PP pool.

Men har man grundvatten stående utan dränering så har 100 utav 100 rejäla värmeförluster.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Stroker skrivet juni 06, 2010, 21:42:24:24
Intressant om rejäla värmeförluster. Jag blir normalt av med en grad under natten om det inte är en riktigt varm natt  vill säga. Har nu idag 27 grader med solvärme i Arlöv Skåne.

Som sagt. Jag misstänker att "man" ofta tar fasta på  "alla" andras uppfattning om rätt och fel och många gånger är det hörsägen som efter ett tag blir sanning med allt vad detta innebär.
Anledningen att jag överhuvudtaget tar upp ämnet är att vid senaste tidens läsningar om råd till poolbyggare så är dränering en självklarhet.

Detta forumet skiljer sig naturligtvis inte från något annat forum, på internet eller i fikarummet avseende vad som är rätt och fel sant och falskt.

Tycker att ett råd att vara kritisk är på sin plats då vi alla har gått i eller går i fällan att det som sägs är sant. Jg tänker då osökt på våra dagstidningar. De gånger jag själv figurerat däri har det, trots att jag alltid på senare tid begärt att få korrekturläsa innan tryck, ändå artikeln eller reportaget innehållit rena sakfel  Inte en gång av de cirka 10 gångerna har det varit riktigt sant och rätt-så att allt som trycks ska tas med en nypa salt är för mig självklart  och likaså är de med råd från ack så välsinnade, välmenande kamrater både IRL som på nätet.

När jag var 20-25 bast var jag en hejare på att meka HD tex. Jag skruvade och byggde så de stod härliga till.Jag var en mästare helt enkelt *djup suck*  Idag  30 år senare och nästan lika många HD:s ( ah näe de va till o ta i hehe)vet jag att jag vet väldigt lite av allt som finns att veta eller som mitt "goa" ordspråk av William Cowper på garageväggen som säger - " Kunskapen är stolt över att den lärt så mycket. Visdomen är ödmjuk över att den inte vet mer. .... och denna kunskap hoppas jag ska få mig att ta det det lilla lugna . ::)Bara att suga på den karameller och kanske  bara vidarebefordra sånt man vet är sant och beprövat och inte ta "kompisens morsas nya killes lillebror" som sa att si o så va de som en sanning så där rakt av  :-X och vidarebefordra till intet ont anande kunskapstörstande forumvänner.

Sådana här forum är oumbärliga vill jag ändå säga och jag är glad att de finns..men de där med dränering.. o värmeförluster.. hehe de vet jag inte riktigt.. men att det finns saker i de att fundera på är sant och rätt. Jag hade ju trots allt dränerat om det var idag..hmmmmm tror jag*
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Nimajneb skrivet juni 06, 2010, 22:44:58:58
Värmeförluster bygger på simpel termodynamik.

Men kanske det är så att du inte har vatten  runt poolen just nu.

Eller så mäter du bara temp vid ytan, du få nedkylning skiktat där du har vatten på utsidan.

Vidare så kanske ingen direkt har påstått att du ska ha 5cm is och pingviner dansande runt poolen pga dålig dränering ;)

ps jag håller 30gr med dränerad oisolerad pool utan tillskottsvärme denna helg.

Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: BJohan skrivet juni 06, 2010, 23:34:53:53
Intressant diskussion. Jag har nyligen byggt en PP-Pool med tanken att låta grundvattnet vara högt. På sommaren ligger det på några dm över poolbotten. På våren en meter över poolbotten. Jag har visserligen lagt dräneringsledningar under grundplattan, dragna till en pumpgrop så att jag kan sänka grundvattnet tillfälligt. Om jag skulle behöva tömma poolen vill jag ju inte att den flyter upp. Anledningen till att jag inte vill dränera kontinuerligt är att jag inte har någonstans att göra av vattnet. Dikena har dålig avrinning och kan helt enkelt inte svälja vattnet. Jag var tvungen att välja. Pool i högt grundvatten eller ingen pool.

