Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Byggtrådar => Ämnet startat av: mofajenko skrivet juli 07, 2008, 21:06:50:50

Titel: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 07, 2008, 21:06:50:50
Hejsan,

Till att börja med vill jag tacka alla eldsjälar i detta forum. Den information man kan finna här är annars mycket svår att komma över. Jag har nu startat mitt bygge (15 April, 2008). Det har tagit mycket tid i anspråk, så jag har ej haft möjlighet att lägga ut på forumet förräns nu!

Kort om mitt bygge: Betong pool 10*5 meter med en romersk trappa (r-2.00m) på långsidan [frugans design]. Just nu väntar jag på att väggarna "bränner", vilket hindrar mig från återfyllnad samt beklädnad.
Eftersom det är mitt första inlägg hoppas jag det funkar? [Fia har informeat mig hur, nu får vi se om jag fattar.]
Börjar idag med bilder på utgrävning o.s.v.

mvh,
Fredrik
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: m"rtin skrivet juli 07, 2008, 21:46:04:04
hejsan

Jag vill bara önska dig lycka till och hoppas att allt kommer fungera bra.
Själv har jag precis paddat stenmjölen och i morgon skall jag lägga isoleringen (om vädrets makter är med mig). Det har varit slitigt med samtidigt roligt. Det är helt klart värt allt jobb när man väl ligger i poolen och plaskar.
 :)

Mvh Martin
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 07, 2008, 22:28:19:19
Tack Martin!

Eftersom jag kommit en bit i bygget så lägger jag ut lite bilder till!

/Fredrik
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 09, 2008, 09:52:22:22
Här kommer lite bilder på formen. PS-blocken har jag fixerat i formen eftersom jag bygger själv. I normala fall trycks de ner i den våta betongen. Det vågade jag ej riskera. Motorn på botten avloppet fungerar som vikt under gjutningen. :)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 09, 2008, 09:54:25:25
Så var det dags för gjutningen. :angel:
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Vendelsöpoolarn skrivet juli 09, 2008, 12:09:23:23
Wow!  O0
Vad blir djupet på den läckra skapelsen?
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 09, 2008, 12:50:01:01
Hej V-Poolarn,

Vattendjupet är 140-145 cm. Det fysiska djupet är 150 cm. Jag har använt mig av 6 st liv med 25cm höga PS-block. Det är optimalt djup om man skall använda Mosaik mönstrad Alkroplan som är 1,65 m bred. Den viks upp över poolkanten samt att den skall ligga omlott med botten duken.

Här kommer lite mer bilder.
Det visar de 12 mm armerings-stick man har lodrätt upp i blockan som man sedan najar fast de liggande armeringjärnen i som ligger i varje liv.

Ni får hojta om man inte skall lägga in för mycket bilder .....[hastighets hämmande eller liknande?] Annars fortsätter jag! :D

/Fredrik
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Anti Turmoil skrivet juli 09, 2008, 20:46:29:29


Ni får hojta om man inte skall lägga in för mycket bilder .....[hastighets hämmande eller liknande?] Annars fortsätter jag! :D

/Fredrik

det behöver du nog inte oroa dig för, släng in mer bilder bara, det ser verkligen ut att bli något speciellt detta!!!
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: liverPOOLare skrivet juli 09, 2008, 22:00:42:42
Du ska lägga in många bilder!

Det här är det ballaste på länge.
coolt

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 09, 2008, 22:05:35:35
Ok Anti!

Nu när man är på tredje dagen av sin semester och barnen undrar varför pappa är så lååångsam, så känns det lite stressande. Mitt mål var att vara klar till midsommar och det tror jag fortfarande att jag varit om man inte är beroende av leveranser och tredje part.
Jag har tagit en massa bilder på mitt bygge eftersom det är bra att ha, har jag lärt mig genom åren. Om det är något jag missat så säg till så kanske jag har en bild på det med.
Dagens status på bygget är att jag har täckt poolen med presenningar. Anledning till detta är naturligtvis regn......å när man bor i Skåne så kan det komma mycket även om jag hitills varit förskonad från det där jag bor.  <sol>
Nästa steg är slipning av spacklingen, anti-bakteriell behandling, limma fleece, installera upphängnings plåtar, svetsa liner samt installera kantstenen.
Eftersom jag ej är skåning (värmlänning), så har jag det inte lätt med kontakter i området vilket inneburit att man blivit vad man kan kalla en liten detektiv när det gäller priser samt möjligheter på den typen av pool jag bygger.

Hoppas ni har det skönt i era pooler. Avundsjukan har funnits i många år!

Här kommer lite mer bilder.

Den första bilden illustrerar poolens konstruktion utifrån med 200mm tvättad makadam/100mm Cellplast/200mm betongplatta/väggblock (och massa skräp)

De andra bilderna visar uppbyggnaden av trappen....jag tror att ni ser hur den kommer se ut när den är klar? (Ledtråd. Den kommer innehålla vad jag och frun kallar en GT-hylla)

 <help> En liten fråga!
Jag har köpt ett "Astral CANTABRIC 600mm filter" från en bekant som hör och häpna grävde igen sin pool. Är det någon som kan hjälpa mig med vilken pump jag skall köpa till detta sandfilter. Poolvolymen kommer vara 80m3+.

/Fredrik
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Fia skrivet juli 09, 2008, 22:17:00:00
Den trappan var läcker (eller kommer att bli)!!! <antman>

Enligt Miamipools katalog
65 m3 - 1,5 hk sandfilter 645. 22 kubik/t 8mvp. Pumpen bör då gå ca: 16 timmar per dygn.
93 m3 - 2,0 hk. sandfilter 780. 32 kubik/t 8mvp

Om du köper den starkare pumpen så kolla med säljaren om det räcker med det filtret.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 10, 2008, 08:58:05:05
Tack Fia, jag skall fortsätta undersökningen.

Filtret jag har är dimensionerat för 14m3/h, 90m3. När jag frågade en lokal distributör om att använda en COLUMBIA 1,5Hp [Dubblemantlad=tryst från Astral pools], så var den alldeles för stor. Finns det erfarenhet av just det filtret jag har?
Jag har inte tänkt så mycket på tekniken fram till nu men fyllnads tillfället närmar sig.

Här kommer bilder på trappens förberedelse innan gjutningen.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Rickard skrivet juli 10, 2008, 10:54:53:53
Jag har ett sånt filter som du har, bytte det nyss då det blev en liten läcka p.g.a. en miss i formgjutningen (hade varit enkelt att reparera, men jag bytte innan jag kollat vad felet var).
Säljer det nu till den som behöver, kolla under säljes om du är intresserad.

Om ett är för klent räcker det garanterat med två paralellkopplade...

När det gäller pumpen så köp inte större än du behöver, det kostar pengar att köra cirkpumparna, se istället till att dra fram extra grova ledningar (hela vägen) mellan pump - pool - pump, har du överdimensionerat ledningarna behöver du inte köra så stor pump.

Det är dock viktigt med bra flöde för att reningen skall fungera bra, så snåla inte på filter/pump, håll dig på de rekommenderade minimiflödena och satsa alltså på rejäla ledningar till/från pool istället.
Om möjligt, se även till att ha korta avstånd mellan reningsanläggning, cirkpump och pool.

Lycka till.

Och du, det går bra att bifoga bilder, jag har en egen server på webhotellet, så det finns gott om utrymme, snabbt går det också, men däremot kan trafiken kanske bli lite hög, och det kostar, men det är ju därför vi har annonsörerna  ;)

Riktigt maffigt bygge du håller på med, hoppas ni blir nöjda.

/Rickard
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 11, 2008, 08:30:11:11
Tack för informationen Rickard. Jag återkommer om behov för dubbla filter behövs.
 
Här kommer ytterligare lite bilder av förberdelse/maskering inför gjutningen samt gjutningen. Eftersom långsidan är 10m stabiliserade jag upp väggen. Detta hade troligtvis ej behövts eftersom jag skummade blocken både på utsidan samt insidan med PU.

När man gjuter väggarna behöver man hälla det i 3 varv men 50 cm i varje, så att inte formtrycket blir för stort. Betongen som används är C 28/35 ( K 35 ) 8 mm sten halv flyt.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 11, 2008, 08:34:07:07
Här kommer bilder när gjutningen av väggarna och trappen är klar.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: HappyDigger skrivet juli 11, 2008, 12:09:42:42
Störtskön trappa  O0. Ser verkligen ett par GTs på det flytande bordet och ett par njutande poolbyggare som sitter där på GT-hyllan.

Spännande bygge!!!  <love>
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet juli 11, 2008, 18:23:49:49
Läckert, maffig pooltrapp, hälsa frugan  ;) O0  Lägg in lite bilder på huset också  8)

LOTTERÖD
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 11, 2008, 19:42:14:14
Hej HappyDigger! :D
Har belönat mig med en GT idag eftersom spacklingen är klar. Jag har följt ditt bygge men kommenterade inget under tiden eftersom jag ej var säker på ifall jag själv skulle bygga pool och därför hade ingen anledning till att fråga något jag inte hade behov av att veta :P
Inspiration till trappen kommer från dig speciellt med avsatsen för "kidsen". Jag vet att sätta en trapp på långsidan är totalt idiotiskt med tanke på "pool cover" o.s.v. Men jag kanske kommer på en lösning vem vet? Jag tror det blir trevligt när det är klart även om jag får städa mycket!?

Hej LOTTERÖD,
Frun uppskattar din hälsning <antman>
Jag hade gjort en ritning som jag var helnöjd med i CAD. Kom hem och frugan skrattade när hon jämförde sin mot min..ha ha ;D
Bara att inse att jag inte har öga för design detaljer. Jag återkommer med bilder på huset när det inte ser ut som en byggarbetsplats, vilket det fortfarande gör!

Nu till en detalj som jag tyckt varit ekonomiskt jobbig. Tänk att köpa lite plast och tjära på morgonen som man senare gräver ner på eftermiddagen och blir 9000 SEk fattigare :'(

Platon är inte billigt!



Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: tobbe skrivet juli 11, 2008, 22:28:46:46
Riktigt snyggt bygge!
Schysst med gjuten botten också. Skulle ha gjort samma sak om jag vetat bättre...
Var fick du tag i svängda block till trappan?
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet juli 11, 2008, 23:15:14:14
Tror att alla vill se husbilder   :)......även om det ser ut som en byggarbetsplats  :o.......undrar också om du skulle kunna...när du har tid :) och ork  :) förklara varför du kallar dig för "mofajenko" min morfar (född i Göteborg) kallade sig för mofajinko...(mofa = morfar)......men det finns en historia bakom ordet efter mofa, nu väntar jag med spänning på din version.

LOTTERÖD 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 11, 2008, 23:49:42:42
Hej Tobbe,

Tackar....!

Jag köpte mina block genom poolteknik i harlösa [styropool PS30] finns i radier 2,00m 1,75m, 1,50m och 1.25m. I efterhand har jag funnit både bättre och billigare i Tyskland. I mitt fall så fick jag bra hjälp från leverantören i Sverige och den extra kostnad jag betalade tycker jag var helt rätt med tanke på den hjälp jag fick.
Om du bara är ute efter svängda block och har den kunskap som krävs så rekommenderar jag följande ställe i Tyskland.

http://www.isostone.de/
[Jag vet inte om du kan köpa direkt från Isostone men underleverantörer i Tyskland är klart billigare än hemma!]

Utan att ha konkret fakta!!! så har min leverantör i Tyskland förklarat att de block jag har som kommer från D&W Styropool är tillverkade utav IsoStone. Det lustiga är att IsoStone också har EPS 40, 50 och 60 vilket är mycket hårdare block än de jag har vilket är att föredra. Till en lägre kostnad dessutom. Men som sagt jag är nöjd som jag är.

Jag har köpt en hel del detaljer från Tyskland och min erfarenhet är bra. Jag har i.a.f. fått det jag har betalat för, oftast till halva priset.  >:D

En fråga jag har till dig Tobbe. Jag ser att du har en enfärgad duk i din pool. Min leverantör i Tyskland har upplyst mig att en av de negativa saker vi som har PS block kan uppleva är att man kan få "bulor" i väggarna efter barnens knä....vuxna med för den delen. Detta brukar dock bara vara synligt i lampljus på kvällen, är det något du kan se i din pool? (Det är en av fördelen med de hårdare blocken bland annat!]

Trevlig Helg,

Fredde

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 12, 2008, 00:02:52:52
Hej LOTTERÖD,

Liten avstickare hoppas jag Rickard och Fia accepterar?

Oj, det kommer alltid upp i liknande sammahang. Kort. Det fanns ett radio program för länge sedan som hette Morfar jinko (alt. Ginko). Detta namn påtalades vid en fest för 20 år sedan där ett "kravall knött" [läs: Bråkstake] missförstod uttalet och fick ur sig Mofajenko. Detta tyckte en del var kul, bland annat jag. Jag tog det till mig och nu i dator eran är det bra att ha ett lite udda användar namn. Det är ett namn jag sökt på mycket och ej funnit, så jag det blev mitt användarnamn. Kalla mig gärna korny men jag är alltid ensam om det.

Jag kan inte ens börja beskriva hur mycket skit jag har fått för namnet t.ex. när jag vunnit Poker på nätet....ha ha
Så är de bare en grann värmlandspöjk som de fått spö av :D

Ha det gött,
Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet juli 12, 2008, 01:43:06:06
HA-HA-HA-HA...vilken historia görgo O0 O0 O0 min morsa hävda att ordet efter mofa för länge sedan blev i folkmun kallat för mofadrinko, har med radioprogrammet att göra, med tanke på vilka det var som hördes ut i etern på den tiden. Tack för din version  ;) ;)

Har du köpt dina block i Harlösa  :) :), om jag går allra längst ner i vår trädgård och drar iväg en sten snett åt vänster..........då hamnar den stenen i Harlösa.....så nära bor vi.

 
LOTTERÖD
 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: tobbe skrivet juli 12, 2008, 07:26:53:53
Hej Fredde,

Jag kommer inte ihåg vilken hårdhet på frigoliten som Dorocell har, men blocken är faktiskt tåligare än man tror när vattentrycket kommer på. Jag har hittlis inte fått några bulor i väggarna. Jag var orolig för att det skulle bli gropar om ungarna skjuter ifrån hårt och sätter i knän som de gjorde i början, men det har funkat bra (jag har bett dom att vara lite försiktiga iallafall)
Hade en idé om att klä in golv och väggar med tunnt plexiglas, men man kanske får andra problem då...

/Tobbe
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: HappyDigger skrivet juli 12, 2008, 09:34:03:03
Härligt bygge... Man blir så sugen på pool nr 2 när man ser ett sådant här  O0

Vilken liner kommer du att välja? Eftersom jag antar att det är på-platsen svetsning som gäller så blir det väl en 1,5 mm liner som även den tar upp vissa ojämnheter. En av anledningarna till att vi till slut valde liner framför en sprayad Ex-liner var just mönstermöjligheten som ger ett liv och en dimension 8)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 12, 2008, 10:43:12:12
Hej Tobbe,

Ditt svar gör mig glad, tack! Har fått bekräftat från andra PS byggen att de inte är känsliga när vattentrycket är på plats.
Var har du köpt dina kantsten? SvenskPOOLfabriken säljer en modell som heter round men med raka & runda stenar för trappen, så kostar dessa en förmögenhet. [50 000:-+)

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 12, 2008, 10:57:44:44
Hej HappyDigger,

Jag kommer att installera Alkorplan 1,5 liner. Återkommer med detaljer i detta ämne lite senare. Johan som installerade din liner har varit i kontakt med mig.
Jag har inte kommit till avslut hur jag kommer göra mitt inköp. Den lilla erfarenhet jag har är att det finns många tusenlappar att tjäna var man köper in duken och alla andra detaljer för den delen. Skiljer mycket mellan offerter (Obs! vet ej vad Johan kostar eftersom jag redan håller på med avslut, så ville jag inte belasta honom i onödan!)
Med största sannorlikhet blir det Mosaic mönster in vår pool också. Jag kommer dock lägga enfärgad matta på stegen och avsatserna. Jag har redan missat stegen under spacklingen och föll handlöst ner i betongen. Det blir ju lite mjukare med vatten senare men... >ohno>

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 12, 2008, 11:19:05:05
Här kommer de sista bilderna på poolen på ett tag. Nu har berättelsen kommit ikapp verkligheten/tiden.
Spacklingen av trappen första vändan. Börjar redan se trevligare ut. :angel:
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 12, 2008, 11:30:16:16
Här åker presenningen på för att motverka regn, skräp och nyfikna grannar...ha ha..LOL :D

Släkten tyckte att poolen skulle ta för mycket av trädgården i anspråk, viket ej är fallet...Tror snarare att vissa var besvikna för att jag var tvungen att fälla en hel det stora träd. Skickar en bild på trädgården vid sidan av poolen [jag börjar så smått LOTTERÖD även om det inte är huset direkt]. Jag har plats för ca 7 meter runt om poolen där man ser häcken, så jag tror att det kommer bli mysigt.

Titta!!! Svärfar hjälper mig med Poolen, det trodde jag inte att jag skulle uppleva ::) >:D

Eftersom jag nu kommer smyga ner under presenningen och göra slutklämmen, så dröjer det ett tag innan det kommer fler bilder.

Bada på!

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: tobbe skrivet juli 12, 2008, 23:41:42:42
Hej!
Jag köpte min kantsten hos Poolstore i Täby. De hade hyffsat pris jämfört med andra.
Jag trodde att "trapp-paketet" bara skulle gå att limma dit direkt, men det blev en hel del stenkapande för att få den att passa runt trappan. Det gick rätt smidigt ändå med en kapmaskin och mycket vatten.

/Tobbe
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 13, 2008, 09:50:11:11
Hej Tobbe,

Tack för informationen. Jag skall kolla med Poolstore. Jag gillar verkligen utseendet på din pool.

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet juli 15, 2008, 23:44:09:09
Läget  8)

Du vet väl, att om man fäller ett träd, planterar man 2 nya  :D ....HUR svårt kan det vara, att ta ett kort på kåken......kommer du inte över "poolgropen" eller  :-\   

Förträng hur det var när man skulle hoppa längdhopp typ DM i ösregn, kladdiga mackor i en väska, som alltid luktade banan, fast det aldrig hade varit en banan ens i närheten av väskan......väntat hela dan......när man väl hade hoppat, då var det ganska "gött" och ligga längst fram i grusgropen, så ta sats och lägg in en bild med hus. Visst har du också en "bananväska"  ;D ;D

LOTTERÖD
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: HappyDigger skrivet juli 18, 2008, 10:21:13:13
Jag kommer att installera Alkorplan 1,5 liner. Återkommer med detaljer i detta ämne lite senare. Johan som installerade din liner har varit i kontakt med mig.
Jag har inte kommit till avslut hur jag kommer göra mitt inköp. Den lilla erfarenhet jag har är att det finns många tusenlappar att tjäna var man köper in duken och alla andra detaljer för den delen. Skiljer mycket mellan offerter (Obs! vet ej vad Johan kostar eftersom jag redan håller på med avslut, så ville jag inte belasta honom i onödan!)
Med största sannorlikhet blir det Mosaic mönster in vår pool också. Jag kommer dock lägga enfärgad matta på stegen och avsatserna. Jag har redan missat stegen under spacklingen och föll handlöst ner i betongen. Det blir ju lite mjukare med vatten senare men... >ohno>

/Fredde

Hej Fredde,

Du verkar ha koll på det mesta. Mycket mer än jag när jag byggde :D och nu kanske du är klar med linern

Jag var faktiskt inne på att svetsa själv alternativt tillsammans med en kompis som är en hejare på att svetsa presenning och hade utrustning. Lyckades tom att förhandla till mig att köpa direkt från Alcorplan via en Röris-kompis som halvfuskar med poolinstallationer men...

Jag är glad att jag inte försökte själv. Med den mängd fogar det blir i en trappa så är det ett riktigt hantverksjobb som kräver erfarenhet. Det räcker ju med ett litet hål i en skarv för att jobbet ska kännas obra :-\ och den insikten besannades när jag tittade på hur Johan arbetade. I vissa lägen är det skönt att se proffs 8)

Trots att jag har en inbyggd skepsism mot hantverkare efter många dåliga erfarenheter är han en klart lysande stjärna som kan rekommenderas hur mycket som helst.

Hmm, det låter som om jag säljer hans tjänster. Det var inte meningen men eftersom man är snabb att klaga om något är dåligt kan man vara snabb att berätta när något är bra också.  :angel:
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 18, 2008, 23:45:14:14
Hej HappyDigger,

Jag är tacksam för din omtanke!

Tvivlar inte på Johans kompentens och hans yrkenerfarenhet. Jag respekterar din rekommendation och att man skall lyfta fram kunniga hantverkare......jag har mycket negativ erfarenhet av  motsatta sådana..med mitt nya badrum som jag håller på med parallellt....Hmm.
Jag kan dock inte rättfärdiga de priser min lokala leverentör har offererat mig jämfört med det pris jag kan anförskaffa Alkorplan (inkl. verktyg). Jag kan ge ett exempel.

Min leverantör vill ha Ca.104.000 SEK inkl. montage för linern. Då får jag sätta Fleecen själv!

Offert från Tyskland: (Seriös firma)
-3 rullar 1.65 mm*25 m mosaic alkorplan (ca. 124 m2)
-130 m2 Fleece
-7 burkar spraylim för fleece
-50 lpm PVC beklädd aluminium "list" positiv
-10 lpm PVC beklädd aluminium list negativ
- 2 st flaskor Antimögel/svamp medel
- Flytande PVC kemfog
- Leicter värmare med 20mm munstycke
- PU roller för fog tryck
- Leverans till Sverige.

Totalt 44.000 SEK

Om skillnaden skulle vara den svenska momsen, leverantörens mellanskillnad samt installationen, så är inte jag beredd att betala det!´(möjligvis så finns det billigare i Sverige, men det har jag inte tid med nu! Jag bjuder på det .... :D)

Det jag kan tillägga är att jag jobbar med extrudering av plaster samt dess rheologi. Mitt jobb är att designa processer av utrustning för olika typer av plaster [dock ej PVC] man vill bearbeta [läs. smälta].

Vill inte ens börja nämna de kommentarer jag hör från de personer som påstår att man behöver vara en "licensierad" svetsare. Kolla bara på Renolits hemsida. Mitt val, mitt vatten...Det fina med Alkorplan är omsvetsning ......(förutom tvärbindning & koksning)!

Jag kommer troligtvis "ta chansen" att svetsa själv eftersom jag har råd att täcka den med ett varv till om den skulle läcka! ;D "Skämt"

Vi får hoppas det blir tätt!

Trevlig helg!

Vädret är inget vidare så jag är inte badsugen ändå för tillfället  ::)

/Fredde
 


Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: HappyDigger skrivet juli 19, 2008, 07:11:17:17
Så bra att höra de positiva egenskaperna med Alkorplan (den jag har också), trots att jag inte förstår vad de betyder  ::)

Hade kontakt med flera leverantörer, både för svetsad liner och för sprayad ex-liner och framförallt var det de som svetsade som hade en del fantasiofferter, precis som din. Det var därför jag ville skriva om den enda som inte stack ut och som var vettig rakt igenom.

Ska bli spännande att se nästa steg. Det är så kul att se nya lösningar och att man vågar prova och ha kul längs vägen (förutom att missa trappsteg och ramla :o)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 20, 2008, 22:34:34:34
Här kommer lite mer bilder.
 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 21, 2008, 20:51:26:26
Det går sakta framåt! ::)
Bilder på plåtar i trappen, spackling, behandling av golv (mot oönskad påbyggnad under linern), läggning av fleece samt första våden med liner.

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 23, 2008, 20:55:50:50
Hej,

Här kommer lite bilder på upphängning av duken. Tack Håkan för ett par extra händer! Ser t.o.m rakt ut 8)

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 23, 2008, 21:00:19:19
Här kommer bilder på "sälen" när han jobbar på trappen. >rulla<
Trappen tycker jag blev bra, hoppas den blir tät? ::)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: m"rtin skrivet juli 23, 2008, 21:31:29:29
Det ser ju riktigt bra ut!  O0
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Pea skrivet juli 23, 2008, 21:35:04:04
blir en grymt häftig pool  O0
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet juli 23, 2008, 22:07:41:41
Säger det en gång till......hälsa frugan = trappdesign = <antman>

LOTTERÖD
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Pea skrivet juli 23, 2008, 22:10:10:10
man blir ju nästan sugen på att bygga en ny, ska ta det med frugan nästa år  ;D
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 23, 2008, 22:28:34:34
Tackar.....!

Jag har min bror på besök och vi la ner slangen för 1 timme sedan.....Jag är så lycklig (se bild);D....[ännu om den håller tätt <dontkn>].
Vill bara tacka Peter "Poolteknik" som gjorde det möjligt för mig att fylla poolen idag! Lyckades välta ut en kemikalie som han hjälpade mig att fixa....En riktig poolkung i mina ögon >:D Tack!
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Bidda skrivet juli 23, 2008, 23:23:38:38
 O0 hvor blir tekniken plassert, i nærheten av pool eller i huset?
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet juli 24, 2008, 01:08:41:41
Tackar.....!

Jag har min bror på besök och vi la ner slangen för 1 timme sedan.....Jag är så lycklig (se bild);D....[ännu om den håller tätt <dontkn>].
Vill bara tacka Peter "Poolteknik" som gjorde det möjligt för mig att fylla poolen idag! Lyckades välta ut en kemikalie som han hjälpade mig att fixa....En riktig poolkung i mina ögon >:D Tack!

ALLA förväntar sig bilder på både dig & brorsan, när ni har SOMNAT i trappen, vilket kommer att hända, kanske i vars ett "steg", för det tar ett tag att fylla en pool..........förstår att du är lycklig  :D :D

LOTTERÖD
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 26, 2008, 21:25:33:33
Hej Bidda,

Tekniken blir placerad i förrådet i anslutning till garaget i år. Jag limmade backventiler till skimmrar samt bottenbrunnen idag. Har för avsikt att gräva en grop för pooltekniken men jag orkar inte mer denna sommar >ohno>
Återkommer med PLC frågor, har för avsikt att investera men jag behöver lite "input".

Trevlig helg!
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: HappyDigger skrivet juli 28, 2008, 08:30:20:20
Så grymt häftigt  8)
Jag är säker på att det är tätt, du verkar ha en otrolig koll på läget. Imponerande  <sol>
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 28, 2008, 18:02:54:54
Så var det dags att ta av taket/presenningen. <antman>
Har fyllt 4 dagar "dagtid". Har ej ut-kastare ute. Följde fyllförloppet noga eftersom jag har gjort en hel del hål i linern.
som:
1 bottenbrunn
3 inlopp
2 skimrar
6 lampor

Det gick åt 70 kubik, hade räknat med 69 men så är vi 8 personer i huset för tillfället så det går en del vatten, samt en del backspolningar. ;) Verkar som poolen är tät eller så tät som alkorplan kan vara eftersom den diffunderar (Vattenmolekyler passerar igenom duken).

Hade tänkt sätta blå liner på stegen men jag tror inte jag gör det i år. Anledningen till att vi ej gjorde det direkt var att jag är rädd för om-lottläggningen av duken i trappen kommer att synas i släpljuset av spottarna. En mosaic liner döljer detta bättre, tror jag. Har 12 m2 om någon vill bygga ett spa?! ::)

Kastar in lite bilder från de senaste dagarna.

Börjar med mig och brorsan GT på det torra. Anledning till grimage från broder var att den väsentliga delen i GT tog slut. Sista 2 bilderna måste bara med. Först täta sedan skära. Packning samt krans för bottenbrunnen monteras när det är 30cm vatten i poolen. Lite svettig var jag. Det gäller att sätta sylen på rätt ställe :-\
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 28, 2008, 18:15:01:01
Här kommer lite mer bilder.....

Stenen beställdes från Tyskland. Det kommer mer detaljer om just stenen vid ett senare inlägg men jag har funnit en pool/detalj leverantör som är mycket hjälpsam.....men som sagt kommer till det vid ett senare inlägg.

Vad hände med stenen då? Jo naturligtvis så lastades de 3 pallarna ovanpå varandra. Information på pallarna säger att så får ej göras men det är snarare en regel än undantag att jag får leveranser så här....Resultat 3st stenar spräckta! Leverantören fixade ny direkt utan att jag ens behövde kräva det från det Svenska fraktbolaget. Skulle vilja uppleva liknande service i Sverige ;)

Sista bilden är på dottern som inte kunde motstå badet......kallt 19C
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 28, 2008, 18:23:41:41
Här kommer lite fler fyllbilder samt badande barn....
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 28, 2008, 18:25:55:55
Phu! ;) Nu börjar jag bli varm i kläderna......

Här kommer bilder på när taket ryker...30 grader ute lyckans dag!

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 28, 2008, 18:28:37:37
Lite mer bilder....

Testar poolstenen....samt tar en kaffe på trappan >:D

Ganska trevlig bild med från sovrums fönstret. Vad tror ni om ett mörkt trädäck a´la Maffe?


Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Bidda skrivet juli 28, 2008, 19:16:27:27
Blir kanon dette, mørkt trall kan bli bra bare husk å ikke dele opp når du har på oljen, det blir fort skjolder. Stryk ut i hele bordets/trallens lengde (4-5 stykk i bredden) så unngår du synlige overganger. Legg 2 strøk vått i vått med en gang.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: LOTTERÖD skrivet juli 29, 2008, 02:17:02:02
Såå läckert......men var är bilden på trappdesignern.....i trappan.. ::) 8) :-\ :P....alla väntar på den  <antman>.....  O0 O0

LOTTERÖD
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: lugaid skrivet juli 29, 2008, 20:06:45:45
En liten avstickare;

Hur gör du på vintern me din typ av pool? tömer helt eller bara lite?
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 29, 2008, 20:30:01:01
Vet ej har inte hunnit tänka så långt. Det jag vet är att jag kan göra vilket som. Konstruktionen tillåter att jag tömmer helt om det var det du undrade? Jag kommer troligtvis ha den fylld året om... I vinter blir det enkel täckning. Undersöker just nu hur en lösning me pool dome skulle funka med trappen på långsidan.....kanske finns en lösning vi får se ;)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: lugaid skrivet juli 29, 2008, 21:03:56:56
Glömde ju berömma ditt fina bygge, får hoppas på många soliga dagar.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Housedad skrivet juli 29, 2008, 23:24:11:11
Har följt läst och beundrat ert bygge ett bra tag nu, dags att skriva et par rader och tala om hur fint man tycker det blir, GT i trappen är en favorit, sen är vår trapp inte lika fin som er men GTn slinker ner ändå :)

Vet inte vad som känns rätt men grattis till ett kanonbygge kommer att följa fortsättningen med spänning.

Om pooldome inte funkar så kan du kolla med Stena metall efter plåtar till billiga priser, jag handlade i Eslöv till ca halva nypriset, och vet fortfarande inte varför dessa plåtar var sekunda. Har också trappan på långsidan, men var inte smart nog att köpa plåtar i två längder vilket rekomenderas det samlas mycket skit uner det "onödiga" överhänget bredvid trappan.

Simma lugnt

/ Housedad
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Jarlen skrivet juli 30, 2008, 03:12:38:38
Jag har noterat att frågan huruvida man ska tömma en pool med liner eller inte ideligen kommer upp. Jag vill poängtera att en pool med liner ska man  inte tömma vid bad säsongens slut. Då går mjukgöraren ur plastlinern, och den blir hård och spröd och krymper. sen är det bara att byta liner. En pool med liner bygger på att man har den fylld året om.

Hälsn. Jarlen
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 30, 2008, 10:22:56:56
Hej Housedad,

Tackar för de fina orden...Vill lova att vid ett antal tillfällen trodde jag ej att jag skulle orka...envishet lönar sig ibland. :)

Kommer du ihåg om Stena Metall alltid har dessa plåtar till salu och kommer du möjligtvis ihåg vad de kostade? (lite lat är jag ändå ;D)

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 30, 2008, 10:28:54:54
Hej Jarlen,

Det avgör saken...Tackar!

En liten fråga:
Det verkar som mjukgöraren man använder idag är känsligare/sämre funktion till skillnad mot när man använde bly som mjukgörare i PVC linern...eller? (Dock hälsosammare....Kommer ihåg att en kompis föräldrar i barndomens dagar alltid tömde deras linerpool)

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 30, 2008, 18:30:52:52
Hej igen allihop! O0

Nu har jag också pool ;D

Detta medför att jag nu börjat fundera på nästa steg. Jag skall investera i en VärmePump. Vore tacksam om ni kunde rekommendera vad som är den mest effektiva för just min typ av pool 70m3. Kommer troligtvis ha ett pooldome nästa år och blev mycket inspirerad av vinterbad som jag läste i en länk men som jag tyvärr inte finner igen. Jag är medveten om att systemen för pool och hus ej är samma eftersom de inte ligger inom samma område för verkningsgrad. Vore dock tacksam om någon kunde förklara vilken typ av pump jag skall välja och varför?

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: HappyDigger skrivet juli 30, 2008, 18:43:10:10
Hej Fredde,

Värmepump kan jag inte svara om men vinterbadandet hittar du nog hos jjboy i hans byggtråd http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=1700.0 (http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=1700.0). Ett tips är också Rickards andra forum, Värmepumpsforum http://www.varmepumpsforum.com (http://www.varmepumpsforum.com), där det finns en otrolig kunskap om värmepumpar.

Hur ser en Pool dome ut? Har inte sett eller hört om just det förut?
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 30, 2008, 20:47:48:48
Hej HappyDigger,

Det är nog snarare min oklarhet/okunskap som är anledningen till förvirringen. I tyskland använder de namnet pooldome....vilket är inget annat än ett pooltak....Typ LOTTERÖD som verkar ha en känsla för "Feeling" för övrigt :-*

Tack för tipset, jag skall forska!

jjboy´s berättelse har gett mig nya mål inför julen, kanske inte i år men en annan jul >:D


/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 30, 2008, 22:25:57:57
Testar att lägga ut bilder på lampornas funktion. Har endast kopplat in 4 av 6 lampor på dessa bilder.  Är ingen mäster-fotograf som synes, testade ISO1200 idag men inser att jag får återkomma med nya bilder. Det blev lite grynigt. Testar att göra dom lite större. :P
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Zaphod skrivet juli 30, 2008, 23:42:46:46
Oavsett isotal är det väldigt häftiga bilder O0
Mycket vackert!

//
Z
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet juli 31, 2008, 16:47:51:51
Jag håller med Zaphod!
Lagom upplyst o snyggt ljus.
Finns det nån bra sida man kan del av hur man placerar belysningen i poolen tex skillnaden mellan med olika typer av lampor,
effekt osv? Det känns som att man behöver lägga pannan i djupa veck för att få det där bra. Bra tips det där med att inte belysa poolen i mitten för mycket för att länga intrycket.
Tycker att belysningnen är grymt viktig både i o utanför poolen för helhetsintrycket. Hittils har du lyckats mkt bra i poolen O0
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Housedad skrivet juli 31, 2008, 22:44:16:16
Hej Fredde,

Hemma igen efter två dagars bad i böljan utanför Göteborg, saltvatten ca 23 grader och 8-10 meters sikt riktigt skönt.
Sälsafarin med min fars båt idag siktade ca 40 sälar, maffigt.

Tebaks till poolangelägenheterna, plåtarna kostade mig 87,50 per kvm eller ca 5.400 för min pool 9x4,5 men då med råge täckt som sagt....
Om detta alltid finns vet jag inte men det fanns så stora mängder när jag köpte mina att jag fick intrycket att fabriken låg i trakten och sålde
sekunda plåt till Stena Metall. Ring dem och kolla, sen vet jag ju inte om Eslöv är nära för dig....

Läckra bilder på lyset i poolen, har själv försökt men det blir grynigt hur jag än försöker....

/ Housedad
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: liverPOOLare skrivet augusti 01, 2008, 08:59:50:50
Grattis Mofajenko

Snyggt som f-n. Läckert det blev med belysningen.

Men snälla, "göm" inte detta med ett ugly pooltak. Det kommer ju bara se ut som om du har områdets största växthus.

Än en gång grattis till en 10-poängare.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 01, 2008, 10:09:09:09
Hej liverPOOLare,

Tackar!

När det gäller pooltaket, så är jag orolig att det skall se ut just som du beskriver. Tycker dock att det verkar vara mycket praktiskt?
Jag tror jag skyddar poolen i vinter med plåtar och undersöker lite närmare inför nästa sommar.

Ha det gött!



Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 01, 2008, 10:25:11:11
Hej Henry Porter,

Jag vet ej om någon sida för poolbelysning. Själv valde jag Astrals ingjutnings spottar i plast 50W. Smart att man kan lyfta upp dom över ytan och byta lampan (det är väl standard idag?). Eftersom jag har långa avstånd på sekundärsidan upp till 25 meter så har jag 10kvadrats ledare från just den trafon. Jag använder mig av 2 st 300VA trafos för att kunna dimma dom individuellt. På bilden är det dock full kräm på 4 st lampor! Återkommer med fler bilder i olika konstallationer när jag installerat all el. Idag skall jag dock bara njuta eftersom det verkar var den sista dagen på denna värmebölja.

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 02, 2008, 13:45:42:42
Hej Allesammans,

Här kommer länken till det företag i Tyskland från vilket jag har köpt detaljer till min pool. Personen jag har kontakt med heter Thomas. All betalning har skett i förskott "en liten chansning" men det har fungerat alldeles utmärkt. De är inte bra på att snacka engelska men att maila på engelska fungerar alldeles utmärkt!

http://www.zuhause-schwimmen.de/


/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: lugaid skrivet augusti 02, 2008, 15:12:36:36
Blir baddjupet runt 1.40 i din pool?
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 02, 2008, 16:51:24:24
Tack för svaret Fredde!

Ser fram emot fler bilder :)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 02, 2008, 16:59:22:22
Hej Lugai,

Vi har 142cm i poolen. Verkar vara flexibelt mellan 140-145cm.

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: lugaid skrivet augusti 02, 2008, 21:39:06:06
Tack mofajenko

Me en kort kvinna i hushållet så måste man ju ta me djupet i beräkningarna.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 02, 2008, 21:55:04:04
Ha ha...Det finns badring ;D

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 19, 2008, 21:35:31:31
Hejsan Fredde!

Hur går det med badandet är det på sista versen eller...och bottenavloppet hur har du det med det egentligen  O0

En något märklig fråga kan tyckas men hur mycket av det totala flödet tar du från bottenavloppet? Och har du testat att köra bara med breddavloppen för att se om du märker någon skillnad. Anledningen till att jag frågar är att jag har blivit avrådd från att montera ett bottenavlopp i min pool från en poolbyggare.
Nu är det så att han jobbar för Folkpool och har väl mest med liner att göra men han tycker iaf att det är onödigt även om det är i en betongpool. Dels för att det inte gör någon nytta om man inte har en djupdel(menar han) samtidigt som det tar effekt från breddavloppen. Han menar också att OM det skulle börja läcka så är det ett litet h**** att åtgärda. Provtryckte du kopplingen innan gjutningen?

Jag har fått för mig att bottenavloppet minskar städningen i poolen något jämfört om man bara breddavlopp. samt att det främjar cirkulation av bottenvattnet.

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 20, 2008, 21:23:27:27
Hej Mats,

Badandet har avtagit för min & frugans del men barnen och svärfar [när han är på besök] badar oavsett temperatur.

