VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: poolväggarna har gett vika - hjälp!!  (läst 3777 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad hydrofobia

poolväggarna har gett vika - hjälp!!
« skrivet: februari 07, 2016, 16:45:47:47 »
Vi tömde poolen på ungefär hälften av vatten inför vintersäsongen. Har tittat till den under täcket då och då för att se så vattnet inte nått upp till utloppet. Idag gjorde vi en fasansfull upptäckt! Dels hade trappan trycks in 2-3 cm och väggarna har liksom "rasat in". Hur räddar man upp denna situationen och framför allt - hur har det kunnat ske? Är det jordmassor/grundvattennivåerna? ? >ohno>

Poolgiganten

Utloggad spa_nisse

  • Kunnig
  • ****
  • Antal inlägg: 86
  • Total likes: 21
  • Badar helst när det är stjärnklart och kallt ute.
    • Visa profil
SV: poolväggarna har gett vika - hjälp!!
« Svar #1 skrivet: februari 08, 2016, 10:25:01:01 »
Utifrån vad bilden visar är det nästan 100% säkert att du har vatten mellan linern och poolväggen. Sådant händer om grundvattnet stiger och du inte har dräneringspumpen igång.
Steg ett för att åtgärda är att starta dräneringspumpen för att få bort vattnet, sedan tömmer du poolen och plockar ner linern för att se hur de eventuella skadorna på poolväggen ser ut. Har du poolstomme av trä är den mest troligt förstörd.

Utloggad hydrofobia

SV: poolväggarna har gett vika - hjälp!!
« Svar #2 skrivet: februari 08, 2016, 13:34:07:07 »
Ok tack för svaret, då till nästa fråga:
(Vi har inte byggt poolen själva utan fick poolen i husköpet)
Fd ägarna nämnde att vi skulle dräneringspumpa lite med jämna mellanrum, hålla koll på vattennivån utanför i ett särskilt lock/brunn. Detta har vi gjort och jag upplever inte att vattennivån varit nämnvärt hög. När jag igår satte igång att pumpa fick den stå på flera timmar, vattnet i röret sjönk lååååååångsamt. Annars har det det gått väldigt snabbt när man pumpat. Max 30 min och man har kunnat se hur vattnet sjunkit undan "rmarkering för markering"
När jag sedan kikade i poolen för att se om det gjorde någon skillnad mot den "säckiga poolduken" så upptäckte jag att vattnet i poolen sjunkit!! Hur är det möjligt? Vad faen har hänt undrar jag. Just nu känner jag bara för att jordfylla eländet...

Om det är att poolstommen nu ruttnat/kaputt -. kan man byta den lätt eller det blir till att bygga som en ny pool? Det blir lite invecklat när man inte varit med att bygga och inte riktigt vet hur den är konstruerad.
Vi får se hur det går att åtgärda men oavsett så vill man ju se till att det inte kan ske igen.

tacksam för svar!


Utloggad Ingvar

SV: poolväggarna har gett vika - hjälp!!
« Svar #3 skrivet: februari 08, 2016, 13:50:05:05 »
Du kan ha råkat få en skada på linern så att vattnet i poolen rinner ut i nästan samma tempo som du pumpar på utsidan. Det behöver inte innebära att stommen är rutten/skadad. Det är ju inte stommen utan linern som har till uppgift att hålla tätt. Så räkna med att linern behöver lagas och stommen rätas upp, och hoppas på att det räcker med detta.
Folkpool Classic 10x4,5m med djupdel byggd 2007. Ca 80m3 vatten. Värmepump HeatForce 222, pooltrappa roman-end, jetstream 2,2kw, saltgenerator Balneo 20, automatiskt poolöverdrag pool-lock.
SPA-bad Warrior XL från Nordic Hot Tubs

Utloggad Ingvar

SV: poolväggarna har gett vika - hjälp!!
« Svar #4 skrivet: februari 08, 2016, 13:51:44:44 »
Innan du tömmer poolen helt för att återställa linern och besiktiga poolväggarna, så bör du gräva ut på utsidan av väggarna för att reducera marktrycket, så att inte poolen rasar ihop helt och hållet. Du behöver inte gräva ut ända ner till botten på utsidan, det räcker med ca 65cm. Om sedan stommen har klarat sig, så återställer du linern och återfyller med vatten maximalt upp ovanför breddavloppet, eller tills väggarna har återställts av  vattentrycket.
Folkpool Classic 10x4,5m med djupdel byggd 2007. Ca 80m3 vatten. Värmepump HeatForce 222, pooltrappa roman-end, jetstream 2,2kw, saltgenerator Balneo 20, automatiskt poolöverdrag pool-lock.
SPA-bad Warrior XL från Nordic Hot Tubs

Utloggad suezen

SV: poolväggarna har gett vika - hjälp!!
« Svar #5 skrivet: februari 09, 2016, 20:03:11:11 »
Trist, men tyvärr inte helt ovanligt när man vinterstänger poolen med väldigt låg vattennivå. En förutsättning för att linern ska kunna tryckas in är ju att vattennivån i marken utanför poolen är högre än vattennivån i poolen (lagen om "kommunicerande kärl"). De flesta pooler behöver man inte ens sänka vattennivån i men man ska naturligtvis följa tillverkarens instruktion.

Att nivån i poolen sjunker när du pumpar ur dräneringsbrunnen är inte så konstigt, det vatten du har bakom linern minskar ju då och linern kan tryckas tillbaka och då sjunker vattennivån. Men om det sjunker väldigt mycket så kan det såklart bero på läckage.

Ibland går det att rädda situationen, utan att behöva gräva etc. Det är om man "hjälper" linern tillbaka till rätt ställe (med t.ex borste på teleskopskaft) under tiden som man pumpar ur dräneringen. Men tyvärr måste man ofta ta ur linern för att få det bra och då kan det vara otroligt svårt att få hål för lampa, inlopp etc på rätt ställe med linerbyte som följd.

Som sagt trist men det behöver inte vara katastrof

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan