Allt om pool, Poolforum!

PoolForum - swimmingpooler => Markpooler. => Ämnet startat av: anteleaf skrivet juni 10, 2015, 08:31:13:13

Titel: Problem med puts på Thermopool
Skrivet av: anteleaf skrivet juni 10, 2015, 08:31:13:13
Hej!
Har haft min Thermopool sedan våren 2012 och då valde jag att putsa ena långsidan (ca 90 cm som ligger över marknivån) och ena kortsidan (höjd ca 40 cm). Fäste hönsnät utanpå frigoliten och använde putsbruk från Byggmax och i somras (alltså två år senare) målade jag den putsade väggen med silikatfärg. Fram tills dess funkade allt bra, men nu i vinter drabbades jag av vad jag antar är ngn form av frostsprängning, att väggen höll alltför mkt fukt som expanderade i kylan, med följd att pusten sprack och bitvis föll av i sjok. Detta gäller det yttersta lagret av putsen och har skett i huvudsak på långsidan     
Det är ju lätt att skylla på färgen eftersom det hände först efter det att det var målat, men det kanske hade funkat om jag gjort andra saker annorlunda (och rätt :)

Vad tror ni?
- Skulle jag armerat på annat sätt än skruvat fast hönsnät i väggen?
- Skulle jag ha använt annat typ av bruk?
- Annan typ av färg?
- Handhavandefel?

Hur skulle ni fixa det? Gissar att jag tvingas tillbringa sommaren med att försöka få bort all gammal puts (?) innan det är idé att göra om det... Hur skulle ni ha gjort?
Titel: SV: Problem med puts på Thermopool
Skrivet av: MathiasS skrivet juni 10, 2015, 11:49:20:20
1. Har du följt Dorocells instruktion om hur väggar ytbehandlas? Kanske kan du få några ledtrådar där.
2. Det bör vara tätt ovanifrån för att det ska funka bra, är det tätt eller kan det rinna in vatten bakom putsen?
Titel: SV: Problem med puts på Thermopool
Skrivet av: anteleaf skrivet juni 10, 2015, 15:35:07:07
1. Nope. Har inte ytbehandlat väggarna alls. Kanske borde gjorts. Samtidigt har inte putsen släppt från själva cellplasten, utan det är mer det yttersta lagret som lossnat.
2. Hm, nope här också. Eller rättare sagt, jag har putsat hela väggen upp och ovanpå väggen ligger 34x145 mm trall som en ram runt poolen, men någon noggrannare tätning upp mot trallen har jag inte. Borde nog definitivt gjorts.

Har nu googlat fram något om fiberarmerat putsbruk som armeras med glasfibernät. Det är tydligen ett system anpassat för putsning på cellplast och antagligen det jag skulle ha använt från början. Återstår väl då att komma på hur jag ska få bort den gamla putsen utan att få med mig all cellpast från väggarna...

Titel: SV: Problem med puts på Thermopool
Skrivet av: Patmark skrivet juli 06, 2015, 23:30:10:10
Om jag ska gissa lite så släpps fukt in i eller bakom putsen någonstans, exempelvis i överkant, och sedan kan den pga silikatfärgen inte komma ut igen. Sedan frostsprängs den.

Puts i allmänhet ska ju målas med en diffusionsöppen färg (särskild putsfärg finns exempelvis på biltema) och den får inte målas många lager för även det täpper till.

Vad jag har förstått är grundregeln helt enkelt att om fukt kan komma in måste den även få komma ut igen. Om du spärrar utvägen för fukten måste du även till hundra procent spärra invägen...

Så hur har du gjort, tagit bort all puts?