Ja du ...botten avlopp. Det verkar som det finns lika många åsikter som det finns poolbyggare i Sverige.
Det är klart att ur läckage synpunkt så är det bättre ju mindre hål man gör i sin pool, sannolikheten minskar ju om man avstår från en botten brunn. ::) Ur den aspekten tänkte jag att skulle jag ändå göra 11 hål kunde jag lika gärna ha 12 ;D!
Jag har ju fått en del varningar under mitt bygge vad jag borde se upp med, där svetsning av liner var en. Därför har jag följt nivån i poolen mycket noggrant under den tid det inte regnade i.a.f. Jag måste säga att jag inte märkt någon onormalt svinn och då har jag mätt ofta. Eller kanske en sak [onormal alltså], eftersom jag mätt med prober fick jag en chock andra dagen när jag tittade på mätaren och det sjunkit 2 mm. Den tredje dagen var nivån identisk...Hmmm Vad var detta? :-\ Jag började räkna och kom fram till att minskningen var ca 90-100 liter. Då kom jag på det jag stod själv i vattnet när jag justerade mätaren och läste av första dagen....Nu vet ni vad jag väger...ha ha. Ibland gör man konstiga saker!  :D
 
Jag håller på att programmera ett litet vatten avdunstnings program som jag har för avsikt att lägga upp här på forumet när det är klart och funkar. Där kan man lägga in sin pool och andra omständigheter för att enkelt räkna ut avdunstningen. Jag kommer använda mig av en formel som är en empirisk justerad formel från "ASHRAE Handbook". Mer om det när jag löst vissa knutar.

Min tanke bakom botten avloppet var följande.....bra eller dåligt?...vet ej man jag har inte haft några bekymmer! :)

- Ha öppen ventil från botten brunnen och stänga skimmrarna...när jag använder skrapan för att skjuva ner löv samt allt små skräp som skrapan tar men inte håven. Inte alltid lika roligt att plocka fram den långa stången med dammsugarmunstycket eller den automatiska [som går på skimmer] eftersom man måste fylla på slangen hela tiden.
- Man kan ha rotation på vattnet även om du händelsevis behöver sänka vattnet under skimmer nivå......Höst/vår..innan det är under 7 celcius.
- Slipper stoppa i extern pump när jag skall tömma poolen.

Jag provtryckte inte kopplingen. Jag har en skarv i plattan mellan 50mm röret och brunnen som är limmad. Utanför plattan har jag limmat PVC slang i röret. Om jag skulle få ett läckage i brunnen så är det runt just den kopplingen och då får man ju bila för att laga eller om man är lat fylla igen brunnen med betong och svetsa på en bit liner. Det fina med just Alkorplan är ju det att efter man svetsat så lägger man en tunn sträng med flytande PVC så att man nästintill inte känner skarven.

Det är ju troligt att partiklar som sjunker långsamt fångas upp av brunnen. Det kunde jag se runt brunnen när jag var borta en vecka och inte städat, det var en ring på 2m diameter som saknade löv t.ex.

Hoppas detta underlättar för dig att välja vad som passar dig?

mvh,
Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet augusti 20, 2008, 21:52:54:54
Hej Fredde!

Viken härlig svärfar du har, liknar mig litegrann. Jag och barnen badar gärna både mycket och tidigt på säsongen.
Jag bor i Halmstad och är uppvuxen på stranden mer eller mindre så vatten temperaturer över 20 grader är för mig att betrakta som mer eller mindre varma. Men det kanske är skillnad på poolvatten och havsvatten. Det måste det vara för annars kan inte nån av postarna här bada i havet, då alla verka tycka vatten under 25grader är obadbart ;D

Jo jag har fortfarande kvar bottenavloppet på min order som jag skall placera på lördag. En positiv aspekt som poolbyggaren nämnde var att om vatten avdunstar under breddavloppen under en lång semester tex så går inte pumpen torr. Kanske långsökt men ändå.  Skönt att din pool tät Fredde. Litegrann av en besvikelse om man dan efter vattenpåfylllning skulle upptäcka att nivån har sjunkit betydligt, om man pratar i understatements.
En sån där mätare har jag inte sett hur funkar en sådan?

mvh Mats
 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: lugaid skrivet augusti 21, 2008, 12:57:28:28
Hej Fredde!

Vad blev de för pump till din anläggning (flöde), kanske står nånstans i tråden men har missat de i såfall.
Räcker flödet till 2 skimmers + botten avlopp eller stryper du botten avloppet?

Mvh
Calle
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 21, 2008, 18:28:51:51
Hej Mats,

När det gäller mätaren så har jag lånat den av en kompis/kollega. Den används som nivå sensor i tankar för olika blandningar inom industriell produktion av flytande livsmedel. Troligtvis inte billig men jag kan ta reda på beteckning på den. Han hade 2 olika typer om jag inte missminner mig helt (lite mycket i "hövve" under denna tiden). Jag tror den ena var med flottör och den andra ultraljud.
Det är ej en mätare som jag har monterad i poolen.

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet augusti 21, 2008, 19:12:35:35
Hej Calle,

Jag hade inte kollat upp data på pumpen innan. Nu har jag gjort det ;).
Jag har en mycket billig pump vad det verkar [i jämförelse vad man kan kosta på sig]. Jag köpte ett begagnat astral 600 filter av en kompis. Poolfirman som jag köpte detaljer från hjälpte mig att beställa rätt pump för det filtret. Det är väl lite som med bottenbrunnen att det finns olika meningar gällande vilken pump som man skall ha....Stor och stark med super flöde eller tillräckligt till en billigare drift penning. Det har badats mycket vill jag lova och mina värden har legat stabilt hela tiden samt att vattnet är kristallklart. När det gäller min pool så hade killen på poolfirman rätt tydligen.

Den pump jag har är en Astral Sena 1 Hp, 12 m3/h. Filtret klarar 14 m3/h.

Under normala förutsättningar har jag fullt flöde på skimmrarna och bottenventilen på 50% [50mm slang/rör]. Jag har varit mycket noga med att ha så få böjar som möjligt och där böjar varit nödvändiga så är det långa radier på sug sidan. Har testat lite olika som t.ex. PVC 90 graders böjar från skimmer och det skiljer markant (stryper flödet!). Limmade slang i skimmrarna som böjs med en radie på ca 400mm. Nu är det fart på flödet vill jag lova.

Jag har 3 inlopp. 2 st på motsatt sida av skimmrarna samt ett i trappen som cirkulerar ut ev. löv så de slutligen hamnar i skimmrarna.

/Fredde

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 05, 2008, 13:33:04:04
Fredde!! F-N vilken grann trappa du har.
Jag vet att jag inte är den förste att tycka så, men var bara tvungen att skriva det. Så nu är det gjort :)

Jag såg att du har klätt utsidan med platons system. Jag tänkte att använda mig utav byggmax snikvariant, vad tror du om det? Har du hört något om den produkten?

mvh Mats
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet oktober 06, 2008, 19:42:00:00
Hej Mats,

Tack!

Följer ditt bygge varje dag....Armeringen ser riktigt seriös ut.

Jag valde Platon eftersom jag hade rabatt på Beijers genom en kompis samt att poolfirman jag köpte detaljer från rekommenderade "verkligen" Platon extra. Jag tror dock att det som säljs på Byggmax är lika bra. (Säljaren på byggmax tyckte det var idiotiskt att köpa platon.... :-\..Vad vet jag)
Förutom mattan använde jag membranet mellan plattan och vägg. 500 mm bred tror jag den är och självhäftande. Jag använde jag ca 10 liter primer mot betongen under membranet och vid alla genomföringar. Listen på bilderna är också platon. Den hjälpte mig även att fästa geoduken ihop med mattan.

Jobba på ::)

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet oktober 06, 2008, 20:57:22:22
Hejsan Fredde!
Det är säkert någon skillnad mellan Platon och byggmaxs dito.
Hade jag haft rabatt så hade jag också valt orginalet, men för en fattig poolbyggare får priset styra i det här fallet ;D.
Tack för infon!

mvh Mats
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Gane skrivet oktober 10, 2008, 04:29:09:09
Hej

Grattis till ett riktigt snyggt och skickligt poolbygge.
Jag undrar lite om linern.

Med facit i hand. Tycker du det var svårt eller gick det att göra utan några större bekymmer?
Kan du tipsa om vart du köpte linerpaketet i Tyskland?

Med vänliga hälsningar
Dragan

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet oktober 10, 2008, 19:33:22:22
Hej Dragan,

Tackar!

Här är länken. Killen jag har handlat av heter Thomas.

http://www.zuhause-schwimmen.de/

Med Facit i hand är jag mycket nöjd med både service och detaljerad hjälp från leverantören. Det som fick mig att tveka ett tag var att han kräver förskott innan han skickar något. I mitt fall så reser jag till en stad i Tyskland 100km från detta företaget några gånger per år, så jag tänkte att jag kunde åka dit ifall det skulle krångla. Det har det aldrig gjort! Snarare har det fungerat klart över förväntan. Exempel på detta är.....
Jag hade planerat enfärgad liner på de horisontala planen i trappen men fick fel färg i leveransen. De skickade en ny direkt och jag fick behålla den andra. Tre stenar sprack i en annan leverans, 3 nya skickades och jag hade dessa en vecka senare. Service O0

Montage ::) 
Det var spännande att ge sig på detta arbete men det var det enda möjligheten för mig med den design/storlek på trapp jag ville ha till en rimlig kostnad. Du har alla detaljer på liner inköpet tidigare i denna länk.

Installationen av linern var inte helt enkel. Men är ingen raketvetenskap! Är man lite händig och nogrann så är det inga problem ::)
Här kommer en länk till installations instruktioner. Följ dessa till punk och pricka så kommer det bli tätt, sträckt och bra!

http://renolit.de/dyndata/RENOLIT_Waterp_Pool_Installation_Catalogue_EN.pdf

Varmluftpistolen med munstycke samt roller är till salu!

/Fredde

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet februari 12, 2009, 21:13:27:27
Hej Fredde!

Det är mycket att ordna och fundera på i och med poolbyggen, därav det något försenade inlägget.
Jag funderar lite på att "snyta" hörnorna för att få lite personlig stil dvs. brutna hörn fast på skånska. Vad tror du om omlottskarvningen där , skall det vara 2 skarvar eller tror du det räcker att ta en skarv i mitten på 45 gradarn om det bara rör sig  om 30 cm, Jag lutar själv åt det senare eller ha en lös bit på 60 cm för att skarva ihop gavel och långsida.
Jag har troligtvis lika många ideer´som frågor som far runt  i  tomrummet just nu men väntar spänt på dels grävningen i helgen och leveransen från Thomas.
Grattis än en gång till en fantastisk pool
MVH Micke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet februari 13, 2009, 07:24:00:00
Hej Micke,

Jag tycker att du skall täcka det brutna hörnet med våden t.ex från långsidan tills du når ca 100-150 mm in på kortsidan. Sedan lägger du våden från kortsidan omlott endast de 100-150 mm, så hamnar skarven i en av 45 vinklarna. Att duken läggs omlott varken syns eller märks (i.a.f. inte med mosaik mönster, se bilden som visar mitt osvetsade hörn). Det blir mindre skarvar på det sättet.  När du hänger upp duken för långsidan så värmer du fast den i plåten. Genom att fästa den i punkter i plåtens vertikalplan, så kan du lossa den försiktigt med typ "olfa"-kniv om det inte blir tillräckligt spänt eller lite ojämnt. Tänk på att att duken inte skall vara exakt i hörnen utan det skall finnas mellanrum mellan duken och väggen för att duken skall sträckas så att inte veck uppstår. Samma gäller linern när den möts mellan vägg och golv.

Skickar med en bild på vinklar i trapp från din mail fråga också.

Säg till om du behöver ytterligare bilder.

Lycka till!

mvh,
Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: fridasven skrivet februari 15, 2009, 16:19:41:41
Jag måste hålla med övriga talare om att det är en förb***at snygg pool du fått till och då särskilt trappan..
Jag blev väldigt intresserad av ditt sätt att bygga poolen, med de stenarna som du använde.. Du skrev att du köpte dina stenar från en återförsäljare i Sverige, men att du hittat ÅF i tyskland för liknande stenar som var billigare osv.. Är det möjligen så att du har länkar till hemsidor till dessa tyska ÅF?
Likadant tänkte jag höra om det är den tyska sidan som du har köpt dina detaljer till poolen från som du även har köpt linern från?

Den är verkligen så jäkla läcker din pool och har följt tråden enda sen du började bygget...
Får man vara så fräck och fråga vad ditt poolbygge gick på om man inte räknar med kantstenarna?

Än en gång, var stolt över ditt arbete och hoppas ni kan njuta av många långa baddagar nu i sommar <antman>
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet februari 15, 2009, 16:51:36:36
Hej Fridasven,

Tack så mycket.

Följande länk, så svarar jag Tobbe var man kan köpa blocken.
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=3168.20

Alla andra detaljer som liner och tillbehör samt kantsten köpte jag i Tyskland hos Hofius.
http://www.zuhause-schwimmen.de/

Jag kan bara ge dig grova siffror men offerter jag fick in på exakt denna pool (våra ritningar) från 2 olika entreprenörer var 550' och 610'. Trodde först att det var totala glödje kalkyler från deras håll men jag vet faktiskt inte, man tror alltid att man skall komma billigt undan men det är en j--a massa jobb och det kostar.

Jag är uppe i ca 260' och då räknar jag med en VP från G&J och kantsten. Jag kommer inte ihåg vad kantstenen kostade (mellan 10-13' inkl frakt tror jag!?). 
Jag har gjort det mesta själv så det merparten av kostnaden är material samt grävning.
Det är dyrt och ibland undrar man varför man skulle slå på så stort. Troligtvis har jag igen det :-\.