När jag frågade varför man måste dränera sa de flesta: Öh.. klart man måste dränera. Så gör man alltid.  O0

Vad händer om jag inte dränerar? Öh.. jag vet inte, <hmm> men dränera ska man alltid göra.

Några få ansåg att man faktiskt inte behövde dränera. Det fanns ett exempel på en pool i strandlinjen där man inte dränerat och det fungerar bra. Uppvärmningskostnaderna var heller inte avskräckande högre än en dränerad pool. Jag pratade med ytterligare några poolexperter och blev avrådd att bygga liner-pool. Anledningen skulle vara att linern kan fladdra om den får vattentryck från båda håll. För mig återstod glasfiberpool eller PP-pool. Jag valde PP-pool.

Nu återstår att se vad jag får för uppvärmningskostnad. Jag har inte isolerat under eller runt poolen eftersom jag inte ville ha den extra lyftkraften som isolering ger under vatten. Jag ska värma poolen med frånluftsvärmepump på 6,5 kW via en värmeväxlare. Förhoppningsvis blir det inte allt för dyrt att värma poolen.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Nimajneb skrivet juni 07, 2010, 00:23:46:46
Det här med vattnets värmeledningsförmåga jämfört med luft kan ni ju testa själva.

Det är kanske inte bara hur ni snabbtinar räkorna.... under rinnande kallvatten vs i rumstemp.

Men ni kan åxå simulera era poler.

Ta en 3-5 lilts kastrull och koka upp vatten.

Gör sedan 3 tester (vattenuppkok mellan varje test):

1. Stall kastrullen på ett undelägg med locket på, ta tempen på vattnet var 5e minut.

2. Samma sak men ställ kastrullen i diskhon med rinnande kallt vatten så att ytan på vattnet når upp relativt sätt lika högt som grundvattnet gör.

3, Som (2) men rör om i vattnet var 2,5minut. (Öppna locket minimalt)

Detta kan ge en jämförande uppfattning om hur mycket energi som plockas bort av grundvattnet och rinner ut i avloppet om man jämför med en torrskodd pool.

Att jag valde 2 olika i vattenbad var att den 2an motsvarar en pool med stängd pump medans 3an motsvarar effekten om pumpen går.

Vill ni vara riktigt avancerade så testar ni även olika höjder på "grundvattnet".
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: aromata skrivet juni 07, 2010, 09:32:02:02
Nimajneb, värmeförlust beror på temperaturskillnader eftersom naturen strävar efter att utjämna. Temperaturskillnaden som du får med kokande vatten kontra luft eller kallt vatten blir gigantisk. Grejen med en pool är att alla temp.skillnader är (relativt) små och då får du andra förutsättningar. Dessutom är grundvattnet stillastående vilket också minskar värmeförlusten.

Poolens lågtemperatursystem är enligt mig anledningen till att isoleringsfrågan är kontroversiell. Kan tillägga att jag själv kör oisolerat och har ändå ungefär samma temp. som alla andra. Kör du väldigt lång säsong och har hög vattentemperatur kan saken hamna i ett annat läge eftersom temperaturskillnaderna innanför och utanför poolen är större i början och slutet på säsongen.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Janne skrivet juni 07, 2010, 11:19:11:11
BJohan: I värsta fall om man inte dränerar så kan poolen lyfta upp av vattnet och sedan sjunka ner.
Detta fick jag berättat av en kille som bodde väldigt nära havet.
Men efter lite mer tänk så borde ju inte 1 liter vatten väga mer en 1 kg.
Janne
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: aromata skrivet juni 07, 2010, 15:26:42:42
BJohan: I värsta fall om man inte dränerar så kan poolen lyfta upp av vattnet och sedan sjunka ner.
Om du har tur så får man ner poolen i samma hål eller så sätter den sej på snedden.

Janne
Varför skulle vattnet utanför lyfta upp den vattenfyllda poolen? Var skulle den urkraften komma ifrån? Med samma resonomang skulle marken plötsligt kunna skjuta upp lite varstans i naturen.

Jag kan tänka mig att dränering behövs om man har en glasfiberpool utan vatten eller om man har en gammal folkpool med marinplywood i väggarna och som på sikt kan vara rötkänslig. Annars inte.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Stroker skrivet juni 07, 2010, 15:31:12:12
Värmeförluster bygger på simpel termodynamik.

Men kanske det är så att du inte har vatten  runt poolen just nu.

Eller så mäter du bara temp vid ytan, du få nedkylning skiktat där du har vatten på utsidan.

Vidare så kanske ingen direkt har påstått att du ska ha 5cm is och pingviner dansande runt poolen pga dålig dränering ;)

ps jag håller 30gr med dränerad oisolerad pool utan tillskottsvärme denna helg.


Oj då -30 grader ! var bor du och hur stor pool  har du. Trodde aldrig att man kunde få så varmt utan tillskottsvärme och speciellt inte eftersom det inte ens varit över 20 i luften mer än några dagar .. åtminstonde här i Skåne- men det kanske är dräneringen som värmer  ;).
Nåväl.. som sagt - det som tydligen gäller är att poolen lyfter och ? kanske inte "trillar" ner i samma hål. Låter kul de där faktiskt för en amatör som mig.

När jag sedan läser vidare här i tråden så är det ju så att räkorna tinar mycket snabbare i vatten än i luften.. så detta köper jag rent förnuftsmässigt tillika erfarenhetsmässigt vilket gör att det känns "bättre" hehe men att efffekten blir mindre desto mindre skillnad det är i temperatur köper jag oxå... Termodynamik är ett intressant ämne.

Nu tror jag väl inte att folk har för avsikt att sjösätta sina pooler och undringarna om dränering där kan vara relevant utan att det i allra flesta fall handlar om liiite vatten längst ner..eller hur - så är det väl men i diskussioner som denna tar "man" gärna till extrema förhållande för att bevisa sin tes  efterhand som inläggen ökar.. vad vet jag men min erfarenhet från ett antal forum jag är medlem i  och inte minst det eminenta bardiskhängsforumet IRL är att det efter ett tag tas till storsläggor  :-\ På det sistnämnda kan iofs intaget av alkohol spela en avgörande roll för storleken på släggan i slutändan >rulla<
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Stroker skrivet juni 07, 2010, 15:33:22:22
Citera
Varför skulle vattnet utanför lyfta upp den vattenfyllda poolen? Var skulle den urkraften komma ifrån? Med samma resonomang skulle marken plötsligt kunna skjuta upp lite varstans i naturen.

Jag kan tänka mig att dränering behövs om man har en glasfiberpool utan vatten eller om man har en gammal folkpool med marinplywood i väggarna och som på sikt kan vara rötkänslig. Annars inte.
Precis  <antman> Argument som är vettiga och när jag tänker efter så renoverade en granne boende ett par hus bort (och 50 meter närmare havet an jag) sin "folkpool" byggd i trycktvirke och marinplyfa (iofs hade dom kanske bättre inpregnering förr) för några år sedan som visade sig vara tämligen rutten men den hade å andra sidan legat där i 30 år.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Nimajneb skrivet juni 07, 2010, 18:28:31:31
Nimajneb, värmeförlust beror på temperaturskillnader eftersom naturen strävar efter att utjämna. Temperaturskillnaden som du får med kokande vatten kontra luft eller kallt vatten blir gigantisk. Grejen med en pool är att alla temp.skillnader är (relativt) små och då får du andra förutsättningar. Dessutom är grundvattnet stillastående vilket också minskar värmeförlusten.