Kommer snart ut med årets bilder eftersom jag börjar med markarbetet i dagarna. Är det någon som har en referens och vet om 550 kr/m2 är bra pris på avskrap matjord, 200 mm bärlager+stenmjöl inklusive plattor/marksten på plats (total entreprenad obs inte skiffer utan betong baserade plattor :D)?

mvh,
Fredrik
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 05, 2009, 17:47:19:19
Tjena Fredde!
Det kostar att ligga på topp, 260k är mycket pengar men du har ju fått en så in i........ fin pool för de pengarna.
Jag tror du har igen det på ett problemfritt ägande och även när du säljer en gång.
Har du fått VP'n på plats än?

mvh
Mats
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 05, 2009, 19:02:48:48
Hej,

Nej den är inte installerad ännu, jag väntar på att markarbetet skall dra igång. Som det ser ut nu kommer maskinerna på Måndag om det håller sig torrt. Det blir 230m2 marksten. Tar uppfart och poolområde samtidigt.
Jag gjorde kanske en miss när jag la poolen så djupt. Sticker upp ca 10cm ovan mark. Nu kommer vi att få skrapa av ca 15cm på ovannämnda yta för att senare lägga på bärlager. Lägger ut lite bilder när det drar igång.

Hur går det för dig Henry? Borde vara bra väder att fortsätta nu eller?

mvh,
Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 06, 2009, 12:59:48:48
Jodå, Har byggt tak över härligheten och haft hjälp av fläktar så poolen är gjuten.
Kommer att uppdatera min tråd inom de närmsta dagarna.

mvh Mats
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 06, 2009, 19:58:33:33
Hej Poolare,

Nu kommer kanske den mest idiotiska frågan på forumet..... :-\
Orsaken är enkel. Jag har inte tid att fundera ut lösningen. Följande bild beskriver mina slangar som går mellan poolen och garaget. Som ni ser på bilden är det påsar på vissa slangar.....det är där mina 3 backventiler sitter sommartid.

Imorgon lördag kommer Mr.Verkare....och vill kolla att jag har förberett min tomt för hans maskiner och gubbar....Nästan! :-X

Som jag beskrev innan kommer vi lägga plattor och en hel del jord skall bort innan bärlagret läggs på plats. Hur skall jag göra runt slangarna. Jag behöver komma åt att rensa back ventilerna under badperioden samt ta bort dom under vintern. Är det enda att gräva runt och mura ett schakt eller finns det någon med en smart enkel lösning? Gjutet u-block eller liknande...?

Mats.....Det blir inget maskinrum i marken för min del...tiden räckte inte till:-)

Ös på med idéer allt uppskattas!

Önskar er alla en trevlig helg!

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 06, 2009, 20:00:04:04
Här kommer bilden....

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 06, 2009, 21:39:41:41
Fredrik, Fredrik!!!
Du har en bland de snyggaste om inte den snyggaste poolen på detta forumet ska du då snubbla över mållinjen?
När du har grävaren där så be dom gräva upp för rummet om det nu är din ursprungliga plan. Det är en smal sak för dej att gjuta en liten sula mura upp väggar och forma för ett tak. Går det inte att släppa lite på stensättningen och lägga i efterhand? Klart att det ställer till det en hel del, men frågan är om det inte är värt det!

Bara mina 2 ören 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 06, 2009, 23:26:19:19
Det var den flata lusingen jag behövde........Tackar dig sen Mats...när det inte svider. :-X
Lovar att återkomma en mindre lat ...värmlänning.

/F
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 08, 2009, 18:55:46:46
Hej igen Fredrik!
Måste erkänna att skammens rodnad på mina kinder lyste upp rummet för ett ögonblick när jag läste min förra post ::)
Du får se den i skenet av att den skrevs med en del alkoholhaltiga drycker i kroppen.
Det är ju väldigt lätt och sitta här och skriva! Jag förstår att det ställer till en hel del extrajobb att vänta med den del av stenläggnigen och sen kneta på med ett maskinrum. Känner dock på mig att du är som jag, att det där som inte blev som man hade tänkt från början, eftergifterna! Det kommer att störa ögat i framtiden.

Så även i nykter tillstånd så hade jag nog hållt mig till ursprungsplanen om jag var i dina skor :)

Högaktningsfullt
Mats




 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 10, 2009, 16:45:23:23
Hej Mats,

Full respect!

När jag fick lite tid att grunna (10 min), så insåg jag naturligtvis vilket tråkigt inlägg jag la ut. Fick på tafsen av en "deltagare" när jag tog bort saker ur tråden vid ett tidigare tillfälle, så detta låter jag ligga kvar ;D.

Nu till det viktiga....

Jag var ut på Byggmax hemsida för att leta murblock. Jag har sett block på detta forum som har 2-spår för armering "tror jag". Var köper men dessa. Kan du ge mig en beskrivning på konstruktion av platta + ca. 1200mm djup kista som är tillräcklig i ihållfastighets synpunkt. Siktar på innermått 1500mm x 2000mm.
Vilken brunnstyp skall jag välja för ingjutningen i denna enkla anrättning? Vill helst ha lite billigare här för jag kommer bara leda spillvattnet till min dräneringsbrunn där pumpen finns.

Ha det gott min vän!

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet mars 10, 2009, 21:23:37:37
Hej Fredrik!

Blocken du jagar är Maxit´s och finns bl.a. på Beijers.( Det är de jag använde) Annars gör ungefär som med poolen , nätarmerad platta 100mm 1- 2 st 10 mm järn under blocken, armering vartannat skifte
slamma utsidan /insida med cementbruk, spygatt till avlopp (,vattenlås behövs ju ej) med minst 75 mm anslutning.
använd samma tätning som innan (platon) eller kalltjära.
 Min hjärna funkar inte som den skall den senaste veckan p,g,av för mycket arbete som inkräktar på mitt poolbygge samt vädrets makter som gör samma sak därav den något torftiga beskrivningen  :-\
Hoppas att det hjälpte lite iallafall
Ha det bra
mvh Micke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 11, 2009, 16:37:49:49
Hej MIcke,

Det var exakt vad jag ville ha, Tack.

Vet vilken värk man hade på kvällarna  :-\ förra våren. Det är värt det jag lovar!

Ha det gott,
Fredrik
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 16, 2009, 23:51:40:40
Hej Fredrik och ursäkta att jag smet i från frågan om poolrummet. Känns förmätet att försöka instruera en sån mästerbyggare som dej. Så det var tur att Micke som kan dom här grejerna hjälpte till.
En liten sak kom jag dock på som jag har lärt mig när jag har läst på om murning. Man ska ha bruk på hela stenen även stötfogen när man har marktryck på konstruktionen. Så det duger inte att mura med låda, det är väl knappast aktuellt ändå med tanke på objektets storlek..

Har du tänkt på hur du skall göra med att säkra rummet från översvämmning om nu olyckan skulle vara framme med sprucket filter eller pump.  Magnetventil på inkommande tillsammans med en nivåvakt skulle göra jobbet. Dock något kostsamt. Hur har du tänkt göra poolarn :)

mvh Mats   
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: JorjanKlykan1973 skrivet mars 17, 2009, 01:07:54:54
Det är helt klart värt allt jobb när man väl ligger i poolen och plaskar. Själv har jag precis paddat stenmjölen och i morgon skall jag lägga isoleringen om vädrets makter är med mig. Det har varit slitigt med samtidigt roligt.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet mars 19, 2009, 06:05:30:30
Tjena Fredrik och Mats!
Jag satt och filosoferade lite på min egen fortsättning med invändigt pumphus m.m. Jag har funderingar på att lägga i ett 110mm rör som "överlopp" dvs. ca 100 mm över golv och golvbrunn direktanslutet till dagvattnet via vattenlås 2st 45 gr med rörstump i mellan, bra till backspolning också.
Sen har jag en liten tanke på automatisk "nödstopp"  <hmm>
Ansluta 230v till "pumpskåpet" utan att gå via jordfelsbrytaren på huvudskåpet. (annars stannar allt) Ha en separat jordfelsbrytare i pumpskåpet , såga till  2 st VP-rör i lagom längd , såga ett kryss ca 20 mm upp i kortändorna på rören.Krysset är för att vattnet skall nå upp till kablen i och med att man tätar röret i andra ändan.
Skala en 0 och en jord ca 10 mm
stoppa ner kablarna i rören till du har ca 10 mm kvar till slutet på rören alltså så  att den skalade ändan är 10 mm ner i krysset utan att nå ut från röret och så att man inte kan nå den utifrån  . Sätt en silikonkladd i andra ändan för att hålla kabeln på plats. Montera rören ordentligt med ca 200 mm c/c och kryssändan i den höjd du vill att pumpen skall bryta vid översvämning ca 20 -30 mm över golv, jorden lite lägre än 0. anslut jord och 0 till kopplingsplinten efter  jordfelsbrytaren i pumpskåpet.
Detta är säkerligen inte godkänt av en elektriker men borde funka alldeles utmärkt.  ;)
Ha det bra
MVH Micke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 20, 2009, 18:21:28:28
Tjena grabbar,

Vad tror ni om denna?  Varför inte koppla denna nivåvakt på relät till pumpen som säkerhetsbrytare vid översvämning. Billig är den ju också men ändå ämnad för marint bruk. Just denna fann jag på Biltema.

/Fredde

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet mars 20, 2009, 21:11:29:29
Tjena Fredde !

I och med att du inte kommenterade min  >:D hemkoppling så förstår jag att du tror att jag har börjat limma igen  :D   :o  >rulla< .

Jag kom på ide´n när tänkte på när jag höll på i huset nu sista gången,
Förr när man säkrade ur så blev det mörkt och man skulle ha arbetslampor som skuggade samt dålig syn mm  8) så jag kopplade allt med "krämen" på med isolerade mejslar och tänger
Efter fruns tjatande på mig  så har jag börjat säkra av innan jag kopplar något på 230v ( ett annat skäl  är LED-pannlampans).  O0
Nu glömmer man att jord och nolla inte får komma i kontakt fast man har säkrat ur och till och med när man  nuddar med fingrarna så blir det mörkt i hela huset och man får familjens samlade vrede över sig . >:(

Så rent praktiskt är den felfri och funktionell och går du in i en modern säkringscentral och tar på 0 skenan och jordskenan så  får man en liten  microstöt, knappt märkbar.  <antman>

Din nivåvakt är  O0  men just den är väl bara  ämnad för 12 v  <hmm>  eller  har dom 230v också?

(bara 5 dagar till Egypten och där behövs inget lim för  :D)
Ha det bra
MVH Micke, den snart solbrände.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet mars 22, 2009, 19:00:18:18
Tjena Fredde !
hur går det med pumphuset??
MVH Micke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 22, 2009, 21:39:46:46
Hur stort blir det Fredde?
Jag får innermåtten 2,1X1,05 med takhöjden 1,60. I det minsta laget tycker jag men jag är så otröstligt trött på att gräva.
Men om du nu säger att ditt blir större så greppar jag nog spaden igen......

Ha det!

//Mats 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 23, 2009, 19:52:22:22
Hejsan Mats & Micke,

Om inte vintern kommer tillbaka till Skåne som hotats av SMHI denna vecka, så börjar schakten här på onsdag. Hålet blir av men jag har inte spikat måtten ännu. Innan grävningen måste jag inhandla alla rör samt spygatten men vet inte riktigt vad jag skall köpa.
Försökte reda ut det under helgen men hela familjen insjuknade i vinterkräk sjukan så det fanns en del annat att stå i. :-\

Här kommer lite kort hur jag tänkt:
- Jag har 3 st 6 meters 110mm mark rör som jag kommer att lägga från dränerings brunnen (som jag pumpar ur) till dagvatten samt förgrening från pump rummet där jag ansluter "backspolningen" (vill inte skicka denna till drän. brunnen först och sedan pumpa).
- Spygatten leder jag till dräneringsbrunnen eftersom den kommer att ligga på ca 1100-1200 mm djup.
- Avloppet från den tilltänkta duschen kommer jag leda direkt till 110mm röret.
- En pex slang grävs ner från min utkastare fram där duschen skall stå (nära pool trappen). Tänkte satsa på en modell med solvärme tank. (kanske slänger ner en liten vatten värmare för duschen i pumpgropen senare)

Har lite funderingar fortfarande.

- Viken typ av spygatt är bra att gjuta i en utomhus platta?
- Vad är bästa sätt att göra genomföringar i lekablocken på....slangarna in i pumprummet. Jag har 2 st utgående och 3 st inkommande (50mm)

Elen kommer jag att behålla i garaget och endast ansluta det absolut nödvändigaste i hålet som pumpen.

Skickar med en layout som jag skissade på när jag hade lite tid i helgen. Vore tacksam för kommentarer om alternaiva lösningar som kanske är bättre. Det är lätt att stirra sig blind.

Lite avis blir man på Micke som kan fixa grund solbrännan innan t-shirten åker av... ;D

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet mars 23, 2009, 20:53:28:28
Hej Fredrik!

Jag har ångrat mig och  kommer att gräva ut så mycket jag kan innan jag stöter på den stora sandvallen. Har varit ute ett par gånger och konstaterat att det räcker med 2X1 men inte mycket mer än så. Så jag hoppas att kunnna få till en halvmeter till på djupet.

Jag kom precis hem från Kristianstad(Rinkaby rör). Hagelstorm överraskade efter sol från klarblå himmel bara ett par timmar före, så dina farhågor kommer kanske att besannas.

Jag köpte en spygatt i gjutjärn med sidoutlopp. Den var dyrare än dito i plast men den har ett 70mm utlopp så det var enkelt att muffa ner till pemslangens diameter, annars hade jag valt plast varianten. 
Köpte även ett grenrör till min ena dagvattenledning som har blottlagts efter ett av de senare rasen. Tänkte att detta måste vara ett omen att jag skall koppla in mig på det.
Det passar ganska bra med längden på slangen som det låg i rullen, kommer att gå jämt ut. 50m räcker till  inloppen till poolen och utloppet till dagvattnet och även till avloppet från duschen till rummet och avloppet från köket till rummet. så det blir bra!
Så i poolrummet skall allt vatten från avloppen och spygatten samlas i en behållare som jag kommer att gjuta ner. Sedan pumpas det via pemslangen till förgreningen på dagvattnet. Fredde du frågade hur jag hade tänkt att göra va?? ::) ::) ::)
Hade jag haft möjlighet att som du lägga ett markrör med fall till en dagvattenbrunn hade jag gjort det. Tyvärr så går det inte utan att gräva upp hela trädgården.

Jag har aldrig jobbat med leca så frågan om håltagning får jag nog passa vidare.

Hoppas att kräksjukan är över för er del. Av de "vanliga" sjukdomarna är just denna den vidrigaste. Jag dricker en kolloid av silver varje vecka för att undvika liknande situationer. Har inte varit sjuk sedan jag började(nästan 2 år). Du vet det där gamla talesättet  "född med en silversked i mun" det kommer just från silvrets antibaktriella egenskaper. Kan man bli mer OT än vad jag just var 8)

Ha det bra min vän!


 

 

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet mars 23, 2009, 21:56:59:59
Hej Fredde!
Är det med vad du gör hål eller hur du får dom täta??? <dontkn>
Om det är själva håltagningen så gör det med vinkelslip och klubba och mejsel innan du lägger blocken för att sedan fylla ut med bruk och "pittringar" (obs! detta skall läsas som ett helt ord och betyder små bitar med i detta fall leca annars med tegel)  är det efter du har murat så hyr en hilti 5 kg (TE-50 nånting) med ett borr 55mm.
Passar en 50 mm pemslang in i en 50mm pvc avloppsmuff??? annars kan du mura in några muffar där du skall ´ha in rören senare med inbyggd tätning , bara på med glidex och tryck in
Hoppas att jag hjälpte dig lite i alla fall eller i allah falal  ;) som vi säger i Egypten
Ha det bra
MVH Micke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet mars 25, 2009, 05:34:23:23
Hej Fredde!
Du skulle nog jobbat på SMHI  :)
När jag skulle rulla ut sista grusen i går morse fick jag göra det i snöstorm och minusgrader , kanske inte så mycket snö  men det lilla som kom var vågrätt >:(
 Ha det bra
MVH Micke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: trobäck skrivet mars 25, 2009, 12:09:00:00
Oj! Vilket fantastiskt projekt. Imponerande arbete. O0
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 28, 2009, 08:40:18:18
Tack trobäck  :)

Ja Micke....SMHI...Hmm.
Jag kom hem från jobbet på Torsdag så hade grävis börjat. Hade faktiskt hunnit med en hel del. Behöver jag säga att jag var jätteglad ::). Den känslan varade ca. 30 minuter för då öppnade sig himlen ordentligt >ohno>. Fredag ingen action!

Allt är blött och lerigt....tyst Bobcat på uppfarten och tom container på gatan. Får hoppas på måndag.

 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 28, 2009, 09:05:05:05
Hej Mats,

Jag frågade helt klart hur du skulle göra ;)

Denna helgen är alla friska.

Eftersom markarbetet till poolen drog med sig hela uppfarten så håller jag på med att bila bort entré trappan till huset....synd bara att hela trappan är gjuten tilsammans med huset och är lika djup som klacken på plattan ca 600mm. Har lagt ca 10 timmar redan och den ser bara putsad ut.... :'(

Jag ringde min vvs-are i Torsdags. Han lämnade av spygatt i plast med sidoutlopp 75 mm samt 6 meter 75mm-rör som jag leder ut till dräneringsbrunnen.
Vilket djup tycker du jag skall gräva gropen?

Trevlig Helg!

/Fredde

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet april 02, 2009, 20:44:54:54
Hej Mats och alla andra för den delen :),

Inner måttet på mitt pumprum blir 1920x1240 med ett djup på 1200 (passade bra med 59 block med 20mm fog). Vi kommer troligtvis bygga "NÅGOT SMART ;)" ovanpå så att man inte tänker på att det är en lucka vilket tillåter oss att bygga på höjden lite.

Hur går det med ditt bygge min vän?

Här kommer lite bilder. Det händer inte så mycket men jag har ju tid att visa vad som händer här i.a.f.

/Fredde

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 02, 2009, 22:11:38:38
Hej Fredde!
Det ser ut att vara en tung grävd jordmån du har att göra med. Men nått skall man ju ha att göra efter jobbet O0
För egen del så är jag i fjollträsk för tillfället(ursäkta uttrycket) så något poolbyggande har det inte blivit. Höll på att isolera ytterväggarna när jag for så det är där jag skall hoppa in när jag kommer hem.

Fredrik du som har byggt i cellplast! vet du när en cellplast blir att räkna som en cellplast med "slutna celler" eller har jag fel i mitt antagande att en cellplast blir "sluten" när den uppnår en viss densitet? I så fall är ju inte en cellplast öppen eller sluten utan olika grad öppen. Gör mig vis min vän!!

Fredrik din perfektionist :) vilken höjd får du i rummet? 1920 eller? Jag funderar på att gräva ner min botten lite mer så jag kan få in ett större filter och jag har med nuvarande planering 1650 i takhöjd. Jag kommer att gräva mig ner så taket kommer under trallen, så poolrummet blir inte synligt mer än att luckan i trallen visar att något är där under. Kommer du att lägga dig i liv med stenläggningen? eller skall du stenlägga över?

mvh Mats
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet april 05, 2009, 19:57:06:06
Hej Mats,

När det gäller cellplasten kan jag tyvärr inte svara dig. Jag använder bara Polystyron när vi skall ta ut extruder skruvar (klibbar inte på metallen).
Just nu har jag ont i rygg och axlar. Gjöt plattan i gropen Fredag eftermiddag (47 säck). Var uppe 05.00 i morse och murade upp pump rummet samt putsade.

Blev ganska bra....Djupet blir 1200mm + beroende på hur högt mark stenen kommer att ligga. Jag tänkte gjuta en sarg 200-300 mm med överhäng på 30mm så att man styr ut vattnet från konstruktionen.

Hoppas du mår bra!....undrar hur Micke har det?

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 06, 2009, 22:03:09:09
Hahaha Fredde! Nu förstår jag...
Du ser rummet som en pool det är därför du pratar djup ;D Fick fundera en stund, trodde för ett ögonblick att du behagade att driva med mig 8)
Då kommer du att få nånstans runt 1200-1500mm "höjd" i rummet. Det hade räckt för mig också om det inte hade varit för att mitt poolfilter bygger på höjden. Så jag kommer nog försöka att få till 1700 iaf.
Du Fredrik! lika snyggt och prydligt som vanligt O0 Det kommer att bli bra det här och jag kommer att ta åt mig halva äran genom att jag hjäpte dig att fatta beslutet, eller hur? ;D

Den där Micke borde väl snart vara på ingång, han kommer säkert att glänsa runt med bar bringa på diverse byggfoton hoppas jag;)

Ha det!
//Mats

 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet april 07, 2009, 16:58:27:27
Det ligger mycket i att det du säger när det gäller äran. ;)

Jag tyckte det var riktigt kul att mura, så garaget blir troligtvis leca det med >rulla<.

Nu inväntar jag bara killarna med maskinerna igen. Vet ej vart de blivit av. Jag hoppades bärlagret skulle vara ute innan Påsken <dontkn>
Man vill ju börja installera VP´n.
Poolreningen är igång även om poolen bara 3/4-full. Det är bra med bottenbrunn O0

Ha det,

/F
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 07, 2009, 20:38:34:34
Ja det måste väl vara bra att ha ett bottenavlopp, jag har tänkt i de banorna jag med. Om det på vintern skulle smälla till och bli vargakallt så kan man starta upp och få lite rörelse på ytvattnet det måste väl också va bra!
Vet du möjligtvis vem som har inspirerat mig att installera ett i vår pool?! Vi kompletterar varandra rätt bra kompis, eller vad säger du 8)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet april 11, 2009, 09:50:36:36
Hej Grabbar!

Lagom Kul att vara tillbaka, saknar 30 + och all inclousive  :'(

Tyvärr känner man sig alltid lat och trög efter semestern iallafall gör jag det  :-\  svårt att komma igång.
 Det kommer inte bli några byggfoton med bar bringa här inte, för med  ölens hjälp och den fruktansvärda gravitationen  <dontkn> så har min kraftiga bringa kasat ner till midjehöjd   ;)
 
Tjusigt maskinrum Fredde, det kommer säkert vara i klass med resten av ditt bygge O0.
Jag får se när jag tar mig i kragen och startar igen.
Ha det bra
MVH Micke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 12, 2009, 20:21:21:21
Vilket väder vi har pöjkar, Skrattade gott åt gravitationen och vad den gör med oss Micke. Väl beskrivet 8)
 
Det är få saker som glädjer en poolbyggare som när vårsolen äntligen tittar fram. Nu mår man väl.
Har går det med värmepumpen Fredde? Är spänd på hur den kommer att fungera.
 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Housedad skrivet april 12, 2009, 21:47:10:10
En kamrat sa något på lyset, det gungar, det måste vara lokala variationer i graviditeten....
Han visste inte hur rätt han hade när han försökte säga gravitation :)

/ Housedad
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet april 13, 2009, 08:55:46:46
Hejsan,

Kul att du är tilllbaka Micke, förstår att du saknar värmen och servicen. Tänk bara på att du snart har en egen oas.

Jag har inga nyheter att skriva om Mats. Inga markarbetare behagade komma veckan före påsk så där missade vi 4 dagar. Under Påsken har vi umgåtts med släkt här hemma så bara lite har gjorts. Packade faktiskt lite sand (lite asfalts padda) efter poolkanten, vill ju inte att stenen skall sätta sig där direkt. Väggen verkade hålla  ::)

Jag tänkte ha bärlager ända till kanten på poolen men eftersom jag fyllt runt hela poolen med grus/sand och vattenpackat detta skikt efter skikt, tyckte maskinisten att vi skulle ha kvar sanden ända upp till stenmjölet. Är detta optimalt eller vad göra <dontkn>?

Har inte murat upp sista livet på pumprummet för jag vet inte exakt på vilken höjd plattorna kommer att hamna. Det kommer liksom vara en knäck mellan pumprummet och poolen eftersom båda kommer att ha från-lut. När detta är klart kommer jag gjuta en lite platta för pumpen o.s.v.

Kommer dock slå upp en form idag samt armera så gjuter jag bara efter den färdiga marken samt ger ett stöd för bärlager som förhoppningsvis läggs ut imorgon :-\

Är det någon som vet om det är en fördel att ställa VP´n på gummi bussningar (typ: Motorkuddar) för att minska vibrationer/ljud?

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Housedad skrivet april 13, 2009, 09:27:39:39
Hej,

Definitivt skall VP stå på gummikuddar, dessa följde med vår VP, tror risken för buller/skrammel är stor utan.
Tyvärr gjöt jag plattan till VPn efter måtten i den bifogade installationsanvisningen.
Resultat att fötterna som sticket ut lite från själva pumpen stinker ut i luften, och det går inte att skruva fast VPn.
Jag har iofs inte haft problem med oljud men tänker att ett par bultar i betongen parat med gummikuddarna hade kunnat vara bra i ljud och
vibrationsavseende.

/ Housedad
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet april 13, 2009, 10:52:28:28
Hej,

Definitivt skall VP stå på gummikuddar, dessa följde med vår VP, tror risken för buller/skrammel är stor utan.
Tyvärr gjöt jag plattan till VPn efter måtten i den bifogade installationsanvisningen.
Resultat att fötterna som sticket ut lite från själva pumpen stinker ut i luften, och det går inte att skruva fast VPn.
Jag har iofs inte haft problem med oljud men tänker att ett par bultar i betongen parat med gummikuddarna hade kunnat vara bra i ljud och
vibrationsavseende.

/ Housedad

Tack för bra info housedad. Ser att både jag och Fredde har likadan vp som du, ska se till att mäta på pumpen innan formen till sockeln monteras(Det kan jag säga i Fredddes tråd eftersom han är en sån gentleman och inte känner sig trampad på tårna :) ).

Fredrik! Att fotstampa tillsammans med att vattenbegjuta skikt för skikt ger en packning som motsvarar högre tryck än en 100kg paddda. så det skiktet är nog ordentligt packat. När jag la vår marksten i trädården så hade jag 200mm kross 0-18 och över det sättsand. Krossen packade jag med en 140kg padda om jag minns rätt. Kan bara utvärdera den läggningen och det har inte rört sig.
Kross måste man nog padda för att få riktigt hårt. Om jag skulle göra om så hade jag gjort likadant då det har fungerat med vår jordmån och med våra förhållanden.