Poolens lågtemperatursystem är enligt mig anledningen till att isoleringsfrågan är kontroversiell. Kan tillägga att jag själv kör oisolerat och har ändå ungefär samma temp. som alla andra. Kör du väldigt lång säsong och har hög vattentemperatur kan saken hamna i ett annat läge eftersom temperaturskillnaderna innanför och utanför poolen är större i början och slutet på säsongen.

Anledningen till att jag tog till extremen med kokande vatten var att alla kan både sätta sig in i situationen samt att dom flesta har mätutrustning för att testa.
Sedan så bygger inte nedkylningen på den "giganstiska meskillnaden" (5-10gr?) mellan kylvattnet och luft, det har helt o göra med att vattnet leder bort värmen mycket effektivare än den stillastående luften närmast kastrullen.

Att inte grundvattnet rinner som niagarafallen spelar ingen roll, vattnet leder värme och i horisontalplanet riktigt snabbt. Mao så värmer du grundvattnet åt alla grannar.

När det kommer till Isoleringsfrågan så bygger den på att skapa ett stillastoende torrt  luftskikt runt polen. Har man torr väldränerad jord/sand o Grus runt polen så har man isolering till största delen redan.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Nimajneb skrivet juni 07, 2010, 18:32:10:10
BJohan: I värsta fall om man inte dränerar så kan poolen lyfta upp av vattnet och sedan sjunka ner.
Om du har tur så får man ner poolen i samma hål eller så sätter den sej på snedden.

Janne
Varför skulle vattnet utanför lyfta upp den vattenfyllda poolen? Var skulle den urkraften komma ifrån? Med samma resonomang skulle marken plötsligt kunna skjuta upp lite varstans i naturen.

Jag kan tänka mig att dränering behövs om man har en glasfiberpool utan vatten eller om man har en gammal folkpool med marinplywood i väggarna och som på sikt kan vara rötkänslig. Annars inte.

"Urkraften" kallas Archimedes princip. Nu krävs det ganska högt grundvattennivå för att hela polen ska lyfta. Jag skulle nog våga påstå att pga att grundvattnets nivå rörelse över tiden så ökar sättningsrisken markant för poolen och även dess omgivning.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: BJohan skrivet juni 07, 2010, 22:12:04:04
Vänta nu. En vattenfylld båt på sjön sjunker. Varför skulle en vattenfylld pool i grundvatten flyta?
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Stroker skrivet juni 07, 2010, 22:41:50:50
Blev ju en intressant tråd de här 8).  Alltid bra med skriftlig argumentation då man ju måste "stå" för vad man "säger" och detta kanske ger "klokare" svar än vid snabb språklig dito...

Det handlar förhoppningsvis inte om att "vinna" ditten eller datten utan att reda upp begreppen lugnt och sansat.

Jag tror eller rättare sagt vet att rinnande vatten eller blåst "suger kyla eller värme så visst ligger det absolut en sanning i detta påstående men återigen - vilket flöde räknar man med att grundvatten håller runt poolen och "drar" detta i så fall värmen från dels den isolerade btghålstenen samt i mtt fall (och en del andras oxå tycker jag mig ha förstått) som har mm frigolit mellan stenen och vattnet.
Jo naturligtvis drar det värme men är den betydlig? vilket någon som vill bena ut problemet kanske kan räkna på rentav. Är detta enkom det värt att dränera med allt vad det oftast innebär med spolbrunn och pump?? då dagvattenledningen aldrig ligger i dessa nivåer
Att husväggen kyls betydligt enligt samma princip känns ju tydligt när en isande vintervind sköljer över det uppvärmda huset där kanske skillnaden ligger på 20-50 grader.. så principen finns där men är den relevant i de olika fallen.. nu när de ändå börjar bli en aning komplicerat O0
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Nimajneb skrivet juni 07, 2010, 23:14:11:11
Vänta nu. En vattenfylld båt på sjön sjunker. Varför skulle en vattenfylld pool i grundvatten flyta?