Stenmjöl har en bra egenskap i jämförelse med sättsand. Myror skall inte gilla detta lika mycket som sanden. Dessa myror är ju ingen rolig kombination med stenläggning(vilket vi har fått erfara). Tror att ett lager kross även kan vara till fördel i detta hänseende.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 05, 2009, 21:07:56:56
Fredrik din lilla läckerbit 8)
Har du gjort några underverk på sistonde? 

//Mats
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 06, 2009, 16:52:24:24
Ha ha..Ja du Mats att kalla den här badböllen för läckerbit är att missbruka det Svenska språket. Blev det lite rött igår, verkar som omdömet sviktat.... >rulla<

Jag har jobbat så mycket jag mäktat med. Allt bärlager ligger och rör läggning är klar. När vi hoppades på att stenen skulle läggas så hade det blivit ett missförstånd om vem som skulle beställa. Det vara bara att kolla en extra gång hur mycket det skulle va och gissa om frugan och jag fick en smärre chock. Vi har ju ändrat oss lite fram och tillbaka men när vi räknade inför beställningen så behövde vi inte längre 200m2 utan 260!!! (båda är ingenjörer bör tilläggas) ::). Ringde till entreprenad firman och meddelade detta och sa till han att jag förstod att fastpriset inte längre gäller. Gissa om han skrattade gott när jag erbjöd min bil. Han hade ett motbud. Jag skulle få 260 + 60m2 sten i byte om han kunde lyfta poolen med kranbil och ta hem den...kul kille! :-\

I Måndags kom stenen. 260m2+ och 37 ton tungt på 28 pallar. Läggningen börjar denna vecka enligt utsago. Håller tummarna.

Utrustningen är installerad i pumprummet samt fundament till VP. Gjorde dock liknande miss som housdad....Hade glömt vad han skrivit (sorry housdad detta skall ej ske igen). Jag gjorde ett fundament på 700*600*150..Där bredden är 600. CC måttet på VP fötterna är 550mm. Jag använde inte medföljande fötter utan köpte lite mindre maskinfötter på Tools. Köpte M8 insats expander hylsor som jag gängade fötterna i. Det var ju risk att plattan skulle spricka eftersom hylsorna satt så långt ut men det klarade sig.

Imorgon torsdag kommer elektriker för att installera säkrings central, motorskydd, timer och säkbrytare. Så imorgon drar jag på värmen för att se hur fort den stiger nu när poolen är täckt...(kommer vara så tills stenen är lagd).

Nu har hon gjort det igen..Kärringa alltså! (Hon é för go) Vi har funderat på hur vi skulle göra ovanpå pumpgropen....Det blir en solsäng på 180 * 220. Denne kommer att ligga perfekt för eftermiddags solen. Den kommer vara delad i 2 med individuellt justerbara ryggstöd. Nedre delen för benen kommer att kunna fällas upp för bättre komfort och ena delen kommer att kunna vikas tillbaka helt så jag kommer ner i gropen....Återkommer med detta projekt när det drar igång.

Simma lungt
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 06, 2009, 21:26:57:57
Jag är sååå 2000-tal Fredde :D

Ska bli mycket intressant och se vad er vp ger. Vad har du för poolvolym? Kan tänka mig att ni har något mer vatten än vi samtidigt som vi bor i samma del av landet så våra förutsättningar är likvärdiga. Jag hoppas att relativt lätt kunna hålla 28 grader med den pumpen.
Över till något helt annat. Har du tittat på nån robot. Funderar på att beställa en men är lite osäker på vilken. Har du gjort någon research?

mvh Mats



Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 06, 2009, 21:42:25:25
Hej Mats,

Jo du är modern det vet jag.... ;)

Nej jag har inte kollat på pool robot utan gjorde ett litet kap förra sommaren där jag köpte ett Astral 600 filter, reservpump och en sådan dammsugare som man kopplar på skimmern för 4000 SEK. Den fungerade kanon förra sommaren samt jag lånade ut den till grannen för två veckor sedan inför hans uppstart efter en otäckt pool under vintern och totalt grönt vatten.
Lite kemikalier och kontinuerligt sugande i en vecka blev det ett kristall klart vatten som resultat.

Ha det

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Housedad skrivet maj 07, 2009, 19:54:50:50
Citera
Så imorgon drar jag på värmen för att se hur fort den stiger nu när poolen är täckt...(kommer vara så tills stenen är lagd).

Hej,
Om vi har likadana VP:s så med nuvarande väder står det ganska still, har "eldat" under plåtarna i en vecka idag. VP går på timer 07:15 - 21:45.
Har mindre volym än Fredde och idag är tempen 21 grader, har stått där större delen av veckan i den rådande kylan händer inte så mycket.

Väntar på ny bubbelplast och solsken, då ger solen lika mycket eller mer effekt som VP:n och det blir snabbt badbart hoppas jag  <sol>

/ Housedad
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 08, 2009, 16:53:48:48
Hej Mats,

Den innehåller 77m3 vid 1450 mm vatten nivå.

Igår vid 16:30 startades pumpen. Som sagt poolen är täckt och här kommer lite bilder.
3 grader på ett dygn är inte fy skam O0

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Housedad skrivet maj 08, 2009, 17:01:15:15
Hej,

3*77*1,17/24 = 11,26 kw i snitt av VPn över 24 timmar utan förluster, med förluster inräknat ger den säkert mer.

Är det max 13,2 kW modellen eller en ännu större?

Värmer som sagt också under täckningen, gick bra i början men har bromsat upp 22, nånting nu på em.

Skulle tro att du är lika nöjd som jag var första dygnet med vår VP, den har inte svikit ännu :)

/ Housedad
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 08, 2009, 17:14:41:41
Hej Housedad,

Jo det är 13,2 kW modellen.

Det skall bli intressant att se vad som kommer hända.
Det jag har upplevt under min korta tid med pool är att det verkar vara effektivt med PS-blocken jag gjutit i. Med det menar jag att temperaturen sjönk mycket långsamt i slutet på förra säsongen. Likaså har den varit mycket seg under de varma vårdagarna nu i år innan pumpen kom på plats. Kanske inte så konstigt när jag har luftkuddarna under täckningen som isolerar.

Är faktiskt förvånad vad tyst den är! :)

Jag vill ha någon typ av logg på den tid den är igång, så jag kan följa förbrukningen. Har du en lösning på det?

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: RLA skrivet maj 08, 2009, 17:50:48:48
Här finns det en logger att rekommendera!
http://www.varmepumpsforum.com/catalog/product_info.php?cPath=21&products_id=28&osCsid=0rd8c2lul0n0mclhrth6h4bq24
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Housedad skrivet maj 08, 2009, 21:47:53:53
Hej igen,

Vi har en del skillnad i volym, men jag skulle tippa att isoleringen mellan dina block och min plåtstomme med 20 cm frigolit är försumbar.

Väntar på en spännande fortsättning.

Hejar även på Tre Kronor mot Canada just nu även om det ser lite mörkt ut :)

/ Housedad

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 09, 2009, 15:46:44:44
Dagens temperatur vid 15.30.

Ser fortfarande lovande ut 8)

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 10, 2009, 22:07:22:22
Fredde va snygg pumpen är och är den sedan tyst som du sa så blir Henry glad. Om man pratar om sig själv i tredje person har man hybris då :o
Den vita slangen som du har dragit i pumphuset har du förlagt den till värmepumpen också? var är det för en slang och vart kan man köpa? Om den nu är bra men det måste den vara iom att du har valt den :)

Högaktningsfullt
Mats



 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 11, 2009, 16:38:58:58
Hej Mats,

Slangen jag har heter IMAGE 50mm. Den säljs där du köpte din VP. Har för mig att Poolkemisten i Malmö är billig på den. Anledning att jag valde den är att jag vill ha långa radier samt limmade skarvar. Jag har endast använt 1 PVC böj per sug inlopp jag har 3 (Botten avlopp + 2 skimrar). På trycksidan är det ju inte så vanskligt men jag valde slang även här. Allt är limmat och jag har faktiskt inte misslyckats med en enda skarv. Har även använt slangen för anslutning till pumpen. Passade bra med vit slang eftersom kopplingarna som medföljer pumpen (ligger i kabinettet) är också vita. Jag fick tyvärr sätta på 2 st 90-böjar (grå) eftersom jag fick för kraftig böj på slangen.

Här kommer temperatur status.

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 11, 2009, 16:50:05:05
Tack för ett snabbt svar kompis.
Du måste vara übertydlig när du prata med mig Fredde. Slangen är väl inte lika bångstyrig som pemslangen hoppas jag. Enligt min bedömning är det promt omöjligt att installera något med pemslangen i ett poolrum. 2m radie är väl den skarpaste böjen man kan få på den slangen. Så jag tänkte kapa pemslangen innanför poolrumsväggen och montera kulventiler, därefter tänkte jag mig någon smidig slang mellan alla komponenter.
När du säger limmma skarvarna är det inget som jag har gjort vid mina inlopp. De kopplingar som jag har användt är tätade med en O-ring och ska inte limmas enligt foolkpool. Hoppas jag inte missat något nu bara <hmm>

//Mats
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 11, 2009, 16:57:51:51
Hej Mats,

Jag är säker på att du inte har missat något, skall inte limmas om det finns oring som tätar.
Denna slangen är armerad med en hårdare plastspiral. Du kan böja slangen "Mycket! inte alls som PEM.
Annars är alternativet PVC rör med böjar.

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 11, 2009, 17:12:21:21
Perfekt Fredde. Beställer i kväll O0
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 16, 2009, 06:47:59:59
Äntligen så är stenläggningen på G.  <antman>

Här kommer lite bilder.

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: dacke skrivet maj 16, 2009, 09:58:42:42
Snyggt Fredde!
Var har du köpt den vita kantstenen?
Dacke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 16, 2009, 13:17:25:25
Hej Dacke,

Jag köpte dom från tyskland. Pris och kontakt finns tidigare i denna tråd.
Det fina med just dessa är att när man sågar dom så har dom samma struktur/färg genom hela stenen.

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 16, 2009, 16:59:54:54
Här kommer en bild på hur det ser ut idag.


/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 16, 2009, 22:16:14:14
När jag ser dina bilder kommer jag osökt att tänka på en altartavla, det är väl inte det du håller på med va?
Hatten av Fredde. Det kommer att bli urläckert när det kommer lite möbler/växter på den där ytan. Jättesnygga plattor hälsa frugan det :)

Vart är du förresten, du sitter väl inte och tittar på eurovision song contest. Denna fruktansvärda tävling! är tvungen att lyssna med ett öra för dottern håller på med en betygsättning på alla bidrag. Avla precis en till 2:a till, till nått bidrag. De låter ju för f-n likadant allihopa.
Hade jag kunnat hade jag satt mig med hörlurarna och avnjutit together through life.
Ha det bro O0   
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet maj 17, 2009, 07:04:13:13
Hej Fredde!
Jag instämmer med föregående rockpoet!
 >:D tjusigt bygge, läckert med steninramningen  O0 O0
 Blir lite "förtröden" på att allt ditt är så gott som klart
samt att du hade firma till att lägga stenen.  Enligt min kropp så skulle jag nog haft det också, men jag har haft god hjälp från släkten.
Nu skall jag till grannarnas stora "glädje" ut och padda grus.
Ha det bra
MVH Micke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 17, 2009, 11:24:44:44
Hej Mats,

Såg fram till andra låten sen somnade jag på soffan. Kul för Norge...Grattis!

Jo det kommer bli bra när det är klart. Tycker att firman som lägger stenen är jätte duktiga. Trodde att de skulle knorra eftersom plattorna på baksidan var av måttet XL och vägde 34 kg stycket. Men nej nej....det är bara bra eftersom det bygger snabbt var deras kommentar. Tycker att lösningen med 20*20 plattor som rullförband blev mycket trevligt. Vi kommer att ha dessa mindre plattor runt garaget och uppfarten.

Nu skall jag lägga mig på en solsäng och läsa en bok....hör inte till vanligheterna att man kan ta det easy under en helg ;)

Simma lungt.

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 17, 2009, 11:28:18:18
Hej Micke,

Nu känns det som att det var ett riktigt beslut att få det gjort av hantverkare.  :)

Lämnade in grejerna för svetsning på posten idag...Förhoppningsvis så har du dom imorgon 8)

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 22, 2009, 19:31:42:42
Hej Poolare,

Funderar på att köpa dusch brevid poolen. Finns det några erfarenheter i ämnet?

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 31, 2009, 10:14:27:27
Hej Fredrik!
Har du sett den som Comfortbutiken har till bra pris för tillfället?
det är en dusch med varmvattentank mkt snygg till formen. Är det någon kvalitet på den så kommmer jag nog att köpa den.

mvh
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: RoJo skrivet maj 31, 2009, 14:11:26:26
Hej! Angående utedusch så har även coop forum en nu för 1495 rätt så snygg med inbyggd behållare
Roland 8)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 31, 2009, 14:25:55:55
Tack för infon Roland!
Skall ta mej en titt på den också. Det vart något liknande pris på den från Comfortbutiken, runt 1500:-
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Racing skrivet juli 16, 2009, 22:14:47:47
Får man fråga vilket fabrikat på plattor du använt?
Dom är grymt snygga.
/johnny
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 17, 2009, 13:08:02:02
Hej Johnny,

De är tillverkade av våxtorps betong och heter Plateu (svart/antracit[flisbys namn]). Flisby och B&M (Betong och marmor i Åkarp) säljer dessa vad jag vet. De är sköna att gå på (mjuk strukturerad yta). Det bästa är den värme de ackumulerar under dagen. På kvällen är det en fröjd att gå på "solvarma" plattor men de blir inte för varma att gå på under dagen när solen ligger på.