Kanske av samma anledning som att en öppen plastbåt som är fylld mellan 0 o 100% flyter....

Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Nimajneb skrivet juni 07, 2010, 23:22:41:41
Blev ju en intressant tråd de här 8).  Alltid bra med skriftlig argumentation då man ju måste "stå" för vad man "säger" och detta kanske ger "klokare" svar än vid snabb språklig dito...

Det handlar förhoppningsvis inte om att "vinna" ditten eller datten utan att reda upp begreppen lugnt och sansat.

Jag tror eller rättare sagt vet att rinnande vatten eller blåst "suger kyla eller värme så visst ligger det absolut en sanning i detta påstående men återigen - vilket flöde räknar man med att grundvatten håller runt poolen och "drar" detta i så fall värmen från dels den isolerade btghålstenen samt i mtt fall (och en del andras oxå tycker jag mig ha förstått) som har mm frigolit mellan stenen och vattnet.
Jo naturligtvis drar det värme men är den betydlig? vilket någon som vill bena ut problemet kanske kan räkna på rentav. Är detta enkom det värt att dränera med allt vad det oftast innebär med spolbrunn och pump?? då dagvattenledningen aldrig ligger i dessa nivåer
Att husväggen kyls betydligt enligt samma princip känns ju tydligt när en isande vintervind sköljer över det uppvärmda huset där kanske skillnaden ligger på 20-50 grader.. så principen finns där men är den relevant i de olika fallen.. nu när de ändå börjar bli en aning komplicerat O0

Termodynamik inkl olika materials värmeledningsförmåga är inte rocket science.

Kontentan av det hela blir väl att det inte kan vara en nackdel att dränera.

Själv dränerade jag, inte för att det behövdes då.... men vad vet jag om grundvattenförändringar de närmsta 20-30 åren. Så jag valde det säkra före det osäkra. Några rör från Rinkaby kostar inte skjortan iaf.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Johan.L skrivet juni 07, 2010, 23:36:24:24
Det måste vara så här eller  <hmm>
vatten nivån måste vara högre på utsidan än insidan för att poolen skall flyta upp.
Alltså en tom eller nästan tom pool kan flyta upp men inte en full eller nästan full.
Och en liner pool får inte ha vatten under linern för då kan det bli väck och ojämnheter botten
Man skall inte ha isolering under och på sidan av en lätt pool typ pp pool för då får man extra lyftkraft om man har högt grundvatten men en gjuten eller murad pool lyfts inte lika lätt så där kan man ha lie isolering

Och av kylningen får man givetvis från marken och grundvattnet men hur mycket det gör kan man fråga sig,
Men en sak är säker att 90% är uppåt så det kvittar hur fin termos man har sätter man inte på korken så svalnar kaffet snabbt.
 ;D
/ Johan
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Nimajneb skrivet juni 07, 2010, 23:55:42:42
Och av kylningen får man givetvis från marken och grundvattnet men hur mycket det gör kan man fråga sig,
Men en sak är säker att 90% är uppåt så det kvittar hur fin termos man har sätter man inte på korken så svalnar kaffet snabbt.
 ;D
/ Johan

I normalfallet räkna man väl 75-80% av poolvärmen går ut genom ytan.
Men det förutsätter en torrskodd pool.

Ta din oisolerade termos o kyl ner botten med vatten så kyls kaffet mycket snabbare än om du glömmer sätta på korken.

Vill/kan man inte dränera så finns alltid ovanmarkare inbyggt i trädäck som ett hyggligt alternativ.

Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Stroker skrivet juni 08, 2010, 00:10:43:43
Verkar som att summan av kardemumman är att det egentligen inte är nödvändigt med dränering men det är bra att ha.
Eller ?? <hmm>

Som sagt - när jag läser om nya poolbygge idag 2010 här på forumet tycks det för mig vara helt naturligt att dränera eller iaf lika nödvändigt som alla de andra momenten.. vilket det egentligen inte är om man murar och gjuter. .  :D

jag skrev tidigare i tråden, vilket jag då inser var fel, att "om jag visste vad jag vet idag skulle jag dränerat då det inte var någon speciell merkostnad men det var inte rätt. Jag hade som sagt fått anlägga en spolbrunn och pumpat vattnet upp till mitt dagvatten och hela processen med detta är varken gratis eller problemfritt i längden.
Inte bara ett par rör från Rinkaby och med tanke på att jag byggde hela poolen för något mer än 20 lappar med betong sten bruk liner pump filter och rörkopplingar så hade detta extra kanske varit ytterliggare  minst 3-4 tusen extra ... som egentligen inte var nödvändigt och detta är ju vad hela tråden egentligen handlade om och nu O0 tror jag mig veta mer och är glad och tacksam för detta . Härligt med goa forum  <antman>

Under tiden jag skrev detta skrev Nimajneb och ja ..om nu 75 - 80% går ut uppåt vilket jag oxå tror så är det nog ändå så att frågan om dränering ändå ska ses över oavsett . Om man nu som jag då har en isolerad termos och bara den isolerade bottnen, som det var frågan om här,  badar i vatten sjunker då tempen väldigt mycket mer än om den inte ligger i vatten...som sagt..jag är tacksam och glad och känner absolut inte att jag kommer att rekomendera dränering pga av de faktorer som framkommit i denna tråd till någon..om denne någon inte bygger i stål eller trä vill säga.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Henry Porter skrivet juni 09, 2010, 23:01:53:53
Mitt tips till de som skall till att bygga är att kontakta SGU Sveriges geologiska undersökning och fråga efter aktuella nivåer i ditt område. De kan med hjälp av jordmån och aktuell nivå tala om hur mycket grundvattnet teoretiskt kan stiga genom statistik.
Jag ringde dit och grävde sedan ett hål efter bottnen var schaktad och kollade, enkelt och smidigt!
Håller med Stroker att många verkar dränera i onödan.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Racing skrivet juni 10, 2010, 23:00:37:37
Jag dränerade definitivt i onödan, kollade nästan varje dag i ett halvår i perioden höst till vår och detta var under den värsta snösmältningen i mannaminne. Det fanns aldrig en droppe i brunnen. Brunnen är kvar men jag la en platta över den så nu är den i princip osynlig. Vill jag kan jag lyfta plattan med lite besvär.

Å andra sidan var detta inte lätt att veta då jag grävde under en "torrperiod" Så jag tänkte bättre "safe than sorry" och den tusing jag la på detta är nog ändå inte heller det jag ångrar mest här i livet. ;D
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Janne skrivet juni 11, 2010, 08:24:13:13
Dränera är som en försäkring, bra och har om det händer något.   :D

Vår första pool när vi grävde så kom det upp en del vatten, men vi dränerade inte eftersom det försvann efter ett dygn.
Vår andra dränerade eftersom det inte var någon störra kostnad och företaget rekomenderade det.

Janne
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: utopiazz skrivet juni 11, 2010, 12:34:30:30
Materialkostnaden att dränera en 4*8 meters pool är nästan försumbar i sammanhanget när den byggs. Lite beroende på vilken inköpskälla man har så handlar det om 2-4000 kr vilket jag anser vara en billig "försäkring"  i sammanhanget. Naturligtvis tillkommer arbetskostnaden om man köper monteringen men det tar inte många minuter extra att dra ihop dräneringen.



Sen var det det där med ett poolen kan flyta. Hur bra den flyter har delvis med vilket matarial som den är byggd i. En betongpool flyter sämre än en träpool. Men även mängden vatten i poolen påverkar flytkraften.
Som exempel kan vi ta en helt nedgrävd träpool där man under vintern sänkt vattennivån för att inte skimmer och inlopp ska frysa. Med tillräckligt högt grundvatten så kan den teoretiskt flyta upp. Men även linern kan påverkas. Om grundvattennivån blir högre än vattennivån på insidan så kan faktisk linern "separera" från poolstommen. Samma sak kan i princip hända med alla stommar som inte är helt täta. Vad som händer med en liner som svetsats på plats vågar jag inte ens tänka på om grundvattennivån blir hög. Den sitter ju oftast fast i stommen i t.ex vinklar

Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Erik N skrivet juni 13, 2010, 19:31:02:02
vatten...som sagt..jag är tacksam och glad och känner absolut inte att jag kommer att rekomendera dränering pga av de faktorer som framkommit i denna tråd till någon..om denne någon inte bygger i stål eller trä vill säga.
Och utan isolering skulle jag vilja tillägga. Liknelsen med räkpaketet eller kastrullen med kokande vatten är ju inte lika om man skulle lägga på 5 cm frigolit. Tror att det skulle ta rätt lång tid innan räkorna tinade om de låg i ett frigolitpaket i vattnet.

Jag är ju på gång att bygga pool. Här har jag definitivt fått beskedet att fixa dränering (och det kommer jag att göra), men jag kommer inte gräva ner avlopp på frostfritt djup till dagvattnet. Den dag jag behöver nyttja pumpgropen kommer vara om jag behöver tömma poolen pga t.ex. läcka, och då drar jag en slang till dagvattenbrunnen ovan mark.

Min f.d. chef byggde pool för ett par år sedan och där rekommenderade både geolog och leverantör av poolen att de skulle låta grundvattnet stiga runt poolen. Pumpgropen skulle endast nyttjas vid behov.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: rsjowa skrivet juni 13, 2010, 21:02:02:02
Vilken rolig tråd.  ::)

Håller med stroker om kunskap. Har också lärt mig att när man var yngre "ägde" man massa sanningar. Men i takt att man studerar och lär sig så inser man ju mer kunskap man har, desto mer inser man att man inget vet... :D

Flytande pooler har jag ingen erfarenhet av. Dock hade jag en del funderingar om dränering innan mitt poolbygge. Jag bor några 100 meter från kalla klarälven. Självklart har jag förberett med dränering, dock tror jag marken tar emot allt vatten då det bara är sand, men jag håller koll i drän-brunn regelbundet. Vill ju inte ha massa kallt vatten på utsidan av poolväggen...

Lite kuriosa, Jag bifogar en bild från klarälvsdeltat strax innan älven rinner ut i Vänern. Där jag ritat röda markeringen låg det tidigare en stor utomhuspool-anläggning. Riktig korkad placering... För år efter år hade dom mycket svårt att värma vattnet. Var rätt kallt. och det berodde på att älven rinner på bägge sidor, och poolen var byggt på älvsediment/sand, och älven/grundvattnet i princip rann på utsidan av poolen. ... till slut slängde kommunen in handuken och gjorde fotbollsplaner där istället. Billigare i drift i vart fall  >rulla<

Menar bara, vi har nog lite olika förutsättningar beroende på var man bor...