Lägger in en bild på hur de ser ut när de inte är blöta. Det är lite fogsand kvar som jag inte spolat bort på denna bild därav flammigheten. Färgen är dock den rätta när de är torra.

/Fredde


 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Racing skrivet juli 17, 2009, 14:57:47:47
Tack för informationen.
Vi har faktiskt en liten firma här som har produkter från Våxtorp dom borde kunna ta hem denna till mig.
Jag har skickat ett privat meddelade till dig Fredde, skulle bli glad om du hade tid att svara.
 /Johnny
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 17, 2009, 22:20:06:06
Det har jag gjort nu Johnny.

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: pozz2 skrivet juli 18, 2009, 00:39:57:57
har bara kollat igenom snabbt på alla bilder o måste gratta dig trots avundsjukan  >:D

Vad har allt kostat?
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet juli 18, 2009, 08:59:06:06
Hej,

Poolbygget slutade ganska exakt på 300'.
Då ingår allt som grävning, betong, pooldetaljer, pumprum, kantsten, el-installation samt värmepumpen.

Hade 250' som mål men 2 tillfälle med betongpumpbil samt lite andra saker jag inte riktigt räknat med fick det att dra iväg.

Vi tog in 2 offerter innan jag bestämde mig för att bygga själv eftersom de slutade på ca 600'. Nu med facit i hand och vetskapen om de svenska priserna och vilket jobb det kräver så tycker jag faktiskt att summan är skälig.

/Fredde
 
 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: matspetter skrivet september 13, 2009, 22:42:04:04
Hej Mofajenko och grattis till ett fantastiskt bygge. Får man fråga hur du la det första lagret med PS block? Ligger de på armeringsjärnsmattan eller hur hålls de på plats? Jag antar att du var väldigt noga med att få detta första lager helt i våg etc!?

Sen, när du gjöt plattan, var du tvungen att använda laser då eller hur gjorde du?

Var köpte du dina PS block?

MVH,
Mats B
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet september 14, 2009, 19:40:47:47
Hej Mats,

Jag fixerade blocken i en "extra" list i botten formen. Detta gjorde det enkelt att hålla blocken i våg. Viktigt att man inte fyller på för mycket betong i formen eftersom blocken kommer att lyfta då. Som du kanske ser på bildenra har jag C-järn mellan mattorna och L-stöd som förbinder botten och väggen. Blocken har ca 20mm tappar som gjuts fast i samband med att man fyller formen.

Kolla pris i Tyskland. Klart billigare när jag gjorde poolen. Isostone.de tror jag var billigast då. Köp så hårda block du kan.

mvh,
Fredrik
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: matspetter skrivet september 14, 2009, 21:25:56:56
Hej igen Fredde. Kan du förklara lite mer i detalj hur denna "extra" list håller blocken?  :D
Sitter de (blocken) fast i sidan eller ligger listen under blocken?

När du gjöt plattan, fyllde du då i stort sett upp till underkant på blocken?

Jag ser att du har en armeringsmatta och sen L-järn som går kanske 50cm i plattan o 50cm upp i blocken! Men vilka är C-järnen?

Är inte så hemma på plattgjutning så jag har kanske lite dumma frågor.

:)

Mats
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet oktober 03, 2009, 20:17:37:37
Hejsan,

Det har varit roligt att följa alla nya byggen på forumet under våren/sommaren 8). Det är kul med pool!
Letade igenom alla bilder jag tagit under sommaren och fann en del jag ville visa. Den första är på de dammiga plattläggarna Johannes (th) och hans lärling. Mycket skickliga hantverkare och framförallt mycket trevliga pågar!
Jag byggde ett trädäck i somras och valde att borra och plugga alla skruvhål (1950st). Det är inte bara en besökare under sommaren som har informerat mig att det finns medicin mot detta.... ;D
Grabben var med och jobbade kul att han är intresserad....men han undrade varför jag borrade isönder alla plankor för att sedan laga dom...Hmmm

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet oktober 03, 2009, 20:22:02:02
Hej igen,

Här kommer lite fler bilder på hur det såg ut i September innan kylan kom.

/Fredde

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mikaelhede skrivet oktober 04, 2009, 10:12:00:00
Vad är det för trall du har andvänt? och vad har du behandlat det med?

/Daniel
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: JoelKil skrivet oktober 04, 2009, 10:32:15:15
Väldigt fin poolmiljö!

Gillar att du valt att lägga trädäcket en nivå över omgivande mark.
Sen att du borrat och pluggat skruvarna är precis i min smak. Man gör ett sånt där jobb kanske 1-2 gånger i livet som privatperson. Vad är då 1-2 dagar med pyssel för att få med dom små detaljerna oxå?  O0 O0

Av ren yrkesskada så undrar jag vad du använder för pooltäckning

 Såg ju en poolkudde uppblåst bland dom tidigare inläggen :)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet oktober 04, 2009, 10:40:33:33
Hej Daniel,

Det är tryckat från Byggmax. Valde dock lite kraftigare plank 145*34mm eftersom jag skulle borra och plugga.

Jotun DemiDekk Terasslasyr (Honungsgul). Denna produkt har jag använt på mitt andra trädäck för 3 år sedan och det håller sig fint ännu.

mvh,
Fredrik
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet oktober 04, 2009, 10:54:35:35
Hej Joel,

Jag har tagit lite bilder idag. Bilderna visar lösningen vi har för vintern samt de dagar vi reser hemifrån. Täckningen är tillverkad av vävex i svedala.
Jag skissar på ett staket med lamellglas som jag skall ha mellan plattorna och gräset. Då blir hela poolområdet instängt!

Har inte bestämt mig om det skall vara sten, trä eller rostfri lösning. Skall göra ett arbetsbyte med en trädgårds arkitekt under Oktober, så det löser sig troligtvis när vi får ta del av hennes ideér?

Skickar med bilder på lösningen att sätta fast stropparna också.

/Fredde

Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mirakeles skrivet maj 07, 2010, 20:23:46:46
Hej Fredde!
Hoppas att allt är bra med dig :)
Läcker poolmiljö  O0 ( eller man kanske inte ska skriva "läcker" i detta forum ::))
Jag ber om ursäkt för att jag inte har hållit vad jag lovat men jag har haft lite struligt . :-\
Det skall fixas inom de närmsta veckorna
Ha det bra
MVH Micke
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet maj 08, 2010, 06:19:46:46
Hej Micke,

Du har inget att be mig om ursäkt för  :)
Hoppas bara allt är bra med dig!? ???

Hälsningar,
Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Linkan222 skrivet maj 08, 2010, 17:11:40:40
Eftersom regnet öser ner utanför och bygget av min egen pool står stilla så gled jag ner i soffan och tittade runt lite. Vilket galet snyggt och välgjort bygge du har. Har läst igenom hela tråden och du har imponerat från början till slut. Höjde dock på ögonbrynen och skakade lätt på huvudet när jag såg dina pluggade skruvhål  :D, kanske finns tabletter som hjälper på såna galenskaper  ;). (Det blev tokfint och jag blev nästan sugen på att göra samma sak)

Hoppas badsäsongen bjuder på fint väder så att du kan njuta av allt slit hela sommaren.

PS Det fanns en tråd där någon frågade vad som klassades som en "riktig" pool. Tyckte min JF storpool räknades dit men efter det här känns det tveksamt  :)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Henry Porter skrivet maj 23, 2010, 00:14:12:12
Fredde nu var det längesen vi hörde nåt från dej :)
Jag står ständigt i beundrarkön, så posta litegrann är du snäll 8)
 
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Lars-Göran Ryberg skrivet juni 09, 2011, 04:28:54:54
Hej LOTTERÖD,

Liten avstickare hoppas jag Rickard och Fia accepterar?

Oj, det kommer alltid upp i liknande sammahang. Kort. Det fanns ett radio program för länge sedan som hette Morfar jinko (alt. Ginko). Detta namn påtalades vid en fest för 20 år sedan där ett "kravall knött" [läs: Bråkstake] missförstod uttalet och fick ur sig Mofajenko. Detta tyckte en del var kul, bland annat jag. Jag tog det till mig och nu i dator eran är det bra att ha ett lite udda användar namn. Det är ett namn jag sökt på mycket och ej funnit, så jag det blev mitt användarnamn. Kalla mig gärna korny men jag är alltid ensam om det.

Jag kan inte ens börja beskriva hur mycket skit jag har fått för namnet t.ex. när jag vunnit Poker in casino (http://se.unibet.com/casino) på nätet....ha ha
Så är de bare en grann värmlandspöjk som de fått spö av :D

Ha det gött,
Fredde

Jag behandlar mitt kort som min hustru när min fru förgå
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: windy skrivet mars 24, 2012, 09:23:27:27
hej
håller på att bygga en pool.
tänkte sätta linern själv precis som du gjorde Fredde. har du hittat instruktioner någonstans?

sökte på nätet men inte hittat det.


Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: mofajenko skrivet mars 25, 2012, 07:11:16:16
Hej Windy,

Hittade denna länk.
http://en.future-pool.de/files_en/eninstalacion.pdf (http://en.future-pool.de/files_en/eninstalacion.pdf)

Under information hittar du Assembly instructions...

Mvh,
Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Kakan44 skrivet juli 17, 2013, 10:11:09:09
Här kommer lite bilder på formen. PS-blocken har jag fixerat i formen eftersom jag bygger själv. I normala fall trycks de ner i den våta betongen. Det vågade jag ej riskera. Motorn på botten avloppet fungerar som vikt under gjutningen. :)

Hej Fredde, vet inte om du läser nåt här.. men jag undrar hur du fäste blocken i formen innan du gjöt.. några tips? :)
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: Robert Lu skrivet juli 20, 2015, 13:10:43:43
Tjena Fredde,

Grattis till ett fint poolbygge. hoppas du har kunnat njuta av den.
jag funderar lite på instruktioner på hur man svetsar linern? för den länken du skickade finns inte.
tack på förhand !
Robert !


Hej Dragan,

Tackar!

Här är länken. Killen jag har handlat av heter Thomas.

http://www.zuhause-schwimmen.de/

Med Facit i hand är jag mycket nöjd med både service och detaljerad hjälp från leverantören. Det som fick mig att tveka ett tag var att han kräver förskott innan han skickar något. I mitt fall så reser jag till en stad i Tyskland 100km från detta företaget några gånger per år, så jag tänkte att jag kunde åka dit ifall det skulle krångla. Det har det aldrig gjort! Snarare har det fungerat klart över förväntan. Exempel på detta är.....
Jag hade planerat enfärgad liner på de horisontala planen i trappen men fick fel färg i leveransen. De skickade en ny direkt och jag fick behålla den andra. Tre stenar sprack i en annan leverans, 3 nya skickades och jag hade dessa en vecka senare. Service O0

Montage ::) 
Det var spännande att ge sig på detta arbete men det var det enda möjligheten för mig med den design/storlek på trapp jag ville ha till en rimlig kostnad. Du har alla detaljer på liner inköpet tidigare i denna länk.

Installationen av linern var inte helt enkel. Men är ingen raketvetenskap! Är man lite händig och nogrann så är det inga problem ::)
Här kommer en länk till installations instruktioner. Följ dessa till punk och pricka så kommer det bli tätt, sträckt och bra!

http://renolit.de/dyndata/RENOLIT_Waterp_Pool_Installation_Catalogue_EN.pdf

Varmluftpistolen med munstycke samt roller är till salu!

/Fredde
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: TommyC skrivet juli 20, 2015, 13:22:09:09
Bifogas! Dom har plockat bort dokumentet från hemsidan. Nu säljer dom kurser istället. Säkert bra. Undrar vad det kostar.
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: rickardsan skrivet maj 14, 2016, 12:02:25:25
Hej, undrar var ni fått era inspirationer ifrån? + Finns det någon guide med tex allt som behövs för att sköta om en pool och från plan till förverkligande? För insåg precis efter att ha studerat forumet lite att det verkar vara en hel del o tänka på så var börjar man? Viktigast är väl att det blir snyggast i min trädgård och eftersom alla trädgårdar är olika precis som poolerna är jag lite osäker på hur man väljer platsen, poolen, att tänka på osv. Alla tips är välkommna till en som planerar att bygga en ny pool utan några förkunskaper alls. Tack på förhand!
Titel: SV: Fredde´s betongpool bygge.
Skrivet av: TommyC skrivet maj 14, 2016, 12:29:06:06
Poolens läge är viktigt. Sol så stor del av dagen som möjligt ger bra bidrag till uppvärmningen. Att se solnedgången från poolen är fint. Placering på lagom avstånd bekvämt nära huset men inte så att huset stänks ner när någon gör bomben.

Det finns många åsikter om vilken pooltyp som är bäst. Läs på bland byggtrådarna här så finns all information som behövs. Man måste bilda sig en egen uppfattning av vad som passar bäst för ens egna preferenser och ekonomi. Finns inga begränsningar så ring Steelpool i Eskilstuna. De bästa pooltaken har Termatec. Värmepump från Gullberg&Jansson. (ytterst få har den kombinationen)