Min mycket erfarna poolmontör har dock berättat för mig om dränering odyl förr om åren. Och då gjorde dom inget alls. En grop, i med poolen. Ingen makadam, markduk, dränering, osv. Och det har ju såklart gått bra i dom flesta fall. Så som många sagt här, dränering är en försäkring. Och rätt billig sådan.  <sol>
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Tobbelu skrivet januari 19, 2012, 13:49:25:25
Ja, dräneringsfrågan tvistar de lärda om....Efter att nu haft noggranna genomgångar med såväl Wellpoint (arbetar enbart med grundvattenfrågor) samt två av de mest välrenommerade poolbyggarna i Skåne (byggt pooler i 30 år) så är det fascinerande att höra vad de säger. Jag bor i Skanör-Falsterbo där grundvattnet är EXTREMT högt, och det forsar som Niagarafallen.....Vissa "nya" poolbyggare säger att man måste dränera så är det inget problem. Kan någon tala om för mig vad dräneringsrör nedlagda runt poolen skall göra åt det? Det faller på sin egen rimlighet. Visst kan de pumpa undan en del, 10 meter bort, men dom mängderna vi har så är det bara till kråkorna. Om man har grundvatten som ligger i nivån med botten på pollen är det en annan sak, då kan man väl hålla torrt så att säga. Vad är då riskerna hos mig? Ja, inga säger de flesta, de som är kunniga vill säga.  Att en pool skall lyfta när vattennivån i poolen är högre än grundvattennivån är ju bara nonsens. Om det blir en översvämning, ja då kan det bli problem. Företagen i fråga har byggt ca 300 pooler i samtliga material (även San Juan glasfiber) och har ALDRIG, under 30 år, varit med om den problematiken som en del förståsigpåare här säger....Lite märkligt?!
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Erica skrivet januari 19, 2012, 20:49:59:59
Lyfta lär den inte göra så länge som du inte tömmer den. Problemet blir uppvärmningskostnaden. Själva poolen ger inget värmemotstånd alls nästan, så du måste värma upp grundvattnet till pooltemperatur i poolens närhet och eftersom grundvattnet omsätts av naturen så rinner värmen bort - m.a.o. mycket höga uppvärmningskostnader. Kan du åstadkomma isolering som är liksom tätklistrad mot poolen och dessutom vattentät åtminstone till den grad att vatten inte kan cirkulera runt poolen så kanske du kan få ned uppvärmningskostnaderna till rimliga nivåer.

Nej pumpa bort vattnet några meter hjälper ju ingenting om du har vattengenomslläpplig mark som det verkar vara. Vattnet rinner ju genast tillbaka. Skulle jag själv mura en pool under sådana förhållanden så skulle jag höja poolen så mycket över mark att jag får botten att stå torrt trots allt. Det går ju alltid att bygga ett snyggt däck runt det hela. Du tycks ju ha ett läge där det t.ex. vore helt hopplöst att försöka bygga ett hus med källare - du skulle bara få översvämning hela tiden om det inte finns någon chans att dränera bort vattnet.

Att nästan alla förluster går uppåt stämmer om du inte täcker din pool när du inte badar. Men en övertäckt pool ger helt andra värden. Vi har en inomhuspool, den är isolerad men den första tiden körde vi utan täckning uppåt. något som vi snabbt ändrade p.g.a. fuktproblem ochhöga uppvärmningskostnader. Efter att vi började täcka den är energiförbrukningen en bråkdel av den tidigare. Men skulle poolen ha kallt grundvatten runt sig så skulle givetvis mycket värme dra sig ut den vägen, om man nu inte kunde limma tät isolering mot den. Visst, kan man få till en termosflaskmodell funkar det nog, men klarar man det isoleringsmässigt ?
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Tobbelu skrivet januari 20, 2012, 08:59:28:28
jag kommer se till att poolen jag väljer har en mycket bra isolering. Vad gäller kylan i grundvatten så är det ett egentligt problem först med vattnet som ligger under hela poolen, dvs på den nivån. Men visst är det viktigt med bra isolering.
Titel: SV: Murad pool utan dränering
Skrivet av: Stroker skrivet januari 20, 2012, 16:20:26:26
men hallå.. är det någon här som har grundvattnet i marknivå???låter nästan så. typ poolen som båt :) :D De flesta hamnar väl i de läget att vid enstaka tillfällen kommer grundvattnet i kontakt med botten och hur man räknar det bortfall detta ger vet jag inte men som med allting annat man går in på på djupet så blir det extremt åt alla håll o kanter..  :-X

jag har OM solen lyser varmt o gott i poolen hela sommaren och det kostar inget.. <sol> med eller utan grundvatten.. och vad nu tempen på den kan vara så högt upp vet jag inte.. det kanske värmer istället ..  >rulla<